Όλες οι ενέργειες από πλευράς ΔΕΥΑΣ λόγω Πάσχα αλλά και εν όψει καλοκαιρινής περιόδου και υψηλής επισκεψιμότητας

Προετοιμασία για επάρκεια νερού στη Σύρο

Απαντήσεις από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρισης, Ανδρέα Γιαλόγλου και τον Διευθυντή, Γιώργο Βακόνδιο

Συγκεκριμένες ενέργειες για την απρόσκοπτη υδροδότηση της Σύρου πραγματοποίησε η ΔΕΥΑΣ αμέσως μετά το περυσινό καλοκαίρι και τα προβλήματα επάρκειας νερού, προκειμένου τη φετινή σεζόν, αλλά και την τρέχουσα περίοδο του Πάσχα, να μην υπάρξει πρόβλημα στο νησί και να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Η Σύρος αναμένει μεγάλο κύμα επισκεπτών αυτές τις ημέρες, ενώ ξενοδοχεία και καταλύματα σε όλες τις περιοχές έχουν ανοίξει προκειμένου να λειτουργήσουν. Με αφορμή τα περυσινά προβλήματα στο κομμάτι της υδροδότησης και καθώς το νησί και η εικόνα του πρέπει να προασπιστεί, ρωτήθηκαν για τα μέτρα που έλαβε η ΔΕΥΑΣ, τόσο ο πρόεδρός της, Ανδρέας Γιαλόγλου, όσο και ο Διευθυντής της, Γιώργος Βακόνδιος.

Σύμφωνα με όσα είπαν, ενισχύθηκαν οι μονάδες στον Γαλησσά, έγιναν αντικαταστάσεις αντλιών στην Ποσειδωνία, ενώ παραμένει στο νησί η μονάδα παραγωγής νερού δυναμικότητας 340 κυβικών ημερησίως, η οποία θα καλύψει και το καλοκαίρι.

Παράλληλα, προχωρά μετ΄ εμποδίων όμως, η προμήθεια μονάδας 700 κυβικών, μέσω διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη.

Παραμένει στο νησί μονάδα 340 κυβικών

Ειδικότερα, ο κ. Γιαλόγλου ρωτήθηκε για το πλάνο των ενεργειών που εκτέλεσε η ΔΕΥΑ Σύρου αναφορικά με τις ανάγκες της Σύρου.

Ο ίδιος ξεκίνησε από το κομμάτι της παράτασης στη μίσθωση μίας μονάδας που είχε και πέρυσι η Σύρος.

“Είχαμε κάνει ένα πλάνο μετά το περυσινό καλοκαίρι για την ενίσχυση των υποδομών ύδρευσης κατά το δυνατόν μέσα στον χρόνο. Το πλάνο αυτό περιελάμβανε εκ νέου ενοικίαση της μονάδας που είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι με εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Είναι δυναμικότητας 340 κυβικών την ημέρα. Γι αυτήν την μονάδα εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Στέλιο Πέτσα ύψους 150 χιλ. ευρώ και την νοικιάσαμε εκ νέου προκειμένου να παραμείνει στο νησί και το φετινό καλοκαίρι” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας πως αυτή θα καλύψει την καλοκαιρινή περίοδο. “Μιλάμε για όλη τη σεζόν και ενδεχομένως να την έχουμε και του χρόνου. Η μονάδα αυτή είναι στη Σύρο και θα τεθεί σε λειτουργία άμεσα. Είναι συνδεδεμένη και από τη στιγμή που θα έχουμε ανάγκη, θα τεθεί σε λειτουργία” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο.

Ανέβηκε η παροχή στον Γαλησσά. Κάλυψη υψηλών περιοχών σε Ποσειδωνία

Επιπλέον, ρωτήθηκε και για άλλες ενέργειες σχετικά με το κομμάτι της περιφέρειας της Σύρου. “Αναβαθμίσαμε τις μονάδες του Γαλησσά, αυξάνοντας την παραγωγή τους ημερησίως” ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου, με τον κ. Βακόνδιο να εξηγεί τα εξής. “Οι μονάδες στον Γαλησσά λόγω παλαιότητας είχαν “πέσει” λίγο (σ.σ. απόδοση) και ήταν γύρω στα 800 κυβικά. Οι δύο μονάδες που έχουμε. Με κάποια πρόσθετα μηχανήματα, τις επαναφέραμε ώστε να εξασφαλίζεται η παραγωγή των 1.000 κυβικών την ημέρα”.

Ως εκ τούτου, γνωστοποίησε πως, “Ο Γαλησσάς λόγω της θέσης του “στέλνει” και προς την πλευρά του Κινίου και βέβαια κυρίως καλύπτει τα χωριά του Γαλησσά, του Πάγου, αυτά τα γειτονικά χωριά. Και έχουμε τη δυνατότητα ακόμη και στην Ποσειδωνία να περάσουμε νερό”.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως, “μπήκαν αντλίες νέες στην περιοχή της Ποσειδωνίας, ώστε να στέλνουν νερό στα υψηλά σημεία που είχαμε πρόβλημα”. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε πως, “μπήκαν στο Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας για να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα προς ενδιάμεσους σταθμούς, δηλαδή ενδιάμεσα αντλιοστάσια”.

Αναμονή για την αγορά μονάδας 700 κυβικών

Τα δύο πρόσωπα ρωτήθηκαν και για το στάδιο του διαγωνισμού για την αγορά νέας μονάδας δυναμικότητας 700 κυβικών ημερησίως.

“Βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αγορά μονάδας περίπου 700 κυβικών ημερησίως από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”” ανέφεραν, γνωστοποιώντας αρχικά πως, “Είχαμε ενστάσεις αρχικά στον διαγωνισμό και φτάσαμε σε επίπεδο προδικαστικών προσφυγών και κάναμε ξανά τον διαγωνισμό από την αρχή. Τώρα δεν είχαμε ενστάσεις και προχωράμε. Θα έχουμε σύμβαση μετά το Πάσχα και θα πιέσουμε αν είναι εφικτό να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι. Είναι όμως οριακά το θέμα. Ασκούμε πίεση αλλά είναι οριακό το θέμα”. Βάσει των λεγομένων του κ. Γιαλόγλου, “Σύμφωνα με τον Διευθυντή δεν θα έχουμε πρόβλημα και με την υφιστάμενη κατάσταση”.

Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, ο κ. Βακόνδιος δήλωσε τα εξής. “Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε την προμήθεια λίγο πριν τη θερινή περίοδο. Λίγο δύσκολο. Αλλά με βάση τη μονάδα που έχουμε νοικιασμένη από πέρυσι νομίζω ότι θα ανταπεξέλθουμε”.

Τέλος και οι δύο αναφέρθηκαν στην καμπάνια της ΔΕΥΑΣ για τη λελογισμένη κατανάλωση νερού, ενώ οι πολίτες καλούνται να μεριμνήσουν από τώρα για την αποθήκευση νερού στις δεξαμενές τους.

Κλείνοντας το θέμα για την κάλυψη της Σύρου, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε τα εξής. “Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η κατάσταση αν δεν είχαμε τα προβλήματα με τον διαγωνισμό της προμήθειας για τη μεγάλη μονάδα. Γενικότερα έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό από πλευράς δικτύων ώστε να μαζέψουμε και διαρροές που και αυτές καμία φορά φέρνουν αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό προβλέπουμε. Να μην υπάρχει πρόβλημα στη Σύρο. Αυτό είναι και ένα crash test για το καλοκαίρι”.