Ανακοίνωση παράταξης - Πρώτα η Σύρος

"Ζητάμε συγνώμη από τους Συριανούς για την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου"

  • Τετάρτη, 27 Απριλίου, 2022 - 11:07

Το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αφορούσε το μεγάλο θέμα της καθαριότητας του νησιού, στο ξεκίνημα μιας, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, δυνατής τουριστικής θερινής περιόδου, η δημοτική αρχή το κατάντησε παρωδία.

     Λυπούμαστε ιδιαίτερα και ζητάμε συγνώμη από τους συνδημότες μας, για αυτή την κατάσταση.  Η πλήρης απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου και η έλλειψη υπευθυνότητας, που έδειξε η δημοτική αρχή δυστυχώς οδηγεί το ζήτημα της καθαριότητας σε πολύ σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια.
   Μετά από 25 μήνες πανδημίας  και γνωρίζοντας τα σημαντικά  προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η υπηρεσία καθαριότητας σε όλους του τομείς, οι 2 παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας μαζί με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Μώτο ζητήσαμε την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα συνεπικουρούσε την αρμόδια αντιδήμαρχο μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες,  όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την περίοδο του Πάσχα. Σκοπός μας ήταν ο συντονισμός των ενεργειών και η υποβολή κάποιων  προτάσεων πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. 
  Τι πιο λογικό, τι πιο δημοκρατικό και τι πιο ουσιαστικό από αυτό που πράξαμε.
  Επί 3 και  πλέον ώρες αντιμετωπίσαμε  μια επιθετική και άκρως προσβλητική δημοτική αρχή.  Στις δικές μας τοποθετήσεις εισπράξαμε ειρωνεία, σχόλια του τύπου “ το έγκλημα φαίνεται οργανωμένο”, “ σαν  πολιτικούς αρραβώνες μας φαίνεται όλη αυτή η ιστορία, παρά με πολιτική συζήτηση”, “αυτό που κάνετε στρέφεται εναντίον των εργαζομένων”.
Και πολλά άλλα τα οποία δεν θεωρούμε ότι, αρμόζουν να αναφερθούν.
  Η πρόθεση μας ήταν ξεκάθαρη, να γίνει μία αρχική  συζήτηση, με την κατάθεση προτάσεων  και με μια  συναινετική διάθεση, οι παρατάξεις της  μειοψηφίας να βάλουν πλάτη στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, τα οποία ταλανίζουν τον τομέα της καθαριότητας, με την σύσταση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής.
  Η αντιμετώπιση όμως, ιδιαίτερα της Αντιδημάρχου καθαριότητας θα μπορούσε επιεικώς να χαρακτηριστεί απαράδεκτη. Με δηλώσεις όπως «Το σημερινό συμβούλιο, για να είμαστε ξεκάθαροι, κυρία και κύριοι έχει καθαρά μισογυνιστική αφετηρία. Και παρόλο που προσπαθώ να δικαιολογήσω τους δύο κυρίους (σ.σ.. Αθανασίου, Μώτος), για την κα Καζαντζάκη εξεπλάγην»
 Έφτασε δε στο σημείο να κατηγορήσει ευθέως δημοτικούς συμβούλους για ενέργειες, οι οποίες σαμποτάρουν την υπηρεσία με απίστευτες κατηγορίες. Η σημαντικότερη εξ αυτών ήταν η εξής: “Σταματήστε να παίρνετε τηλέφωνα το απόγευμα τους υπαλλήλους και να δίνετε κατευθύνσεις και οδηγίες, στο πώς δεν θα υλοποιούν τις προγραμματισμένες εργασίες”.

            Έκπληξη μας προκάλεσε, και ο πάντα μειλίχιος  Δήμαρχος , ο οποίος δεν μίλησε επί του θέματος  αλλά αρκέστηκε σε μία πρωτόγνωρη αναφορά του τύπου «Ε, καλά είναι πια. Δεν είμαστε τόσο βλάκες, το καταλαβαίναμε.  Ήρθε πρώιμα η  προεκλογική περίοδος. Και προκειμένου να προσεταιριστείτε κάποια άτομα φωνάζετε και κάνετε».
          Το αποκορύφωμα όμως ήταν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος αρνήθηκε να φέρει σε ψηφοφορία την πρόταση μας, με δικαιολογία ότι, δεν  κρίθηκε ως τεκμηριωμένη, δεδομένου ότι, σε αυτήν δεν αναφέρεται από ποιόν νόμο προβλέπεται η σύσταση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, τι δικαιοδοσίες θα έχει και ποιός το προτείνει.

    Για τα όσα συνέβησαν αφήνουμε τους Συριανούς να κρίνουν μόνοι τους. Θα σταθούμε μόνο σε 2 σημεία.
     Η παράταξή μας μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι λειτουργεί μόνο με γνώνωμα το συμφέρον των Συριανών.Οποτε έκρινε ότι οι προτάσεις και οι ενέργειες της δημοτικής αρχής ήταν ορθές τις στήριξε. Τότε φυσικά δεν ακούσαμε αυτούς που σήμερα μας κατηγορούν να μιλήσουν για πολιτικούς αρραβώνες με την Δημοτική Αρχή. Το ίδιο θα πράξουμε μέχρι το τέλος της δημοτικής θητείας, τιμώντας όσους μας ψήφισαν, για να τους εκπροσωπούμε. Τότε θα κριθούμε όλοι, από τον μόνο αρμόδιο να μας κρίνει. Τον Συριανό λαό.
   Όσο για το θέμα της Διαπαραταξιακής Επιτροπής απλά να θυμίσουμε ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2020  ενέκρινε την τότε πρόταση της άλλης παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον κ. Καίλη, για την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης με ομόφωνη απόφαση. Τι άλλαξε από τότε;.  Προφανώς ήταν ένα θέμα, που η Δημοτική Αρχή δεν ήθελε να σηκώσει μόνη της το βάρος της ευθύνης. Αντίθετα στο θέμα της καθαριότητας, κρύβετε από τις δικές της ευθύνες.
   Θα παρακαλούσαμε μόνο, όσοι νομίζουν ότι τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου,τους προσφέρουνε αίγλη και το δικαίωμα στην αλαζονεία, να σκεφτούν ότι, δεν είναι τίποτα παραπάνω από Συριανοί, στους οποίους οι υπόλοιποι συνδημότες τους, έδωσαν την εντολή να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του νησιού με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
  Μέχρι να το ξανασκεφτούν, εμείς θα ζητήσουμε συγνώμη από τους Συριανούς για την εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 
ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
«ΠΡΩΤΑ Η ΣΥΡΟΣ»