Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών Σύρου - Ερμούπολης σχετικά την πορεία των οικονομικών του Δήμου κατά τους πρώτους μήνες του 2022

Αυξημένη προσπάθεια λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας

Υψηλά αντανακλαστικά στο κομμάτι της διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης επιβάλλουν(!) οι συγκυρίες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, ώστε να αντέξει το δημοτικό ταμείο, την πίεση που δέχεται όλους τους τελευταίους μήνες, όπως παρομοίως και κάθε Δήμος της χώρας.

Έργα, καθυστερήσεις εκτέλεσης και μειωμένο κέρδος εργολάβων εξαιτίας της αύξησης των τιμών των υλικών, αλλά και πληρωμές προς προμηθευτές, όπως και υποχρεώσεις του Δήμου προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σύρου, συνθέτουν ένα παζλ με πολλά μικρά κομμάτια για τη Δημοτική Αρχή, που καλείται να το διαχειριστεί πρωτίστως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Για όλα τα παραπάνω, ο ίδιος έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη”.

  • Φέρνετε προς έγκριση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου του οικονομικού έτους 2022 για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ποια είναι η γενικότερη εικόνα της πορείας των οικονομικών στο δημοτικό ταμείο;

“Τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α΄ τρίμηνο του 2022 αφορούν αυτό το διάστημα και δείχνουν στοιχεία γι αυτήν την περίοδο, κατά την οποία γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οπότε και σαν πραγματική δράση αλλά και επειδή υπάρχουν κάποιες ενέργειες που πρέπει να εκτελεστούν, δεν είναι το πιο δυνατό τρίμηνο του προϋπολογισμού. Είναι ένα τρίμηνο που ενέργειες όπως η πρώτη αναμόρφωση ενδέχεται να μας εμφανίζουν στα οικονομικά δεδομένα λίγο πιο πίσω.

Από την άλλη πλευρά, κάνοντας τις συγκρίσεις και με την ίδια χρονική περίοδο προηγούμενων ετών, φαίνεται ότι είμαστε περίπου στα ίδια με την περυσινή χρονιά. Αυτό είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίον κινούμαστε.

Εκεί που διαφοροποιείται το συγκεκριμένο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφορά την επιπλέον επιχορήγηση που έχει λάβει ο Δήμος μας, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας για την κάλυψη κυρίως του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Και το δεύτερο σημείο, επίσης σημαντικό, φαίνεται ότι καταρχήν οι εισπράξεις που αφορούν έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα χρήματα που αποδίδουν οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους Δήμους. Αυτό το ποσό είναι σημαντικά παραπάνω σε σχέση με πέρυσι και δεν συνάδει με τη γενικότερη εικόνα, που ξέρουμε ότι υπάρχει ακρίβεια και ορισμένα νοικοκυριά δυσκολεύονται στο να πληρώσουν το ρεύμα τους. Αυτό δείχνει ότι σε έναν βαθμό η πίεση που άσκησε η ΚΕΔΕ προς τους παρόχους αυτούς ώστε να αποδώσουν τα χρήματα που είχαν εισπράξει, είχε ένα αποτέλεσμα. Όμως όπως καταλαβαίνουμε όλοι αυτό είναι μάλλον κάτι παροδικό. Από εκεί και μετά, οι δυσκολίες στην είσπραξη θα εμφανιστούν μέσα στη χρονιά.

Γι αυτό και επειδή το κύμα της ακρίβειας που υπήρχε ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς και τώρα με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία έχει κορυφωθεί, δείχνει ότι πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν επιφυλακτικοί και ότι αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει τον Δήμο και τον προϋπολογισμό του, όπως επηρεάζει κι ένα νοικοκυριό. Αντίστοιχα και οι υπηρεσίες που θα μπορεί να λάβει ο Δήμος για να εκτελέσει κάποια έργα και κάποιες συμβάσεις, θα είναι μειωμένες, αφού είτε το κόστος των υλικών, είτε το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί.”.

  • Η πορεία των έργων καταγράφεται ομαλή ή προκύπτουν καθυστερήσεις; Ποια είναι η εικόνα συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη;

“Στο κομμάτι της εκτέλεσης του προϋπολογισμού όσον αφορά τα έργα, που είτε έχει υπάρξει μία καταρχήν δέσμευση στον δημοτικό προϋπολογισμό, είτε έχει συμβασιοποιηθεί και εκτελείται, είμαστε περίπου στο 58% του αρχικού προϋπολογισμού. Αντίστοιχα ήταν τα ποσά τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε, δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο έχουμε προσαρμοστεί στην κατάσταση που υπήρχε με τον κορωνοϊό και οι διαγωνισμοί και η εκτέλεση των έργων, προχωρούν. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις καθώς με ασθένειες κλπ κάποια πράγματα πηγαίνουν πίσω, αλλά είναι κάτι που σε έναν βαθμό έχουμε αποδεχθεί όλοι και μάθαμε να πορευόμαστε με αυτό”.

  • Η ακρίβεια σε υλικά φέρνει ανησυχία για την υλοποίηση έργων; Μοιραία το κόστος εκτέλεσης εκτινάσσεται... Προκύπτει ανησυχία για έργα στη Σύρο;

“Το μεγαλύτερο κομμάτι των έργων που εκτελεί ο Δήμος είναι συγχρηματοδοτούμενο και όχι από ίδιους πόρους του Δήμου. Οπότε, το κομμάτι της ακρίβειας, σίγουρα επηρεάζει τα δημοτικά έργα, από την άλλη όμως αν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, κατά κάποιο τρόπο, οικονομικά δεν πρέπει να μας ανησυχεί τόσο πολύ, από τη στιγμή που οι πόροι που διατίθενται είτε από την κυβέρνηση, είτε από την ΕΕ καλύπτουν σε έναν βαθμό αυτές τις αυξήσεις. Αυτό που μας δυσκολεύει είναι το γεγονός ότι κάποιοι διαγωνισμοί έχουν “τρέξει”, οι ανάδοχοι έχουν δώσει σημαντικές εκπτώσεις οπότε με την ακρίβεια, το περιθώριο κέρδους τους, “μηδενίζεται”. Δεν έχουν την ίδια διάθεση ώστε να εκτελέσουν το έργο. Σίγουρα λοιπόν, η αύξηση στις τιμές σε συνδυασμό με τις μεγάλες εκπτώσεις, κάνουν τη διοίκηση ενός έργου για την Υπηρεσία πιο δύσκολη.”.

  • Από την πλευρά του Δήμου όσον αφορά το κομμάτι των χρημάτων που πρέπει να “πέσουν” στην τοπική αγορά, υπάρχει πρόβλημα; Πώς προχωρά η πληρωμή προμηθευτών;

“Όσον αφορά τις μεγάλες συμβάσεις ο Δήμος σε αρκετό χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει το κύμα της ακρίβειας είχε κάνει κάποιες μακροχρόνιες συμβάσεις ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες απρόσκοπτα. Οπότε σε έναν βαθμό οι τιμές αυτές ήταν έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τον διαγωνισμό. Εν τούτοις, πλέον οι αυξήσεις που υπάρχουν και πλέον είναι σημαντικές, δημιουργούν προϋποθέσεις προκειμένου ακόμη και αυτές οι τιμές να ανέβουν. Αν δηλαδή υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις που πιθανότατα αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσουν σε αυξημένα κόστη, είτε όταν θα τελειώσει ο χρονικός ορίζοντας των διαγωνισμών, είτε και νωρίτερα. Επαναλαμβάνω πως όταν ανεβαίνει μία τιμή παραπάνω απ΄ ό,τι ήταν αναμενόμενο, δημιουργούνται οι συνθήκες, οι συμβάσεις αυτές να τροποποιηθούν. Οπότε σίγουρα και εκεί θα έχουμε κάποια ζητήματα. Αργά ή γρήγορα αυτές οι συμβάσεις θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω είτε μέσω απόφασης, είτε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σχετικά με την πληρωμή προς τους προμηθευτές το α΄ τρίμηνο του 2022 κλείνει με υψηλό υπόλοιπο προς εκείνους, το μεγαλύτερο όμως κομμάτι του, αφορά την οφειλή προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, που είχε τιμολογηθεί 31/12/2021. Περιμέναμε την έγκριση της πρώτης αναμόρφωσης ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε κανονικά, αλλά αυτή ήρθε στο τέλος Μαρτίου. Δεν μπόρεσαν να πληρωθούν αυτά τα ποσά στο α΄ τρίμηνο. Το συνολικό ποσό των οφειλών 31η Μαρτίου ήταν περίπου στο 1,3 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή όμως έχει περιοριστεί στις 450 χιλ. ευρώ.”.

  • Στην πράξη αυτή τη στιγμή υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα οικονομικά του Δήμου; Προκύπτει αγωνία για το μέλλον;

“Ταμειακά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα όσον αφορά τη λειτουργία του Δήμου. Αντιθέτως, το γεγονός ότι υπάρχουν επιπλέον επιχορηγήσεις που δεν έχουμε προβλέψει στον αρχικό προϋπολογισμό, αυτό μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα κομμάτια της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Και η διαχείριση που έχουμε κάνει, τα προηγούμενα χρόνια μας δίνει κάποια περιθώρια ομοίως να κινηθούμε. Όμως, σίγουρα η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής. Έχουμε στο πλάνο μας όσο μπορούμε να απαλύνουμε κάποια πράγματα. Όμως από την άλλη πλευρά, καθώς είναι αποτέλεσμα προσπάθειας που έρχεται με τον χρόνο, είναι κάτι που θα μπορέσει να δοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά δεν θα μπορέσει να διαρκέσει για πάντα. Αν οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, σίγουρα, δεν θα μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί σε αυτό χωρίς κάποια επιπλέον βοήθεια.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άμεσα πρόβλημα. Και παρότι οι εξελίξεις παγκοσμίως κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι (ακρίβεια, ενεργειακό), αλλά και σε τοπικό επίπεδο (τέλος ταφής για λειτουργία ΧΥΤΑ), σίγουρα αυτά τα κόστη είναι μεγάλα και σημαντικά. Αυτά όσο και καλή διαχείριση να έχεις κάνει, ο δημοτικός προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να αντέξει αν τα βάλουμε όλα μαζί. Βέβαια, υπάρχουν σίγουρα πολύ δυσκολότερες διαχειρίσεις σε άλλους Δήμους, που δεν έχουν ούτε αυτά τα μικρά περιθώρια που έχουμε εξασφαλίσει εμείς μέσα από την προσπάθειά μας. Επειδή πάντοτε βλέπουμε το κομμάτι των τελών τον Οκτώβρη – Νοέμβρη, έχουμε προσπαθήσει όλο το διάστημα και ειδικά φέτος που βλέπουμε ότι κόστη που αφορούν την καθαριότητα θα ανέβουν σημαντικά (καύσιμα, φως, ΧΥΤΑ), όλο αυτό το κομμάτι προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να το ενισχύσουμε με διάφορους τρόπους. Είτε με χρηματοδοτήσεις, είτε με επιπλέον πόρους, ώστε όταν θα κληθεί το δημοτικό συμβούλιο να πάρει τη σχετική απόφαση, να την πάρει ανάλογα με τα δεδομένα εκείνης της στιγμής. Αυτό συνδέεται όμως με το πώς θα διαμορφωθούν τα τέλη για τον ΧΥΤΑ.”.