Οι ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας για το φετινό διάστημα

Πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο

Ενημέρωση από τον υπεύθυνο του τοπικού συντονιστικού οργάνου, Δ. Σκουλάτο

Το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών αλλά και της απαραίτητης προετοιμασίας με κατεύθυνση την πρόληψη και την ετοιμότητα με φόντο την αντιπυρική περίοδο προωθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε τοπικό επίπεδο, καλύπτοντας την ευθύνη που του αναλογεί για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών πυρκαγιάς στο νησί.

Οποιαδήποτε επέμβαση απαιτηθεί από πλευράς του, γίνεται πάντα σε συνεννόηση και υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία έχει ενημερωθεί για το σύνολο των ενεργειών και δράσεων που αναπτύσσει ο Δήμος και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης.

Η “Κοινή Γνώμη” ήρθε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο του Τμήματος για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο, Δημήτρη Σκουλάτο, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ που έχει εκπονήσει η Δημοτική Αρχή και αφορά στο κομμάτι της πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, καθώς όμως και για το σύνολο των δράσεων που λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στο περιβάλλον, όπως ενδεικτικά ο καθαρισμός του δημοτικού οδικού δικτύου, η ενίσχυση του Δήμου με άτομα για φροντίδα αλσύλλιων και πάρκων κ.α.. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως έγιναν ήδη οι δύο συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου σε τοπικό επίπεδο ενώ ακολουθεί μία ακόμη, καθώς επίσης μίλησε και για την άσκηση ΠΥΡΣΟΣ 2022 που έγινε προχθές υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής.

Σύρος: Έλεγχος στο δίκτυο υδροστομίων

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑ Σύρου προσφάτως ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αντικαταστάσεις υδροστομίων σε ορισμένες περιοχές του νησιού, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Πυροσβεστική, ώστε η επιχείρηση κατάσβεσης να είναι άμεση, σε σημεία και μέρη που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση υδροφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων.

“Όσον αφορά τον έλεγχο των υδροστομίων, της λειτουργικότητας ή της αναγκαιότητας τοποθέτησης νέου πυροσβεστικού κρουνού ή την αφαίρεση κάποιου, αυτό είναι υποχρέωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα θέματα των επισκευών, αντικατάστασης, αφαίρεσης ή τοποθέτησης είναι υποχρέωση της ΔΕΥΑΣ αν υπάρχει δίκτυο στα διάφορα σημεία” διευκρίνισε ο Δημήτρης Σκουλάτος, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο “έχει γίνει μία Επιτροπή από πυροσβέστες που κάνουν έλεγχο πριν την αρχή της αντιπυρικής περιόδου”. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, πλέον το δίκτυο μπορεί να ελέγχεται διαδικτυακά. “Έχει στηθεί μία εφαρμογή online από πέρυσι που την παρακολουθεί η Πυροσβεστική με τη ΔΕΥΑΣ και ανά πάσα στιγμή βλέπουν ποια υδροστόμια λειτουργούν και ποια όχι. Είναι ένα πολύ χρήσιμο “εργαλείο” αυτό. Ίσως το δίκτυο να θέλει κάποια τροποποίηση και να πρέπει να αφαιρεθούν κάποια υδροστόμια. Δίνεται βαρύτητα πλέον σε περιοχές που υπάρχει δυσκολία πρόσβασης οχημάτων πυρόσβεσης. Είναι ένα πολύ καλό “εργαλείο” που εξυπηρετεί” τόνισε σχετικά, αναφέροντας πως προς το παρόν, νέοι κρουνοί αλλά και αντικαταστάσεις έχουν γίνει και γίνονται στον Γαλησσά και την Άνω Σύρο.

Σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ

Σε συνέχεια των ανωτέρω ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ρωτήθηκε για το πλαίσιο εντός του οποίου σε τοπικό επίπεδο πορεύεται ο Δήμος για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών.

“Ο Δήμος βάσει νομοθεσίας έχει συντάξει σχέδια για όλες τις φυσικές καταστροφές και έχει κάνει και ένα μνημόνιο όσον αφορά τα τεχνολογικά ατυχήματα και έχουμε και κάποιες ειδικές ονομασίες αναλόγως της καταστροφής. Συγκεκριμένα, για την πυρκαγιά είναι το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ που έχει εγκριθεί από πέρυσι και το μόνο που επικαιροποιείται είναι το μνημόνιο συνεργασίας αν έχουμε αλλαγές βασικές στο επιχειρησιακό κομμάτι” εξήγησε ο Δημήτρης Σκουλάτος, περιγράφοντας εν συντομία τον κύκλο της διαχείρισης φαινομένων που προκαλούν καταστροφές.

“Ο κύκλος της διαχείρισης έχει να κάνει με τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, σε δεύτερη φάση έχει να κάνει με την αυξημένη ετοιμότητα όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 ή 5, αμέσως μετά έρχεται η καταστολή σε βραχεία αντιμετώπιση και μετά είναι η πλήρης αποκατάσταση και η αποτίμηση” τόνισε σχετικά, μιλώντας παρακάτω για τον Δήμο και το κομμάτι των προπαρασκευαστικών ενεργειών.

Συνεδριάσεις συντονιστικών οργάνων

Αρχικά μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων μερών όσον αφορά το κομμάτι της πρόληψης και της αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Όπως εξήγησε έχουν γίνει ήδη οι δύο συνεδριάσεις του τοπικού συντονιστικού οργάνου. “Εφαρμόζουμε πάντα τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και με αυτές τις οδηγίες, ήδη φέτος έχουμε συγκαλέσει σε τακτική συνεδρίαση το συντονιστικό τοπικό όργανο του Δήμου στις 13 Απριλίου. Επίσης έχουμε κάνει δεύτερο συντονιστικό για την εξέλιξη των δεσμεύσεων και των απαιτούμενων ενεργειών στις 28/4 και ολοκληρώνουμε το τρίτο συντονιστικό στις 9/5” ανέφερε, σημειώνοντας πως, “Η διαχείριση μίας καταστροφής απαιτεί τη διαλειτουργικότητα πολλών υπηρεσιών και άρα πρέπει να έχουμε μία επικοινωνία”.

Αντίστοιχα σχολίασε πως πορεύεται και το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου “που έχει ολοκληρώσει κι εκείνο τις δύο συνεδριάσεις και στις 17 Μαΐου θα γίνει και η τρίτη. Εκεί αναφέρονται όλες οι υπηρεσίες δεσμεύονται για το τι πρέπει να γίνει. Αυτά όλα στο πλαίσιο της προετοιμασίας”.

Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε πως, “Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι αυξημένος μπορεί να γίνει και έκτακτο συντονιστικό στον Δήμο”.

Δράσεις και πρόληψη

Αναλυτικός υπήρξε ο κ. Σκουλάτος και για το κομμάτι της πρόληψης από την πλευρά του Δήμου.

“Εκτός από το κομμάτι των υδροστομίων που είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής και της ΔΕΥΑΣ, προχωράμε και σε άλλες απαραίτητες δράσεις. Εμείς σαν Δήμος έχουμε ξεκινήσει την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για μείωση του κινδύνου σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, όπως αλσύλλια και πάρκα.

Επίσης, από τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών – όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος - έχουμε προσλάβει ήδη ΙΔΟΧ, άτομα ορισμένου χρόνου. Προς το παρόν έχουμε προσλάβει τέσσερις 4μηνιτες και άμεσα θα προσλάβουμε ακόμη τέσσερις καθώς και έναν οδηγό. Αυτή η δύναμη συνδέεται με τη μέριμνα για αλσύλλια, πάρκα και οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Δήμου, όχι όμως για το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Εν μέρει βέβαια και για αγροτικό δίκτυο” ανέφερε αρχικά, εστιάζοντας ιδιαίτερα και στο κομμάτι που αφορά την ευθύνη του καθαρισμού από ιδιώτες, αλλά και την επέμβαση του Δήμου, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. “Επί της ουσίας, η νέα πυροσβεστική διάταξη 20/2022 ορίζει ότι αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελία ο Δήμος ή εγώ ως τμηματάρχης μπορώ να δω ποιοι οικοπεδικοί χώροι είναι επικίνδυνοι και από εκεί και μετά να στείλω στον ιδιοκτήτη μέσω Κτηματολογίου κάποια επιστολή με την οποία θα του δίνω κάποιο χρονικό περιθώριο ώστε να καθαρίσει το οικόπεδό του. Διαφορετικά μετά από διαδικασία μέσω Πυροσβεστικής και Εισαγγελίας μπαίνει ο Δήμος και καθαρίζει. Τότε θα υπάρχει και το ανάλογο διοικητικό πρόστιμο” ξεκαθάρισε ο κ. Σκουλάτος, λέγοντας μάλιστα πως για τα παραπάνω, ο Δήμος έχει εκδώσει και ανακοινώσεις. “Παράλληλα με αυτήν τη δράση έχουμε εκδώσει και Δελτία Τύπου – ανακοινώσεις ώστε να ενημερώσουμε το κοινό γι αυτές τις πυροσβεστικές διατάξεις σχετικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οικοπέδων”.

Αντανακλαστικά και για ΧΥΤΑ

Στο κομμάτι της ενημέρωσης, ο Δήμος έχει κάνει σχετικές οχλήσεις και προς τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για τον ΧΥΤΑ Σύρου. Υπενθυμίζεται πως το κύτταρο πλέον στο κομμάτι της διαχείρισης και λειτουργίας του έχει περάσει στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

“Συνεργαζόμαστε με τη Δασική Υπηρεσία για το κομμάτι της αντιπυρικής προστασίας ενώ ακόμη έχουμε επιστήσει την προσοχή προς τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τη λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ Σύρου” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας επιπρόσθετα πως, “Έχουμε διασφαλίσει την επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Δήμου αλλά και μεταξύ Υπηρεσιών για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών και έχουμε και την αρωγή της εθελοντικής ομάδας των Ραδιοερασιτεχνών ν. Κυκλάδων”.

Μητρώο εθελοντών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το κομμάτι της ανάπτυξης του Μητρώου Εθελοντών στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Σκουλάτος υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου και αυτή η στάση, έρχεται να ενισχύσει όλες τις αρμόδιες πλευρές σε έκτακτα και κρίσιμα περιστατικά.

“Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι οι εθελοντές. Ο Δήμος έχει μία εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας η οποία είναι ενταγμένη στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας. Έχουμε 59 άτομα τα οποία είναι για δασοπροστασία και από αυτά τα άτομα τα 39 είναι πιστοποιημένα με εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική από το 2017 και για δασοπυρόσβεση” γνωστοποίησε, λέγοντας ακόμη πως, “Φέτος κάναμε εγγραφή νέων μελών νεαρής ηλικίας, μετά από δική τους αίτηση. Μιλάμε για 16 άτομα, για τα οποία ενημερωθήκαμε από την Πυροσβεστική ότι έχει εγκριθεί η εκπαίδευσή τους. Σε αυτούς όπως και στα προηγούμενα μέλη ο Δήμος έχει προβεί στην απαραίτητη προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας (κράνη, στολές κλπ)”.

Συνδρομή με δημοτικά οχήματα

Εκτός των ανωτέρω, ο Δήμος συνδράμει και με υδροφόρα οχήματα επιχειρήσεις κατάσβεσης, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο ενώ βοηθά και στο κομμάτι των περιπολιών σε περιοχές όπως η Απάνω Μεριά.

“Ο Δήμος μας ευτυχώς έχει έναν μεγάλο διαχειρίσιμο στόλο μέσων. Έχουμε δύο υδροφόρα οχήματα τα οποία υποστηρίζουν και την πυρόσβεση αλλά και την ανατροφοδότηση των πυροσβεστικών οχημάτων στο πεδίο και έχουμε και ένα νέο πυροσβεστικό όχημα 4x4 μισού τόνου, το οποίο μας έχει παραχωρηθεί με χρησιδάνειο από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για δράσεις πυροπροστασίας. Αυτό – με βάση τον σχεδιασμό του Δήμου και της Πυροσβεστικής και όταν η κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι 4 ή 5 -, θα χρησιμοποιηθεί για να κάνουμε περιπολίες με εθελοντές στην Απάνω Μεριά” γνωστοποίησε ο Δημήτρης Σκουλάτος.

Άσκηση ΠΥΡΣΟΣ 2022

Τέλος, ο προϊστάμενος για θέματα πολιτικής προστασίας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης γνωστοποίησε πως προχθές πραγματοποιήθηκε στο νησί, με επιτυχία και η άσκηση ΠΥΡΣΟΣ 2022.

“Η άσκηση ΠΥΡΣΟΣ 2022 είναι μία άσκηση ετοιμότητας επί χάρτου, η οποία για πρώτη φορά χθες ήταν πολύωρη με πολύ θετικά αποτελέσματα. Υπήρξε πολύ καλή οργάνωση από την Πυροσβεστική. Συμμετείχαμε όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες με υποτιθέμενο σενάριο πυρκαγιάς στον Μέγα Γιαλό και με κλιμακωτή επικινδυνότητα αυξανόμενη. Πήγε πολύ καλά η άσκηση” ανέφερε, εξηγώντας πως αυτή γίνεται σε ετήσια βάση υποχρεωτικά.

Μεταξύ άλλων πλευρών εξήγησε πως συμμετείχαν ο Δήμος, η Πυροσβεστική, η Περιφέρεια, η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και το ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και αρκετές κοινωνικές ομάδες.

Σημειώνεται πως η άσκηση ΠΥΡΣΟΣ 2022 έλαβε χώρα στο Νότιο Αιγαίο σε Σύρο, Κω και Ρόδο.