Ασκεί πίεση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Πιταούλης προς τις εταιρείες που πρέπει να καταβάλουν τα προβλεπόμενα ποσά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει αγωγή προς αυτές

Καθυστέρηση απόδοσης τελών από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Ποσό ύψους 80 χιλ. ευρώ η υψηλότερη οφειλή προς τον Δήμο

Στο μικροσκόπιο του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη έχουν μπει δύο ιδιωτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν αποδίδουν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τα προβλεπόμενα ποσά μέσω των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν οι δημότες του νησιού στα τιμολόγια ρεύματος.

Το πρόβλημα της μη απόδοσης των ποσών που αντιστοιχούν στα δημοτικά τέλη από ιδιωτικούς παρόχους ως φαίνεται συναντάται και στην περίπτωση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, βάσει της ενημέρωσης που έκανε ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης, χθες το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Σε συνέχεια της αναφοράς του στο εν λόγω θέμα, ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες από την “Κοινή Γνώμη”, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο άσκησης αγωγής προς δύο παρόχους, οι οποίοι σε ένα πρώτο επίπεδο ως σήμερα χρωστούν στον Δήμο σημαντικά ποσά, με τον έναν εξ αυτών που έχει τις μεγάλες καθυστερήσεις, να αφορά το ποσό των 80 χιλ. ευρώ.

Πρέπει εξ αρχής να τονισθεί πως η είσπραξη των τελών μέσω των λογαριασμών ρεύματος πρέπει να γίνεται με συνέπεια, καθώς αυτά τα ποσά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου, οι Δήμοι αλλά κι εν προκειμένω ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καλύπτει τη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού.

Σημειώνεται πως πανελλαδικά το ίδιο πρόβλημα, αρκετοί Δήμοι, το έχουν αντιμετωπίσει κάνοντας αγωγές προς τις εν λόγω εταιρείες, αφού όπως ανέδειξε η ΚΕΔΕ σε πρόσφατη παρέμβασή της, τα οφειλόμενα ποσά για όλη την Ελλάδα και τους Δήμους, φθάνουν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Επόμενο βήμα η αγωγή

Ερωτηθείς σχετικά με την αρχική λιτή αναφορά που έκανε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Γιάννης Πιταούλης εξήγησε πως δυστυχώς από πλευράς παρόχων υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν έχουν τηρηθεί.

“Έκανα μία αρχικά άτυπη ενημέρωση στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά θα το αναφέρω και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γνωρίζαμε ότι δύο εταιρείες έχουν περισσότερα θέματα και από εκεί και πέρα κάναμε ενέργειες ώστε να ενημερώσουμε ότι έχουν υποχρεώσεις που δεν τις τηρούν. Από εκεί και μετά εφόσον δεν ανταποκριθούν, θα κάνουμε και επόμενες ενέργειες” σχολίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξηγώντας παράλληλα πως, “Για τη μία εταιρεία που έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα, μιλάμε για ένα ποσό ύψους 80 χιλ. ευρώ”.

Στην παρατήρηση πως ορισμένοι Δήμοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με αγωγές κατά των εταιρειών και στην ερώτηση αν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα ακολουθήσει την ίδια οδό, υπήρξε σαφής. “Αυτό είναι το επόμενο βήμα από την πλευρά μας. Απλά σε πρώτο επίπεδο και σαν ένδειξη καλής διάθεσης τους προειδοποιούμε. Η ενημέρωσή τους έχει γίνει γραπτώς και μέσω επιστολής” ανέφερε σε απόλυτο τόνο.

Παρακολουθούμε τις αποδόσεις”

O  ίδιος ρωτήθηκε ακόμη αν υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν αυτά τα ποσά, ενώ ακολούθως κλήθηκε να γνωστοποιήσει αν επηρεάζεται ο προγραμματισμός του Δήμου.

“Κατά το παρελθόν είχε συμβεί με τις δύο πρώτες εταιρείες που τις συνόδευε και μεγάλο σκάνδαλο. Στην ουσία αυτές δεν απέδιδαν το χαράτσι, τον φόρο. Προφανώς θα είχαν και δημοτικά τέλη. Τώρα πάλι κάτι αντίστοιχο βλέπουμε ότι πηγαίνει να δημιουργηθεί με οφειλές προς Δήμους. Αυτά τα τέλη είναι ανταποδοτικά και μέσα από αυτά καλύπτονται τα τέλη της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού” τόνισε, λέγοντας πως, ασχέτως του ύψους της οφειλής κάθε εταιρείας, ο Δήμος οφείλει να κυνηγήσει το δικό του συμφέρον και σαφώς να εισπράξει τα λεφτά από τα ανταποδοτικά τέλη.

“Είτε μεγάλο είναι το ποσό, είτε μικρό, εμείς πρέπει να το κυνηγήσουμε. Δεν έχει σημασία το ύψος” ανέφερε, απαντώντας παρακάτω και για τον χρόνο, κατά τον οποίο ο ίδιος και η Οικονομική Υπηρεσία εντόπισαν το πρόβλημα.

“Παρακολουθούμε τις αποδόσεις από το τέλος του προηγούμενου χρόνου επειδή είχαμε δει ότι είχαν μείνει κάποια πράγματα λίγο πίσω. Δηλαδή ότι τα έσοδα της ανταποδοτικής Υπηρεσίας είχαν κατέβει σημαντικά και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε, αν αυτό οφείλεται στη μείωση των δημοτικών τελών που είχε υπάρξει ή αν οφείλεται στην καθυστέρηση απόδοσης, από κάποιους από τους παρόχους, αν υπήρχε δυσκολία των καταναλωτών να αποδώσουν τα χρήματα” σχολίασε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αυτός ο έλεγχος ξεκίνησε από αρχές του χρόνου και βλέποντας τα στοιχεία τα απολογιστικά της προηγούμενης χρονιάς”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε: “Στο τρίμηνο – και από αρχίσαμε να παρακολουθούμε πιο στενά τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας – είδαμε ότι υπήρξε ανταπόκριση και αυτό φάνηκε και στα έσοδα της ανταποδοτικής Υπηρεσίας, όμως για τους δύο που είδαμε ότι έχουν μείνει πίσω, φροντίσαμε να πάμε σε παραπέρα ενέργειες”.

Ο κ. Πιταούλης έκλεισε τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα επαναλαμβάνοντας πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης παρακολουθεί στενά το θέμα και αφού υπάρξει αναλυτική ενημέρωση προς τους δημοτικούς συμβούλους, ακολούθως, αν τα ποσά από τα ανταποδοτικά τέλη, δεν αποδίδονται παρανόμως(!) από τους παρόχους, τότε θα επιλέξει το δρόμο της αγωγής.