Προσωρινή διακοπή του μεγάλου έργου στην περιοχή του Βούρλη με πολιτική απόφαση Δημοτικής Αρχής Σύρου – Ερμούπολης καθώς δεν μπορεί να εμποδιστεί η τουριστική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες

Κανένα ρίσκο εν όψει θερινής σεζόν

Καμία πίεση προς τον ανάδοχο του έργου από τη Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με την κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης

Με αργό ρυθμό εξελίσσεται το έργο της ανακατασκευής του οδικού τμήματος στην περιοχή του Βούρλη όπως αποδεικνύεται από την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθη απόφαση για προσωρινή διακοπή του, αφού απομένει ένας μήνας πριν την έναρξη της σεζόν στη Σύρο και σε ενδεχόμενο συνέχισής του, θα υπήρχε τεράστια όχληση σε οδηγούς, επιχειρηματίες αλλά και επισκέπτες.

H απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της σχετικής εξήγησης από πλευράς εργολάβου, ο οποίος κατέστησε ξεκάθαρο πως η χρήση ειδικού μηχανήματος στο σημείο του δρόμου για την αποξήλωση του παλαιού τμήματος του σκυροδέματος, θα απαιτούσε χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα, κάτι που θα προκαλούσε όχληση εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν.

Η Δημοτική Αρχή ενεργώντας προληπτικά – και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής στην “Κοινή Γνώμη” - αποφάσισε να διακόψει το έργο, ώστε να μη ρισκάρει να έχει “ανοικτό” και σκαμμένο δρόμο τη θερινή περίοδο, οπότε και το νησί θα σηκώσει υψηλή επισκεψιμότητα.

Παράλληλα όμως, καθώς το έργο αυτό έχει συμβασιοποιηθεί από τον περασμένο Αύγουστο, η μείζονα μειοψηφία μέσω του επικεφαλής της, Αλέξη Αθανασίου, άσκησε κριτική όσον αφορά τη “χαλαρή” στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στον ανάδοχο. Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” εξήγησε πως θα έπρεπε η διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να επιμείνει στην εκτέλεση των εργασιών της β΄φάσης, δηλαδή επί του δρόμου, ώστε συνολικά το έργο να τελείωνε νωρίτερα, αφού ο εργολάβος έχει σταματήσει τις παρεμβάσεις του από τον περασμένο Μάρτιο.

Μ. Αληφραγκής: Καμία όχληση το καλοκαίρι

Το σκεπτικό της απόφασης της Δημοτική Αρχής για παύση – προσωρινώς – του έργου ανέπτυξε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

“Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν εργασίες εντός καλοκαιριού. Πρέπει να σεβαστούμε τους επιχειρηματίες στην περιοχή και δεν μπορούμε να “κόψουμε” την πόλη στα δύο” ανέφερε αρχικά, εστιάζοντας παρακάτω στο θέμα του ειδικού μηχανήματος που απαιτείται για την εκτέλεση εργασιών.

“Όταν είχαν γίνει οι αρχικές διερευνητικές τομές από τον εργολάβο, πέρα από τη μελέτη και από αυτά που έδειχνε, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός οπλισμού πάρα πολύ μεγάλου. Θα έπρεπε να υπάρξει ένας συντονισμός για τις εργασίες της καθαίρεσης του οπλισμού και τις εργασίες για το γεωτρύπανο ώστε να είναι άμεσα στο νησί και να κάνει τις γεωτρήσεις για να γίνουν οι τσιμεντοπασσαλώσεις και όλες οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εργολάβου, ο χρόνος για να γίνει η αποξήλωση του οδοστρώματος ενδεχομένως να ήταν και πάνω από έναν μήνα.

Δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να ρισκάρουμε αυτούς τους χρόνους μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο. Αν μάλιστα το γεωτρύπανο δεν θα μπορούσαμε να το έχουμε άμεσα εδώ στο νησί, θα υπήρχε ο κίνδυνος, το ρίσκο να μείνει ο δρόμος σκαμμένος την περίοδο του καλοκαιριού” πρόσθεσε σχετικά, λέγοντας ακόμη πως, ως εκ τούτου, “Πήραμε την απόφαση από τη στιγμή που είχαμε κάνει κάποιες συζητήσεις με τον εργολάβο να γίνει διακοπή των εργασιών για ένα τρίμηνο και να ξεκινήσουμε Σεπτέμβρη”.

Επί της ουσίας, ο κ. Αληφραγκής τόνισε πως, “Ουσιαστικά είναι μία πολιτική απόφαση και βέβαια επειδή η αναθέτουσα αρχή είναι η Οικονομική Επιτροπή, δεν αποφασίζουμε ούτε εγώ, ούτε η Τεχνική Υπηρεσία, γι αυτό τον λόγο το θέμα ήρθε σε συνεδρίαση του οργάνου”.

Ο ίδιος με φόντο τη διαφορετική οπτική της αντιπολίτευσης, τόνισε τα ακόλουθα: “Οι συνάδελφοι της μειοψηφίας διαφωνούν. Προσωπικά το θεωρώ αδιανότητο αυτό. Τι θέλουν; Εν μέσω θερινής περιόδου να έχουν αυτή την κατάσταση με την πόλη “ανοικτή” και σκαμμένη; Δεν γινόταν αυτό να το ρισκάρουμε και ούτε θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε παράλληλες εργασίες”.

Οι εργασίες που απομένουν

Ο ίδιος ρωτήθηκε και για τις εργασίες που απομένουν. “Έχει τελειώσει η α΄ φάση του έργου που είναι η σκυροδέτηση του τοιχίου. Η φιλοσοφία του έργου είναι να αποσυνδεθούν τα φορτία του δρόμου από το τοιχίο. Απομένει η β΄ φάση που αφορά στην αποξήλωση του δρόμου με τον οπλισμό. Να γίνουν οι γεωτρήσεις, οι τσιμεντοπασσαλώσεις και ακολούθως να προχωρήσουμε στις συντηρήσεις των κάγκελων προς την πλευρά της θάλασσας. Μετά θα ολοκληρωθεί το έργο” γνωστοποίησε, λέγοντας ακόμη πως, “Από τις διερευνητικές τομές φάνηκε ότι δεν περνούν ιδιαίτερα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης ή τηλεπικοινωνιών. Το βασικό είναι να μπορέσουμε να έχουμε το γεωτρύπανο συγκεκριμένες ημέρες. Το κατανοώ ότι ο κόσμος έχει ταλαιπωρηθεί. Απλά θα χρειαστεί να κάνει ακόμη τρεις μήνες υπομονή”.

Αλ. Αθανασίου: Καμία πίεση από τη Δημοτική Αρχή

“Το να σταματήσει το έργο του Βούρλη για άλλη μία φορά και για διάστημα τριμήνου που γράφει η εισήγηση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται, σημαίνει πως κανονικά μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα επανεκκινήσει. Δεν μπορούμε αυτό το έργο να το σέρνουμε με τόσες καθυστερήσεις” ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε”, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Τώρα έχουμε μελέτη, έχουμε εργολάβο και πάλι το έργο πάει με αργό ρυθμό, παρότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “Εμείς δεν συμφωνούμε να του δοθεί η τρίμηνη παράταση διότι από τις 27 Μαρτίου που το είχε σταματήσει ξανά το έργο μόνος του, ήταν πολιτική επιλογή. Σήμερα λοιπόν είναι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής να σταματήσει το έργο”.

Ερωτηθείς αν η παράταξή του συντάσσεται όμως με το γεγονός πως κατά τη θερινή περίοδο δεν πρέπει να υπάρχει όχληση, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας σε απόλυτο τόνο πως η δημοτική ομάδα του, εκτιμά πως η Δημοτική Αρχή έπρεπε να μην έχει δείξει χαλαρότητα όλο το προηγούμενο διάστημα και να έχει πιέσει ώστε το έργο να είχε προωθηθεί.

“Από 27 Μαρτίου μέχρι και 20 Ιουνίου είναι ένα τρίμηνο. Δεν πιέζει η Δημοτική Αρχή. Υπάρχει ελαστικότητα” επανέλαβε χαρακτηριστικά.

Προχωρούν οι σωστικές εργασίες στα Πευκάκια

Πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία των σωστικών εργασιών στο στάδιο των Πευκακίων ζητήθηκε παρακάτω από τον Αντιδήμαρχο, Μηνά Αληφραγκή. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα φαίνεται να εκτελούνται απρόσκοπτα και χωρίς να υπάρχουν νέα ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

“Με το έργο στα Πευκάκια οι σωστικές εργασίες προχωρούν αρκετά καλά. Έχουν γίνει εργασίες στον χώρο των κερκίδων. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι δεν έχει βρεθεί κάτι ιδιαίτερο πέρα από τις πέτρες που έχουν μεταφερθεί σε ένα μέρος. Πρέπει να προχωρήσουν και οι εργασίες υπογείως σε μικρό βάθος βέβαια. Πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα έχουν ολοκληρωθεί” τόνισε ο ίδιος, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Βέβαια αυτό το έργο εποπτεύεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και δεν ξέρω τι μπορεί να ζητήσουν”.

Πάντως εξήγησε πως, “Προς το παρόν όμως, η πληροφόρηση που έχω είναι πως οι σωστικές ανασκαφές θα περιοριστούν στην πλευρά των κερκίδων και δεν θα “προχωρήσουν” στον κυρίως χώρο του σταδίου”.