Δήμος, Περιφέρεια και πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν το ταχύτερο στην απομάκρυνση ξερών χόρτων, αφού διανύουμε ήδη την αντιπυρική περίοδο

Εκκρεμότητες σε καθαρισμούς δρόμων και οικοπέδων

Απαγορεύονται ρητά πλέον οι καύσεις και η απομάκρυνση χόρτων γίνεται με καθοδήγηση από τον Δήμο όσον αφορά τους ιδιοκτήτες οικοπέδων

“Γκάζι” σχετικά με τον καθαρισμό δρόμων και οικοπέδων πρέπει να πατήσουν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και οι ιδιοκτήτες αυτών, καθώς η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και οι υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν να κάνουν έντονη την εμφάνισή τους.

Οι έντονες και “πυκνές” σε ρυθμό βροχοπτώσεις φέτος τον χειμώνα προκάλεσαν μεγάλη βλάστηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πλέον για την ευθύνη των αρμόδιων πλευρών, σχετικά με την αποψίλωση της παρόδιας βλάστησης, των ξερών χόρτων, αλλά και τον καθαρισμό οικοπέδων.

Τη γενικότερη εικόνα στα νησιά περιγράφει ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Ν. Αιγαίο, Νικόλαος Μπάλσης, ο οποίος παρατηρεί πως μέχρι σήμερα υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, ωστόσο, εκτιμά πως όταν προωθηθούν εντός των ημερών εργολαβίες των Δήμων και της Περιφέρειας, η εικόνα θα είναι καλύτερη.

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως πλέον δεν επιτρέπονται οι καύσεις, αφού ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος από αρχές Μαΐου, ωστόσο, όπως εξηγεί, οι πολίτες – ιδιοκτήτες οικοπέδων, μπορούν να συνεννοούνται με τους Δήμους και ως εκ τούτου και με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να υπάρχει καθοδήγηση για την απομάκρυνση και περισυλλογή των χόρτων.

Επιπλέον, όσον αφορά το δημοτικό οδικό δίκτυο, τον προγραμματισμό ανέπτυξε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, ενώ η Περιφέρεια σταδιακά θα προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες για την παρόδια βλάστηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Απομένει... έργο σε δρόμους και οικόπεδα

“Μέχρι 30 Απριλίου ήταν το περιθώριο για τις καύσεις. Οι καθαρισμοί όμως μπορούν να συνεχιστούν. Άλλωστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες άργησαν στις εργολαβίες τους γιατί άργησαν στην έγκριση των προϋπολογισμών τους. Οτιδήποτε καθαρίζει πλέον ο οποιοσδήποτε, δεν μπορεί να το κάψει. Θα πρέπει να το μαζέψει και σε συνεννόηση με τις Δημοτικές Αρχές να διατεθεί και να γίνει η αποκομιδή και η γενικότερη διαχείριση” σημειώνει αρχικά ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής, εξηγώντας πως η εικόνα στα νησιά σχετικά με την απομάκρυνση ξερών χόρτων δεν είναι η καλύτερη.

“Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε στο 100%. Υπάρχουν εκκρεμότητες και σε δημόσιους και σε ιδιωτικούς χώρους. Σε δρόμους και σε οικόπεδα χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη. Είμαστε πίσω. Ωστόσο, πιστεύω πως μέχρι να κλείσει ο Μάιος θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση” προσθέτει σχετικά, εστιάζοντας στο κομμάτι του επαρχιακού δικτύου.

“Έχουμε πληροφορηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εργολαβία για το κομμάτι του επαρχιακού οδικού δικτύου. Ξέρω ότι στο κομμάτι της Περιφέρειας είχαμε μείνει αρκετά πίσω αλλά εκείνο που ειπώθηκε από επίσημα χείλη είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε θετικές εξελίξεις και θα προχωρήσουμε. Είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε και μας ενδιαφέρει” τόνισε, υπενθυμίζοντας τέλος πως, “Επίσης να πω πως σε επιλεγμένα σημεία κάνει καθαρισμούς ο ΔΕΔΔΗΕ εκεί όπου περνούν καλώδια”.

Η δημοτική ευθύνη

Αναφορικά με την ευθύνη και τον προγραμματισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μίλησε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Η ίδια εξήγησε πως οι εργασίες αποψίλωσης ξερών χόρτων προχωρούν πάντα σε συνάρτηση με τις δυνάμεις που έχει ο Δήμος.

“Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τις δυνατότητές μας προχωράμε τους καθαρισμούς στο νησί. Είχαμε δώσει έμφαση στους δρόμους από όπου και διήλθαν οι Επιτάφιοι το Πάσχα και τώρα με το προσωπικό που έχουμε προσπαθούμε να καθαρίσουμε σκαλοπάτια και οικόπεδα δημοτικά που βρίσκονται κοντά σε σπίτια, δρόμους αρμοδιότητάς μας σταδιακά. Επίσης φροντίσαμε για τα parking σε Ερμούπολη και χωριά και κυρίως κοντά σε παραλιακούς χώρους, όπως ενδεικτικά στην Αζόλιμνο, στον Φοίνικα, στο Κίνι” ανέφερε, διευκρινίζοντας για τα τμήματα των δημοτικών δρόμων, πως, “σε αυτά βγαίνουμε όταν παρουσιάζεται μεγάλη ανάγκη. Για παράδειγμα θα μεταβούμε στον δρόμο του Αγίου Δημητρίου εν όψει του εορτασμού”.

Ωστόσο, με ενισχύσεις που περιμένει η Υπηρεσία Καθαριότητας από αρχές Ιουνίου, η ίδια εκτιμά πως η ανταπόκριση θα είναι αποτελεσματικότερη.

“Την 1η Ιουνίου προσλαμβάνουμε στην Υπηρεσία μας 5 συμβασιούχους και θα δημιουργηθούν τρία συνεργεία, που θα διασκορπιστούν σε όλο το νησί και θα προχωρήσουν στις αποψιλώσεις σε όλα τα τμήματα των δημοτικών δρόμων. Πρέπει να πω ότι τέλος του μήνα φεύγουν οι εργάτες που είχαμε λόγω Covid-19 και θα έρθουν προσεχώς 8 άτομα μέσω του ΟΑΕΔ ενώ είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία για επιπλέον 11 άτομα και την πρόσληψή τους” ανέφερε, συμπληρώνοντας ακόμη πως, “Είμαστε και σε διαδικασία που θα θέσουμε σταδιακά σε λειτουργία μηχανήματα του Δήμου που δεν χρησιμοποιούνται ώστε να διευκολυνθεί το έργο του κοψίματος της παρόδιας βλάστησης στους δημοτικούς δρόμους”.

Στην ερώτηση για την ανταπόκριση των ιδιοκτητών οικοπέδων, η ίδια παρατήρησε τα εξής: “Συνήθως βρίσκουμε γεμάτους τους κάδους μας. Άρα κάποιος κόσμος έχει προχωρήσει στο κόψιμο των χόρτων. Κάποιοι συμπολίτες μας έχουν καθαρίσει τους κήπους τους και κάποια χωράφια. Το νησί δεν έχει ανταποκριθεί στο απόλυτο, αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε καλή κατάσταση. Και πάλι προχωρούμε” δήλωσε, λέγοντας τέλος πως, “Ο κανονισμός και οι σχετικές διατάξεις της Πυροσβεστικής είναι σαφείς”.

Για την αποτροπή πυρκαγιάς

Τέλος προς κάθε πολίτη αξίζει να υπενθυμιστεί η ανακοίνωση του Δήμου σχετικά με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής προς τους ιδιοκτήτες οικοπέδων για την αποψίλωση και απομάκρυνση των ξερών χόρτων για την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς.

“Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη αριθ. 4/2012 “Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών”, και του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010, οι ιδιοκτήτες νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτιών και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

Στους χώρους που αναφέρονται στην παρ. 1 της Π.Δ. 4/2012, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, σπίρτων και άλλων υλών από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου κάθε έτους. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης καλεί τους ιδιοκτήτες αυτούς να συμμορφωθούν με την παραπάνω διάταξη, αφού η φετινή περίοδος προβλέπεται αρκετά επικίνδυνη, εξαιτίας της βλάστησης που έχει αναπτυχθεί”.