Προσδιορίστηκε το ύψος του αντιτίμου σε συνέχεια συνεννόησης και συμφωνίας του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, της “Τερψιχόρης” και του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου

Οι χρεώσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι

Εφαρμογή του μέτρου όλο το 24ωρο με στόχο την εξυπηρέτηση της επισκεψιμότητας στην Ερμούπολη και την τόνωση των επιχειρήσεων

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι έχει ξεκινήσει, καθώς υπάρχει ανάδοχος πλέον για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού στον ανοικτό χώρο, ενώ σε επόμενη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, εγκρίνεται και η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί.

Στο σημερινό ρεπορτάζ, η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει αναλυτικά τις χρεώσεις που αναμένεται να ισχύσουν για τη θερινή περίοδο, οι οποίες προέκυψαν μετά από διάλογο και συνεννόηση της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και την πλευρά των επιχειρηματιών εστίασης, δηλαδή του Σωματείου “Τερψιχόρη”.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι να μπορέσει να υπάρχει εναλλαγή οχημάτων στον χώρο στάθμευσης στο Νησάκι, ώστε αφενός να εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός πολιτών – κατοίκων αλλά και επισκεπτών της Σύρου – κι αφετέρου να τονωθεί η οικονομία των τοπικών επιχειρήσεων.

Πρέπει να αναφερθεί πως στο Νησάκι επισήμως με ΦΕΚ είναι νόμιμα χωροθετημένες 139 θέσεις οχημάτων. Για την είσοδο των οδηγών θα υπάρχει πρόβλεψη με μπάρες που θα τοποθετήσει η εταιρεία ESA SECURITY SOLUTIONS ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που είναι ο ανάδοχος για την προμήθεια του εξοπλισμού της ελεγχόμενης στάθμευσης. Σημειώνεται πως η εν λόγω προμήθεια θα γίνει μέσω χρηματοδοτικής πίστωσης (leasing) με το ποσό των 149.800 ευρώ από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Διευκρινίζεται εξ αρχής πως το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης θα έχει 24ωρο χαρακτήρα και η απόφαση θα ισχύσει για όλο τον χρόνο, με τη Διοίκηση βέβαια ανά περίοδο να τροποποιεί το ύψος των χρεώσεων για το parking στο Νησάκι.

Οι χρεώσεις

Πιο αναλυτικά, από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχουν γίνει επαφές με τον Εμπορικό Σύλλογο και την “Τερψιχόρη”, οι οποίοι στηρίζουν απόλυτα το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια εξυπηρέτησης περισσότερων πολιτών τη θερινή περίοδο στο ιστορικό κέντρο και στις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, κοινή παρατήρησή τους είναι πως το ύψος του αντιτίμου πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά στο να παραμείνει κάποιος για πολλές ώρες στον χώρο στάθμευσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας για διάστημα 4 ωρών, το αντίτιμο θα είναι απολύτως βατό για να παραμείνει κάποιος στην Ερμούπολη. Μετά από αυτές τις ώρες η χρέωση θα αυξάνεται σημαντικά. Συγκεκριμένα, η πρόταση που αναμένεται να εγκριθεί και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου σε επόμενη συνεδρίαση των μελών του είναι η πρώτη ώρα στάθμευσης στο Νησάκι να χρεώνεται με 0,50 λεπτά του ευρώ, η δεύτερη ώρα πάλι με 0,50 λεπτά, η τρίτη ώρα με 1,00 ευρώ, όπως λογικά παρομοίως και η τέταρτη ώρα με 1,00 ευρώ. Από την αμέσως επόμενη ώρα, δηλαδή την πέμπτη ώρα χρέωσης, το αντίτιμο θα αυξηθεί και θα ανέλθει στα 2,00 ευρώ.

Υπογραμμίζεται πως η ελεγχόμενη στάθμευση θα ισχύει όλο το 24ωρο, ωστόσο, η χρέωση από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 8 το πρωί θα είναι πολύ μειωμένη και θα προσδιοριστεί στο ύψος του αντιτίμου με επόμενη απόφαση του Δ.Σ.. Οι πληροφορίες της εφημερίδας θέλουν οι χρεώσεις σε αυτό το διάστημα να μην υπερβαίνουν τα 0,25 λεπτά ανά ώρα. Σε αυτές τις ώρες θα υπάρχει αναστολή της χρέωσης της πέμπτης ώρας. Δηλαδή αν για παράδειγμα ένας πολίτης σταθμεύσει από τις 8 το βράδυ (20.00) στο Νησάκι μέχρι και τη μία (01.00), για το διάστημα 12-1 θα πληρώσει 0,25 ευρώ.

Μέχρι τέλος Ιουνίου ο εξοπλισμός

Επιπλέον, για την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος ενημερώθηκε από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου ώστε να προσκομίσει όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία ώστε να ενημερωθεί παρακάτω η Διοίκηση για το πότε εκτιμά πως θα είναι εφικτό να έχει ολοκληρώσει την προμήθεια.

Η προσδοκία από πλευράς Λιμενικού Ταμείου Σύρου όπως άλλωστε έχει ειπωθεί σε δημόσιες συνεδριάσεις από την πρόεδρό του, Κανδιώ Μαραγκού είναι η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τέλος Ιουνίου.

Το λογικό άλλωστε θα είναι να υπάρξει και ένα ολιγοήμερο διάστημα προσαρμογής των πολιτών, πριν από την κατακόρυφη αύξηση της κίνησης εντός Ιουλίου.

Ακόμη, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την απαιτούμενη πυρασφάλεια στον χώρο, όπως επίσης και να γίνουν οι απαραίτητες διαγραμμίσεις. Σημειώνεται πως ο εξοπλισμός και συγκεκριμένα οι μπάρες της ελεγχόμενης στάθμευσης θα τοποθετηθούν στο ύψος του κτιρίου που στεγάζεται το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και ειδικότερα θα υπάρξουν δύο μπάρες, η μία στην είσοδο του parking, στον δρόμο προς την παραλία και η δεύτερη στην έξοδο δηλαδή στον δρόμο που χωρίζεται με νησίδα.

Αλλαγή χρέωσης τη θερινή σεζόν

Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι αναμένεται να διατηρηθεί για όλο το έτος, ωστόσο, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αμέσως μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν, θα αξιολογήσει τα στατιστικά στοιχεία του και θα αποφασίσει εκ νέου για το ύψος του αντιτίμου αναφορικά με τη χειμερινή περίοδο.

Λογικά η χρέωση ανά ώρα θα κινείται σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, αφού όπως έχει καταστήσει σαφές η πρόεδρος σε προηγούμενες συνεδριάσεις, το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν υπάρχει λόγος να έχει φοροεισπρακτικό χαρακτήρα.