Σχόλιο της ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ για την επίσκεψη της Νίκης Κεραμέως

  • Τετάρτη, 1 Ιουνίου, 2022 - 12:42

"Η επίσκεψη της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως στη Σύρο, για να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο που υλοποιείται από το υπουργείο, μόνο πρόκληση αποτελεί για τους γονείς, τους μαθητές και τους φοιτητές.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο που εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς δικαίως αντιδρούν στα σχέδια μετατροπής του μοναδικού ΕΠΑΛ στο νησί σε «πρότυπο» με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό δεκάδων μαθητών. Η τράπεζα θεμάτων που θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η διεύρυνση των «πρότυπων» και «πειραματικών» σχολείων είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που μετατρέπουν το σημερινό σχολείο σε πιο ταξικό, που απομακρύνουν από την ουσιαστική μόρφωση τους μαθητές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Για αυτό, άραγε, ανακοινώθηκε ταυτόχρονα, η δημιουργία μεταγυμνασιακής σχολής κατάρτισης με ειδικότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της τοπικής οικονομίας; Στόχος είναι να σπρώξουν τα παιδιά βίαια έξω από το σχολείο, στην πρόωρη ψευτοκατάρτιση και τη μαθητεία από πολύ μικρή ηλικία. Να δημιουργήσουν φθηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Παράλληλα, ο νέος νόμος- πλαίσιο για τα πανεπιστήμια με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ» έρχεται να ολοκληρώσει τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. Οδηγεί σε διάσπαση του επιστημονικού αντικειμένου με τη διαμόρφωση «πτυχίων-σούπα», που δεν θα προσφέρουν ολοκληρωμένη μόρφωση και δεν θα εξασφαλίζουν επαγγελματικά δικαιώματα. Ουσιαστικά, το Πανεπιστήμιο θα μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα, τόσο στη λειτουργία του όσο και στη διοίκησή του, με συμμετοχή εξω-πανεπιστημιακών (προφανώς εκπροσώπων της αγοράς) στα Συμβούλια Διοίκησης, managers κλπ.

Και επειδή σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο δεν «χωρούν» οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών, η κυβέρνηση, επιχειρεί νέο χτύπημα στους Φοιτητικούς Συλλόγους, θεσμοθετώντας την υποχρεωτική κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου για την εκλογή «συμβουλίου φοιτητών», ουσιαστικά παραμάγαζου που θα στηρίζει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου και θα διαπλέκεται με τους ανθρώπους των επιχειρήσεων.

Όσο και να προσπαθούν, η Κυβέρνηση της ΝΔ και η κ. Κεραμέως, με παρουσιάσεις και επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις στα σχολεία, να πείσουν ότι η Παιδεία αναβαθμίζεται, η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Χώρια από τα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, εξακολουθούν να υφίστανται τα εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά στην περιοχή μας, τα 26αρια τμήματα συμπληρώθηκαν με τα ανύπαρκτα υγειονομικά πρωτόκολλα εν μέσω πανδημίας.

Καλούμε τους συριανούς, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, με την οργάνωση του αγώνα μέσα από το εκπαιδευτικό, το μαθητικό και το γονεϊκό κίνημα να εμποδίσουμε αυτές τις εξελίξεις διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία, αναβάθμιση των υποδομών με εργαστήρια και τεχνολογικό εξοπλισμό, πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμες προσλήψεις, για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας. Καλούμε τους φοιτητές στην ανάπτυξη αγώνων με κριτήριο τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, για σπουδές και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Βάζοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων μας το σύνθημα:

« Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει»

Κ.Ο.Β Σύρου του Κ.Κ.Ε.

Ετικέτες: