Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης βγάζει διαγωνισμό με στόχο τη διάσωση και αξιοποίηση του δημοτικού κτιρίου στην οδό Σουρή, που τμήμα του τους προηγούμενους μήνες είχε καταρρεύσει

Ολοταχώς για μελέτη ανακατασκευής του κεντρικού ακινήτου

Η μελέτη θα αποτελέσει τη βάση για την αναζήτηση χρηματοδότησης

Στη μελέτη ανακατασκευής του δημοτικού ακινήτου που προ μηνών είχε καταρρεύσει και που βρίσκεται κεντρικά στην Ερμούπολη και ειδικότερα στην οδό Σουρή, απέναντι από τη Φιλαρμονική, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου μελλοντικά να είναι σε θέση να το αξιοποιήσει.

Ειδικότερα, σήμερα, η Οικονομική Επιτροπή με απόφασή της προχωρά σε διαγωνισμό για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης – αφού κάποια απαραίτητα στοιχεία για το κτίριο τα διαθέτει η Τεχνική Υπηρεσία – και ως εκ τούτου, η παράλειψη του σταδίου των προμελετών είναι σημαντική από άποψη εξοικονόμησης χρόνου.

Το πολυσυζητημένο ακίνητο κατασκευάστηκε προ 150 ετών, ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο και απεδείχθη ιδιαιτέρως επικίνδυνο, αφού προ καιρού είχε καταρρεύσει, με αποτέλεσμα τμήμα του να καταπλακώσει οχήματα. Αμέσως μετά, ο Δήμος είχε προχωρήσει σε απαραίτητες καθαιρέσεις καθώς από την οδό Σουρή, καθημερινά διέρχεται μεγάλος όγκος οχημάτων και δικύκλων όπως επίσης και αρκετοί πεζοί πολίτες.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η νυν Δημοτική Αρχή προχωρά πλέον σε διαγωνισμό για την απαιτούμενη μελέτη, η οποία θα οδηγήσει σε επόμενο “σκαλοπάτι” σχετικά με την υλοποίηση έργου για την ανακατασκευή του. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει παλαιότερα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής σε δημόσια συνεδρίαση, η χρηματοδότηση για το απαραίτητο έργο δεν αποκλείεται να προέλθει από ευρωπαϊκούς πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Μέχρι τότε, η νυν Δημοτική Αρχή έχοντας προβλέψει το ποσό των 96.313,14 ευρώ θα προχωρήσει στον διαγωνισμό για την οριστική μελέτη.

Κεντρικό ακίνητο που θα αξιοποιηθεί από τον Δήμο

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σημείωσε πως ο Δήμος σκοπεύει να διασώσει το ακίνητο και να προβεί στην αξιοποίησή του. Αρχική σκέψη είναι η μεταστέγαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

“Προχωράμε σε διαγωνισμό για να πάμε σε μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου όσον αφορά την άδεια λειτουργίας. Αναφορικά με το τι χρειάζεται το κτίριο, τα έχει η υπηρεσία και μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας για αξιοποίηση ακινήτου - και για αισθητικούς λόγους ώστε να μην έχουμε ένα ερείπιο μέσα στην πόλη -, αλλά και για να χρησιμοποιηθεί για ανάγκες του Δήμου και της λειτουργίας του προχωράμε άμεσα στην ανάθεση της μελέτης” εξήγησε ο ίδιος μιλώντας εκ νέου στην “Κοινή Γνώμη” και τονίζοντας πως, “Επειδή η λογική αλλά και η πράξη λένε πως αν έχεις μελέτες, βρίσκεις και χρηματοδοτήσεις, προχωράμε ώστε μελλοντικά να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία παραμένοντας σε τμήμα του ακινήτου του Τελωνείου στο Νησάκι, σημειώνοντας πως η μεταφορά της κρίνεται επιβεβλημένη σε νέο χώρο.

“Επειδή έχουμε το πρόβλημα στο κτίριο που στεγάζονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες, με το πατάρι (εισροή νερού) και επειδή παλαιότερα προοριζόταν αυτό για στέγαση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η δική μας πρόθεση και σκέψη είναι να αποκατασταθεί και τελικώς να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας” πρόσθεσε, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο, “θα μπορούσε να αποδεσμευτεί και το κτίριο που έχουμε δεσμεύσει στο πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου για τον σκοπό αυτόν και να προωθηθεί και αυτό προς ενοικίαση”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο της αποκατάστασης, τόνισε πως, “Βέβαια, η αποκατάσταση του κτιρίου της οδού Σουρή δεν θα γίνει αύριο. Χρειάζεται κάποιος σημαντικός χρόνος”.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως ο χώρος στο Τελωνείο έχει παραχωρηθεί για τη στέγαση της Πολεοδομίας, Υπηρεσία η οποία λογικά θα παραμείνει στο ίδιο μέρος.

“Το κτίριο του Τελωνείου είναι παραχωρημένο για χρήση από την Πολεοδομία. Οπότε η Πολεοδομία λογικά δεν μπορεί να φύγει από τον συγκεκριμένο χώρο. Εκτός αν αποφασίσει η Δημοτική Αρχή ότι μετακομίζει και η Πολεοδομία και δεν χρειαζόμαστε πλέον το κτίριο. Όμως, η παραχώρηση του κτιρίου είναι για αξιοποίηση από την Πολεοδομία” υπενθύμισε, διευκρινίζοντας πως, “αυτός είναι ο λόγος που αναφέρομαι μόνον στις Τεχνικές Υπηρεσίες”.

Κατεύθυνση αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας

Με αφορμή τα παραπάνω, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος έκανε σύντομη αναφορά και για το κτίριο του Προβελέγγιου στην Άνω Σύρο, για την αποκατάσταση του οποίου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας είχε συζητήσει με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στη Σύρο.

“Στην Άνω Σύρο είναι το κτίριο του Προβελέγγιου. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ακίνητο και ακριβώς γι αυτόν τον λόγο δεν προχωράμε ακόμη στη μελέτη – γιατί αυτός ήταν ο σκοπός μας – αλλά περιμένουμε προς το παρόν να δούμε τι θα γίνει από την πλευρά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενδεχομένως θα προχωρήσουμε κι εκεί σε δεύτερο χρόνο” αποκάλυψε σχετικά, εξηγώντας πως γενικότερη στόχευση της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, προς όφελος του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

“Σαφώς και υποστηρίζουμε την κατεύθυνση της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Όχι μόνον για οικονομικούς λόγους, αλλά και για τη διάσωση των ακινήτων και για να μην υπάρχει επικινδυνότητα” ανέφερε ο κ. Αληφραγκής, εξηγώντας μάλιστα πως, “Και το κτίριο του Προβελέγγιου στην Άνω Σύρο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο παρόλο που έχουμε πάρει μέτρα και έχει γίνει μία μερική άρση της επικινδυνότητας. Είμαστε σε αναμονή ακόμη από το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε”. Πάντως, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επανέλαβε πως, “σαφώς η αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου και της περιουσίας του είναι σκοπός μας, όπως θεωρώ προτεραιότητα πρέπει να είναι αυτό το ζήτημα και για κάθε Δημοτική Αρχή”.