Ανάδοχος για το έργο της ΔΕΥΑ Σύρου περί προμήθειας και τοποθέτησης 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών στη Σύρο

Ευφυές σύστημα καταγραφής της κατανάλωσης νερού

Έλεγχος στις διαρροές και περιορισμός απώλειας υδατικών πόρων

Στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου για την προμήθεια και τοποθέτηση 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών στο δίκτυο της Σύρου, θα προχωρήσει σύντομα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, καθώς έκλεισε η διαγωνιστική διαδικασία και οριστικοποιείται ο μειοδότης του έργου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που θα απαιτήσει 18 μήνες υλοποίησης και το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά τη ΔΕΥΑ Σύρου στον έλεγχο των διαρροών του δικτύου καθώς και στον περιορισμό απώλειας των υδατικών πόρων. Επί της ουσίας θα υπάρχει καταγραφή στην κατανάλωση νερού μέσα από ένα ευφυές σύστημα και η Δημοτική Επιχείρηση θα μπορεί παράλληλα να συγκεντρώνει στοιχεία και ιστορικό των καταναλώσεων νερού.

Ειδικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Σύρου εγκρίθηκε ο ανάδοχος για το έργο “Προμήθεια και εγκατάσταση 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών και ηλεκτρονική διαχείριση του δικτύου διανομής πόσιμου νερού στη χαμηλή ζώνη της Ερμούπολης και στους οικισμούς Μάννα, Βάρης, Ποσειδωνίας και Φοίνικα” και ο οποίος είναι η ΟΘΡΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η προσφορά της ανήλθε στα 2.878.800 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Σημαντικό έργο και κάλυψη πολλών περιοχών

Σχετικά με το φυσικό αντικείμενο του έργου, πρέπει να υπενθυμιστεί πρωτίστως πως αυτό αποτελεί ένα εκ των βασικών τριών υποέργων της σχετικής πρότασης που είχε υποβάλλει η ΔΕΥΑ Σύρου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. “Η παρούσα πρόταση με τον γενικό τίτλο «Επέκταση, Βελτίωση, εκσυγχρονισμός και ψηφιακή διαχείριση υποδομών ύδρευσης Νήσου Σύρου» περιλαμβάνει τρία υποέργα, όπως αναλυτικά περιγράφονται παρακάτω. Ουσιαστικά τα τρία αυτά υποέργα με διαφορετικό τρόπο υλοποίησης το καθένα, αφορούν την αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στο Επισκοπειό, την προμήθεια και εγκατάσταση 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών και τέλος την προμήθεια και εγκατάσταση μιας μονάδας αφαλάτωσης 600 κυβικών” υπενθύμισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, παραθέτοντας ακολούθως στοιχεία για το έργο.

Ευφυές σύστημα συνολικής παρακολούθησης

Σύμφωνα με όσα ανέφερε αναλυτικά: “Η παρούσα δράση αφορά την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, την εγκατάσταση συστήματος με 8.000 ψηφιακούς υδρομετρητές και την προμήθεια μιας νέας μονάδας αφαλάτωσης, 600m3/d, για την βελτίωση των υποδομών ύδρευσης στη νήσο Σύρο. (...)

Η παρούσα πρόταση στοχεύει στην προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου ευφυούς συστήματος συνολικής παρακολούθησης και διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Σύρου, βελτιώνοντας το υδατικό ισοζύγιο και περιορίζοντας σε μεγάλο ποσοστό το μη τιμολογούμενο νερό. Βασική επιδίωξη είναι η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου ευφυούς συστήματος συνολικής παρακολούθησης και διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Σύρου με σκοπό τον ενεργό υπολογισμό του υδατικού ισοζυγίου μέσω της άμεσης σύγκρισης των τιμών μέτρησης του παρεχόμενου νερού από τις βασικές τροφοδοτικές υποδομές και του αθροίσματος των καταναλώσεων του δικτύου καθώς επίσης και ο άμεσος έλεγχος και περιορισμός των βλαβών στο εσωτερικό δίκτυο.

Το φυσικό αντικείμενο της προμήθειας ανταποκρίνεται σε μία ολιστική προσέγγιση επίλυσης ιεραρχημένων υδρευτικών προβλημάτων, είναι συμβατό με το οικείο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), τις κατευθύνσεις και αρχές της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα ύδατα καθώς και των λοιπών Οδηγιών που σχετίζονται με τη διαχείριση υδάτων, και χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα και βιωσιμότητα και συμβάλει στην πρόσβαση σε επαρκές και καλής ποιότητας νερό για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο τύπος της παρέμβασης περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Βασικών Μέτρων, και ειδικότερα η προτεινόμενη πράξη θα συμβάλει στην υλοποίηση των παρακάτω μέτρων του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου (EL14)”.

Αναλυτικά τα οφέλη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο ίδιος τα οφέλη για τη ΔΕΥΑ Σύρου και για τους καταναλωτές είναι τα ακόλουθα:

“Η υλοποίηση της παρούσας πρότασης, θα συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Σύρου σε επίπεδο παρακολούθησης και επίβλεψης σημαντικών παραμέτρων της λειτουργίας του συστήματος στη συλλογή και αποθήκευση των σχετικών ιστορικών δεδομένων και η εκτέλεση χειρισμών για τον έλεγχο των ενεργών στοιχείων του συστήματος ύδρευσης, τον περιορισμό των απωλειών νερού και την έγκαιρη αντιμετώπιση των διαρροών. Οι επιδιωκόμενοι στόχοι/ αναμενόμενα αποτελέσματα μέσω της εγκατάστασης του περιγραφόμενου συστήματος είναι: 1. Να εγκαταστήσει ευφυή συστήματα μέτρησης - καταγραφής της κατανάλωσης και άμεσης ενημέρωσης σε περίπτωση κρίσιμων καταστάσεων σε 24ώρη βάση. 2. Να εξασφαλίσει την μεταφορά των δεδομένων και τον αυτόματο υπολογισμό του υδατικού ισοζυγίου. 3. Να διασφαλίσει την αναγνώριση των ποσοτικών διαφοροποιήσεων του παρεχόμενου νερού προς κατανάλωση, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση και τη λήψη μέτρων για την προστασία των υδρευόμενων πολιτών. 4. Να αξιολογήσει την υλοποίηση και επάρκεια των μεθοδολογικών προτύπων σε ανταπόκριση με τις τοπικές ανάγκες και τις νομοθετικές απαιτήσεις.”.

Σημείωσε τέλος πως, “Επωφελούμενος πληθυσμός από την υλοποίηση της παρούσας πρότασης είναι το σύνολο των δημοτών οι οποίοι θα απολάβουν καλύτερες υπηρεσίες ύδρευσης υπό την έννοια της ποσοτικής και ποιοτικής επάρκειας. Επίσης η ΔΕΥΑ με την υλοποίηση της πράξης θα προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικής παρακολούθησης των λογαριασμών και των μετρήσεων των καταναλώσεων.”.