“Κλείνει” άμεσα ο τετραετής προγραμματισμός ανάπτυξης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή προσεχώς

Ολοκληρώνεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα

Χρονοβόρα διαδικασία ενώ θα αποτελέσει “εργαλείο” για τη Δημοτική Αρχή κατά το τελευταίο διάστημα της θητείας της

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ενέργειες για την απόκτηση εγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο και θα αποτελέσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης και βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας του Δήμου για τα επόμενα τέσσερα έτη.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν είχε επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης από το 2014 και μετά, γεγονός που δεν βοηθούσε στη συγκροτημένη ανάπτυξη βημάτων προς όφελος των κατοίκων της Σύρου και του ίδιου του νησιού.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχοντας θέσει εξ αρχής σαν στόχο την υλοποίησή του, προχώρησε σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη προ πολλών μηνών, ολοκλήρωσε τη διαδικασία της διαβούλευσης επί του περιεχομένου του και σήμερα, προωθεί το επιχειρησιακό πλάνο στα Νομικά Πρόσωπά της, για τις τελικές εγκρίσεις από τα Δ.Σ. τους ώστε να τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με αφορμή κριτική που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων σχετικά με το πώς στοχεύει σε αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων, αφού δεν έχει εκπονημένο - στην οριστική μορφή του - το επιχειρησιακό σχέδιο και άρα, βαδίζει στα τυφλά(;), ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις, ο εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως ο Δήμος βρίσκεται στην τελική ευθεία, υπενθυμίζοντας πως τα πρώτα βήματα για την απόκτησή του έγιναν από το 2020, ωστόσο, ακριβώς για να μη στερηθεί χρηματοδοτήσεις ο Δήμος, είχε εκπονήσει σε πρώτο επίπεδο “ένα μίνι επιχειρησιακό σχέδιο”, ώστε να στοχεύσει σε προγράμματα για την ανάπτυξη των υποδομών του τόπου και για την κάλυψη αναγκών του νησιού.

Υπενθυμίζεται πως το επιχειρησιακό σχέδιο είναι “ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης και βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας του Δήμου και αποτελεί το τετραετές πρόγραμμα δράσης του ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων του”. Επίσης, αποτελεί “οργανικό στοιχείο της καθημερινής λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου και μέρος του προγραμματικού του κύκλου, υλοποιείται μέσω του ετήσιου προγράμματος δράσης του Δήμου, εκπονείται με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και αξιοποιεί δείκτες επίδοσης”.

Στον δρόμο των τελικών εγκρίσεων

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Γιαλόγλου για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου, υπήρξε σαφής, υπενθυμίζοντας πως ολοκληρώθηκε και η απαιτούμενη διαβούλευση.

“Πριν από έξι μήνες εγκρίθηκε η πρώτη φάση, δηλαδή τα πρώτα πέντε βήματα από τα εννέα που απαιτούνται για την εκπόνησή του. Εν συνεχεία, μπήκε σε διαβούλευση, συλλέχθηκαν οι παρατηρήσεις της διαβούλευσης, στάλθηκαν στον εξωτερικό σύμβουλο. Οι απαντήσεις που πήραμε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης ήταν δώδεκα. Αξιολογήθηκαν και ενσωματώθηκαν. Έγινε εκ νέου έλεγχος από το Τμήμα Προγραμματισμού, ολοκληρώθηκαν όλες αυτές οι διαδικασίες και τώρα στέλνεται στα διοικητικά συμβούλια του Λιμενικού Ταμείου και της ΔΕΥΑ Σύρου, προκειμένου να εγκριθεί από αυτά και να έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο” ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας πως προσεχώς θα υπάρξει έλεγχος ξανά και από την Εκτελεστική Επιτροπή.

“Αμέσως μετά θεωρείται εγκεκριμένο και μπαίνει σε εφαρμογή” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας επιγραμματικά τα βήματα για την απόκτηση του επιχειρησιακού σχεδίου: Βήμα 1ο – Συγκρότηση ομάδας έργου Δήμου, βήμα 2ο – αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης στον Δήμο, βήμα 3ο – αξιολόγηση του Δήμου, βήμα 4ο – καθορισμός της στρατηγικής και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, βήμα 5ο – έγκριση του στρατηγικού σχεδίου και διαδικασίες διαβούλευσης, βήμα 6ο – κατάρτιση σχεδίων δράσης, βήμα 7ο – τετραετής προγραμματισμός δράσεων, βήμα 8ο – οικονομικός προγραμματισμός, βήμα 9ο – ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ενδιάμεσα... μίνι επιχειρησιακό πλάνο

Με αφορμή την παρατήρηση πως ο Δήμος στοχεύει στα τυφλά για χρηματοδοτήσεις, από τη στιγμή που δεν έχει επιχειρησιακό πλάνο, ο κ. Γιαλόγλου έδωσε απαντήσεις.

“Δεν ισχύει αυτό. Είναι εντελώς ανακριβές και λανθασμένο. Διότι οι χρηματοδοτήσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα για τον Δήμο μας είναι πρωτοφανείς στα δυόμιση χρόνια αυτής της θητείας. Μιλάμε για πολλές δεκάδες εκατομμύρια (40 – 50 εκατ. ευρώ) που έχουν διεκδικηθεί αλλά και διεκδικούνται και δεν έχει προηγούμενο αυτό στα χρονικά του Δήμου μας. Αφετέρου, το επιχειρησιακό σχέδιο είναι γνωστό πως δεν υπήρχε στον Δήμο από την προηγούμενη δημοτική θητεία” συμπλήρωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως, η σημερινή Δημοτική Αρχή μόλις ξεκίνησε τη θητεία της, στόχευσε στην εκπόνησή του.

“Εμείς με το που αναλάβαμε, ενεργοποιήσαμε τη διαδικασία. Υπήρξε χρονοβόρα η διαδικασία γιατί έπρεπε να βρούμε σύμβουλο, να κάνουμε την ανάθεση και να προχωρήσαμε. Η Δημοτική Αρχή αμέσως ξεκίνησε τη διαδικασία, απλά γνωρίζαμε ότι είναι χρονοβόρα. Και ο σύμβουλος έπρεπε – όπως και έπραξε – να αντλήσει στοιχεία από όλον τον Δήμο και τα νομικά πρόσωπα. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία” επανέλαβε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, λέγοντας παρακάτω πως στο κομμάτι της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων, υπήρξε πλάνο.

“Υπενθυμίζω ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μας, τον Σεπτέμβρη του 2019 εκπονήσαμε ένα μίνι επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο και είχαμε παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις χρηματοδοτήσεις που θα διεκδικήσουμε, καθώς και ένα σχέδιο δράσης για να ξέρουμε που βαδίζουμε από άποψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού” πρόσθεσε, εξηγώντας πως, “Αυτά που σχολιάζονται είναι ανακριβή και εκτός πραγματικότητας”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, υπογράμμισε πως, “Είμαστε στο τελικό στάδιο και ο Δήμος αποκτά επιχειρησιακό σχέδιο μετά από πάρα πολλά χρόνια”.

Σύρος: Προβλήματα και ανάγκες

Ακολουθούν σημαντικά στοιχεία από το εκπονημένο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο παραμένει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα του που αποτυπώνει τα προβλήματα και τις ανάγκες του νησιού.

Περιβάλλον: Βελτίωση, συντήρηση, επέκταση και ασφαλτόστρωση οδικού δικτύου. Ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίηση και διαμόρφωση των πλατειών, των παραλιών, των χώρων του λιμένος και άλλων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου. Έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και πρόβλημα στάθμευσης σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάγκη αντιμετώπισης ρύπανσης περιβάλλοντος. Ανάγκη ανάπτυξης δράσεων πολιτικής προστασίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενίσχυση αποχετευτικού δικτύου. Παλαιότητα του αποχετευτικού δικτύου. Προστασία πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Ορθολογική διαχείριση υδάτων. Ανάγκη νέων χώρων στάθμευσης με ταυτόχρονη καλύτερη διαμόρφωση των υπαρχόντων. Ανάγκη προστασίας αστικού και περιαστικού πρασίνου. Ανάγκη επιτελικού σχεδίου αποκομιδής των απορριμμάτων ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανάγκη συνεχούς συντήρησης υλικοτεχνικής υποδομής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία και αθλητισμός: Επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η κρίση της πανδημίας Covid-19 που προκαλούν έντονα κοινωνικά προβλήματα. Ενίσχυση της στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Έλλειψη οικονομικών πόρων για χρηματοδότηση αθλητικών προγραμμάτων. Ανάγκη για περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού. Έλλειψη οικονομικών πόρων για εκσυγχρονισμό και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανάγκη επέκτασης των πολιτιστικών προγραμμάτων.

Τοπική οικονομία και απασχόληση: Αύξηση της ανεργίας. Αυξανόμενες επιμορφωτικές - εκπαιδευτικές ανάγκες. Υψηλό κόστος γεωργικών πρώτων υλών. Ο μεταποιητικός κλάδος χωρίς ιδιαίτερη δυναμική. Έλλειψη αξιοποίησης απορρόφησης χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη τουριστικών δράσεων και υποδομής. Αεροδρόμιο περιορισμένης δυναμικότητας. Έντονες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων. Ασταθής οικονομική συγκυρία για τη λογική επενδύσεων. Ανάγκη ενίσχυσης της τουριστικής ταυτότητας και του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Ανάγκη εκπαίδευσης στις νέες αγορές των πολιτών μέσω της δια βίου μάθησης.

Βελτίωση διοικητικής ικανότητας Δήμου: Συνεργασία ορισμένων οργανικών μονάδων. Ανάγκη για εισαγωγή σύγχρονων βελτιωμένων διαδικασιών προγραμματισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης της δράσης και λειτουργίας του Δήμου. Ανάγκη εφαρμογής της διαδικασίας Εσωτερικού Ελέγχου. Ανάγκη για εκπαίδευση του προσωπικού σε συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πληροφόρησης. Έλλειψη κινήτρων για παρακίνηση του προσωπικού.

Ανάγκη για ανάπτυξη και αύξηση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες Ανάγκη χρήσης ψηφιακών υπογραφών. Ανάγκη ανάπτυξης συστήματος παρακολούθησης ηλεκτρονικής αποθήκης.

Γενικοί στόχοι ανάπτυξης ανά θεματικό τομέα

Παρακάτω αναφέρονται οι γενικοί στόχοι ανάπτυξης ανά θεματικό τομέα, όπως περιλαμβάνονται στο περιεχόμενο του επιχειρησιακού σχεδίου.

Περιβάλλον και ποιότητα ζωής: Βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας και μείωση της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος. Αύξηση των οργανωμένων χώρων πρασίνου. Προγράμματα ανακύκλωσης. Αντιμετώπιση των προβλημάτων κυκλοφορίας και στάθμευσης. Βελτίωση και επέκταση των βασικών τεχνικών υποδομών.

Κοινωνική Πολιτική, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός: Βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας (νηπίων, ηλικιωμένων κλπ.). Υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και ΑμεΑ. Βελτίωση και επέκταση των κοινωνικών υποδομών. Βελτίωση και επέκταση των υποδομών και υπηρεσιών εκπαίδευσης. Αξιοποίηση και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Ενίσχυση και ανάπτυξη των θεσμών πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου. Βελτίωση και επέκταση των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών και υπηρεσιών.

Τοπική Οικονομία και Απασχόληση: Αξιοποίηση τοπικών παραγωγικών πόρων και σύνδεση των παραγωγικών τομέων μεταξύ τους. Υποστήριξη και ενθάρρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υποστήριξη της καινοτομίας στις μεθόδους παραγωγής και προώθησης των προϊόντων. Μείωση της ανεργίας στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (νέοι, γυναίκες). Ενίσχυση και αξιοποίηση των δεξιοτήτων του τοπικού παραγωγικού δυναμικού.

Εσωτερικό Περιβάλλον του Δήμου: Αναδιοργάνωση διαδικασιών του Δήμου (νέος ΟΕΥ). Βελτίωση δεξιοτήτων των υπαλλήλων. Αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών ΤΠΕ. Εκσυγχρονισμός της ψηφιακής οργάνωσης του Δήμου.

Όραμα και αποστολή

Αξίζει να υπενθυμιστεί το όραμα μέσω της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου είναι: “Η δημιουργία ενός Δήμου που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη με αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας, ενός Δήμου ικανού να εξυπηρετεί τις ανάγκες της καθημερινότητας, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, και να υλοποιεί ένα συνεκτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με έμφαση στον τουρισμό, τις περιβαλλοντικές και τις εκπαιδευτικές υποδομές”.

Επίσης, η αποστολή πρέπει να είναι “η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών και κατοίκων του νησιού. Ως στόχος οριοθετείται η συνεχής προσπάθεια, μέσα από τα σύγχρονα εργαλεία διοίκησης και ολικής ποιότητας, να μεριμνά για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων, αλλά και για την μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των επισκεπτών. Στόχο, επίσης, αποτελεί να καταστεί ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης μια σύγχρονη διοικητική οντότητα, με σύγχρονες και καινοτόμες μορφές ανάπτυξης και προσφοράς, στην οποία ο πολίτης θα επιθυμεί να ζει και να εργάζεται και ο επισκέπτης να απολαμβάνει”.

Στόχοι

Αναλυτικά οι στόχοι για τις Δημοτικές Αρχές: Στόχος 1ος: Δήμος ουσιαστικά ενεργός στην καθημερινότητα των δημοτών με έργα και δράσεις απαραίτητα για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νησιού που ενισχύουν τις ήδη επιτυχημένες προσπάθειές μας για έργα ανάπλασης και πολεοδομικής αποκατάστασης, όπως: επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμου, διαχείριση πρασίνου και υδάτινων πόρων, ανάπτυξη – συμπλήρωση δικτύων υδάτων, χωροταξικό σχεδιασμό, ενίσχυση των υποδομών προσπελασιμότητας και οδικής ασφάλειας, μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλεια των δημοτών, δίκτυα ενέργειας και ηλεκτροφωτισμού.

Στόχος 2ος: Δήμος της τουριστικής και κοινωνικής ανάπτυξης και συνοχής, της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής ανάπτυξης και της αθλητικής δράσης, που παρέχει επιπρόσθετες υπηρεσίες πρόνοιας και υποστήριξης σε όλους τους δημότες και ειδικότερα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πληθυσμού, βελτιώνει τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες της περιοχής, προωθεί και υλοποιεί δράσεις για τα παιδιά και τους νέους, την εκπαίδευσή τους, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες υποδομές.

Στόχος 3ος: Δήμος που προωθεί την τοπική ανάπτυξη μέσα από την δημιουργία συνεργασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, την ενημέρωση και την προώθηση και εφαρμογή δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Στόχος 4ος: Δήμος σύγχρονος και αποτελεσματικός, που παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της λειτουργίας του, αξιοποιώντας αποδοτικότερα τους διαθέσιμους πόρους, ενισχύοντας τα συστήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον του νησιού, μέσα από διαδικασίες διαφανείς, συμμετοχικές, προσβάσιμες σε όλο