Νέα βήματα για την παραχώρηση σχεδόν 45 στρεμμάτων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μετά από έγκριση τροποποίησης της πολεοδομικής μελέτης από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ

Νομιμοποιήθηκε η πολεοδόμηση του στρατοπέδου

Αναλυτικά οι ενέργειες που απομένουν και οι προϋποθέσεις που πρέπει να καλύψει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όπως συμφωνήθηκαν με το ΤΕΘΑ

Η δυνατότητα πολεοδόμησης του τμήματος του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου που θα παραχωρηθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης (45 στρέμματα) όταν κλείσει συνολικά ο φάκελος των συμφωνηθέντων προϋποθέσεων με το ΤΕΘΑ, ανοίγεται για τη δημοτική πλευρά, μετά από την έγκριση της τροποποίησης της πολεοδομικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), την περασμένη Πέμπτη.

Τη σημαντική εξέλιξη γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας αμέσως μετά από τη θετική απόφαση της πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως ανοίγει παρακάτω ο δρόμος της αισιοδοξίας για την ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης στη Σύρο.

Η νομιμοποίηση της πολεοδόμησης του στρατοπέδου και συγκεκριμένα - αποκλειστικά - του τμήματος που δεν θα περιλαμβάνει το ενεργές στρατόπεδο, θέτει τα θεμέλια για το επόμενο βήμα, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη εργασιών από πλευράς Δήμου στον χώρο που θα παραμείνει το ΤΕΘΑ. Αυτό το βήμα αποτελεί την τελευταία προϋπόθεση για να περάσουν οριστικά τα 45 στρέμματα προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο την ανάπτυξη περαιτέρω κινήσεων που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το ποσό που θα δαπανήσει ο Δήμος για τις παρεμβάσεις που θα οριστικοποιήσει άμεσα με το ΤΕΘΑ ανέρχεται σε 500 χιλ. ευρώ περίπου, χρήματα που θα εξασφαλίσει στον προϋπολογισμό του από τα έσοδα που παίρνει από την Πολεοδομία και ειδικότερα από το κομμάτι των προστίμων. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως το δημοτικό ταμείο έχει σημαντικότατα έσοδα τα τελευταία χρόνια από την πολεοδομική υποστήριξη που παρέχει στο νησί της Μυκόνου.

Αφού οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις, ο Δήμος θα προχωρήσει σε μελέτη ώστε να κάνει διαγωνισμό και να αναθέσει το έργο. Εκτίμηση της αρμόδιας πλευράς του Δήμου είναι πως το έργο μπορεί να βγει στον αέρα τέλος του 2022 και γι αυτόν τον λόγο, αρχικά, η Δημοτική Αρχή έχει βάλει σε κατάλληλο κωδικό στον τρέχοντα προϋπολογισμό το ποσό των 50 χιλ. ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” τόσο ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, όσο και οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών και Οικονομικών, Μηνάς Αληφραγκής και Γιάννης Πιταούλης, αντίστοιχα.

Πολεοδόμηση για το κομμάτι που δεν θα περιλαμβάνει το ενεργές στρατόπεδο

Πρωτίστως πρέπει να υπενθυμιστεί πως από τη θητεία του Γιάννη Δεκαβάλλα είχε επιδιωχθεί η παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο και τον Μάρτιο του 2010 είχε προωθηθεί η υπόθεση της πολεοδόμησης του στρατοπέδου συνολικά (128 στρέμματα).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως προσδοκούσαν και ανέμεναν τότε στη δημοτική πλευρά, την πλήρη παραχώρηση του στρατοπέδου καθώς και πως δεν θα έμενε στη Σύρο ενεργό στρατόπεδο.

Καμία συμφωνία για παραχώρηση δεν καρποφόρησε και η συνολική πολεοδόμηση του στρατοπέδου ήταν παράτυπη, αφού στρατιωτικές υπηρεσίες θα υπήρχαν.

Στη θητεία του Γιώργου Μαραγκού επιδιώχθηκε η αλλαγή κατεύθυνσης και η προσπάθεια παραχώρησης του στρατοπέδου για την ανάπτυξη πεντάστερου ξενοδοχείου, στο πλαίσιο της υπογραφής που είχαν βάλει σε πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας με τον τότε Υπουργό, Πάνο Καμμένο. Δόθηκαν χρήματα από το δημοτικό ταμείο για την εκπόνηση μελέτης, η οποία βέβαια δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, αφού παρήλθε και το χρονικό περιθώριο της σύμβασης των δύο πλευρών.

Στη θητεία του Νίκου Λειβαδάρα η προσέγγιση ήταν ξεκάθαρη όσον αφορά στην ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης και όλες οι ενέργειές του κινήθηκαν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο ίδιος μάλιστα είχε αναφέρει τη δυσκολία που υπήρξε να θέσει τις συζητήσεις από την αρχή και να αποσπάσει την εμπιστοσύνη του ΤΕΘΑ με σκοπό την παραχώρηση χώρου για δημιουργία Πανεπιστημιούπολης, αφού είχε προηγηθεί ο κύκλος του Γιώργου Μαραγκού και οι συζητήσεις για πεντάστερο ξενοδοχείο.

Η τελική συμφωνία με το ΤΕΘΑ είναι τα σχεδόν 45 στρέμματα να παραχωρηθούν στον Δήμο, υπό την προϋπόθεση πως η Δημοτική Αρχή θα έτρεχε τη διαδικασία για την πολεοδόμηση και θα αναλάμβανε και όλο το κόστος για τη μεταφορά των στρατιωτικών υπηρεσιών από το προς αποδέσμευση τμήμα του στρατοπέδου, στο τμήμα που αυτό θα παραμείνει στο ΤΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται πως προ μηνών μάλιστα ο Δήμος ήρθε σε συμφωνία και για τις χρήσεις γης με την πλευρά του ΤΕΘΑ.

Έκλεισε” η προϋπόθεση της πολεοδόμησης

Αναφορικά με την έγκριση που απέσπασε ο Δήμος για την τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης και επί της ουσίας για τη νομιμοποίηση της πολεοδόμησης του τμήματος που θα παραχωρηθεί από το ΤΕΘΑ προς τον Δήμο, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας δήλωσε τα εξής: “Κατόπιν επίμονων προσπαθειών, συνεχών διαβουλεύσεων και επαφών που είχα όλο το προηγούμενο διάστημα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, νομιμοποιήθηκε επιτέλους η Πολεοδόμηση του Στρατοπέδου «Λ/γού Ζαφείρη Αποστόλου» και εγκρίθηκε η τροποποίηση της πολεοδομικής του μελέτης από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων).

Μετά από αυτή την άκρως θετική εξέλιξη, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με το ΤΕΘΑ, προκειμένου να προχωρήσουμε στην οριστική υπογραφή για την παραχώρηση τμήματος 45 στρεμμάτων του Στρατοπέδου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ένα προσωπικό μου όραμα, που συμμερίστηκε η Δημοτική μας Αρχή, το βλέπουμε πλέον να λαμβάνει «σάρκα και οστά». Η παραχώρηση τμήματος του Στρατοπέδου στον Δήμο αποτελεί ιστορικό γεγονός για το νησί μας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης με πολλαπλά οφέλη που θα καρπωθεί η τοπική κοινωνία αλλά και οι επόμενες γενιές.”.

Συμφωνία ΤΕΘΑ για τις χρήσεις γης

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το ΤΕΘΑ είχαν έρθει σε συμφωνία για τις χρήσεις γης στο στρατόπεδο ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, οι οποίες θα είναι “γενικής κατοικίας και κοινωφελής λειτουργίας (ενδεικτικά, κοινωνική πρόνοια εκπαίδευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, υποδομές μεταφορών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, πλατείες κ.α.)”.

Τονίζεται πως τη θετική γνώμη του ΤΕΘΑ αναφορικά με την τροποποίηση του ισχύοντος ΦΕΚ για την πολεοδόμηση έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εγγράφως, στις 11/8/2021.

Αυτούσια η απάντηση του ΤΕΘΑ έχει ως εξής: “Σας γνωρίζουμε κατόπιν του σχετικού που αφορά την τεχνική έκθεση για την τροποποίηση της πολεοδόμησης της μελέτης του ακινήτου, το Ταμείο ως ιδιοκτήτης του, συμφωνεί με το περιεχόμενό της.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες κατά περίπτωση ενέργειες προκειμένου να εξελιχθούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω της πολεοδόμησής του”.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο Νίκος Λειβαδάρας το είχε θέσει προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στη Σύρο.

Διευκρινίζεται πως στο σχεδιάγραμμα που συνοδεύει το άρθρο, με κίτρινο χρώμα προσδιορίζονται τα οικοδομικά τετράγωνα που παραμένουν στο ΤΕΘΑ και με μπλε τα οικοδομικά τετράγωνα που περνούν στον Δήμο. Μέσα σε αυτά είναι και το πρώτο κτίριο του Ορφανοτροφείου που υπήρξε παλαιότερα στον χώρο.

Απομένουν τεχνικά έργα από τον Δήμο για την παραχώρηση

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμος για να λάβει τα 45 στρέμματα θα πρέπει να ικανοποιήσει την απαίτηση του ΤΕΘΑ για ανάπτυξη και υλοποίηση εργασιών στον χώρο που θα εξασφαλίζουν στο τμήμα που θα υπάρχει ενεργές στρατόπεδο, τη μεταφορά των στρατιωτικών υπηρεσιών.

Για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις πρέπει η Δημοτική Αρχή να καταλήξει οριστικά με το ΤΕΘΑ στις εργασίες, να συντάξει μία οριστική μελέτη και να δημοπρατήσει το έργο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής για το θέμα, “Η πολεοδόμηση του στρατοπέδου που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε νομιμοποιηθεί είναι το σημαντικότερο βήμα. Βέβαια σημαντικό βήμα είναι και το τεχνικό κομμάτι που ακολουθεί. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είχαμε μία συνάντηση στην Τεχνική Υπηρεσία με τον Δήμαρχο και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας και πήραμε εντολή να προχωρήσουμε άμεσα στη μελέτη. Σε συνεννόηση με το ΤΕΘΑ θα οριστικοποιήσουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν. Έχουν γίνει συζητήσεις ήδη και γνωρίζουμε το γενικό πλάνο των παρεμβάσεων. Πρέπει όμως να υπάρξει μία οριστική συμφωνία για να προχωρήσουμε σε οριστική μελέτη και να δημοπρατήσουμε το έργο” ανέφερε, εξηγώντας μάλιστα πως το κόστος που καλείται να σηκώσει ο Δήμος φθάνει στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

“Με μία αρχική εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας είχαμε πει ένα ποσό ύψους 500 χιλ. ευρώ. Αυτό το έργο, η δυνατότητα δημιουργίας Πανεπιστημιούπολης στη Σύρο είναι η βασικότερη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή, οπότε προχωρούμε” πρόσθεσε ο κ. Αληφραγκής.

Ερωτηθείς μάλιστα για το πότε θα είναι εφικτό να δημοπρατηθούν οι εργασίες που ζητά το ΤΕΘΑ ώστε να παραχωρήσει τα 45 στρέμματα, ο ίδιος υπήρξε σαφής. “Αφού θα κάνουμε την οριστική μελέτη, πιστεύω ότι μπορεί να βγει στον αέρα στο τέλος του χρόνου”.

Το γενικό πλάνο των εργασιών που αναλαμβάνει ο Δήμος

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη”, οι προϋποθέσεις στο τεχνικό κομμάτι που τέθηκαν από το ΤΕΘΑ για την αποδέσμευση του προς πολεοδόμηση τμήματος του στρατοπέδου που καλείται να αναλάβει ο Δήμος, για να πάρει τα 45 στρέμματα έχουν ως εξής: “α. Κατασκευή – μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (Γραφείων Κινήσεως, Διμοιρία Συντηρήσεως, όρχος οχημάτων, Λουτρά, WC, ράμπα συντήρησης οχημάτων, υποδομή για μεταφορά του υποσταθμού – κεντρικού πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος, χώρος εναποθήκευσης καυσίμων, νέα πύλη βαρέων οχημάτων) που ευρίσκονται εντός του προς αποδέσμευση τμήματος, στο τμήμα που θα παραμείνει ενεργό, καθώς και σε επιπλέον έκταση εμβαδού 1.056 τ.μ., η οποία θα παραμείνει στο ενεργό στρατόπεδο και θα εξαιρεθεί της πολεοδόμησης.

β. Κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων, τμήμα της οποίας θα κατασκευασθεί από σκυρόδεμα και η υπόλοιπη θα είναι “τύπου ΝΑΤΟ” από συρματόπλεγμα. γ. Εγκατάσταση, εσωτερικά και παράλληλα με την υπόψη περίφραξη, ηλεκτροφωτισμού επί πυλώνων και κατάλληλη υποδομή, για την εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλείας (κάμερες επιτήρησης)”.

Για τα παραπάνω, να υπενθυμιστεί πως υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Δυνατότητα κάλυψης δαπάνης 500 χιλ. ευρώ

Αναφορικά με την κάλυψη της δαπάνης των 500 χιλ. ευρώ περίπου από πλευράς Δήμου, ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Είναι γνωστό ότι στον φετινό προϋπολογισμό ο Δήμος έχει εντάξει το ποσό των 50.000 ευρώ. Σχετικά με το αν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης όλου του ποσού που προφανώς θα απαιτηθεί να δαπανηθεί εντός του 2023, όταν προωθηθούν οι παρεμβάσεις από τον Δήμο, αφού απομένει μακρύς ο δρόμος ακόμη για την παραχώρηση, ο κ. Πιταούλης, δήλωσε τα εξής: “Το ποσό των 50 χιλ. ευρώ μπήκε σαν ένας “κουμπαράς” στον προϋπολογισμό ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε όταν παρουσιαστεί η δυνατότητα και να προχωρήσουμε άμεσα. Η Τεχνική Υπηρεσία αφού προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το κόστος των παρεμβάσεων, θα προχωρήσουμε. Από τη στιγμή που είναι προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής θα είναι και το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό (2023) του τεχνικού προγράμματος”.

Στην ερώτηση αν ο Δήμος θα έχει αυτά τα χρήματα, ο ίδιος διευκρίνισε τα παρακάτω: “Η εξέλιξη του κωδικού εσόδων που χρηματοδοτεί τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν παρουσιάζει προβλήματα. Μιλάμε για τα πρόστιμα της πολεοδομίας. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα στη χρηματοδότηση. Πλησιάζουμε τον ετήσιο στόχο.”.

Κατοχύρωση μέσω συμβολαιογραφικής πράξης

Δεδομένου πως μέχρι σήμερα δεν έχει καρποφορήσει καμία προσπάθεια παραχώρησης του στρατοπέδου προς τον τ. Δήμο Ερμούπολης και τον νυν Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για το αν θα υπάρξει μέριμνα ώστε μετά την εκτέλεση των εργασιών ύψους 500 χιλ. ευρώ, να μην μπορεί το ΤΕΘΑ να πάρει πίσω την απόφασή του.

Ο κ. Λειβαδάρας αν και επανέλαβε πως η συμφωνία με το ΤΕΘΑ είναι σαφής και πλέον έχει γίνει αποδεκτή και η πολεοδόμηση, ωστόσο, γνωστοποίησε πως έχει εκφράσει ρητά την πρόθεσή του στη στρατιωτική ηγεσία να υπογράψουν ένα συμφωνητικό και να υπάρχει μία συμβολαιογραφική πράξη που θα δεσμεύει και τις δύο πλευρές και θα κατοχυρώνει τον Δήμο στο να λάβει τα 45 στρέμματα.

“Θα κάνουμε ένα συμφωνητικό και θέλω να ευχαριστήσω την κα Σοφικίτου που θα το κάνει δωρεάν για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Έγινε συζήτηση και στο ΤΕΘΑ για το θέμα. Μου ανέφεραν ότι από τη στιγμή που έγινε η πολεοδόμηση, αυτό και μόνο είναι το ισχυρό χαρτί που φαίνεται ότι περνά στον Δήμο ένα μεγάλο τμήμα του στρατοπέδου. Όμως θα προχωρήσουμε εμείς σε ένα προσχέδιο συμφωνητικού, θα το στείλουμε στο ΤΕΘΑ να το εγκρίνει και θα προχωρήσουμε στην υπογραφή του” τόνισε σε απόλυτο ύφος ο Δήμαρχος, κλείνοντας τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα και υπογραμμίζοντας πως είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη, αφού όπως εξήγησε: “Δεν υπήρξε εβδομάδα που να μην ασχοληθώ με το θέμα.”.