Για το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού στην Ερμούπολη, από την πλευρά του Υπ. Πολιτισμού

“Πράσινο φως” για την υπογειοποίηση στον ιστορικό τόπο

Θετική εξέλιξη μετά την ένταξη του μεγάλου έργου ύψους 2,59 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας Υπηρεσίας απέσπασε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με το έργο υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο ιστορικό κέντρο, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω κινήσεις μέχρι την υλοποίησή του.

Τα ανωτέρω γνωστοποιήθηκαν προ ημερών μέσω λιτής ανακοίνωσης που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή για το μεγάλο έργο με προϋπολογισμό ύψους 2,59 εκατ. ευρώ, το οποίο και κατοχύρωσε ο Δήμος σε συνέχεια κινήσεων για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και τη βελτίωση της ποιότητας του δικτύου.

Η ένταξη του έργου έγινε γνωστή στις 7 Απριλίου του τρέχοντος έτους, μετά από ανακοίνωση του Δήμου σε συνέχεια απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα. Ειδικότερα, ο αναπληρωτής Υπουργός είχε αναφέρει ότι εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση 106 νέα έργα, συνολικού ύψους 389.289.212,71 ευρώ. Μεταξύ άλλων οι 23 πράξεις εξ αυτών αφορούν πράξεις “Αστικής Αναζωογόνησης” συνολικού προϋπολογισμού 169,4 εκατ. ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει και το έργο για το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

Σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εγκρίνεται ο τρόπος με τον οποίον θα προχωρήσει το έργο και στη χρηματοδότησή του, δηλαδή μέσω επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή προς την εφημερίδα, κατέστη ξεκάθαρο πως, το έργο θα έρθει ουσιαστικά να “εξαφανίσει” τα καλώδια που συνδέουν τα φωτιστικά σώματα του δημοτικού φωτισμού σε ένα εκτεταμένο μέρος του ιστορικού τόπου και σαφώς να βοηθήσει στο κομμάτι της ποιότητας του δικτύου, αφού θα μετριάσει σημαντικά τα μέχρι σήμερα γνωστά προβλήματα των διακοπών σε ημέρες και διαστήματα με έντονη βροχόπτωση.

Έγκριση από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Πιο αναλυτικά ο Δήμος γνωστοποίησε εμμέσως πως είναι ένα βήμα πριν τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, μετά και από την απαιτούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο, για την υλοποίηση του οποίου θα απαιτηθούν εκσκαφές.

“Bρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, μετά από την ένταξη του έργου «Υπογειοποίηση δικτύου δημοτικού φωτισμού Ιστορικού Τόπου Δ.Ε. Ερμούπολης» στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ποσού 2.591.852,65 ευρώ, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η σχετική μελέτη με την υπ’ αριθμ 265199/20-06-2021 απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Αντ. Στερεάς Ελλάδς και Κυκλάδων.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση όλων των επίτοιχων καλωδίων που συνδέουν τα φωτιστικά σώματα του δημοτικού φωτισμού και πρόκειται να συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και στην ανάδειξη του προστατευόμενου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού συνόλου της Ερμούπολης.” αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του Δήμου.

Έγκριση με ήπιες παρατηρήσεις

Ερωτηθείς σχετικά ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής τόνισε πως για τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού ο Δήμος ενήργησε εγκαίρως.

“Εκτιμώ ότι δράσαμε αποτελεσματικά και σε αυτό το θέμα. Είχαμε την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού πριν ακόμη ενταχθούμε στο πρόγραμμα. Επειδή είχαμε διαβεβαιώσεις από τον κ. Πέτσα ότι θα προχωρήσει το θέμα και θα ενταχθεί το έργο, η Υπηρεσία άμεσα είχε στείλει για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού όλη την τεχνική έκθεση, δηλαδή ποιοι δρόμοι θα σκαφτούν, τι υλικά θα χρειαστούν και είχαμε τις εγκρίσεις πολύ πιο γρήγορα” δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, τονίζοντας μάλιστα πως, “Η έγκριση που πήραμε είναι με ήπιες παρατηρήσεις. Δηλαδή να αφαιρεθούν οι πλάκες όπου πρέπει χωρίς να καταστραφούν και να επανατοποθετηθούν γιατί αφορά σε ιστορικό κέντρο”.

Με εργολάβο και κάλυψη ιστορικού κέντρου

Παρακάτω ρωτήθηκε για τον τρόπο υλοποίησης του έργου και τον φορέα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού θα προχωρήσει από τον Δήμο και με διαγωνιστική διαδικασία ώστε να ανατεθεί σε εργολάβο.

“Το συγκεκριμένο έργο θα γίνει μετά από διαγωνισμό που θα κάνουμε. Θα το αναλάβει εργολάβος.

Το έργο αφορά το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και ειδικότερα από το ύψος του ΙΚΑ και της Πυροσβεστικής, και φθάνει μέχρι Λαλακιά, 1ο Δημοτικό Ερμούπολης και την περιοχή του Αγίου Νικολάου μέχρι την Αστυνομία και φυσικά καλύπτει όλο το λιμάνι της πόλης” γνωστοποίησε ο Μηνάς Αληφραγκής, διευκρινίζοντας πως, “Θα προχωρήσουμε σταδιακά, θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης και θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό”.

Επιπλέον, τόνισε πως, “Ο εργολάβος θα το αναλάβει συνολικά, με εξαίρεση τις συνδέσεις στο δίκτυο που θα αναλάβει η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ”.

Μείωση προβλημάτων και αισθητική αναβάθμιση

Επιπρόσθετα, ο κ. Αληφραγκής μίλησε και για τα οφέλη που θα προκύψουν στο ιστορικό κέντρο από την υλοποίηση του έργου.

“Το θέμα μας με αυτό το έργο δεν είναι μόνον η αισθητική αναβάθμιση του κέντρου που σήμερα έχει πολλά καλώδια εκτεθειμένα. Το σοβαρό θέμα είναι πως το δίκτυο που υπάρχει σήμερα είναι πεπαλαιωμένο. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα – όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί – όταν βρέχει έντονα να έχουμε προβλήματα, να σβήνουν τα φώτα, να υπάρχουν διακοπές” ανέφερε, λέγοντας παρακάτω πως, “Από τη στιγμή που θα αντικατασταθεί το δίκτυο, αν δεν εξαλειφθούν πλήρως αυτά τα προβλήματα, τουλάχιστον θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε τέλος ότι, “Είναι προτεραιότητα η αισθητική αναβάθμιση του κέντρου και βοηθά και αυτό το έργο, όμως και ο περιορισμός στα προβλήματα είναι εξίσου σημαντικός”.