Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νικόλα Καϊλη στον απολογισμό

  • Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022 - 17:30

"Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, που χαρακτηρίζεται αφενός από την αυξανόμενη ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα και από την άλλη τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με κορύφωση την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την ένταση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Παράλληλα, φαίνεται πως έχουμε ήδη μπει σε μια πρώιμη προεκλογική περίοδο, με φόντο τις επερχόμενες τοπικές εκλογές.

Η κριτική μας σε ότι αφορά το πρόγραμμα και τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, δεν επικεντρώνει στη διαχειριστική ικανότητα της, όπως κάνει η υπόλοιπη αντιπολίτευση, όχι γιατί δεν μας αφορά, αλλά γιατί μένοντας μόνο σε αυτό κρύβεται η μεγάλη εικόνα. Ενισχύεται το αφήγημα του «ικανού» και του «ανίκανου», ο προσωποκεντρισμός, και κρύβεται το κύριο, οι στρατηγικές κατευθύνσεις λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης.

Εμείς κάνουμε κριτική από την σκοπιά των εργατικών –λαϊκών αναγκών.

Αναδεικνύουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αντιδραστικές ανατροπές που έχουν δρομολογηθεί από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, με τον "Καποδίστρια", τον "Καλλικράτη", τον "Κλεισθένη" και σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων.

Μεταρρυθμίσεις που συνδέθηκαν με τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, με την ανταπόδοση και τις ιδιωτικοποιήσεις σε Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, με τις ΣΔΙΤ για έργα και υποδομές, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την αποδυνάμωση των υπηρεσιών από μόνιμο προσωπικό.

Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα της Τοπικής Διοίκησης σήμερα.

Οι ΣΔΙΤ στην ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων, οι εθνικές και τοπικές πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι αυτές που γιγαντώνουν τα προβλήματα της καθαριότητας. Η υιοθέτηση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», αυτού του άθλιου και αντιπεριβαλλοντικού χρηματιστήριου δικαιωμάτων ρύπανσης, σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη φοροεπιβάρυνση δημοτών και κατοίκων μέσω των πράσινων τελών. Λέμε στον κόσμο να αναρωτηθεί, μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα χωρίς να υπολογίζεται με τι εργαζόμενους, με τι μέσα, με ποια χρηματοδότηση αυτή θα επιτευχθεί; Τελικά ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή τη διαδικασία;

Το ζήτημα του προσωπικού είναι ένα μεγάλο «αγκάθι». Μπαίνει από την ίδια την καθημερινότητα, η αναγκαιότητα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Τι μας έδειξε η πρόσφατη συζήτηση για την επικαιροποίηση του Οργανισμού του Δήμου; Προσήλωση στις ίδιες πολιτικές που έχουν φτάσει τον δήμο σε αυτή την κατάσταση, στην αποδοχή της υποστελέχωσης με τις περίπου 100 κενές οργανικές θέσεις, της απαγόρευσης των προσλήψεων, στη λογική της ανταπόδοσης σε υπηρεσίες, στη λεγόμενη αξιολόγηση υπηρεσιών και υπάλληλων. Φάνηκε επιπλέον, για μια ακόμη φορά, η στρατηγική σύμπλευση δημοτικής αρχής και των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ποια λύση προτείνεται; «Εργαζόμενοι μιας χρήσης», συμβάλλοντας, όπως έκανε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, με αυξήσεις δαπανών για έκτακτο προσωπικό που φτάνουν ακόμη και το 250%, σε κάποιες υπηρεσίες.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι οι κοινωνικές δομές και υποδομές σχολικής στέγης, Αθλητισμού, Πολιτισμού να συνεχίζουν να υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών και ενίοτε να παραδίδονται σε ιδιώτες με μοχλό τις ΣΔΙΤ. Από την άλλη έργα βαρύνουσας σημασίας, όπως το στάδιο στα Πευκάκια, έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, το ζήτημα του γηπέδου της Άνω Σύρου, εδώ και χρόνια δεν λέει να λυθεί.

Με μοχλό τα λογής ευρωενωσιακά προγράμματα αποδομείται ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες προνοιακές δομές. Με χαρακτηριστικό, από αυτή την άποψη, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των vouchers στους παιδικούς σταθμούς και άλλες υποδομές, με τα οποία ενισχύονται οι ιδιωτικές δομές σε βάρος των δημοτικών.

Η ακρίβεια, αποτελεί πλέον τη ζοφερή πραγματικότητα της καθημερινότητας μας, η πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε βασικά κοινωνικά αγαθά περιορίζεται συνεχώς. Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν ηλεκτροσόκ, οι τιμές σε βασικά προϊόντα αυξάνονται συνεχώς, το δικαίωμα μας στην μετακίνηση περιορίζεται τόσο λόγω των πανάκριβων καυσίμων όσο και λόγω των αυξήσεων φωτιά, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Και όχι, δεν συμπονούμε τους εφοπλιστές, ούτε και δικαιολογούμε τις αυξήσεις, όπως πρόσφατα έκανε η Δημοτική Αρχή.

Αντιτασσόμαστε στην παράδοση του δικαιώματος της απρόσκοπτης, φθηνής και ασφαλούς μετακίνησης των νησιωτών, σε μια χούφτα εφοπλιστές, που προσαρμόζουν ναύλα και δρομολόγια, ανάλογα με το ποσοστό κερδοφορίας τους, την στιγμή που χαίρουν φορολογικής ασυλίας και μπουκώνονται με εκατομμύρια επιδοτήσεων κάθε χρόνο.

Η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, έχει ήδη επιβαρύνει την λειτουργία της ΔΕΥΑΣ με περίπου 700 χιλιάδες ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τιμολόγηση του νερού και είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει να υπάρξει πρόνοια από τη Δημοτική Αρχή, ώστε:

  • Να διασφαλιστεί ότι η τιμή του νερού θα παραμείνει προσιτή σε όλους τους κατοίκους προσφέροντας φθηνό και ποιοτικό νερό.
  • Να αποτραπούν διακοπές υδροδοτήσεων σε νοικοκυριά ανέργων, συνταξιούχων και συμπατριωτών μας που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας και θα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών.

Τέλος, χρειάζεται να κάνουμε μια αναφορά σχετικά με την ίδια τη λειτουργία και το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι αντιδραστικές θεσμικές ανατροπές της κυβέρνησης της ΝΔ, στο όνομα της κυβερνησιμότητας των δήμων, άλλαξε προς το αντιδραστικότερο το εκλογικό σύστημα και τη θεσμική συγκρότηση και λειτουργία των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, με αποτέλεσμα τα Δημοτικά Συμβούλια να μετατρέπονται σε διακοσμητικά όργανα και σε παρακολουθητές της πολιτικής των δημάρχων και της εκάστοτε κυβέρνησης, της ΕΕ, δίνοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες στον δήμαρχο και την οικονομική επιτροπή.

Κερασάκι στην τούρτα της «αλά κάρτ» δημοκρατικής λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, αποτελεί η νέα απαράδεκτη κυβερνητική ρύθμιση που περιορίζει ακόμη περισσότερο, τα δικαιώματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στα Δημοτικά Συμβούλια και τους απαγορεύει να φέρνουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Εμείς το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, πως γλάστρες μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια δεν θα γίνουμε, έχουμε ήδη πάρει θέση απέναντι στην αντιδραστικοποίηση του πλαισίου δράσης και λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κινούμαστε και κάνουμε αντιπολίτευση όχι για το θεαθήναι, αλλά για την ουσία του πράγματος, συμβάλλοντας στην οργάνωση της πάλης και στη διεκδίκηση τόσο μέσα στο ΔΣ όσο και στις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ενάντια σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που προωθούν και υιοθετούν τις αντιδραστικές ανατροπές, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιδραστικοποίηση, συνολικά για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, για να ανοίξει ο δρόμος για οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με κύριο κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας"