Δημοτική παράταξη "Πρώτα η Σύρος"

“Eνα κτιριακό έκτρωμα στο λιμάνι της Ερμούπολης»

  • Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022 - 16:09

Συζητήθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, η χωροθέτηση του κτιρίου στέγασης των απαραίτητων εγκαταστάσεων, απαιτούμενων προκειμένου να συνεχίσει το λιμάνι της Σύρου να αποτελεί πύλη εισόδου Σέγκεν. Η κα Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, σε ερώτησή μας, δήλωσε ξεκάθαρα ότι, στην περίπτωση που το έργο αυτό δεν υλοποιηθεί εγκαίρως, τότε, το λιμάνι της Σύρου θα σταματήσει να είναι πύλη εισόδου Σέγκεν, όμως ο Δήμος μας και το νησί μας δεν θα υποστεί κάποια οικονομική ή άλλη συνέπεια.

Το κτίριο αυτό, σύμφωνα με την πρόταση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θα δημιουργηθεί στην περιοχή Νησάκι, δίπλα ακριβώς στην προβλήτα κρουαζιερόπλοιων και θα είναι μία ιδιάζουσα κατασκευή της οποίας τα σχέδια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά σε εμάς.

Ζητήσαμε να δούμε τα σχέδια αυτού του κτηρίου έκτασης 500 και πλέον τετραγωνικών μέτρων , του οποίου τη χωροθέτηση μας ζητήθηκε να εγκρίνουμε, στην ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή «Νησάκι». Και ενώ στη διάθεσή μας ήταν μόνο η χωροθέτηση του κτιρίου, τα σχέδια των εξωτερικών όψεων του κτηρίου «δεν ήταν έτοιμα» για να μπορέσουμε να τα δούμε. Ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης του θέματος, αλλά η Δημοτική Αρχή υπήρξε ανένδοτη, όσο και αν υποστηρίζαμε ότι οφείλαμε τουλάχιστον να δούμε πως θα είναι αυτό το μεγάλο κτίριο που σκοπεύουν να κατασκευάσουν στο κεντρικότερο και πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του λιμανιού της Ερμούπολης.

Ακατανόητη υπήρξε αρχικά, η επιμονή της Δημοτικής Αρχής στην έγκριση της χωροθέτησης του κτηρίου στην περιοχή «Νησάκι» εδώ και τώρα, όμως σύντομα διαπιστώσαμε τους λόγους. Ήδη από το Μάρτιο του 2022, με απευθείας ανάθεση, η κα Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ανέθεσε σε εταιρεία που διατηρεί την έδρα της εκτός Σύρου, την υπηρεσία της έκδοσης άδειας οικοδομής του κτηρίου αυτού, αντί του ποσού των 37.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)! Έδωσε λοιπόν, όπως φαίνεται από τη σχετική απόφαση της απευθείας ανάθεσης, την εντολή της έκδοσης οικοδομικής αδείας, ενός κτηρίου το οποίο ακόμα και σήμερα δεν είναι καν χωροθετημένο!

Το κατά πόσον η ανωτέρω ενέργεια αποτελεί νόμιμη και συνετή πράξη, αφενός προκύπτει ξεκάθαρα από την ίδια την ανάθεση και αφετέρου επιβεβαιώνεται, από την προσπάθεια που έκανε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την αμέσως επόμενη ημέρα της απόρριψης από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για τη χωροθέτηση του κτιρίου, να ανακαλέσει την πιο πάνω απόφαση απευθείας ανάθεσης της Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με μη νόμιμο τρόπο «κατεβάζοντάς» την από τη Διαύγεια.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται σε όλους όσους ενημερώθηκαν για τα σχέδια του Λιμενικού Ταμείου είναι εύλογα. Το θέμα ήταν γνωστό επί χρόνια, τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν είχαν ημερομηνίες 2 χρόνια πρίν. Γιατί αυτή η τακτική σε αποφάσεις τόσο σημαντικές για το νησί μας; Γιατί επιλέχθηκε ένα μελετητικό γραφείο από την Αθήνα που θα έβλεπε την υπόθεση καθαρά επαγγελματικά και χωρίς να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της Σύρου; Προφανώς γιατί κανένας Συριανός αρχιτέκτονας δεν θα συναινούσε στην κατασκευή ενός τέτοιου κτιρίου στην «βιτρίνα» του λιμανιού μας.

Η προσπάθεια ορισμένων να εμφανίσουν την αρνητική στάση της παράταξής μας, σε ένα τόσο κρίσιμο για την Σύρο, ως στάση μικροπολιτικής αντιπολίτευσης, μόνο ως προσπάθεια συγκάλυψης της τραγικής πραγματικότητας μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εδώ για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων του νησιού μας, με διάθεση συνεργασίας. Μην εκλαμβάνετε όμως την καλοπροαίρετη διάθεσή μας ως αδιαφορία ή ανοχή! Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του νησιού μας και των δημοτών του, κάθε αντίθετη δική σας προσπάθεια, θα μας βρίσκει απέναντί σας. Σταματήστε λοιπόν τις απευθείας αναθέσεις, τις ολιγαρχικές αποφάσεις και τους εγωισμούς και φέρτε τα σχέδια και τις μελέτες, να δούμε και εμείς και οι Συριανοί δημότες, τι ετοιμάζετε να εγκαταστήσετε στο πιο όμορφο σημείο της Ερμούπολης.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΔΗΜΟΥ – ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

«ΠΡΩΤΑ Η ΣΥΡΟΣ»

Ετικέτες: