Προς ολοκλήρωση το τελευταίο υποέργο που αφορά τη δημιουργία εποπτικού υλικού και την εγκατάσταση των εκθεμάτων στην πρώην οικία Ρεθύμνη στα Βαπόρια Ερμούπολης

Τελευταία “εκκρεμότητα” για το Λαογραφικό Μουσείο Σύρου

Ένα έργο που έχει συνοδευτεί από μεγάλες καθυστερήσεις και θα λειτουργήσει από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου λογικά από το 2023

Η τοποθέτηση παραδοσιακών και παλαιών φορεσιών και αντικειμένων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διαστήματος στον εσωτερικό χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης, από τον αρμόδιο ανάδοχο, προκειμένου αυτό να μπορέσει να λειτουργήσει προσεχώς, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο την πλούσια “κληρονομιά” πολιτισμού της Σύρου.

Η παλαιά οικία Ρεθύμνη στα Βαπόρια της Ερμούπολης διασώθηκε, ανακαινίστηκε και έχει φιλοξενήσει από το 2018 όλο τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος ώστε να υποδεχθεί ρουχισμό, παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και αντικείμενα από παλαιές οικίες, προκειμένου το Λαογραφικό Μουσείο να λάβει τον τελικό χαρακτήρα του και να αποτελέσει μία σπουδαία “διαδρομή” για τον επισκέπτη, αναφορικά με τη λαογραφική παράδοση της Σύρου.

Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίον έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Σύρου είναι ιδιαιτέρως υποτονικός, αν σκεφθεί κάποιος πως το 2016 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του κτιρίου, μετά από δύο χρόνια τοποθετήθηκε όλος ο εξοπλισμός και οι προθήκες βάσει της σχετικής μελέτης που είχε εκπονηθεί και δυστυχώς ως σήμερα, όσα θα εκτεθούν παραμένουν σε... κούτες.

Με αφορμή τον ορισμό των μελών της Επιτροπής που θα παραλάβει το έργο, σήμερα, στην Οικονομική Επιτροπή, ρωτήθηκε για την πορεία ολοκλήρωσης του Λαογραφικού Μουσείου ο νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Ειδικότερα ρωτήθηκε για το τελευταίο υποέργο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 6μηνου. Δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο, αφού η σύμβαση για το υποέργο “Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Σύρου – Δημιουργία εποπτικού υλικού, διαχείριση συλλογής και εγκατάσταση έκθεσης” με ποσό 104.656 ευρώ υπεγράφη στις 30 Μαΐου του 2022.

Σημειώνεται εξ αρχής πως ανάδοχος είναι η ARCHER ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΚΕ.

Μακρά πορεία μέχρι την ολοκλήρωση

Αξίζει να αναφερθεί ένα σύντομο ιστορικό για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Σύρου, όπως το είχε παρουσιάσει η “Κοινή Γνώμη” το 2018 σε σχετικό άρθρο της, στο πλαίσιο της γνωστοποίησης προς το ευρύ κοινό ότι ο εξοπλισμός για τα εκθέματα είχε τοποθετηθεί στον εσωτερικό χώρο του.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως υπήρξε στο παρελθόν σύμβαση χρησιδανείου μεταξύ του πρώην Δήμου Ερμούπολης και του ΛΕΣ και μάλιστα από το έτος 2003 με λήξη τον Δεκέμβριο του 2022, προκειμένου η δημοτική πλευρά να αξιοποιήσει τη δυνατότητα των χρηματοδοτήσεων και να προβεί στην ανακαίνιση και αποκατάσταση του παλαιού αρχοντικού Ρεθύμνη για τη νέα λειτουργία του. Προκειμένου να επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ το 2010 με το ποσό των 185 χιλ. ευρώ, η μελέτη του έργου, ενώ δύο χρόνια μετά, το 2012 έγινε η ανάθεση της αποκατάστασης του κτιρίου.Αυτό το έργο ολοκληρώθηκε το 2016 και συνολικά κόστισε σχεδόν 1 εκ. 200 χιλ. ευρώ. Έναν χρόνο νωρίτερα και ειδικότερα το 2015 υπήρξε η ανάθεση της μουσειολογικής μελέτης με κόστος 30 χιλ. ευρώ, την οποία σαφώς κι ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού. Το βασικό έργο σχετικά με τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων ως μουσείο βασικά ολοκληρώθηκε με την προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού το 2018.

Τελευταίο βήμα για να ανοίξει τις πόρτες του

Σχετικά με το γεγονός πως από το 2018 μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία άλλη εξέλιξη για την ολοκλήρωση του μουσείου και την τοποθέτηση των εκθεμάτων στις θέσεις τους, έδωσε απαντήσεις ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

“Η σύμβαση (σ.σ, για το τελευταίο υποέργο) έχει υπογραφεί από το τέλος του Μαΐου του 2022. Είναι η σύμβαση για την εγκατάσταση και την τοποθέτηση των εκθεμάτων. Δηλαδή είναι μία σύμβαση που θα εκτελεστεί και αφορά την ολοκλήρωση του μουσείου. Θα πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα αντικείμενα και να λειτουργήσουν όλα τα οπτικοακουστικά συστήματα. Βάσει σύμβασης ο ανάδοχος έχει περιθώριο έξι μηνών – αν δεν ζητήσει παράταση για κάποιον λόγο – ώστε να ολοκληρώσει την έκθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει το Λαογραφικό Μουσείο” ανέφερε ο Μηνάς Αληφραγκής, γνωστοποιώντας παράλληλα πως, “Τα αντικείμενα και ό,τι έχει προβλεφθεί να εκτεθεί είναι ήδη στο εσωτερικό του μουσείου”.

Στην ερώτηση για ποιους λόγους τόσα χρόνια δεν ολοκληρώθηκε αυτό το τελευταίο βήμα, υποστήριξε τα εξής: “Δεν είχε ασχοληθεί κανένας επισταμένως και όχι μόνον με το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και με τόσες άλλες υποθέσεις όπως ενδεικτικά με τα ταφικά μνημεία. Εμείς αναλάβαμε το 2019 και υπήρξε ένας σωρός από εκκρεμότητες, συμβάσεις που έτρεχαν και τρέχουν. Σήμερα “τρέχουν” πάνω από 30 συμβάσεις. Μπαίνουν προτεραιότητες στον Δήμο”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις μέχρι να βρεθεί μελετητής και να γίνει η ανάθεση, γιατί η εγκατάσταση της έκθεσης είναι ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο αντικείμενο”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε ότι, “Δεν θα μπορούσε να μπει οποιοσδήποτε μελετητής να αναλάβει το αντικείμενο. Όμως το θέμα είναι πως είναι ένα έργο που πήρε το δρόμο του και ολοκληρώνεται σήμερα”.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρωθεί το τελευταίο υποέργο, δήλωσε: “Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορέσει να λειτουργήσει και να είναι ένα επισκέψιμο μουσείο”. Στην ερώτηση για τη λήξη του χρησιδανείου τέλος του 2022 αναφορικά με την παραχώρηση του κτιρίου, ανάμεσα σε ΛΕΣ και Δήμο, υπήρξε σαφής: “Όποτε και να λήξει η ανανέωση του χρησιδανείου δεν είναι πρόβλημα. Ο Δήμος δεν θα το πάρει πίσω. Θα λειτουργήσει το μουσείο από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. Δεν νομίζω να υπάρξει Δημοτική Αρχή που να πάρει πίσω αυτή την απόφαση”.

Άρα, επανέλαβε πως για τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου “πηγαίνουμε για το τέλος του χρόνου. Αν όχι τέλος του 2022, πιστεύω ότι αρχές του 2023 θα πρέπει να έχει λειτουργήσει το μουσείο”.

Τέλος, στην ερώτηση αν έχει επικοινωνία με το Λύκειο Ελληνίδων για τη λειτουργία του προσεχώς, απάντησε σύντομα τα εξής: “Μιλάω συχνά με την πρόεδρο του Λυκείου, την κα Λιγοψυχάκη. Περιμένουν εναγωνίως τη λειτουργία του.”.