Αγωνία για τις συνέπειες της κρίσης
- Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022 - 06:20
- / Eνημέρωση: 27 Ιουλ. 2022 - 18:00
Μεγάλη αγωνία διακρίνει την πλευρά του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη αναφορικά με την πορεία των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης αλλά και της διαχείρισης του ΧΥΤΑ Σύρου που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο άμεσο μέλλον, ασχέτως αν προς το παρόν η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 εξελίσσεται με ασφάλεια και έλεγχο.
Αναφορικά με τη “σκληρή” ατζέντα που θα πρέπει να διαχειριστεί η δημοτική πλευρά από τον επόμενο χειμώνα, ο ίδιος σταθερά έχει επιλέξει να περιορίζει τα έξοδα του Δήμου, σε βαθμό όμως που η αντιπολίτευση του χρεώνει “στραγγαλισμό”, σε μία εποχή που όπως τονίζει η πλευρά της, νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν.
Το θέμα απασχόλησε έντονα στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, οπότε και τέθηκαν προς έγκριση τα στοιχεία του β΄ εξαμήνου του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Γ. Πιταούλης: Πρόληψη και έλεγχος λόγω συγκυριών και υποχρεώσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και την πολιτική ματιά επί αυτών, διαπίστωσε πως, “Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ανάγκη υποχρεωτικής αναμόρφωσης του προϋπολογισμού καθώς υπάρχει μία ομαλή εκτέλεση και στα έσοδα που εισπράττει ο Δήμος και στο κομμάτι των εξόδων”.
Βάσει όσων πρόσθεσε ακολούθως, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που επιβεβαιώνουν τα ανωτέρω. “Το β΄ τρίμηνο πηγαίνει λίγο καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το ένα κομμάτι που πήγε καλύτερα αφορούσε τις προσόδους από ακίνητη περιουσία και αυτό είναι συνδυασμός και του γεγονότος πως πλέον δεν υπάρχουν οι μειώσεις όπως πέρυσι λόγω κορωνοϊού, αλλά και ακριβώς λόγω των νέων μισθώσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και αυτό το έσοδο είναι υψηλότερο ακόμη και από το αντίστοιχο ποσό που είχε εισπραχθεί το 2019 που ήταν η τελευταία νορμάλ χρονιά που αντιμετωπίσαμε” ανέφερε πρωτίστως, κάνοντας μνεία παρακάτω και στο θέμα των επιχορηγήσεων που δέχθηκε ο Δήμος από το κεντρικό κράτος.
“Σημαντικό ήταν ότι είχαμε επιπλέον επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών κυρίως όσον αφορά το κομμάτι της ενεργειακής κρίσης και εκεί έχουν κατευθυνθεί τα ποσά αυτά στο μεγαλύτερο βαθμό. Οπότε ευελπιστούμε ότι άμεσα δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα, παρότι ο Δήμος άμεσα όπως και τα νοικοκυριά πληρώνει ακριβότερα” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ακόμη πως, “Τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα”.
Ο κ. Πιταούλης ξεδίπλωσε τη σκέψη του και όσον αφορά τη σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού.
“Αναμένουμε τη σχετική εγκύκλιο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2023, για να δούμε τις προθέσεις του κράτους. Εκεί θα φανεί τι βλέψεις έχει το κράτος για τη χρηματοδότηση των Δήμων για την επόμενη χρονιά” διευκρίνισε, ενώ αμέσως μετά μίλησε για το κομμάτι των προστίμων.
“Παράλληλα, καλά κινούνται και τα πρόστιμα που εισπράττει ο Δήμος μας από την Πολεοδομία. Ποσά, τα οποία φαίνεται ότι θα διατηρηθούν ως έχουν και τα επόμενα χρόνια ανεξάρτητα από την υποστήριξη ή όχι της Πολεοδομίας Μυκόνου, καθώς έχουν μία περιοδικότητα. Οπότε αυτό είναι ένα κομμάτι που μπορεί να ενσωματώσει ο Δήμος στον προγραμματισμό του και όσον αφορά τα έργα που προτίθεται να κάνει και όσον αφορά τις τυχόν αγορές ακινήτων οπουδήποτε. Κινούμαστε σχετικά καλά” γνωστοποίησε, λέγοντας μάλιστα πως αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που “δικαιολογεί στην παρούσα στιγμή το ύψος του χρηματικού υπολοίπου του Δήμου 7,5 εκατ. ευρώ)”.
Κλείνοντας την αρχική τοποθέτησή του, τόνισε τέλος πως, προσεχώς και το γ΄ τρίμηνο “ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν κυρίως τα κομμάτια της αγοράς των ακινήτων”.
“Στραγγαλισμός εξόδων”
Από την πλευρά της, η μείζονα αντιπολίτευση μειοψήφησε θίγοντας τα εξής: “Καταψηφίζουμε γιατί έχουμε ήδη μειοψηφήσει στην απόφαση του προϋπολογισμού Ο.Ε. 2022 και διότι παραδοσιακά το Β' τρίμηνο του έτους για τον Δήμο δεν μπορεί να προσφέρει ασφαλή συμπεράσματα για έσοδα, έξοδα και στοχοθεσία”.
Μάλιστα ο επικεφαλής της, Αλέξης Αθανασίου όπως τόνισε, αν και προς το παρόν ο Δήμος πορεύεται ομαλά, ωστόσο, δυστυχώς έχει κόψει δραματικά τα έξοδα. “Τα μισθώματα πάνε καλά και τα πρόστιμα από την Πολεοδομία και να μην ξεχνάμε ότι έναν μήνα δεν την είχαμε γιατί δεν είχε βγει η συγκεκριμένη νομοθεσία. Αυτό παραμένει ένα σημαντικό έσοδο για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης” παρατήρησε αρχικά, λέγοντας όμως παρακάτω πως, “από τους πίνακες διαπιστώνεται ο συνεχής στραγγαλισμός των εξόδων στα απολύτως απαραίτητα με αποτέλεσμα ο Δήμος να εξακολουθεί να ασκεί μέρος των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων του με τάσεις να αποταμιεύει (χρηματικό υπόλοιπο 7.327.083,71 ευρώ), πράγμα που είναι παράτυπο”.
Πρόσθεσε δε, τα εξής: “Αντιδήμαρχε υπάρχει αυτή η δυστοκία με τον στραγγαλισμό των εξόδων. Και να πω ότι και το θέμα των επενδύσεων δεν δείχνει ιδιαίτερα καλό για β΄ τρίμηνο. Βέβαια δεν είναι ένα ασφαλές τρίμηνο το β΄ τρίμηνο του έτους. Θα το δούμε και στο τέλος του χρόνου”.
Επανέλαβε μάλιστα πως, “Το χρηματικό υπόλοιπο είναι μεγάλο. Με την έννοια ότι περάσαμε μετά την οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση και πρέπει ο Δήμος τις αρμοδιότητες που έχει να τις ασκεί ως ένα σημείο”. Αναλύοντας περισσότερο το σκεπτικό του, επανέλαβε πως, “Ο Δήμος πρέπει να ασκεί τις αρμοδιότητές του. Είτε είναι στειρώσεις ζώων και τάισμα αδέσποτων, είτε είναι ένα σημαντικό έργο ή οτιδήποτε”.
Εκτός των ανωτέρω, στάθηκε και στο κομμάτι των επενδύσεων μιλώντας για χαμηλό ποσοστό. “Επίσης, διαπιστώνεται πρόβλημα στα έργα (επενδύσεις) με χαμηλή απορρόφηση 12,2% για το πρώτο εξάμηνο του έτους και τέλος προβλήματα στα έσοδα της ανταποδοτικής υπηρεσίας τα οποία θα γίνουν εντονότερα στο Γ' και Δ' τρίμηνο του έτους”.
Ανησυχία για τη χειμερινή περίοδο και τα αυξημένα κόστη
Σε απαντήσεις προχώρησε ο κ. Πιταούλης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, “Πάντοτε θα προσπαθούμε για το καλύτερο. Οφείλω να πω όμως πως δεν μπορούμε να αγνοούμε αυτά που βλέπουμε ότι μας έρχονται το επόμενο διάστημα. Δηλαδή μία ενεργειακή κρίση, ένας δύσκολος χειμώνας και μία σημαντική αύξηση στο κόστος του περιφερειακού Φορέα που αν θέλετε μπορούμε να το καλύψουμε για μία χρονιά ίσως; Δεν είμαι σίγουρος. Αλλά μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολη η προσαρμογή”. Άρα, πρόσθεσε τέλος πως, “αυτά και πρέπει να τα συζητάμε και να δούμε ποιες θα είναι καλύτερες λύσεις στη βάση των πραγματικών αναγκών”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Οικονομική ασφάλεια και ανακούφιση δημοτών
24 Ιουλ. 2023 - 6:19 - Αντοχή στην οικονομική “φουρτούνα” με καλή διαχείριση
18 Νοε. 2022 - 6:18 - Αυξημένη προσπάθεια λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας
3 Μαΐου. 2022 - 6:20 - Οικονομική αντοχή με το “βλέμμα” στην αγορά ακινήτων
10 Νοε. 2021 - 6:20 - Ξεκινά η διαβούλευση για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα
19 Οκτ. 2021 - 6:20