Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση των δύο Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τη Δημοτική Αρχή για την κάλυψη των αναγκών στα σχολεία για το σχολικό έτος 2022 – 2023

Σύρος: Περικοπές στις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών

Κριτική της μείζονος αντιπολίτευσης αναφορικά με τη δυνατότητα κάλυψης επιπλέον κόστους από ίδιους πόρους, επιλογή που δεν εγκρίνει η Οικονομική Υπηρεσία και ο Αντιδήμαρχος, Γ. Πιταούλης

Περικοπές στο κομμάτι της πρόσληψης σχολικών καθαριστριών αποφασίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς κυρίως για οικονομικούς λόγους δεν κάνει αποδεκτές τις προτάσεις των δύο Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της αρμόδιας Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πρόσληψης προσωπικού για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας των σχολικών μονάδων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2022 – 2023, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να εγκρίνει την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Γιάννη Πιταούλη, για πρόσληψη 25 ατόμων 6ωρης απασχόλησης και 10 ατόμων 3ωρης απασχόλησης, με την πλευρά της αντιπολίτευσης να εκφράζει τη διαφωνία της.

Συγκεκριμένα, η παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε” εκτίμησε πως είναι εφικτή η πρόσληψη 30 σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 11 ακόμη ατόμων μερικής απασχόλησης, όπως άλλωστε ήταν η πρόταση των Σχολικών Επιτροπών, αφού ο Δήμος πέραν των χρημάτων που θα λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πληρωμή τους, θα απαιτηθεί να βάλει και ίδιους πόρους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Αλέξης Αθανασίου θα ήταν εφικτό να ενισχύσει ελαφρώς ο Δήμος τη συμμετοχή του, αφού διαθέτει ένα υπόλοιπο σχεδόν 7,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται εξ αρχής πως ο Δήμος πρέπει να καλύπτει και τα 32 σχολεία που έχει στην ευθύνη του, σε μία περίοδο που παραμένει παρούσα η πανδημία του κορωνοϊού.

Διευκρινίζεται πως αναφορικά με το 2022 η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη για τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο είναι 156.804 ευρώ και για το 2023 για τους μήνες Ιανουάριο – Ιούνιο είναι 235.206 ευρώ.

Επέμεινε σε περικοπές ο Ν. Φωτεινιάς

Εισηγούμενος το θέμα, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Φωτεινιάς ανέφερε πως φέτος υπάρχει ένα σχετικό κονδύλι για την κάλυψη του κόστους για την καθαριότητα των σχολείων, υπενθυμίζοντας πως, “πέρυσι είχαμε προσλάβει με δικούς μας πόρους και δέκα άτομα μερικής απασχόλησης συν 25 άτομα 6ωρης απασχόλησης”.

Σχετικά με τα χρήματα που διέθεσε φέτος το αρμόδιο Υπουργείο, ο ίδιος πρόσθεσε πως, έχουν υπάρξει αντιδράσεις και από την ΚΕΔΕ, καθώς όπως πρόσθεσε, “αυτά που δίδει το κράτος είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν για τον καθαρισμό των σχολείων επειδή λόγω Covid το προσωπικό πρέπει να εργάζεται περισσότερες ώρες”.

Επανέλαβε αρκετές φορές μάλιστα πως, “Θεωρώ πως τα χρήματα που έχει δώσει το κράτος είναι πολύ λίγα”, ενώ κατέληξε πως η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την επόμενη σχολική χρονιά ήρθε σε συνέχεια συζητήσεων στον Δήμο.

“Συζητήσαμε και βρήκαμε την καταλληλότερη λύση. (...) Προτείνουμε αυτά σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα που έχει ο Δήμος” ανέφερε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως οι προσλήψεις θα αφορούν σε 25 άτομα 6ωρα και 10 άτομα 3ωρης απασχόλησης.

Επαρκές αποθεματικό

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της, Αλέξης Αθανασίου εξήγησε τους λόγους που δεν στηρίζουν τη σχετική εισήγηση, λέγοντας τα εξής: “Είμαστε αρνητικοί ως προς την εισήγηση του αντιδημάρχου διοικητικών υπηρεσιών, καθώς θεωρούμε ότι έπρεπε να εισακουστεί η αρχική εισήγηση του αυτοτελούς τμήματος υποστήριξης ΝΠΔΔ του Δήμου μας σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού ατόμων που απαιτείται για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων της Σύρου για το σχολικό έτος 2022-2023 και η οποία είχε ήδη εγκριθεί ομόφωνα με την αριθμ. 11/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πριν από περίπου 6 μήνες, καθώς μόνο αυτή η Υπηρεσία μπορεί να γνωρίζει καλύτερα τις συγκεκριμένες ανάγκες υγιεινής που απαιτείται στην ποστ Covid εποχή”.

Επιπλέον δε, τόνισε πως, “θεωρούμε ότι υπάρχει επαρκές αποθεματικό στο ταμείο του Δήμου μας για την κάλυψη του επιπλέον κόστους που θα απαιτηθεί για την πρόσληψη 41 ατόμων που εισηγήθηκε το αυτοτελές τμήμα υποστήριξης ΝΠΔΔ”.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως ο Δήμος θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρώς τη συμμετοχή του “για να υπάρξει και προσωπικό πλήρους απασχόλησης”.

Ακολουθούν συνέπειες ενεργειακής κρίσης και οικονομικά βάρη

Σχετικά με τη στάση της Δημοτικής Αρχής υπήρξε αναλυτικός ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ο ίδιος θέλησε να δώσει απαντήσεις για τους λόγους που δεν έγινε αποδεκτή η αρχική πρόταση.

“Το καθεστώς μέσα από το οποίο πληρώνονταν οι σχολικές καθαρίστριες τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα καθεστώς που σίγουρα δεν ήταν τιμή για το ελληνικό κράτος, δηλαδή ο τρόπος που πληρώνονταν αυτές οι γυναίκες” ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Πιταούλης, υπενθυμίζοντας πως παλαιότερα υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις.

“Τα τελευταία δύο χρόνια (σ.σ. το κράτος) περνώντας την ευθύνη επί της ουσίας στους Δήμους βλέπουμε ότι αφενός και οι γυναίκες αυτές δουλεύουν και εργάζονται αλλά και αμείβονται καλύτερα. Και φυσικά υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσίας προς τα σχολεία. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας, όπως όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι μία κατεξοχήν ευθύνη του κράτους, μεταβιβάστηκε εντέχνως στους Δήμους” πρόσθεσε σε απόλυτο τόνο, συμπληρώνοντας πως, “Αποτέλεσμα είναι το σύνολο των Δήμων να δίνει ένα σημαντικό ποσό που όπως αναφέρει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για την περυσινή χρονιά ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ”.

Ωστόσο, ο ίδιος εξήγησε πως η στάση του Δήμου είναι συγκρατημένη καθώς ακολουθούν σκληρότερες συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και όχι μόνον.

“Γνωρίζετε ότι αν τυχόν θέλουμε μπορούμε να αυξήσουμε τις ώρες εργασίας των συγκεκριμένων καθαριστριών. Επειδή όμως σε όλα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία θα πω το εξής. Και πέρυσι και φέτος, θα μπορούσε να δώσει ο Δήμος τα χρήματα αυτά. Του χρόνου που βλέπουμε τα πάντα να έρχονται κατά πάνω μας, είτε ενεργειακή κρίση το πούμε, είτε τέλη καθαριότητας και ΦΟΔΣΑ το πούμε που είναι επίσης αυξημένο κόστος, έχει σκεφθεί κανείς πώς θα ανταπεξέλθει ο Δήμος; Αν δεν βλέπουμε μόνον το τι θα γίνει σε 10,20,30 μέρες αλλά προσπαθήσουμε να δούμε και λίγο παραπέρα, θα δούμε ότι και τις ανάγκες αυτές πρέπει να βάλουμε σε μία ισορροπία και να τις καλύψουμε κατά το δυνατόν και το κράτος όμως θα πρέπει να αναγνωρίσει την ευθύνη του και να το αναγνωρίσει έμπρακτα, δίνοντας τα χρήματα που πρέπει” δήλωσε προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ο Γιάννης Πιταούλης.