Προχωρά η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ για το λιμάνι Σύρου
- Πέμπτη, 28 Ιουλίου, 2022 - 06:20
- / Eνημέρωση: 28 Ιουλ. 2022 - 18:00
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη – έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με την ύπαρξη ή μη, ρυπαντικού φορτίου στα ιζήματα του πυθμένα του λιμένα Ερμούπολης, σύμφωνα με όσα απαντά το ίδιο το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, με δεδομένο το έργο που έχει κληθεί να πραγματοποιήσει, σε συνέχεια σχετικής ανάθεσης – προ μηνών - από την ONEX NEORION SYROS SHIPYARDS.
Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου από την πλευρά της προέδρου, Κανδιώς Μαραγκού, η οποία ενημέρωσε τα μέλη σχετικά με έγγραφο που έλαβε από το Πταισματοδικείο Σύρου, με το οποίο ζητείται από το Λιμενικό Ταμείο να κάνει σχετική έρευνα για τον βυθό του λιμένα Ερμούπολης, στο πλαίσιο εξέλιξης και συνέχισης προκαταρκτικής εξέτασης επί σχετικής δικογραφίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου, όπως την έχει παραγγείλει προηγουμένως ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Η πρόεδρος κατέστησε ξεκάθαρους τους λόγους για τους οποίους το Λιμενικό Ταμείο Σύρου δεν επιτρέπεται βάσει καταστατικού και νομοθεσίας να διενεργήσει σχετική μελέτη κάνοντας σύμβαση με τρίτη πλευρά, αφού πρωτίστως υπενθύμισε πως το ίδιο το Λιμενικό Ταμείο δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθεί.
Ωστόσο, προκειμένου να απαντήσει πλήρως στην Πταισματοδίκη Σύρου, η κα Μαραγκού έχοντας γνώση για τη μελέτη – έρευνα που διενεργεί το ΕΛΚΕΘΕ κατόπιν απόφασης της ONEX, ζήτησε σχετική ενημέρωση από το Ελληνικό Κέντρο και συγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας που είναι αρμόδιο, σχετικά με την εξέλιξη αυτής της έρευνας, προκειμένου να προωθήσει την συγκεκριμένη πληροφόρηση.
Υπενθυμίζεται πως την απόφαση της ONEX να ζητήσει από το ΕΛΚΕΘΕ σχετική μελέτη είχε γνωστοποιήσει ευρέως ο πρόεδρός της, Πάνος Ξενοκώστας σε συνάντηση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη Σύρο παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αρχές Μαρτίου του 2022.
Ως εκ τούτου, στην προχθεσινή συνεδρίαση, η Κανδιώ Μαραγκού ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου να την εξουσιοδοτήσουν ώστε να απαντήσει στο έγγραφο της Πταισματοδίκη ότι δεν δύναται το Λιμενικό Ταμείο να κάνει αυτή την έρευνα και ότι έλαβε απαντήσεις από το ΕΛΚΕΘΕ σχετικά με τη μελέτη που το ίδιο διενεργεί στο πλαίσιο ανάθεσης που έχει κάνει η ONEX.
Θλιβερή εντύπωση προκάλεσε όμως, χθες το απόγευμα, η έκδοση ανακοίνωσης από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, “Η Σύρος που αξίζουμε”, σχετικά με τη στάση της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου για το θέμα της μελέτης – έρευνας, που της χρέωσε ανεπάρκεια στη διαχείριση του θέματος, όταν η ίδια έχει εξηγήσει αναλυτικά ποιος είναι ο αρμόδιος και για ποιους λόγους το ΔΛΤΣ δεν επιτρέπεται να κάνει σχετική σύμβαση με τρίτο για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται για μία κίνηση από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζεται από λαϊκισμό για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ιδιαιτέρως ευαίσθητο για την τοπική κοινωνία, που φαίνεται ξεκάθαρα πως αποτελεί “πυροτέχνημα” για προεκλογικούς σκοπούς. Η ίδια παράταξη μάλιστα, έρχεται να σηκώσει σκόνη την τρέχουσα θερινή περίοδο, που η Σύρος υποδέχεται σημαντική επισκεψιμότητα και που η όποια ανεύθυνη(!) αναφορά στο θέμα, μπορεί να προκαλέσει δυσφήμιση στον τόπο.
Αναρμόδιο το Λιμενικό Ταμείο
Ειδικότερα, στην ενημέρωση της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΛΤΣ, η πρόεδρός του, θέλησε να πληροφορήσει αναλυτικά για την απάντηση προς την Πταισματοδίκη.
“Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αντίστοιχο έγγραφο έχει σταλεί και στην Περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας μας που αναφέρει ότι το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών διαθέτει μόνον έναν υπάλληλο με ειδικότητα ηλεκτρολόγου μηχανικού. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται η δυνατότητα, ούτε σχετική γνώση για την πραγματοποίηση δειγματοληψίας και ελέγχου ιζήματος του βυθού του λιμένος από την υπηρεσία.
Από εκεί και πέρα η μόνη δυνατότητα να γίνει αυτή η δειγματοληψία είναι από κάποιον εξωτερικό συνεργάτη. Γι αυτό σας έχει σταλεί και η άποψη – εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, που αναφέρει ότι ο έλεγχος των υδάτων βάσει της νομοθεσίας, αποτελεί αντικείμενο της Περιφέρειας και όχι του Δήμου ή του Λιμενικού Ταμείου. Επομένως, η σχετική δαπάνη είναι εκτός των καταστατικών σκοπών του Λιμενικού Ταμείου. Άρα, δεν μπορεί να δοθεί σχετικό ποσό για ανάθεση μίας τέτοιας μελέτης – έρευνας σε οποιονδήποτε τρίτο” διευκρίνισε η κα Μαραγκού, γνωστοποιώντας παρακάτω πως προκειμένου να διευκολύνει στη διερεύνηση του θέματος, ζήτησε πληροφόρηση από το ΕΛΚΕΘΕ για τις σχετικές κινήσεις του.
“Μετά από πολύ κόπο καταφέραμε να μιλήσουμε με το ΕΛΚΕΘΕ” γνωστοποίησε η ίδια, τονίζοντας ακολούθως πως, “Περιμέναμε μία επίσημη απάντηση και απάντησαν εγγράφως μόλις σήμερα (26/7)”. Αναφορικά με το σχετικό αίτημα του Λιμενικού Ταμείου δε, εξήγησε πως, “Πήραμε την πρωτοβουλία και στείλαμε ένα έγγραφο προς αυτούς στις 21/7/2022. Σε αυτό τους είχαμε αναφέρει ότι πληροφορηθήκαμε ότι κάνατε δειγματοληψία νερού και ιζημάτων στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ και της ONEX με αντικείμενο την αξιολόγηση των δειγμάτων στο πλαίσιο κάποιας περιβαλλοντικής διερεύνησης”. Βάσει αυτού, γνωστοποίησε τόσο το έγγραφο του Λιμενικού Ταμείου με τις σχετικές ερωτήσεις, αφού επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως, “οι περιπτώσεις που μπορεί να κάνει σύμβαση το Λιμενικό Ταμείο Σύρου δεν είναι για ερευνητικούς σκοπούς αλλά για θέματα αναπτυξιακών έργων”, όσο και την απάντηση του ΕΛΚΕΘΕ.
Ερωτήσεις του ΔΛΤΣ προς το ΕΛΚΕΘΕ
Συγκεκριμένα, η επιστολή του Λιμενικού Ταμείου Σύρου προς το ΕΛΚΕΘΕ – που απαντήθηκε - απεστάλη στις 21/7/2022 και το περιεχόμενό της αυτούσιο έχει ως εξής.
“Όπως έχουμε πληροφορηθεί στις 25/4/2022 η Υπηρεσία σας διενήργησε δειγματοληψία νερού και ιζημάτων στο λιμάνι της Ερμούπολης, στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης μεταξύ υμών και της εταιρείας ONEX με αντικείμενο την αξιολόγηση των εν λόγω δειγμάτων επί τη βάσει διενεργεθησομένης από εσάς περιβαλλοντικής διερεύνησης του ρυπαντικού φορτίου των ιζημάτων του πυθμένα του λιμένα Ερμούπολης Σύρου.
Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε τα κάτωθι: α. Εάν πράγματι διενεργήθηκε από την Υπηρεσία σας στις 25/4/2022 η άνω δειγματοληψία, β. Ποιο είναι το ακριβές αντικείμενο έρευνας – διερευνήσεως από εσάς επί τη βάσει της ως άνω δειγματοληψίας, γ. Πότε και σε ποιόν είναι παραδοτέα τα αποτελέσματα – πορίσματα της σχετικής έρευνάς σας, δ. Εάν δεδομένης της ως άνω δικής σας δειγματοληψίας και έρευνας, κρίνετε αναγκαία και σκόπιμη ή μη μια επιπρόσθετη δειγματοληψία – αυτοψία – έλεγχος ιζημάτων του λιμένα Ερμούπολης της Σύρου, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ρυπαντικό φορτίο των ιζημάτων του πυθμένα.”.
Αποτύπωση της οικολογικής ποιότητας της περιοχής
Κατόπιν αυτών, η πρόεδρος γνωστοποίησε προς τα μέλη του Δ.Σ. στη συνεδρίαση αυτούσια και την απάντηση που έλαβε (26/7/2022) από το ΕΛΚΕΘΕ και θα προωθήσει στην Πταισματοδίκη Σύρου.
Στο περιεχόμενό της το ΕΛΚΕΘΕ μιλά ξεκάθαρα για τη δειγματοληψία ιζημάτων που έγινε, για το πότε θα υπάρξουν συμπεράσματα και για το πού θα δοθεί η εν λόγω μελέτη – έρευνα. Αυτή έχει ως ακολούθως. “Η εταιρεία ONEX NEORION SHIPYARDS ανέθεσε στο ΕΛΚΕΘΕ την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος στην περιοχή του κόλπου της Ερμούπολης και τη διερεύνηση πιθανών πηγών ρύπανσης. Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής στις 29/4/2022 διενεργήθηκε από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ δειγματοληψία ιζημάτων (επιφανειακών και πυρήνων) και θαλασσινού νερού από συνολικά 15 σημεία στον κόλπο της Ερμούπολης. Στα δείγματα αυτά γίνεται προσδιορισμός οργανικών και ανόργανων ρύπων και έλεγχος τυχόν τοξικότητας ενώ σε επιλεγμένες θέσεις πραγματοποιείται μελέτη των βενθικών βιοκοινωνιών με σκοπό να αποτυπωθεί η οικολογική ποιότητα της περιοχής.
Οι αναλύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οπότε και θα συνταχθεί αναλυτική τεχνική έκθεση με όλα τα αποτελέσματα, την αξιολόγησή τους και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν. Η έκθεση θα αποσταλεί στην εταιρεία ONEX.
Τέλος, τυχόν αναγκαιότητα επιπρόσθετης δειγματοληψίας μπορεί να προκύψει μόνο μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Επιστημονικό τέλος για τη ρύπανση του λιμένα Ερμούπολης
26 Οκτ. 2022 - 6:20 - ΕΛΚΕΘΕ για λιμάνι Ερμούπολης: Η επιβάρυνση δεν αποδίδεται σε πρόσφατες δραστηριότητες
25 Οκτ. 2022 - 12:44 - Εκτός σύμβασης για τα βαρέα μέταλλα το Λιμενικό Ταμείο Σύρου
17 Σεπ. 2021 - 6:18 - Πρωτοβουλία λύσης μετά από ολιγωρία της πολιτείας
18 Μαΐου. 2021 - 6:19 - Σε γραμμή αναμονής για τη μελέτη του βυθού της Ερμούπολης
9 Νοε. 2020 - 6:19