Απαντήσεις της Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Αγγελικής Πρίντεζη για την κατάσταση της αποκομιδής στο νησί όσον αφορά την ανακύκλωση

Αυξημένες βάρδιες για ανακύκλωση και καθαριότητα

Τι υποστηρίζει σχετικά με το “έλλειμμα διοίκησης” που χρεώνεται η ίδια από πλευρές που ασκούν κριτική

Με έξτρα απογευματινές βάρδιες στην αποκομιδή της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων από κεντρικά σημεία και παραλίες επιδιώκει η Υπηρεσία Καθαριότητας να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο υποχρεώσεων τη θερινή περίοδο, καθώς ορισμένες εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν αποτελούν διαφήμιση για τον τόπο.

Αναφορικά με προβλήματα και καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα στο κομμάτι της αποκομιδής και δη της ανακύκλωσης, αλλά και στο πλύσιμο των κάδων, ρωτήθηκε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη. Παράλληλα, η ίδια ρωτήθηκε για την κριτική που δέχεται ότι διολισθαίνει στον λαϊκισμό σχετικά με τη στάση της να είναι στον δρόμο και να βοηθά τους εργάτες καθαριότητας, ενώ όσον αφορά το “έλλειμμα διοίκησης”, έδωσε απαντήσεις και για το αν ασκεί πίεση στον εργολάβο της ανακύκλωσης.

Από την ατζέντα των ερωτήσεων δεν εξαιρέθηκε το γεγονός πως οι προσλήψεις 11 ατόμων στην καθαριότητα έρχεται μόλις σήμερα, δηλαδή την 1η Αυγούστου.

  • Η αποκομιδή της ανακύκλωσης πέρασε σε ιδιώτη για καλύτερα αποτελέσματα στο νησί και επειδή ο Δήμος δεν διέθετε προσωπικό. Δυστυχώς, εν μέσω θερινής περιόδου βλέπουμε εικόνες που δεν τιμούν το νησί ορισμένες ημέρες. Τι συμβαίνει με την εκτέλεση του έργου;

“Πέρασε σε ιδιώτη γιατί ο Δήμος δεν είχε το προσωπικό και τα κατάλληλα οχήματα. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος. Πρέπει να πω ότι ο εργολάβος αναδείχθηκε μέσω διαγωνισμού και έχει υπογράψει μία σύμβαση που του ορίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για το έργο του στη Σύρο. Από την ημέρα που ανακηρύχθηκε ο εργολάβος, μέχρι και την ημέρα που ανέλαβε, είχαμε την ατυχία των θλιβερών γεγονότων του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε ενεργειακή κρίση και αύξηση του κόστους τους πετρελαίου. Όταν είχε έρθει ο εργολάβος να υπογράψει τη σύμβαση, έγινε σαφές ότι η προσφορά του δόθηκε με χαμηλότερη χρέωση στο πετρέλαιο. Εκείνη τη στιγμή όμως είχε εκτοξευθεί η τιμή. Ο Δήμος μας προκειμένου να έχει τον ανάδοχο, έκανε κάποιες τροποποιήσεις και έλαβε μέριμνα για τον εργολάβο ώστε να μπορεί να νοικιάζει οχήματα για την αποκομιδή του γυαλιού και πολλά άλλα, ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις, για να δουλέψει η ανακύκλωση. Τελευταία έγινε μία αναπροσαρμογή της σύμβασης κατά 12%. Από εκεί και μετά, ξεκίνησε η αποκομιδή με άλλα μηχανήματα και για την πόλη και για την περιφέρεια. Η αποκομιδή γίνεται και Σάββατο και Κυριακή. Ευτυχώς ανακυκλώνουν οι δημότες και οι επισκέπτες μας σε μεγάλο βαθμό. Επίσης, από την άνοιξη ενημερώναμε τους επιχειρηματίες για την ώρα που θα πρέπει να βγάζουν την ανακύκλωση ώστε αρχές καλοκαιριού να μην προκύπτει αυτή η κακή εικόνα στις παραλίες, δηλαδή να βγάζουν στις 9 το Σάββατο το βράδυ την ανακύκλωση στους κάδους.

Ακόμη, θα περάσουν και τα δύο οχήματα να κάνουν αποκομιδή στην Ερμούπολη. Δεν μπορούμε σε ένα νησί να έχουμε τρία και τέσσερα οχήματα με την τιμή του πετρελαίου σε αυτά τα ύψη και το ποσό που έχεις τη σύμβαση να είναι συγκεκριμένο. Έχω δεχθεί παράπονα από πολίτες της Άνω Σύρου ότι δεν πέρασε το όχημα της ανακύκλωσης και γνωστοποίησε πως δεν είχε ολοκληρωθεί η αποκομιδή. H βάρδια μπορεί να τελειώσει στις 3 ή 4 το απόγευμα. Επίσης, το μικρό όχημα βγαίνει και το βράδυ για να συλλέξει τα ανακυκλώσιμα της πόλης.”.

  • Σε εκκρεμότητα παραμένει η τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων. Η λειτουργία τους σε κεντρικά σημεία θα βελτίωνε την εικόνα. Γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί και πότε προβλέπετε εσείς να τους τοποθετήσετε;

“Καθυστερήσαμε την άνοιξη να πάρουμε την άδεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας για τη διάθεση των 6 τετραγωνικών. Η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου καθυστέρησε όχι εμείς. Κατά συνέπεια, επιλέξαμε το έργο να μην γίνει μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και στο λιμάνι. Θα ξεκινήσει όμως η τοποθέτηση μετά τις 20 Αυγούστου που θα έχει πέσει η κυκλοφοριακή κίνηση στο νησί. Όμως, πρέπει να ξέρουμε καλά ότι ο βυθιζόμενοι κάδοι έχουν μικρό στόμιο. Ως εκ τούτου, θα απαιτηθεί οι πολίτες και κατά κύριο λόγο οι επιχειρηματίες να προσέχουν τον τρόπο που εναποθέτουν τις κούτες. Ζητάμε τη συνεργασία όλων.”.

  • Η σύμβαση με τον εργολάβο προβλέπει έξτρα βάρδια, απογευματινή βάρδια από 15 Ιουνίου μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη δυνατότητα την αξιοποιείτε; Ως αρμόδια Αντιδήμαρχος έχετε φροντίσει να το ζητήσετε από τον εργολάβο; Η θέση σας είναι να διοικείτε αποτελεσματικά...

“Έχει ήδη ξεκινήσει η απογευματινή βάρδια για την Ερμούπολη από τον Ιούνιο. Η πόλη έχει μεγάλο όγκο ανακύκλωσης.”.

  • Και στα χωριά; Λογικά τον Αύγουστο η επισκεψιμότητα θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

“Στα χωριά δεν έχει ξεκινήσει η απογευματινή βάρδια με το μικρό αυτοκίνητο, αλλά υπάρχει βάρδια και το Σάββατο και την Κυριακή. Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα – και στον επιχειρηματία – είναι ότι ο ΧΥΤΑ κλείνει συγκεκριμένη ώρα τις Κυριακές. Δέκα το πρωί έχει κλείσει και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αδειάσει. Βεβαίως αν υπάρξει πρόβλημα, θα είμαστε τυπικοί.”.

  • Ασκείτε πίεση στον εργολάβο;

“Τη σύμβαση την παρακολουθεί μία Επιτροπή. Η Επιτροπή αυτή αποτελείται από υπαλλήλους του Δήμου. Προσωπικά, από τη θεσμική μου θέση έχω επικοινωνία με τον εργολάβο και τα πληρώματα των φορτηγών και παρεμβαίνω. Υπάρχει επαγρύπνηση.

Το πρόβλημα το δικό μας είναι πως τα οχήματα του εργολάβου είναι παλιά. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχουν αρκετές φθορές. Αυτές οι φθορές δημιουργούν και κάποια προβλήματα. Τελευταία έπρεπε η πρέσα να πάει στο συνεργείο. Βάσει της σύμβασης νοίκιασε ο εργολάβος άλλο όχημα από τον Δήμο και για δύο ημέρες προχώρησε την αποκομιδή. Το αυτοκίνητο που νοίκιασε από τον Δήμο είναι μικρό. Δεν μπορεί να κάνει όλη την αποκομιδή και στους παράδρομους κλπ. Πήγαμε κάποιες ημέρες πίσω στους παράδρομους. Όμως λέω ξανά ότι είναι πάρα πολύ ευχάριστο να βλέπεις ξανά τόσο μεγάλο όγκο ανακύκλωσης. Γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο να ανακυκλώνει ο κόσμος. Οποιοσδήποτε και να ερχόταν, με τον τόσο μεγάλο όγκο ανακύκλωσης θα αντιμετώπιζε προβλήματα. Το ζητούμενό μας είναι να μπει το μεγάλο μηχάνημα της ανταποδοτικής ανακύκλωσης που θα βοηθήσει στο να μην πετιέται αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό στον ΧΥΤΑ που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Και θα βοηθήσει τον δημότη με κουπόνια για αγορές από σούπερ μάρκετ.”.

  • Η Άνω Σύρος φέτος συγκεντρώνει καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών συγκριτικά με όλες τις άλλες περιοχές του νησιού. Έχουν υπάρξει παράπονα για την αποκομιδή; Πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

“Φυσικά και πραγματοποιείται κανονικά η ανακύκλωση. Απλώς στην Άνω Σύρο η αποκομιδή θα γίνει στην αρχή του δρομολογίου της βάρδιας ή στο τέλος της. Όταν ένας πολίτης λοιπόν δει γεμάτους τους κάδους, θα πει ότι δεν πέρασε ο εργολάβος. Αυτό γίνεται όχι γιατί δεν πέρασε, αλλά επειδή δεν έχει ολοκληρώσει το δρομολόγιό του. Στην Άνω Σύρο έχουμε εξαιρετικούς επιχειρηματίες που κάνουν ανακύκλωση σε όλα. Φυσικά όταν δουν την ανακύκλωση γεμάτη, θα ενημερώσουν. Τους ευχαριστούμε και τους ενημερώνουμε για τη βάρδια. Επαναλαμβάνω, μακάρι να υπήρχαν τέσσερα και πέντε οχήματα για την ανακύκλωση. Για κάτι τέτοιο όμως, επειδή η υπηρεσία είναι ανταποδοτική, θα θέλαμε μεγαλύτερο διαγωνισμό και αλλαγές σε άλλη “γραμμή”. Άλλες πολιτικές αποφάσεις. Και μην ξεχνάμε ότι έχουμε έναν Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ που ζητά πολύ μεγάλα ποσά για τον ΧΥΤΑ ετησίως”.

  • Η Οικονομική Επιτροπή είχε πάρει απόφαση περί τα τέλη Μαΐου για πλύσιμο 1.000 κάδων από εργολάβο, μέσω ανάθεσης. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αυτό; Πότε περιμένετε να ξεκινήσει; Μπήκε ο Αύγουστος.

“Το καδοπλυντήριο έχει έρθει εδώ και δύο εβδομάδες αλλά, δεν είχαμε προσωπικό που θα βοηθήσει στο πλύσιμο. Το καδοπλυντήριο δουλεύει με πλήρωμα του ιδιώτη. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί 04.30 ξεκινά για πρώτη ημέρα μετά από 20 χρόνια για την Ερμούπολη, πλύσιμο και απολύμανση των κάδων.

Στον Δήμο είχαν ένα καδοπλυντήριο και από τη μη χρήση, χάλασαν τα μηχανικά συστήματα του. Το καδοπλυντήριο που λειτουργούσε επί Δήμου Ποσειδωνίας - γιατί εκεί έπλεναν τους κάδους -, έμεινε έτσι, γιατί ο ενιαίος Δήμος δεν το χρησιμοποίησε ποτέ. Το κόστος της επισκευής ήταν 40 χιλ. ευρώ. Όταν ανέλαβα και επειδή δεν είχαμε καδοπλυντήριο, αναζήτησα με τον τότε Γενικό Γραμματέα τρόπο για να πλύνουμε τους κάδους. Υπήρξε τελικώς εταιρεία για 1.000 κάδους. Ξεκινάμε από σήμερα το δρομολόγιο από Αζόλιμνο προς Ερμούπολη. Ξεκινάμε με 200 κάδους.

Ξεκινάμε σήμερα γιατί δεν είχαμε προσωπικό στον Δήμο. Η διαδικασία είναι η εξής. Το απορριμματοφόρο του Δήμου θα μαζέψει τα απορρίμματα, θα έπεται το καδοπλυντήριο και θα πάρει τους άδειους κάδους για πλύσιμο. Όμως θα χρειαστεί να ακολουθεί το καδοπλυντήριο ένα έξτρα απορριμματοφόρο σε περίπτωση που χρειαστεί να αδειάσει κάδους.”.

  • Στο κομμάτι της ενίσχυσης της Υπηρεσίας Καθαριότητας με προσωπικό βλέπουμε καθυστερήσεις. Πότε θα έρθουν τα 11 άτομα 5μηνης διάρκειας; Έφθασε ο Αύγουστος... Ποιος έχει την ευθύνη της καθυστέρησης; Υπήρξε ασυνεννοησία με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκο Φωτεινιά;

“Οι Δήμοι δεν μπορούν να παίρνουν προσωπικό όποτε θέλουν. Πρέπει να έχουν εγκεκριμένους προϋπολογισμούς και να τους δοθεί η άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο για να προσλάβουν προσωπικό ορισμένου χρόνου ή υπαλλήλους με μικρές συμβάσεις. Η διεύθυνσή μας, αμέσως έκανε τα χαρτιά και 3 Μαρτίου κατέθεσε στο Τμήμα Προσωπικού του Δήμου την πρόταση να προσλάβουμε με διαδικασίες ΑΣΕΠ 11 άτομα. Κι αυτό ώστε να μπορούν όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν. Στις 3 Μαρτίου καταθέσαμε, 30 Ιουνίου ανέβηκε η προκήρυξη και ο διαγωνισμός τελειώνει καθώς 1η Αυγούστου (σ.σ. σήμερα) προσλαμβάνονται οι υπάλληλοι. Έπρεπε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να γίνουν πιο γρήγορα.”.

  • Υπάρχουν σχόλια που σας αφορούν και “μιλούν” για έλλειμμα στη διοίκηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, την ίδια στιγμή που πολλές φορές ορισμένες πλευρές σας φωτογραφίζουν στον δρόμο να δουλεύετε με τους εργάτες. Η στάση σας αυτή εύκολα μπορεί να ερμηνευθεί και ως στάση λαϊκισμού. Τι απαντάτε;

“Ο καθένας έχει την άποψή του και πίσω από οθόνες και πληκτρολόγια κρύβεται ο οποιοσδήποτε. Ο καθένας κρίνεται στον προσωπικό εργασιακό του στίβο και την πορεία του στη ζωή. Στα 56 μου χρόνια, θέλω να πιστεύω – και αυτό εισπράττω και από τον κόσμο – ότι τα χρόνια μου στην Εμπορική Τράπεζα είναι η βάση μου για τη μετέπειτα πορεία μου που δεν την είχα προγραμματίσει αλλά ήρθε μόνη της. Να μιλήσω με παράδειγμα. Προ ημερών στη φωτιά στο Κόμητο στην πρώτη γραμμή ήταν ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής, ο κ. Μπάλσης.

Προσωπικά αυτούς τους ανθρώπους έχω πρότυπα. Αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή. Για παράδειγμα οι Δήμαρχοι Πελετίδης και Παχατουρίδης, ο Παπαστεργίου. Δεν είμαι Δήμαρχος αλλά αυτούς τους αυτοδιοικητικούς κοιτάζω. Όσο για τις φωτογραφίες, τις αναρτούν οι δημότες.”.

  • Προσφάτως είδαμε το μεγάλο όχημα της ανακύκλωσης να σταθμεύει στον κεντρικό δρόμο των Χρούσσων και να κλείνει τη μία λωρίδα. Κάνατε παρέμβαση; Υπήρχε αυξημένη επικινδυνότητα...

“Με ενημέρωσε δημότης της περιοχής και το μετέφερα στον επιχειρηματία και το διόρθωσε. Την ημέρα που κάνατε αναφορά ως εφημερίδα, το είχε πάρει ένας εργάτης ώστε κατεβαίνοντας στην πόλη για να το λειτουργήσει, να μη χρειαστεί να πληρώσει ταξί για τη μετακίνησή του. Το θέμα είναι ότι διορθώθηκε η κατάσταση.”.

  • Ποιες είναι οι κινήσεις σας για το επόμενο χρονικό διάστημα στην Καθαριότητα και στο θέμα των απορριμμάτων;

“Εδώ και τρεις εβδομάδες υπάρχει και απογευματινή βάρδια στην πόλη, για την παραλία της Ερμούπολης, την πλατεία, τα wc της οδού Ανάφης. Θα καλυφθούν ανάγκες με το προσωπικό που ξεκινά τώρα. Επίσης, μετά από πολλά χρόνια, έχουμε απογευματινή βάρδια που κάνει αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις μεγάλες παραλίες του νησιού και στα wc και στην Άνω Σύρο. Και όλα αυτά επειδή πέρυσι η εικόνα που έβλεπαν οι επισκέπτες δεν ήταν καλή.

Επίσης, ο οικισμός “μαζεύεται” καθημερινά και έχει και οδοκαθαριστή. Ελπίζουμε να μην ασθενούν οι εργάτες μας με Covid γιατί δημιουργούνται κενά.

Μέχρι στιγμής είμαι ευχαριστημένη από την προσπάθειά μας. Είμαστε λίγοι αλλά προσπαθούμε. Πάντως ο απολογισμός θα γίνει τέλος καλοκαιριού και το βλέμμα μας είναι στραμμένο στον Αύγουστο. Με τα 10 άτομα που ήρθαν τώρα, ελπίζουμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Με το φιλότιμο και με την καλή διάθεση των περισσοτέρων υπαλλήλων.”.