Λύσεις και προτάσεις για τον περιορισμό του κόστους, σύμφωνα με Υπουργικές κατευθύνσεις και με παρότρυνση της ΚΕΔΕ

Στη “μάχη” εξοικονόμησης ενέργειας ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Απαντήσεις από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών για τις κινήσεις αναφορικά με δημοτικά ακίνητα

Στον αγώνα περιορισμού των ενεργειακών καταναλώσεων ρίχνονται οι Δήμοι, σύμφωνα με Υπουργικές κατευθύνσεις που έχουν αποσταλεί αρμοδίως, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος και τις σχετικές δαπάνες τους, αλλά και να μεριμνήσουν για ένα ηπιότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Σε αυτή την κατεύθυνση πορεύεται και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, εξ αφορμής των σχετικών οδηγιών που έγιναν γνωστές χθες, με ανακοίνωση και της ΚΕΔΕ που προωθήθηκε στους Δήμους, στο πλαίσιο “συμμόρφωσης” των Δήμων με τον εθνικό στόχο.

Η ΚΕΔΕ συγκεκριμένα γνωστοποίησε λύσεις και προτάσεις προς τους Δήμους, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της, “στον πόλεμο για την εξοικονόμηση ενέργειας, να βοηθήσουμε όλοι”.

Συμμετοχή των Δήμων στον “πόλεμο”

Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ, αναφέρει τα εξής: “Στον «πόλεμο» για την εξοικονόμηση ενέργειας, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι! Και πρέπει να το κάνουμε ΑΜΕΣΑ. Βάσει της ΚΥΑ, ΦΕΚ 3424/τ.Β/ 02.07.2022. Λύσεις για άμεσες παρεμβάσεις χωρίς ιδιαίτερο κόστος: 1. Ορίζουμε άμεσα (όσοι δεν το έχουμε κάνει) τον υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων. 2. Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του κλιματισμού στους 27C. Δεν λειτουργούμε τον κλιματισμό μαζί με ανοιχτά παράθυρα. Φροντίζουμε να κλείνουμε τα κλιματιστικά των γραφείων όταν φεύγουμε (και κάνουμε ελέγχους για αυτό). 1. Αλλάζουμε τους χρονοδιακόπτες των πινάκων του οδοφωτισμού (τουλάχιστον) με φωτοκύτταρα (εκτός αν φυσικά έχουμε ήδη βάλει πιο προηγμένα συστήματα τηλεμετρίας). 2. Μειώνουμε τη λειτουργία του διακοσμητικού φωτισμού (κτίρια, αξιοθέατα κλπ) έως τις 03.00 και περιορίζουμε τη χρήση σιντριβανιών και άλλων μεγάλων ομοειδών καταναλώσεων. Ώρα να… ενεργήσουμε άμεσα για την ενέργεια, μέχρι να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις”.

Γ. Πιταούλης: Δίνουν κατεύθυνση και εφαρμόζουμε

Τις κινήσεις αναφορικά με την προσπάθεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να εξοικονομήσει ενέργεια και κόστος περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης. Σύμφωνα με όσα εξήγησε με βάση και την ενημέρωση της ΚΕΔΕ: “Οι λύσεις και οι προτάσεις όπως έρχονται από πάνω θεωρώ ότι δίνουν τις κατευθύνσεις. Δηλαδή πρέπει να έχουμε σε κάθε ενεργειακή εγκατάσταση έναν υπεύθυνο. Αυτό βοηθά ώστε να έχουμε έναν καλύτερο έλεγχο. Επίσης η οδηγία που υπάρχει για τη λειτουργία των κλιματιστικών, αλλά ακόμη και οι παρεμβάσεις στον δημόσιο φωτισμό, στον οδοφωτισμό και στη φωταγώγηση των μνημείων είναι κάτι που έρχεται τώρα και θα το δούμε πως θα το εφαρμόσουμε”.

Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πιο αναλυτικά πως υπάρχουν σχετικές εγκύκλιοι από το Υπουργείο Εσωτερικών, που δίνουν “κάποιες κατευθύνσεις συνολικά προς τις δημόσιες υπηρεσίες και τους Δήμους που αφορούσαν τη λειτουργία των κλιματιστικών και εγκαταστάσεων”.

Προβληματισμός και μέριμνα εξ αρχής

Πιο αναλυτικά ο κ. Πιταούλης εξήγησε ότι το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους είχε απασχολήσει εξ αρχής τη Δημοτική Αρχή. “Όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση, αρκετά νωρίτερα από σήμερα, αρχίσαμε να βλέπουμε τα δεδομένα των ενεργειακών καταναλώσεων τα προηγούμενα χρόνια και να έχουμε μία καλύτερη εικόνα του πώς κινείται το κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μέσα στον σχεδιασμό μας και βλέποντας ανά κτίριο ότι υπάρχει ένας υπεύθυνος στο σχολείο, ή στις αθλητικές εγκαταστάσεις ή στους πολιτιστικούς χώρους είναι να δώσουμε την πληροφορία αυτή που υπάρχει εντός του Δήμου, ώστε να ξέρει ο κάθε υπεύθυνος το ενεργειακό αποτύπωμα που έχει το ακίνητο που έχει στην “ευθύνη” του” εξήγησε παρακάτω, αναφέροντας ακόμη πως, ο κάθε υπεύθυνος θα πρέπει να φροντίζει για το κομμάτι της εξοικονόμησης.

Παρακάτω ο κ. Πιταούλης εστίασε την απάντησή του σε συγκεκριμένα θέματα. “Υπάρχουν κάποιες προτάσεις που αναφέρονται στον οδοφωτισμό. Σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να δούμε με την Υπηρεσία τι παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε. Δηλαδή τους χρόνους που θα λειτουργεί ο φωτισμός ή ακόμη και στους διακοσμητικούς φωτισμούς, όπως για παράδειγμα τον φωτισμό των κτιρίων και των εκκλησιών. Και αυτό είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να δούμε το επόμενο διάστημα ώστε να υπάρξει κάποια εξοικονόμηση και από εκεί” τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα πως, “δεν είναι μόνον ο οικονομικός αντίκτυπος, αλλά είναι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα”.

Έμφαση στα σχολεία και στον ενεργειακό συμψηφισμό

Ακολούθως ρωτήθηκε ο κ. Πιταούλης για τα σχολικά κτίρια και τις κινήσεις του Δήμου στην κατεύθυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης. “Τα έργα των ενεργειακών αναβαθμίσεων έχουν υπογραφεί και έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές συμβάσεις με τη ΔΕΗ. Οπότε από εκεί περιμένουμε έναν σημαντικό περιορισμό του κόστους των ενεργειακών καταναλώσεων στα σχολεία. Αναφέρομαι κυρίως στα σχολεία της Ποσειδωνίας, στα Γυμνάσια στον Ξηρόκαμπο και στα Λύκεια στο Μάννα. Εκεί έχουν γίνει οι εγκαταστάσεις αυτές. Η σύνδεση έχει ολοκληρωθεί, οι συμβάσεις είναι υπογεγραμμένες, οπότε το επόμενο διάστημα, καθώς τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά θα είναι συνδεδεμένα και θα αποδίδουν, αντίστοιχα θα γίνεται και ο ενεργειακός συμψηφισμός” γνωστοποίησε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη πως, “Δηλαδή ό,τι έχουμε παράξει θα έρχεται να συμψηφιστεί με την κατανάλωση των σχολείων το επόμενο διάστημα. Οπότε και από εκεί προσδοκούμε να υπάρχει μία εξοικονόμηση του κόστους”.

Αθλητικές υποδομές, πολιτιστικές και δημοτικός φωτισμός

Τέλος ρωτήθηκε για το κομμάτι των αθλητικών υποδομών, το οποίο συνοδευόταν ανέκαθεν από υψηλές καταναλώσεις. “Είναι το πιο σημαντικό κόστος για τον Δήμο, στο κομμάτι των ενεργειακών καταναλώσεων. Είναι στις αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δεύτερο χρόνο στις πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Κυρίως στο θέατρο “Απόλλων”” διευκρίνισε ο Αντιδήμαρχος, λέγοντας μάλιστα πως σε αυτές τις εγκαταστάσεις “δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλο περιορισμό”.

“Όχι εκεί δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Ούτως ή άλλως εκεί το κόστος θα μειωθεί αφού η μία από τις δύο Κλειστές Αίθουσες δεν θα λειτουργεί κανονικά, αφού θα είναι εργοτάξιο. Άρα, δεν θα υπάρχει αντίστοιχη κατανάλωση” πρόσθεσε με φόντο τα έργα βελτίωσης των δύο Κλειστών Αιθουσών.

Πριν κλείσει τις απαντήσεις του, επανήλθε στο κομμάτι του δημοτικού φωτισμού στις εγκαταστάσεις αθλητισμού, σημειώνοντας τα εξής: “Αυτό που κάνουμε είναι όταν αντικαθιστούμε τον φωτισμό ή όταν βελτιώνουμε τον φωτισμό να βάζουμε λάμπες LED που έχουν σημαντικά μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση. Όπως για παράδειγμα στο εξωτερικό γήπεδο που χρησιμοποιούν οι ομάδες μπάσκετ. Εκεί οι εγκαταστάσεις είναι τέτοιες ώστε να μειώνεται το ενεργειακό κόστος. Σε όποια παρέμβαση γίνεται στον συγκεκριμένο χώρο κοιτάζουμε να υπάρχει αυτή η κατεύθυνση ώστε το ενεργειακό κόστος να είναι μειωμένο” δήλωσε ο ίδιος.