Προετοιμασία για καλύτερο και ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον εν όψει της σχολικής χρονιάς 2022 – 2023

Σύρος: “Τρέχουν” έργα και συντηρήσεις στα σχολεία

Ανάδοχος και για το έργο των 60 χιλ. ευρώ στο Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Σύρου

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες στα σχολεία της Σύρου με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας, ώστε να αξιοποιηθεί το διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να μπορέσει να παραδώσει στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα ένα ασφαλέστερο και καλύτερο σχολικό περιβάλλον.

Εν όψει της σχολικής χρονιάς 2022 – 2023 ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής για τις προτεραιότητες του Δήμου αναφορικά με τα σχολικά συγκροτήματα, αξιοποιώντας τόσο χρηματοδοτήσεις μέσω της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όσο και χρήματα από άλλα προγράμματα, αλλά και από πόρους του Δήμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως πολλάκις έχει αναφέρει σε δημόσιες συνεδριάσεις, το διάστημα της θερινής περιόδου είναι καταλληλότερο από οποιοδήποτε άλλο, προκειμένου να “τρέξουν” απαραίτητες συντηρήσεις, βελτιώσεις, αλλά και οικοδομικές εργασίες, αφού δεν υπάρχουν οι μαθητές σε αυτά.

Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια και μεγάλες παρεμβάσεις σε Δημοτικά

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ξεκίνησε από τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, τα οποία και όπως εξήγησε, ολοκληρώθηκαν αυτό το διάστημα. “Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια. Αυτά τα έργα θα βοηθήσουν πολύ, όπως και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Σχολείου της Ποσειδωνίας. Μιλάμε για έργα που συνολικά αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτά θα βοηθήσουν και στο κομμάτι της απόδοσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας με φόντο την ενεργειακή κρίση που ζούμε” ανέφερε σχετικά, τονίζοντας παράλληλα πως, εξελίσσονται συντηρήσεις τόσο στο συγκρότημα του Μάννα, όσο και σε δύο ακόμη Δημοτικά.

“Προχωρούν οι επισκευές και οι συντηρήσεις στα Λύκεια, ενώ γίνονται αρκετές παρεμβάσεις και στο 1 Δημοτικό Σχολείο” πρόσθεσε παρακάτω, εξηγώντας πως ειδικότερα για το 1ο Δημοτικό Σχολείο, “έχουν αντικατασταθεί οι εσωτερικές πόρτες και έχει μείνει το κομμάτι στον αύλειο χώρο. Θα πρέπει να σκαφτεί και να γίνει παρέμβαση στο δάπεδο για το μικρό γήπεδο του μπάσκετ. Μιλάμε για εκτεταμένες εργασίες, όπως επίσης και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, συμπλήρωσε πως σε παρόμοιο μέγεθος οι εργασίες για το 3ο Δημοτικό είναι οι εξής: “Στο 3ο Δημοτικό έχουν αλλαχθεί ορισμένα κουφώματα, έχουν γίνει οικοδομικές εργασίες, ενισχύσεις σε δοκούς που ήταν διαβρωμένοι και θα φτιαχτεί και ο αύλειος χώρος”.

Αναφορικά με τα δύο Δημοτικά δε, θέλησε να σημειώσει πως η χρηματοδότηση καλύπτεται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. “Ουσιαστικά το έργο αυτό γίνεται μέσα από την προγραμματική σύμβαση που είχαμε με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και αφορά στο κτίριο που στεγάζεται το 1ο Δημοτικό σχολείο, το 3ο Δημοτικό σχολείο Ερμούπολης καθώς και στο σχολικό συγκρότημα Λυκείων. Οι εργασίες αφορούν επισκευές και συντηρήσεις ώστε να αναβαθμίσουν το περιβάλλον του σχολείου” πρόσθεσε, ενώ αμέσως μετά, τόνισε πως υπήρξε μέριμνα και για τα ΕΠΑΛ Σύρου. “Επίσης, στα ΕΠΑΛ Σύρου αλλάξαμε το υδραυλικό σύστημα που είχε προβλήματα” ανέφερε, υπογραμμίζοντας ακόμη πως στο συγκρότημα των Λυκείων, στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης “ολοκληρώθηκε και ο φωτισμός στα Λύκεια που ήταν ένα βασικό θέμα”.

Προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο, ο Αντιδήμαρχος εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή δρομολογεί εργασίες και έργα, σύμφωνα πάντα και με τις οικονομικές δυνατότητες. “Ουσιαστικά γίνονται συντηρήσεις σε όλα τα σχολεία και στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο της Ποσειδωνίας. Προσπαθούμε να κάνουμε όσα πρέπει για να είμαστε έτοιμοι αρχές Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να έχουμε στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον” δήλωσε ο ίδιος.

Ανάδοχος για το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Σύρου

Επιπρόσθετα, θετικά νέα γνωστοποίησε και για το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο, αφού όπως εξήγησε για το μεγάλο έργο των 60 χιλ. ευρώ υπήρξε ανάδοχος.

Υπενθυμίζεται πως το ποσό προέρχεται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (100 χιλ. ευρώ) και όπως είχε αναφερθεί στο παρελθόν, το ποσό των 40 χιλ. ευρώ είχε δαπανηθεί για το 2ο Δημοτικό Σχολείο.

“Ένα ακόμη θέμα που μας απασχολεί και το έχουμε στις προτεραιότητές μας είναι το Ειδικό Γυμνάσιο και οι παρεμβάσεις σε αυτό. Υπάρχει ανάδοχος και θα προχωρήσουμε στο έργο” τόνισε, υπενθυμίζοντας όσα έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο αυτού του έργου.

“Οι προβλεπόμενες κατασκευαστικές εργασίες είναι η στεγανοποίηση του δώματος της στέγης, η αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος από διάβρωση, κατασκευές από σκυρόδεμα, εξωτερικές ράμπες, τοποθέτηση πυροσβεστήρα, επισκευή υφιστάμενης κατασκευής πόσιμου νερού, καθαίρεση μεταλλικών κατασκευών και κατασκευή μεταλλικού πλαισίου πυρασφαλείας, απομάκρυνση πλαστικών δαπέδων, επισκευή υφιστάμενου wc και μετατροπή του σε wc για άτομα με ειδικές ανάγκες, κατασκευή και επισκευή επιχρισμάτων, κατασκευή οροφοκονιαμάτων, χρωματισμοί και ελαιοχρωματισμοί” τόνισε σχετικά, εκτιμώντας για τον χρόνο υλοποίησης των ανωτέρω πως, “Πιστεύω μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε σταδιακά να ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου”.

Κτίρια 100 ετών με μεγάλες ανάγκες

Ερωτηθείς ο κ. Αληφραγκής αν ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία λαμβάνουν αιτήματα από τις Διευθύνσεις των Σχολείων που αδυνατούν να τα καλύψουν, εξήγησε τα ακόλουθα. “Αιτήματα από τα σχολεία υπάρχουν συνεχώς γιατί είναι κτίρια 100 ετών και όπως είναι κατανοητό οι ανάγκες είναι τεράστιες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αιτήματα και ικανοποιούμε όσα μπορούμε. Προσπαθούμε να παρεμβαίνουμε και να κάνουμε συντηρήσεις. Κάνουμε επισκευές, μονώσεις, οικοδομικές εργασίες” δήλωσε, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Οι συντηρήσεις στα σχολεία δεν τελειώνουν ποτέ. Απλά το καλοκαίρι είναι καταλληλότερος χρόνος καθώς είναι κλειστά τα σχολεία. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους πάντως, γίνονται εργασίες αν απαιτηθούν”.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του, ο ίδιος υποστήριξε για το διάστημα της τρέχουσας θητείας πως, “Αυτά τα τρία χρόνια της θητείας μας έχουν γίνει πάρα πολλές εργασίες στα σχολεία. Δίνουμε προτεραιότητα στη βελτίωση των σχολείων για μεγαλύτερη ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία γιατί υπερβάλλει εαυτόν κάθε φορά.”.