Πρόταση της ΔΕΥΑ Σύρου σε πρόσκληση του Υπ. Περιβάλλοντος για χρηματοδότηση έργων στα δίκτυα ύδρευσης των ΟΤΑ

Απόλυτος έλεγχος στην κατανάλωση νερού

Πρόθεση απόκτησης 10.000 επιπλέον ψηφιακών υδρομετρητών για την κάλυψη όλης της Σύρου

Στον απόλυτο έλεγχο της κατανάλωσης του νερού στη Σύρο στοχεύει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, μέσα από νέα πρόταση που υποβάλλει στο Ταμείο Ανάκαμψης – μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος -, διεκδικώντας την απόκτηση 10.000 επιπλέον υδρομετρητών για να καλύψει συνολικά το νησί.

Η ανωτέρω απόφαση ελήφθη από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑ Σύρου, με φόντο τη σχετική πρόσκληση που απευθύνεται στους ΟΤΑ για έργα στο κομμάτι του δικτύου της ύδρευσης, προκειμένου να επιτύχουν έλεγχο στις καταναλώσεις, σαφή παρακολούθηση των διαρροών και ως εκ τούτου, περιορισμό των προβλημάτων που προκαλούν απώλεια υδατικών πόρων.

Συνολικά ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων βάσει της ανακοίνωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος λήγει τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και η ΔΕΥΑ Σύρου είναι απόλυτα έτοιμη για την πρότασή της.

Υπενθυμίζεται εξ αρχής πως ήδη η Δημοτική Επιχείρηση έχει αξιοποιήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την προμήθεια από τον Σεπτέμβριο και μετά, 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών.

Με τη νέα πρόταση για τα 10.000 ψηφιακά υδρόμετρα η ΔΕΥΑΣ θα καλύψει και όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Σύρου, πέραν της Ερμούπολης, του Μάννα, της Βάρης, της Ποσειδωνίας και του Φοίνικα που έχουν δρομολογηθεί με την πρόταση στο “Αντώνης Τρίτσης”.

Η πρόσκληση

Η πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος απευθύνεται στους ΟΤΑ και η χρηματοδότηση προβλέπεται να καλύψει τις παρακάτω δράσεις:

Α. Υποδομές παροχής νερού: Κατασκευή νέων εξωτερικών δικτύων και έργων επέκτασης – ενίσχυσης υφιστάμενων εξωτερικών δικτύων μεταφοράς πόσιμου νερού από νέες ή υφιστάμενες υδροληψίες. Αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων διανομής πόσιμου νερού. Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού με τον απαιτούμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Κατασκευή υποδομών αποθήκευσης και διανομής πόσιμου νερού ή αναβάθμιση υφιστάμενων. Καθοδική προστασία εξωτερικών αγωγών μεταφοράς νερού. Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων. Αναγκαία έργα υδροληψίας και τα απαραίτητα αντλιοστάσια για τη μεταφορά του νερού. Αναβάθμιση υφιστάμενων αντλιοστασίων με τοποθέτηση μετατροπέων (inverters). Β. Τηλεμετρία – έργα τηλεχειρισμού για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης: Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλε-έλεγχος / τηλεχειρισμός) σε νέα ή υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού σε λειτουργικά εσωτερικά δίκτυα διανομής και εξωτερικά υδραγωγεία. Γ. Ψηφιακοί μετρητές νερού: Προμήθεια ψηφιακών υδρομετρητών με σκοπό την ανίχνευση απωλειών, τη μείωση του χρόνου και της συχνότητας μέτρησης και συμβολή στη βέλτιστη λειτουργία του δικτύου. Δ. Εγκαταστάσεις αφαλάτωσης: Εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θαλασσινού/υφάλμυρου νερού με τα αναγκαία έργα υδροληψίας και διάθεσης των παραπροϊόντων, τυχόν νέο δίκτυο μεταφοράς αφαλατωμένου νερού με τα απαραίτητα αντλιοστάσια και δεξαμενές αποθήκευσης ή αύξηση παροχετευτικότητας υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου.

Ανδρέας Γιαλόγλου: Πρόταση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ

Αναφορικά με τη νέα πρόταση που θα υποβάλλει η ΔΕΥΑ Σύρου ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της, Ανδρέας Γιαλόγλου. Ο ίδιος εξήγησε πως η Δημοτική Επιχείρηση θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχεται ώστε να καλυφθεί όλο το υπόλοιπο νησί στο κομμάτι του σύγχρονου ελέγχου της κατανάλωσης νερού.

“Είναι μία πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης που βγήκε αρχές Αυγούστου με προθεσμία μέχρι 9 Σεπτεμβρίου. Αυτές οι προσκλήσεις βγαίνουν με πολύ μικρό περιθώριο. Από τις τέσσερις κατηγορίες έργων που έχει, θα υποβάλλουμε στην τρίτη κατηγορία που είναι για ψηφιακούς υδρομετρητές προκειμένου να καλύψουμε το σύνολο του νησιού με ψηφιακά υδρόμετρα. Θα υποβάλλουμε τώρα πρόταση για 10.000 υδρόμετρα. Θέλουμε να καλύψουμε όλο το νησί” ανέφερε αρχικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, “στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχουμε ήδη σε φάση έναρξης υλοποίησης την προμήθεια και τοποθέτηση 8.000 υδρομέτρων”.

Η νέα πρόταση όπως εξήγησε αφορά σε 3,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει περικοπή αναφορικά με το αίτημα της ΔΕΥΑ Σύρου.

“Περίπου 3,5 εκατ. ευρώ θα είναι η πρόταση. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν το γεγονός πως η πρόταση είναι συνολικά 95 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα. Η κατηγορία η δική μας είναι το 30%, δηλαδή 28,5 εκατ. ευρώ, οπότε διεκδικούμε πάνω από 10% της πρόσκλησης. Μπορεί να υπάρξει περικοπή, αλλά εμείς την προσπάθειά μας θα την κάνουμε. Θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο και από αυτήν την πρόσκληση” ξεκαθάρισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως, μέσω της σχετικής πρότασης του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” θα καλυφθούν η Ερμούπολη, το Μάννα, η Βάρη, η Ποσειδωνία και ο Φοίνικας. Συνεπώς οι υπόλοιποι οικισμοί θα καλυφθούν από τη νέα πρόταση που θα υποβάλλουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης”.

Μείωση διαρροών και έλεγχος κλοπών νερού

Σχετικά με το όφελος που θα προκύψει από τη λειτουργία των ψηφιακών υδρομετρητών, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπήρξε σαφής. “Θα έχουμε online παρακολούθηση της κατανάλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον έλεγχο των διαρροών” τόνισε, ενώ ερωτηθείς για τα φαινόμενα κλοπής νερού από το δίκτυο και αν αυτά θα μπορούν να ελεγχθούν, υπήρξε συγκεκριμένος. “Εμείς με το σύστημα τηλεελέγχου που λειτουργούμε, κάνουμε εκτεταμένους ελέγχους και δεν θα ξεφύγει κανένας. Τουλάχιστον από εμάς υπάρχει αυτή η βούληση. Δεν ξέρω αν υπήρχε από τον καθέναν στο παρελθόν. Από εμάς υπάρχει.”.

Προς συμβασιοποίηση το έργο για τους 8.000 ψηφιακούς υδρομετρητές

Σε συνέχεια των ανωτέρω και ερωτηθείς σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου της προμήθειας και εγκατάστασης των 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών, ο κ. Γιαλόγλου εξήγησε πως έχει υπάρξει ανάδοχος και το έργο τείνει προς συμβασιοποίηση άμεσα.

Συγκεκριμένα η προσφορά της εταιρείας ήταν 2,7 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο ίδιος: “Για τα ψηφιακά υδρόμετρα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και ο φάκελος έχει σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οπότε, αμέσως μόλις έχουμε ολοκληρωμένη αυτή τη διαδικασία, θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Υπολογίζω μέσα στον Σεπτέμβριο”.

Τέλος, στην ερώτηση αν θα υπάρξει όχληση κατά την εκτέλεση του έργου, υπήρξε σαφής: “Δεν θα προκύψει όχληση. Θα υπάρξει αντικατάσταση των παλαιών υδρομέτρων. Αυτό δεν θα προκαλέσει όχληση, ακόμη και αν μιλάμε για τους σταθμούς. Δεν αλλάζουμε δίκτυο εδώ, απλά αλλάζουμε τα υδρόμετρα”.