Προς έκπτωση οδηγείται ο εργολάβος για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα (βόλεϊ), ενώ οι εργασίες στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα (μπάσκετ) δεν προχωρούν

Ανατροπές “βόμβα” στα “θεμέλια” των αθλητικών γηπέδων

Αναμονή για βελτιώσεις στα γήπεδα τένις την ίδια στιγμή που αυτά παρουσιάζονται σχεδόν ακατάλληλα για ασφαλείς προπονήσεις

“Μπλοκάρουν” τα έργα στατικής ενίσχυσης και βελτιώσεων των αθλητικών κλειστών γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς ο ανάδοχος οδηγείται στην έκπτωση τουλάχιστον για το ένα εκ των δύο έργων, αφού δεν έχει καταθέσει ούτε χρονοδιάγραμμα.

Ειδικότερα, το έργο της Β΄ Κλειστής Αίθουσας (βόλεϊ) δεν έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής, ασχέτως αν τον Νοέμβριο του 2021 υπεγράφη η σχετική σύμβαση με ποσό 216.668,11 ευρώ χωρίς ΦΠΑ μεταξύ Δήμου και εργολάβου. Η μη ανταπόκριση του αναδόχου ως τώρα, δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν θα αναλάβει το έργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υλοποίησή του σε επίπεδο νέων καθυστερήσεων, την ίδια στιγμή που το γήπεδο βόλεϊ το χρειάζεται η ομάδα Foinikas ONEX.

Παράλληλα, η Α΄ Κλειστή Αίθουσα παραμένει κουφάρι, αφού έχουν αναπτυχθεί εργασίες για την ενίσχυση του φέροντα οργανισμού, ωστόσο, σύμφωνα με τις απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή, ο εργολάβος δεν προχωρά τις εναπομείνασες εργασίες σήμερα, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να βλέπει στην κατεύθυνση της εφαρμογής ποινικών ρητρών.

Το εν λόγω κλειστό γήπεδο μπάσκετ μάλιστα, σε αντίθεση με τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα, καθώς αποτελεί εργοτάξιο, δεν θα είναι εφικτό να αξιοποιηθεί για προπονήσεις και αγώνες από τους αθλητές τον προσεχή χειμώνα.

Οι ανωτέρω εξελίξεις έρχονται να αφήσουν “ορφανή” την αθλητική κοινότητα της Σύρου, αλλά και να φανερώσουν παράλληλα την αδυναμία των αυτοδιοικητικών στις δύο τελευταίες θητείες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά την αποκατάσταση, συντήρηση και βελτίωση των μοναδικών κλειστών γηπέδων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Όχι μόνον προχώρησαν με αργούς ρυθμούς οι σχετικές μελέτες για τη στατική ενίσχυση των δύο γηπέδων κατά την περασμένη θητεία, αλλά ακόμη καθυστέρησε η υπογραφή των συμβάσεων καθώς και η έναρξη ορισμένων εργασιών στη μία κλειστή αίθουσα (μπάσκετ).

Δυστυχώς, η Σύρος δεν διαθέτει ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις για τη νεολαία, η οποία για μία ακόμη φορά μένει χωρίς “στέγη”.

Επιπλέον, άγνωστο θα είναι και το μέλλον των γηπέδων τένις στο Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης, τα οποία εδώ και χρόνια συνοδεύονται από τεράστια προβλήματα, αφού ακόμη και σήμερα δεν είναι γνωστό αν τελικά ο Δήμος θα κατοχυρώσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για να προβεί σε συνολικές αποκαταστάσεις και συντηρήσεις. Η μεγάλη κοινότητα της Σύρου που αγαπά την αντισφαίριση, σταδιακά φαίνεται να “εκτοπίζεται”, αφού τόσο τα δάπεδα, όσο και οι περιφράξεις των εξωτερικών γηπέδων διαμορφώνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνες.

Σε απαντήσεις για όλα τα παραπάνω κλήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής.

 

Β΄ Κλειστή Αίθουσα

  • Γιατί δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου της Β΄ Κλειστής Αίθουσας; Υπάρχει πρόβλημα με τον εργολάβο;

“Αρχικά όντως υπάρχει μια δυστοκία με τον συγκεκριμένο εργολάβο, ο οποίος έχει αναλάβει και την Α΄ Αίθουσα και τη Β΄ Αίθουσα. Στη Β΄ Αίθουσα παρ' όλες τις προσκλήσεις της Υπηρεσίας (σ.σ. Τεχνικής) δεν έχει κάνει ούτε χρονοδιαγράμματα, τίποτα και εδώ και 5-6 ημέρες του έχουμε στείλει έγγραφο και τον κηρύσσουμε έκπτωτο. Αυτό όσον αφορά τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα. Αυτό σημαίνει ότι για το έργο θα πρέπει να πάμε στον δεύτερο εργολάβο, ο οποίος κι αυτός με τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει στα υλικά και σε όλα αυτά, μπορεί να μη δεχτεί και να πάμε σε επαναδημοπράτηση.”.

  • Για ποιους λόγους ο ανάδοχος του έργου δεν προχώρησε;

“Θυμάστε ότι με τη Β΄ Αίθουσα είχαμε πάρει απόφαση να το καθυστερήσουμε μέχρι να λήξει το πρωτάθλημα του βόλεϊ λόγω του ΦΟΙΝΙΚΑ, που ήταν και αίτημα της ομάδας. Προφανώς έγιναν όλες αυτές οι ανατιμήσεις, οι ενεργειακές λόγω κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία και όλα τα υλικά έχουν ανατιμηθεί μέχρι και 60%.

Επειδή η συγκεκριμένη Αίθουσα έχει πολύ υλικό όπως σίδερα κ.α. και δεν είναι απλές οικοδομικές εργασίες, προφανώς δεν τον συμφέρει και έχει αδιαφορήσει για το συγκεκριμένο έργο.

Η Υπηρεσία όπως προβλέπει η νομοθεσία έχει προχωρήσει στη διαδικασία της έκπτωσης του συγκεκριμένου αναδόχου.”.

  • Αυτό συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις για την υλοποίηση του έργου... Θα πάει πάρα πολύ πίσω...

“Βέβαια. Αν πάμε σε επαναδημοπράτηση και όλα αυτά τα πράγματα, θα πάει πίσω.”.

  • Η Β΄ Κλειστή μπορεί να λειτουργήσει στην κατάσταση που είναι σήμερα;

“Το ανησυχητικό είναι με την Α΄ Κλειστή Αίθουσα. Γιατί στη Β΄ Αίθουσα δεν είναι ότι έχουν γίνει εργασίες και έστω με τα προβλήματα που έχει μπορεί να λειτουργήσει.”.

 

Α΄ Κλειστή Αίθουσα

  • Είναι σε εξέλιξη το έργο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας; Πώς προχωράει και πότε θα ολοκληρωθεί; Έχει προκύψει κάτι έκτακτο αναφορικά με το έργο; Υπήρξε η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι ένα τμήμα του κτιρίου που “βλέπει” στα γήπεδα του τένις, χρειάζεται να κατεδαφιστεί. Ισχύει κάτι τέτοιο;

“Στην Α΄ Αίθουσα και εκεί φαίνεται μία δυστοκία. Ο εργολάβος έχει κάνει κάποιες εργασίες και δεν είναι θέμα κατεδάφισης του τοίχου που αναφέρατε. Απλά θα πρέπει τα θεμέλια να ενισχυθούν. Ήδη έχει προχωρήσει το έργο. Τον τελευταίο καιρό και εκεί δείχνει μία αδιαφορία. Του δώσαμε μία υποχρεωτική παράταση δύο, τριών μηνών προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο και από εκεί και πέρα, αν δεν ανταποκριθεί, η διαδικασία είναι διαφορετική. Υπάρχουν ποινικές ρήτρες. Γιατί έχουμε πληρώσει και λογαριασμούς όσον αφορά την Α΄ Αίθουσα.”.

  • Όταν λέτε παρουσιάζει μία δυστοκία και μία αδιαφορία πώς το προσδιορίζετε; Για ποιους λόγους δεν προχωράει;

“Ενδεχομένως να μη βγαίνει οικονομικά. Εμείς ζητήσαμε σε πρώτη φάση να μας πει ο ίδιος μια προθεσμία ώστε να περαιώσει το έργο ώστε να πάει Οικονομική Επιτροπή και να δοθεί η απαιτούμενη παράταση. Εκείνος έχει αδιαφορήσει και έχει το δικαίωμα η Υπηρεσία να καθορίσει αυτή έναν χρόνο παράτασης προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

Αυτός ο χρόνος που έχει δώσει η Υπηρεσία είναι τρεις μήνες. Από εκεί και μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει σε καμία επαφή και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει.”.

  • Η συγκεκριμένη Αίθουσα σήμερα είναι “κουφάρι”. Αυτό σημαίνει πως αν ο εργολάβος δεν προχωρήσει στο έργο και την ολοκλήρωσή του, η Α΄ Κλειστή Αίθουσα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί...

“Είναι σκαμμένο το γήπεδο. Είναι εργοτάξιο κανονικό.”.

  • Αν δεν ανταποκριθεί ο ίδιος, τι θα κάνετε;

“Θα δούμε. Ενδεχομένως να πρέπει να επαναδημοπρατηθεί το υπόλοιπο του έργου. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν αποκλείεται γι αυτό το έργο να ανταποκριθεί γιατί οι ρήτρες που θα πληρώσει και τα πρόστιμα που θα μπουν είναι πάρα πολύ ψηλά σε αυτήν την περίπτωση. Αν θυμάμαι καλά έχει πληρωθεί έναν λογαριασμό 70 χιλ. ευρώ. Όλα αυτά θα πρέπει να ζητηθούν πίσω και να αποζημιώσει και τον Δήμο. Έχω μία αμυδρή ελπίδα τουλάχιστον για την Α΄ Αίθουσα να το ολοκληρώσει. Πιστεύω ότι τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη θα έχουμε νέα.”.

  • Το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την Α΄ Κλειστή ήταν να μπορεί να το ολοκληρώσει πριν τη νέα προπονητική περίοδο. Τα παιδιά θα χάσουν τη δυνατότητα προπονήσεων σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

“Ήταν να τελειώσει τον Ιούνιο – Ιούλιο. Δυστυχώς ναι. Οι ομάδες έχουν ενημερωθεί και από εκεί και πέρα είναι προβλήματα που προκύπτουν.”.

  • Οι συγκεκριμένες εξελίξεις ανατρέπουν τα πάντα για τα δύο μεγάλα έργα και αυτό είναι λυπηρό για την αθλητική κοινότητα που εισπράττει τις συνέπειες...

“Είναι μία δυσμενής εξέλιξη αυτή και όσον αφορά τις δυο αθλητικές αίθουσες. Αλλά αυτά είναι προβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν και κοιτάζουμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.”.

 

Γήπεδα τένις

  • Για τα γήπεδα του τένις, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διεκδικούσε μία χρηματοδότηση για τη βελτίωσή τους. Υπάρχει εξέλιξη για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση;

“Έχουμε κάνει αίτημα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Είμαστε σε αναμονή για την έγκριση ή μη.”.

  • Έχετε κάποια πληροφόρηση για το αν θα είμαστε τελικά μέσα στη χρηματοδότηση; Και αν δεν πάρει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τα λεφτά, τι θα κάνετε για να βελτιώσετε τα γήπεδα τένις;

“Όπως έχω πει και για άλλα θέματα όπως για τις όψεις του Δημαρχείου και τα ταφικά μνημεία, να φύγει ο Αύγουστος γιατί οι υπηρεσίες είναι σχετικά νεκρές και Σεπτέμβρη θα κάνουμε ένα ταξίδι με τον Δήμαρχο για να μεταβούμε στα αρμόδια Υπουργεία και να προωθήσουμε όλα αυτά τα θέματα.”¨.

  • Αν δεν πάρετε τη χρηματοδότηση, τα γήπεδα του τένις θα παραμείνουν πάλι σε αναμονή...

“Αυτό θα το δούμε. Αν δεν προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση έστω από ιδίους πόρους θα “φτιάξουμε” ένα ή δύο γήπεδα ώστε να υπάρχουν χώροι αξιοπρεπείς για το τένις.”.

  • Σήμερα οι περιφράξεις των γηπέδων τένις έχουν πολλά προβλήματα. Μεταφέρονται και πολύ ανησυχητικά σχόλια πως δηλαδή σε δυνατό άνεμο μοιάζουν να “πάλλονται” τα συρματοπλέγματα. Κάνετε ελέγχους;

“Έχουν ελεγχθεί. Μάλιστα πριν από 15 – 20 ημέρες, είχαν ενισχυθεί κάποια τμήματα και κάποια σημεία που είχαν ανοίξει. Είχαν ενισχυθεί οι κεντρικές κολώνες. Είναι υπό παρακολούθηση. Δεν υπάρχει ζήτημα επικινδυνότητας στο συγκεκριμένο θέμα. Τώρα αν με τον αέρα πάλλονται λίγο, αυτό είναι λογικό όταν είναι τρία μέτρα ύψος. Εδώ πάλλονται τα φωτιστικά. Αλλά έχουν ελεγχθεί αυτά και γίνονται κατά καιρούς παρεμβάσεις.”.

  • Άρα τα παιδιά που είναι μέσα στον αθλητικό χώρο και οι προπονητές είναι ασφαλείς;

“Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας.”.