Σε ΦΕΚ η απόφαση τροποποίησης της πολεοδόμησης του τμήματος που διεκδίκησε η Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα και αφορά σε 45 στρέμματα

Το στρατόπεδο Σύρου πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου

Καρποφόρησε η προσπάθεια του νυν Δημάρχου με σκοπό την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο

Ιδιοκτησία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μπορούν να θεωρηθούν πλέον τα 45 στρέμματα του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου που διεκδίκησε η παρούσα Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα από το ΤΕΘΑ, αφού η αλλαγή της πολεοδόμησής τους, πέρασε σε ΦΕΚ την Παρασκευή 11 Αυγούστου.

Η ανωτέρω εξέλιξη έρχεται να χαράξει μία νέα αφετηρία για την αξιοποίηση μεγάλου τμήματος του στρατοπέδου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΤΜΣΠΣ Σύρου προσεχώς, αφού προηγουμένως θα έχει παραχωρηθεί μεγάλο μέρος του στην πανεπιστημιακή κοινότητα με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Το γεγονός της έκδοσης σε ΦΕΚ της τροποποίησης της υπ' αρ. 7410/2010 απόφασης του Υπ. Περιβάλλοντος σχετικά με την πολεοδόμηση, έρχεται να ολοκληρώσει μία μεγάλη προσπάθεια που ανέπτυξε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας από την αρχή της τρέχουσας θητείας και η οποία καρποφόρησε μετά από μεθοδικές κινήσεις και επαφές με το ΤΕΘΑ και το αρμόδιο Υπουργείο. Ως φαίνεται από τα παραπάνω, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης μετά από την πράξη εφαρμογής και την μεταγραφή συγκεκριμένων οικοδομικών στρεμμάτων στο Κτηματολόγιο του Δήμου, θα έχει στην κυριότητά του μία σημαντικότατη έκταση εντός αστικού ιστού. Πρόκειται για μία εξέλιξη που ανέμενε η τοπική κοινωνία μετά από πολλές αναφορές στη συγκεκριμένη υπόθεση όλα τα τελευταία 25 – 30 χρόνια, αφού μέχρι και την περασμένη δημοτική θητεία, οι όποιες κινήσεις διεκδίκησης έπεφταν στο κενό.

Ο Νίκος Λειβαδάρας πιάνοντας το νήμα από την αρχή, κατάφερε να ξεμπλέξει το βασικό “κουβάρι” της τροποποίησης της πολεοδομικής μελέτης και να επιτύχει τον αποχαρακτηρισμό ουσιαστικά μίας μεγάλης έκτασης του στρατού (45 στρέμματα), χωρίς να “αγγίζει” καθόλου το κομμάτι του ενεργού στρατοπέδου, το οποίο και θα παραμείνει στον Στρατό.

Μετά από την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ όπως προαναφέρθηκε, ακολουθούν οι εργασίες από τον Δήμο στο στρατόπεδο, που θα αφορούν στην μεταφορά των στρατιωτικών υπηρεσιών από το κομμάτι του στρατοπέδου που αποδεσμεύεται προς το τμήμα που θα παραμείνει ενεργό το στρατόπεδο. Για τις εν λόγω εργασίες ο Δήμος έχει ήδη στο ταμείο του 500 χιλ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, ο κ. Λειβαδάρας εξήγησε πως η Τεχνική Υπηρεσία δίνει προτεραιότητα στην ανωτέρω εξέλιξη και “τρέχει” κατά προτεραιότητα ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Συνέντευξη Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρα

  • Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την αλλαγή της πολεοδόμησης του τμήματος του στρατοπέδου που περνά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ενημερωθήκατε σχετικά και τι σημαίνει στην πράξη πλέον για τον Δήμο και τη Σύρο αυτή η εξέλιξη;

“Την περασμένη Παρασκευή δέχθηκα τηλεφώνημα από τον Υπουργό, τον κ. Ταγαρά, από το ΥΠΕΝ, ο οποίος μου έστειλε παράλληλα το τεύχος της εφημερίδας της κυβέρνησης όπου βγήκε η τροποποίηση για την πολεοδόμηση του στρατοπέδου. Όντως το ΦΕΚ το έχουμε και είναι 11 Αυγούστου, Τεύχος τέταρτο, αρ. Φύλλου 503, στο οποίο φαίνεται ότι έχει περάσει η έγκριση της τροποποίησης της υπ αρ. 7410/2010 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Πολεοδομικής Μελέτης Στρατοπέδου “Λοχαγού Ζαφείρη” Δήμου Ερμούπολης Σύρου.

Η πολεοδόμηση που είχε γίνει το 2010, τότε, αφορούσε συνολικά το στρατόπεδο, δηλαδή και τα 128 στρέμματα. Όμως κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο να εφαρμοστεί, από τη στιγμή που έχει μείνει ένα κομμάτι ως ενεργές στρατόπεδο. Δηλαδή η όλη διαδικασία που ξεκινήσαμε εμείς από τον Οκτώβριο του 2019 ήταν πως το κομμάτι του ενεργού στρατοπέδου πρέπει να αφαιρεθεί από την όλη πολεοδόμηση, να γίνει η νέα πολεοδόμηση του υπόλοιπου τμήματος του στρατοπέδου και από αυτό να παραχωρηθεί στον Δήμο το 50% σύμφωνα με τον νόμο και να γίνει και τροποποίηση ως προς τις χρήσεις γης σχετικά με το τμήμα το οποίο θα παρέμενε στο ΤΕΘΑ και στο τμήμα το οποίο θα παραχωρηθεί στον Δήμο. Ήταν το κύριο κομμάτι που έπρεπε να προχωρήσει για να κλείσει όλη η διαδικασία της παραχώρησης προς τον Δήμο. Αυτό το καταφέραμε.”.

  • Ποιο είναι το αμέσως επόμενο βήμα για να “φαίνονται” στην περιουσία του Δήμου τα 45 στρέμματα;

“Αυτό το διάστημα, δηλαδή μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ, ήδη είχα κάνει ενέργειες για να κερδίζουμε χρόνο. Ο μελετητής που ασχολήθηκε με την τροποποίηση της πολεοδόμησης προχωράει στην πράξη εφαρμογής, που είναι το αμέσως επόμενο βήμα.

Με την πράξη εφαρμογής χωρίζονται πλέον οι ιδιοκτησίες του Δήμου και αυτό που παραμένει στο ΤΕΘΑ και τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα που έχουν συμφωνηθεί ότι θα παραχωρηθούν στον Δήμο, αυτόματα μετά την πράξη εφαρμογής περνούν στην ιδιοκτησία του Δήμου στη Κτηματολόγιο. Γίνεται αυτόματα μεταγραφή στο Κτηματολόγιο. Φυσικά με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα τα οποία έχουμε συμφωνήσει και που πρέπει να κάνει ο Δήμος για την παραχώρηση. Αλλά πλέον, η υπόθεση κλείνει οριστικά και περνά στην ιδιοκτησία του Δήμου, αφού μεταγράφονται τα συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα στο Κτηματολόγιο του Δήμου.”.

  • Η διαδικασία στο Κτηματολόγιο πότε θα ολοκληρωθεί; Είχατε πει δημοσίως στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα προχωρούσατε σε μία συμβολαιογραφική πράξη προς το ΤΕΘΑ ώστε να διασφαλίσετε τα συμφωνηθέντα. Θα γίνει αυτό το συμφωνητικό;

“Το θέμα ολοκληρώθηκε με το ΦΕΚ. Πλέον είναι δεδομένο ότι περνά στην ιδιοκτησία του Δήμου. Έχει γίνει η τροποποίηση και η αλλαγή χρήσεων γης. Γι αυτό και δεν χρειάζεται αυτό που είχα πει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα κάναμε ένα σύμφωνο. Από τη στιγμή που βγήκε ΦΕΚ έχει ολοκληρωθεί η υπόθεση. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Το ΦΕΚ κατοχυρώνει στην ιδιοκτησία του Δήμου και είναι πάνω από το συμφωνητικό.”.

  • Αναφορικά με τα τεχνικά έργα που θα πρέπει να υλοποιήσει ο Δήμος, τί έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Είναι κι αυτό μία από τις τελευταίες προϋποθέσεις για να περάσει το τμήμα του στρατοπέδου στον Δήμο...

“Έχω στείλει έγγραφο προς το ΤΕΘΑ με το οποίο ζητούσα να μας δώσουν λεπτομέρειες και τεχνικές προδιαγραφές, ούτως ώστε να προχωρήσει η Τεχνική Υπηρεσία μας. Όντως, αμέσως μετά από δύο μέρες, όπως μου απάντησε το ΤΕΘΑ, το έχουν προωθήσει σε ανάλογο τμήμα τ έγγραφο για να μας δώσουν λεπτομέρειες και να μπορέσει πάνω σε αυτό η Τεχνική Υπηρεσία να προχωρήσει στη μελέτη, στα τεύχη δημοπράτησης και να γίνουν τα έργα που πρέπει να κάνουμε, ώστε να είναι αυτό το τελευταίο λιθαράκι της ολοκλήρωσης αυτής της υπόθεσης.

Τον Φεβρουάριο του 2021 μας γράφουν αναλυτικά τι θέλουν να γίνει. Εμείς επάνω σε αυτά ζητήσαμε λεπτομέρειες.”.

  • Για να καλύψει ο Δήμος το συγκεκριμένο κομμάτι, είχατε προχωρήσει σε μία εκτίμηση του κόστους αυτών των εργασιών. Είχατε κάνει λόγο για 500 χιλ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα έχει ο Δήμος;

“Είχαμε πει ένα ποσό αυτού του ύψους περίπου. Αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα στον προϋπολογισμό του Δήμου και υπάρχουν. Όταν γίνει η μελέτη μπορεί να δείξει ένα ποσό ίσως μικρότερο. Θα το δούμε αυτό προσεχώς.”.

  • Στον σχολιασμό που μπορεί να ασκηθεί πως ο Δήμος κερδίζει δωρεάν τόσα στρέμματα, αλλά χρειάζεται να καταβάλει μισό εκατομμύριο ευρώ για τεχνικά έργα στον χώρο, τι απαντάτε;

“Δεν θα μπορέσω να διανοηθώ ότι θα υπάρξει κακοήθης που θα αναρωτηθεί γιατί να δώσουμε αυτό το ποσό των 500 χιλ. ευρώ όταν παίρνουμε τόσα στρέμματα εντός οικισμού και μέσα στον αστικό ιστό της Ερμούπολης. Και από τη μειοψηφία τόσον καιρό δεν έχει διαφανεί κάτι τέτοιο.”.

  • Θα κάνετε κάποια νέα συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο; Χρειάζεται να μπουν κάποιες άλλες υπογραφές για την παραχώρηση;

“Με την πράξη εφαρμογής αυτόματα περνάει στο Κτηματολόγιο του Δήμου. Με το που ολοκληρωθούν οι εργασίες, τότε θα γίνουν οι συναντήσεις. Θα γίνει και η οριστική συνάντηση για τις τελικές υπογραφές. Όταν όμως περνά στο Κτηματολόγιο του Δήμου, πόσο πιο κατοχυρωμένο να είναι...”.

  • Ο υψηλότερος στόχος της θητείας σας, όπως τον είχατε θέσει και εκφράσει δημοσίως, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά είναι να μπορέσει να δημιουργηθεί πανεπιστημιούπολη. Πώς νιώθετε σήμερα γι αυτήν την εξέλιξη;

“Κατά τα δικά μου δεδομένα ήταν ένας πολύ υψηλός στόχος. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Ξεκινήσαμε από το μείον ένα. Έπρεπε να κερδίσουμε πάλι την εμπιστοσύνη του ΤΕΘΑ. Την Παρασκευή που πήρα το ΦΕΚ της κυβέρνησης στα χέρια μου ήμουν πραγματικά πανευτυχής. Αυτή ήταν και είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου. Νομίζω ότι καταφέραμε κάτι πάρα πολύ δύσκολο καθώς ήταν μία υπόθεση τριάντα χρόνων που πάντα σταματούσε και υπήρχε πρόβλημα. Τη φτάσαμε στο σημείο να είμαστε στη φάση που θα γίνει η μεταγραφή στο Κτηματολόγιο των 45 στρεμμάτων στον Δήμο.

Αμέσως μετά, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα γίνει Δημοτικό Συμβούλιο και θα παρθεί η απόφαση ώστε ο απαιτούμενος χώρος για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου να παραχωρηθεί. Κι αυτό ώστε να έχει η Σύρος ένα Πανεπιστήμιο όπως πρέπει και όχι μόνον το ένα Τμήμα.

Από εκεί και μετά, πιστεύω ότι τα πράγματα έρχονται πιο ομαλά για διεκδίκηση δεύτερου Τμήματος.

Σήμερα είναι γνωστά τα προβλήματα της στέγασης και αυτό λειτουργεί σε διάφορα κτίρια σε όλη την πόλη. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι ο σωστός χώρος και τρόπος για να λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο. Επίσης, όλα τα κτίρια που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, όταν δοθεί το τμήμα του στρατοπέδου στο Πανεπιστήμιο, αυτομάτως θα περάσουν ξανά στον Δήμο.

Έχω κάνει επαφές με την Πρυτάνισσα, με τους προέδρους, με τον Κοσμήτορα. Περιμένουν διακαώς και με μεγάλη αγωνία.”.

  • Από το τμήμα του στρατοπέδου που θα παραχωρηθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί μέρος από τη δημοτική πλευρά, προς κάλυψη άλλων αναγκών;

“Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο προείπα ότι σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο θα παραχωρηθεί χώρος τόσος που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αξιοπρεπώς και όπως πρέπει. Δεν μπορώ σήμερα να διευκρινίσω πόσα στρέμματα θα είναι. Αλλά θα το δούμε προσεχώς. Σίγουρα είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί και προς όφελος του Δήμου.”.

  • Στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην περασμένη θητεία είχε αναφερθεί ότι υπήρχε η σκέψη να διεκδικηθεί η παραχώρηση και τμήματος του Πεδίου Βολής στη Βάρη. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το θέμα;

“Αμέσως μόλις προχωρήσει η μεταβίβαση του στρατοπέδου και των 45 στρεμμάτων, θα προχωρήσουμε στην παραχώρηση του Πεδίου Βολής στη Βάρη. Το έχουμε συζητήσει με τον Στρατό. Το ΤΕΘΑ θα παραχωρήσει από το Πεδίο Βολής το 50% που δια νόμου μπορεί να παραχωρήσει. Εμείς θα ξεκινήσουμε και αυτές τις διαδικασίες.”.