Στο οικόπεδο που έχει αγοράσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κάτω από το νέο σχολικό συγκρότημα

Δημοτικό Βάρης: Ξεκίνησε η διαμόρφωση parking

Μεγάλο έργο ύψους 500 χιλ. ευρώ για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο

Ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης του οικοπεδικού χώρου κάτω από το Δημοτικό Σχολείο της Βάρης με σκοπό τη μετατροπή του σε parking προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια κατά τη μεταφορά από και προς το σχολικό κτίριο για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή ήδη έχουν γίνει εκσκαφές και αρχικές εργασίες στο οικόπεδο, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου μπαίνει μία προσωρινή παύση στις εργασίες, καθώς οι εταιρείες κλείνουν για τη θερινή περίοδο.

Βάσει του προγραμματισμού όμως, ο ανάδοχος θα “μπει” ξανά στο έργο από Σεπτέμβρη και θα υλοποιήσει μία σειρά παρεμβάσεων ώστε το οικόπεδο να πάρει τη μορφή που πρέπει.

To έργο και οι διαμορφώσεις

Αξίζει αρχικά να υπενθυμιστεί πως στις 24 Μαΐου του 2022 είχε υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και τον ανάδοχο για την εκτέλεση του έργου, προϋπολογισμού 501.209,68 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020.

Οι εργασίες, που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο περιλαμβάνουν: Γενικές εκσκαφές για την διαμόρφωση του ακινήτου. Κατασκευή τοιχίων υποστήριξης των πρανών. Κατασκευή κλίμακας που οδηγεί σε υπάρχουσα λιθόστρωτη κλιμακωτή οδό, στην οποία έχει πρόσωπο το νέο σχολικό συγκρότημα. Κατασκευή χώρου αναμονής και προστασίας από τις καιρικές συνθήκες των μικρών μαθητών. Καθαίρεση του υπάρχοντος οικίσκου πόσιμου νερού και κατασκευή νέου, προκειμένου να είναι δυνατή η πλήρη εκμετάλλευση του χώρου. Ασφαλτόστρωση του χώρου προκειμένου να προσεγγίζει το λεωφορείο και οι συνοδοί των μικρών μαθητών. Δημιουργία πέντε (5) θέσεων στάθμευσης εντός του ακινήτου με μία εξ αυτών για χρήση από Α.Μ.Ε.Α.. Κατασκευή πεζοδρομίων μπροστά και απέναντι από τον χώρο. Ηλεκτροφωτισμός του χώρου. Φυτεύσεις. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού. Κατασκευή δικτύου απορροής των ομβρίων υδάτων. Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση.

Αποσυμφόρηση και ασφάλεια

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε μιλήσει για τη σημασία αυτού του έργου με την ολοκλήρωσή του. Συγκεκριμένα: “Μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, οι μαθητές και οι συνοδοί τους πρόκειται να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως με ασφάλεια, κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους στους χώρους του νέου διδακτηρίου. Επίσης, αναμένεται να αποσυμφορηθεί κατά μεγάλο ποσοστό ο κυκλοφοριακός φόρτος του δρόμου που οδηγεί στο υπάρχον κτίριο, ο οποίος σε σχέση με την γεωμετρία του και το γεγονός ότι οδηγεί σε αδιέξοδο είναι τεράστιος, κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, και τέλος πρόκειται να διευκολυνθεί η προσέλευση των μαθητών που προσεγγίζουν το σχολείο χρησιμοποιώντας λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή μισθωμένα σχολικά λεωφορεία”.

Μηνάς Αληφραγκής: Έτοιμο την επόμενη σχολική χρονιά

Σχετικά με το στάδιο διαμόρφωσης του οικοπέδου σήμερα, μίλησε ο Αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής.

“Είχαν ξεκινήσει οι εργασίες. Έχει γίνει κοπή ξερών δέντρων, διαμόρφωση του χώρου για σκαφτικές εργασίες που αναπτύχθηκαν. Τον Αύγουστο όλες οι εταιρείες κλείνουν. Θεωρώ όμως πως από Αύγουστο μέχρι αρχές Σεπτέμβρη, θα συνεχιστεί το έργο κανονικά” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “Αυτή τη σχολική χρονιά δεν θα είναι διαθέσιμος ο χώρος σε καμία περίπτωση. Η σύμβαση έχει διάρκεια ένα έτος. Μιλάμε για ένα μεγάλο έργο που θα γίνει ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του σχολείου και η μεταφορά των μαθητών να γίνεται με ασφάλεια”.

Βάσει του προγραμματισμού και της τεχνικής υπηρεσίας, υπενθύμισε πως, στο οικόπεδο “θα γίνουν διαμορφώσεις, ασφαλτοστρώσεις, θα γίνουν τοιχία, θα διαμορφωθούν τα σκαλοπάτια, θα γίνουν στέγαστρα, ενώ ακόμη θα προσδιοριστούν θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ και θα μπει κατάλληλος φωτισμός”. Όπως είναι γνωστό, “είναι ένα έργο 500 χιλ. ευρώ. Άρα, δεν μιλάμε να είναι έτοιμο για τον προσεχή Σεπτέμβρη αλλά για τη σχολική χρονιά 2023 – 2024”.

Τέλος για τη μεταφορά ΑΜΕΑ προς το σχολικό κτίριο, ο ίδιος διευκρίνισε τα εξής: “Επειδή εκεί είναι και το Ειδικό Νηπιαγωγείο υπάρχει πρόσβαση και από την επάνω είσοδο του σχολικού κτιρίου. Όμως ένα όχημα που πρέπει να σταθμεύσει και θα είναι για ΑΜΕΑ, θα μπορεί να το κάνει στον συγκεκριμένο χώρο. Ίσως να κάνουμε χρήση και του αναβατορίου που έχουμε ή να προμηθευτεί και το σχολείο. Θα το δούμε αυτό” τόνισε, καταλήγοντας στο θέμα.