Ολοκληρώθηκε η αποτύπωση όλων των αρχαιοτήτων που υπήρχαν στον εσωτερικό χώρο του σταδίου Πευκακίων στη Σύρο

Έκλεισε η εκκρεμότητα των σωστικών εργασιών

“Ανοίγει” η συζήτηση για την αποκατάστασή του, αφού προηγουμένως μιλήσει το Υπουργείο Πολιτισμού

Τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στον εσωτερικό χώρο του σταδίου Πευκακίων αναμένει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να προχωρήσει σε έργο ανακατασκευής, που το ζητά εδώ και πολλά χρόνια η αθλητική κοινότητα της Σύρου.

Προϋπόθεση για οποιαδήποτε επέμβαση εντός του χώρου μετά την διαπίστωση αρχαιοτήτων σε αυτόν, αποτέλεσαν οι απαιτούμενες σωστικές εργασίες, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το μέλλον του σταδίου.

Οι εν λόγω εργασίες με την παρουσία αρχαιολόγου που όρισε το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και το κόστος τους – που κάλυψε ο Δήμος – ανήλθε στο ποσό των

51.134,64 ευρώ.

Πλέον, απομένουν τα συμπεράσματα της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το τι θα γίνουν οι αρχαιότητες και αν πρόκειται το τμήμα που σκάφτηκε να παραμείνει περιφραγμένο από τον υπόλοιπο χώρο, ώστε ο Δήμος να εξετάσει τις κινήσεις του για τον τρόπο αποκατάστασης του δημοτικού σταδίου.

Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει την αθλητική κοινότητα και κυρίως τους αθλητές του στίβου, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν χώρο για τις προπονήσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος για την ανακατασκευή του θα χρειαστεί να πάει σε νέο διαγωνισμό.

Έκθεση αρχαιολόγου

Αξίζει να αναφερθεί πως από τις 4/1/2022 έως και τις 9/7/2022 υλοποιήθηκαν οι παρακάτω εργασίες, βάσει της έκθεσης της αρχαιολόγου.

1. Απομάκρυνση των μπάζων που είχαν προκύψει κατά τις εκσκαφικές εργασίες στο χώρο των κερκίδων του Γυμναστηρίου, αποδόμηση των αναβαθμών που συγκροτούσαν τις κερκίδες του γηπέδου και συλλογή, καταγραφή και φωτογράφηση των αρχιτεκτονικών μελών τα οποία αποκαλύφθηκαν μεταξύ των αργών ή κατεργασμένων λίθων, αποκόλληση των μεγάλων δόμων από το χώρο των κερκίδων και μεταφορά στο κέντρο του γηπέδου, ανασκαφική έρευνα στο εσωτερικό του γηπέδου δυτικά του σύγχρονου περιβόλου καθώς και εκτός γηπέδου, στην περιοχή της οχυρωματικής κατασκευής.

2. Φορτοεκφόρτωση με μηχανικά μέσα και σταδιακή απομάκρυνση μετά από έλεγχο και διαλογή, των προϊόντων που προέκυψαν από τις αποχωματώσεις και τις ανασκαφές.

3. Αρχιτεκτονική τεκμηρίωση – αποτύπωση όλων των αρχαιοτήτων που ήλθαν στο φως κατά τη σωστική ανασκαφή.

Μηνάς Αληφραγκής: Αναμονή για τις αποφάσεις του Υπ. Πολιτισμού

Σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών από την αρχαιολόγο, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής ανέφερε τα εξής: “Εδώ και έναν μήνα έχουν ολοκληρωθεί οι σωστικές ανασκαφές και έχουν γίνει όλες οι εργασίες. Δηλαδή η απομάκρυνση των μπάζων, η αποτύπωση των ευρημάτων. Έχω επικοινωνήσει με την αρχαιολόγο, την υπεύθυνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και αυτό που απομένει είναι να συντάξει την έκθεση βάσει των ευρημάτων της αρχαιολόγου στη Σύρο που έκανε τις ανασκαφές. Αυτό θα πάει προς έγκριση στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και θα περιμένουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουμε”.

Ερωτηθείς για το ποια είναι τα πιθανά σενάρια, με φόντο τα ευρήματα, υπήρξε σαφής: “Τα σενάρια είναι απ΄ ό,τι γράφει και η έκθεση ότι ορισμένα ευρήματα έχουν περισυλλεγεί, έχουν απομακρυνθεί και έχουν αποθηκευθεί στον χώρο του αρχαιολογικού μουσείου. Κάποια άλλα ενδεχομένως να μείνουν στη θέση τους, όπως παλαιά δάπεδα που δεν μπορούν να απομακρυνθούν.

Από πρώτες συζητήσεις και χωρίς να είναι κάτι σίγουρο, ενδεχομένως να αποκλειστεί αυτό το τμήμα του χώρου, να προχωρήσει το έργο ανακατασκευής κανονικά, απλά να αποκλειστεί το κομμάτι αυτό των κερκίδων που περιέχει τα αρχαιολογικά ευρήματα”. Σύμφωνα με τον ίδιον μάλιστα αν αυτό το σενάριο προκριθεί, τότε θα σημάνει πως ένα τμήμα των κερκίδων θα μείνει αποκλεισμένο και δεν θα υπάρξει παρέμβαση σε αυτό.

Το βλέμμα στην ανακατασκευή του σταδίου

Παρακάτω ρωτήθηκε για το θέμα της χρηματοδότησης του έργου ανακατασκευής, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού “ανάψει” το πράσινο φως.

“Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να γίνει νέος διαγωνισμός, ο οποίος δεν ξέρω σε τι ποσό θα διαμορφωθεί λόγω ανατιμήσεων και κόστους των υλικών. Το προηγούμενο έργο ήταν 700 χιλ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο από τον Δήμο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατά 50%. Με την έκπτωση είχε “πέσει” στα 400 χιλ. ευρώ περίπου. Τώρα θα πρέπει να συνταχθούν νέα τεύχη δημοπράτησης, νέος διαγωνισμός και όσον αφορά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, υποτίθεται ότι το έχει παγώσει μέχρι να γίνουν οι σωστικές ανασκαφές. Δεν ξέρουμε σίγουρα αν θα έχει τη διάθεση να τα βάλει (σ.σ. τα χρήματα), όμως όσον αφορά τον Δήμο, δεν είναι στον προϋπολογισμό. Αν το κόστος είναι επιτρεπτό σχετικά και με τις υπόλοιπες εξελίξεις που έχουν προκύψει όπως το στρατόπεδο, θα το προχωρήσουμε. Θα πρέπει να γίνουν νέες συνεννοήσεις και νέες προγραμματικές συμβάσεις” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας πως η επιθυμία του Δήμου είναι να μπορέσει να γίνει το έργο αποκατάστασης.

“Η κατεύθυνση είναι να γίνει το στάδιο. Μέχρι να καταλήξει το Υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με τα ευρήματα, λογικά θα πάμε στο 2023 για το έργο. Βέβαια αυτό το έτος θα είναι μία προεκλογική χρονιά και ενδεχομένως η νυν Δημοτική Αρχή να μη θέλει να δεσμεύσει τους προηγούμενους” σχολίασε παρακάτω, ενώ τέλος σημείωσε πως, “Το σημαντικό είναι ότι έκλεισε μία εκκρεμότητα γιατί αυτή η ανάγκη προέκυψε επειδή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε στείλει προς έγκριση τη μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τουλάχιστον θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση και θα έχουμε την εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το έργο και τι μπορούμε να κάνουμε. Θα παρθούν μετά οι αποφάσεις”.