Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου και του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τις σχολικές καθαρίστριες του έτους 2022 – 2023

Καμία περικοπή στην καθαριότητα των σχολείων

  • Τετάρτη, 24 Αυγούστου, 2022 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 24 Αυγ. 2022 - 18:00

Κριτική στη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών για το έτος 2022 – 2023 ασκούν έντονα η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου και το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, ζητώντας την κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων με επαρκή τρόπο και σε καθημερινή βάση, προς όφελος της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τόσο στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στο περιεχόμενο ανακοινώσεων που εξέδωσαν προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, θίγουν έντονα το γεγονός των “περικοπών” σε αριθμό και ώρες απασχόλησης, καυτηριάζοντας την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος δεν θα προβεί σε καμία πρόσληψη ατόμου με πλήρες ωράριο, αλλά θα απασχολήσει 25 άτομα με 6ωρη εργασία και 10 άτομα με 3ωρη εργασία.

Επί αυτής της εξέλιξης και οι δύο πλευρές, δημοσίως απαιτούν από τη Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για την πλήρη κάλυψη των σχολείων, απαιτώντας από το κεντρικό κράτος τη δρομολόγηση των αυτονόητων αναγκών.

Παρακάτω ακολουθούν τα βασικότερα κομμάτια των παρεμβάσεων.

Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου: Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

“Με την 192/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η Δημοτική Αρχή προχωρά στην μείωση του ωραρίου των σχολικών καθαριστών και καθαριστριών, προχωρώντας σε προσλήψεις 25 εργαζόμενων 6ωρης απασχόλησης και 10 εργαζομένων 3ωρης(!) απασχόλησης. 

Η απόφαση αυτή πάρθηκε, μετά γνώσης πως είναι αντικειμενικά αδύνατο να εξασφαλιστεί, έτσι, η καθαριότητα, η απολύμανση και η γενικότερη εξασφάλιση των κανόνων υγιεινής των 32 σχολικών μονάδων του νησιού από εργαζόμενους που δεν θα καλύπτουν όλο το ωράριο, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και με δεδομένο πως δύο σχολεία θα λειτουργούν με διευρυμένο ολοήμερο ως τις 5.30 το απόγευμα.
Εδώ και 20 χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, συνεχίζεται το καθεστώς εργασιακής ομηρίας των σχολικών καθαριστών-ριών που προσλαμβάνονται για 9 μήνες και απολύονται κάθε καλοκαίρι, που γίνονται "λάστιχο" για να προλαβαίνουν να καθαρίζουν και να κάνουν, πολλές φορές, εργασίες που δεν προβλέπονται από τις συμβάσεις τους.
Μέσα στις παρούσες συνθήκες πανδημίας, η Δημοτική Αρχή αποδέχεται τις απαράδεκτες προβλέψεις της με αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./82/10488/11-7-2022 απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της αριθμ. 33/2006 ΠΥΣ "Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα" (Α' 280) όπως ισχύει, που ορίζει για το δήμο μας ως μέγιστο αριθμό προσλαμβανόμενων σχολικών καθαριστών-ριών, είτε 42 εργαζόμενους 3ώρης απασχόλησης είτε 21  6ωρης απασχόλησης. 
Πολύ μακριά από τις ανάγκες των σχολείων μας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί "κόστος" τα ζητήματα που αφορούν λαϊκές ανάγκες.
Αντί η Δημοτική Αρχή λοιπόν να διεκδικήσει την οριστική επίλυση του ζητήματος της καθαριότητας των σχολείων, κατ' αρχάς με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα και κατά δεύτερον με νέες προσλήψεις, υιοθετεί τα κυβερνητικά προσχήματα επικαλούμενη και αυτή το «κόστος» των προσλήψεων. (...) Τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή προχωρά σε προσλήψεις με μισθούς των 300 και 600 ευρώ, που έχουν φτάσει σήμερα να καλύπτουν ίσα-ίσα το κόστος των λογαριασμών ενέργειας, έχουν το θράσος να τοποθετούνται δημόσια, πως με το παρόν καθεστώς οι εργαζόμενοι «αμείβονται καλύτερα».
Υπάρχει και άλλη επιλογή.
Αυτή που λέει πως οι σχολικοί καθαριστές-τριες, εργάζονται εδώ και χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα του δήμου μας, επιτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών, το οποίο ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας καθίσταται κρίσιμο.
Αυτή που βάζει σε προτεραιότητα τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες των δημοτών, δεν τις βλέπει ως κόστος και οδηγεί σε απόρριψη της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης για προσλήψεις μερικής απασχόλησης, και ταυτόχρονα σε προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάτρας, η οποία αποφάσισε την πρόσληψη 59 εργαζομένων, επιπλέον των προβλεπόμενων από το Υπουργείο, προχωρώντας σε συνολικά 180 προσλήψεις σχολικών καθαριστών- στριών όλες πλήρους απασχόλησης”.

Προτάσεις

Από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου καταθέτει δημοσίως στο Δημοτικό Συμβούλιο της προτάσεις της, καθώς δεν έχει συμμετοχή στην Οικονομική Επιτροπή: 1. • Να μετατραπούν όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές συνθήκες της πανδημίας. Η μισθοδοσία τους να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από "ιδίους πόρους". 2. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. 3. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία. 4. Να αποδοθούν στους δήμους τα παράνομα παρακρατηθέντα κονδύλια και να σταματήσει η υποχρηματοδότηση. 5. Καλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές να αγωνιστούν για τα παραπάνω αιτήματα.

Σωματείο Εργαζομένων: Διεύρυνση ωραρίου

“Η Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της επιλεκτικής οικονομίας που κάνει στα έξοδά της, πήρε την απόφαση να μειώσει την μισθοδοσία των σχολικών καθαριστών/στριών.

Οι σχολικοί καθαριστές/στριες με πλήρες ωράριο, έχουν ως ευεργέτημα να εργάζονται 1,5 ώρα λιγότερη, ως κεκτημένο της ομοσπονδίας τους, βάση της σύμβασης που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση. Δηλαδή με πλήρες ωράριο έχουν δικαίωμα να εργάζονται για 6.30 ώρες. Η Δημοτική Αρχή τους έκανε τις νέες συμβάσεις για 6ωρο κόβοντας ουσιαστικά όχι μόνο μισή ώρα αλλά ολόκληρο το δικαίωμά τους αυτό. Έτσι τους στερεί το πλήρες ωράριο για να κάνει οικονομία στην μισθοδοσία και στην ασφάλιση των εργατών καθαριότητας. Μια οικονομία της τάξης των 20.000 ευρώ (είκοσι χιλιάδων ευρώ) που έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση του αρμοδίου τμήματος που όχι μόνο δεν εισηγήθηκε μείωση ωραρίου, αλλά ζήτησε 6 καθαριστές παραπάνω για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες καθαρισμού των σχολείων. Η Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που το αποφάσισαν, θεωρούν ότι γνωρίζουν καλύτερα πόσος χρόνος χρειάζεται για να καθαριστούν τα 32 σχολεία που έχει το νησί. Ο αν. προϊστάμενος του αρμοδίου τμήματος, που την σχολική χρονιά 2020-2021 είχε την μέριμνα και την οργάνωση της καθαριότητας των 32 σχολείων υπό συνθήκες covid, υπερέβαλλε εαυτόν μαζί με τους σχολικούς καθαριστές ώστε να είναι αξιοπρεπώς καθαρισμένα τα σχολεία και είχαν την ελπίδα ότι θα αναγνωριστεί ο κόπος τους αυτός. Οι σχολικοί καθαριστές πολλές φορές εργάζονταν ακόμη και πέρα από το ωράριο της σύμβασής τους, για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους, αντιλαμβανόμενοι ότι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της εργασίας τους, έχει να κάνει ουσιαστικά με ανηλίκους μαθητές και τη διασφάλιση της υγείας τους.

Η Δημοτική Αρχή αντί να τους επιβραβεύσει για την θέλησή τους να εργάζονται αγόγγυστα, πραγματοποιώντας εργασίες πολλές φορές πέραν των αρμοδιοτήτων τους, τους αφαιρεί μέρος της μισθοδοσίας τους σε μια εποχή γενικευμένης ακρίβειας και ανατιμήσεων που τα λίγα χρήματα αυτά συντηρούσαν τις οικογένειές τους.

Αντιλαμβανόμενοι την τεράστια ευθύνη που έχει η κυβέρνηση η οποία χρηματοδοτεί για το νησί μας 25 καθαριστές για 32 σχολεία, απαιτούμε με κάθε τρόπο, να αναλάβει την υποχρέωσή της για την καθαριότητα των σχολικών συγκροτημάτων και να μην τα φορτώνει στις πλάτες των δημοτών που ήδη έχουν πληρώσει ξανά και ξανά μέσω της άμεσης κι έμμεσης φορολόγησης.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, η Δημοτική Αρχή είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα των σχολείων και υποχρεωμένη να μην κάνει εκπτώσεις σε τέτοιου είδους έξοδα αλλά να μονιμοποιήσει όλους τους σχολικούς καθαριστές/στριες όπως έχουν τολμήσει άλλοι δήμοι. Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή ζητούμε την στήριξή σας, για την διεύρυνση του ωραρίου όλων των σχολικών καθαριστών/στριών, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μετά την υπογραφή της σύμβασής τους, καθώς και την πρόσληψη νέων καθαριστών/στριών, βάση της εισήγησης του αρμόδιου τμήματος, που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των σχολείων”.