Ολοταχώς στο “κυνήγι” χρηματοδότησης για το αποχετευτικό της ν. Σύρου
- Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:20
- / Eνημέρωση: 12 Σεπ. 2022 - 14:00
Τη θετική γνώμη όλων των αρμόδιων πλευρών και συλλογικών οργάνων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει εξασφαλίσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του αποχετευτικού έργου της νότιας Σύρου, με αποτέλεσμα μετά και την αποψινή σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσει η ΔΕΥΑ Σύρου στο “κυνήγι” αναζήτησης και εξασφάλισης χρηματοδότησης.
Οι ανωτέρω αποφάσεις των τριών Κοινοτήτων Ποσειδωνίας, Φοίνικα και Γαλησσά, όπως επίσης των Επιτροπών Διαβούλευσης και Ποιότητας Ζωής, αλλά και σήμερα, του Δημοτικού Συμβουλίου, ελήφθησαν μετά από σχετική ενημέρωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για να μπορέσει να ακολουθήσει η απαιτούμενη διαδικασία που θα οδηγήσει στην απόκτηση χρηματοδότησης και στη διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση του πολύ σημαντικού έργου.
Επί της ουσίας, μετά την έγκριση της ΜΠΕ, το έργο ωριμάζει πλήρως και θα έρθει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του νησιού, που μέχρι και σήμερα “παλεύει” στο κομμάτι της διαχείρισης των λυμάτων με βόθρους. Συγκεκριμένα, αυτό θα αφορά τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων από τις περιοχές του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας, του Βήσσα και του Γαλησσά και για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεών του, έχουν αγορασθεί δύο οικόπεδα στο πρώτο χωριό. Αυτή η κίνηση έγινε σε συνέχεια αποφάσεων της ΔΕΥΑ Σύρου, ενώ πλέον, μετά από την οριστική έγκριση της ΜΠΕ, η Δημοτική Επιχείρηση θα ξεκινήσει στοχευμένα τον αγώνα εξασφάλισης χρηματοδότησης. Όπως είχε γίνει γνωστό προ μηνών μέσα από σχετικό ρεπορτάζ της Κοινής Γνώμης, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σύρου είχε κάνει μία πρώτη κρούση στο Ταμείο Ανάκαμψης για να γνωρίζει αν υπάρχουν ελπίδες για χρηματοδότηση, χωρίς όμως να διέθετε τότε την οριστική μελέτη. Σήμερα, αναμένεται να επανέλθει προς αυτό με πλήρη ωριμότητα, ενώ όπως ανέφερε στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, η Δημοτική Επιχείρηση θα κρούσει όλες τις θύρες που μπορούν να παρέχουν χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση, το έργο θα κοστίσει 10 εκ. ευρώ.
Θετική η Επιτροπή Διαβούλευσης
Επί του θέματος της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συνεδρίασε προ ημερών η Επιτροπή Διαβούλευσης.
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος αυτής, Γιάννης Κεράνης παρουσίασε τα βασικά σημεία του θέματος, εστιάζοντας αναλυτικά στην θέση της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της για τη ΜΠΕ: “Πρώτον πρέπει να προβλεφθεί μέριμνα για την αποφυγή υπερχείλισης των αντλιοστασίων επί του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου.
Δεύτερον, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να πραγματοποιούνται τακτικές δειγματοληψίες στα φρεάτια και τις γεωτρήσεις υποδοχής των επεξεργασμένων λυμάτων, καθώς και σε φρεάτια και γεωτρήσεις της περιοχής, ιδιαιτέρως σε ότι, αφορά το μικροβιακό φορτίο των αντλούμενων υδάτων.
Τρίτον, η διαχείριση της περίσσειας των εκσκαφών από την κατασκευή των δικτύων των αντλιοστασίων των κτιριακών εγκαταστάσεων θα γίνεται σύμφωνα με την εγκύκλιο 4384/2013 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τις κείμενες διατάξεις”.
“Οδηγός” για πρόληψη προβλημάτων το παράδειγμα της Βάρης
Σε σημαντικές παρατηρήσεις επί του θέματος προέβη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου, καταθέτοντας τη θετική γνώμη της παράταξής του για τη ΜΠΕ του αποχετευτικού έργου της νότιας Σύρου.
Το περιεχόμενο αυτών κρίνεται σημαντικό, αφού πατάει πάνω στο παράδειγμα του αντίστοιχου μεγάλου έργου της Βάρης.
“Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο έργο κλείνει μία μεγάλη ιστορία για τη Σύρο σχετικά με τα λύματα και το θεωρούμε όλοι πάρα πολύ σημαντικό. Προσπάθησα να τη διαβάσω λίγο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βέβαια ούτε περιβαλλοντολόγοι είμαστε, ούτε μηχανικοί, ούτε τίποτα. Αιρετοί είμαστε. Το θέμα είναι όμως ότι οι συγκεκριμένοι μελετητές έχουν δείξει ότι τηρούν τους όρους σε πολλές των περιπτώσεων στις μελέτες τους και δεν έχουμε και καμία αμφιβολία περί αυτού. Σταχυολογώντας, όμως, από την εμπειρία του έργου που γίνεται στη Βάρη και στον Μέγα Γιαλό αυτή τη στιγμή που υλοποιείται δηλαδή με προορισμό των λυμάτων τον Βιολογικό της Ερμούπολης, τη νέα μονάδα δηλαδή του Βιολογικού της Ερμούπολης, έχω να σημειώσω δύο – τρεις παρατηρήσεις που είναι από αυτή την εμπειρία” ανέφερε προλογικά, εξηγώντας αναλυτικά τα εξής:
“Το πρώτο είναι να δοθεί σημασία στη σύνδεση των οικιών, δηλαδή να μπουν μαζικά οι οικίες σε Φοίνικα, Γαλησσά, Ποσειδωνία και Βήσσα και όλων των περιοχών που θα “πάρει” αυτός ο Βιολογικός στον Φοίνικα, διότι όπως έχουμε δει φαινόμενα στη Βάρη, που συνδέονται σταδιακά και λίγα – λίγα σπίτια, φαινόμενα οσμών, φαινόμενα που το έργο το κάνουν λιγάκι να φαίνεται στα μάτια των δημοτών κακό. Αυτό βέβαια μας έχει διαβεβαιώσει η ΔΕΥΑΣ, ότι γίνεται επειδή συνδέονται και πολλά βοθρολύματα και πέφτουν μέσα στη γραμμή. Παρ΄ όλα αυτά όμως πρέπει τουλάχιστον σε αυτή τη νέα προσπάθεια να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα”.
Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε ακόμη πως, “θα πρέπει να λειτουργεί σωστά το σύστημα απόσμησης και στον Βιολογικό αλλά και στα αντλιοστάσια που και εκεί έχουμε θέμα στη Βάρη” ενώ σε συνέχεια των ανωτέρω, προχώρησε και σε μία παρατήρηση για την ποιότητα των αποκαταστάσεων στο οδόστρωμα.
“Τρίτον, παρότι δεν αφορά 100% τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αποκατάσταση του οδοστρώματος για την αποφυγή ατυχημάτων, τη σωστή αποκατάσταση του οδοστρώματος. Έχουμε δει φαινόμενα στη Βάρη και στον Μέγα Γιαλό, τα οποία δεν είναι καλά και ειδικά για το κομμάτι Γαλησσά, Φοίνικα, Ποσειδωνία, μιλάμε για ένα τμήμα από τα καλύτερα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Η αποκατάσταση λοιπόν, πρέπει να προβλεφθεί κάπως καλύτερα απ΄ ό,τι είχε προβλεφθεί στο έργο της Βάρης” υποστήριξε ο ίδιος, κάνοντας τέλος μία σύντομη αναφορά και στο θέμα των πηγαδιών.
“Το τελευταίο που έχω να σημειώσω είναι τα πηγάδια, εκείνων που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να εμπλουτίζεται το πηγάδι τους, τα οποία είναι τα περισσότερα παραδοσιακά μαγκανοπήγαδα, καλό θα ήταν να διατηρηθούν και αν υπάρχει δυνατότητα να συντηρηθούν κιόλας. (...) Σίγουρα αν δεν μπορούν να αποκατασταθούν, θα πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο και να γνωρίζει ο περιπατητής ή όποιος τέλος πάντων τα επισκέπτεται ότι είναι σημείο εμπλουτισμού από τον Βιολογικό. Με αυτές τις παρατηρήσεις θέλω να ευχηθώ να πάει καλά το έργο το συγκεκριμένο, που τόπο πολύ το χρειάζεται το νότιο κομμάτι του νησιού” ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Σαφείς παρατηρήσεις από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Θετικά γνωμοδότησε επί της ΜΠΕ και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με τα μέλη της να προτείνουν να τηρηθούν τα εξής: “1. Να προβλεφθεί μέριμνα για την αποφυγή υπερχείλισης των αντλιοστασίων επί του επαρχιακού δημοτικού οδικού δικτύου. 2. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, να πραγματοποιούνται τακτικές δειγματοληψίες στα φρεάτια και τις γεωτρήσεις υποδοχής των επεξεργασμένων λυμάτων καθώς και σε φρεάτια και γεωτρήσεις της περιοχής, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά το μικροβιακό φορτίο των αντλούμενων υδάτων. 3. Η διαχείρισης της περίσσειας των εκσκαφών από την κατασκευή των δικτύων, των αντλιοστασίων, των κτιριακών εγκαταστάσεων κ.α. θα διαχειρίζονται σύμφωνα με την εγκύκλιο 4384/2013 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τις κείμενες διατάξεις.
Κατά τα λοιπά, όσον αφορά την κατασκευή του έργου καθώς και τη λειτουργία του, θα πρέπει να τηρηθούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται από τη ΜΠΕ.”.
Ανδρέας Γιαλόγλου: Σε όλα τα “μονοπάτια” για χρηματοδότηση
Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι το σημείο έναρξης της υλοποίησης του μεγάλου έργου περιέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την οριστική μελέτη του έργου, ο ίδιος διευκρίνισε τα εξής: “Μετά από το Δημοτικό Συμβούλιο θα βγει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Το επόμενο βήμα είναι να βγει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Σε συνέχεια αυτού, ολοκληρώνεται η μελέτη μας και αναζητούμε χρηματοδότηση. Απομένουν τα τεύχη δημοπράτησης, ολοκληρώνεται η μελέτη και βγαίνουμε στο “κυνήγι” της χρηματοδότησης”.
Σχετικά με το αν η ΔΕΥΑ Σύρου έχει νεότερη πληροφόρηση για το αν υπάρχει περίπτωση θετικής απάντησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπήρξες σαφής: “Έχουμε κάνει μία κρούση, αλλά δεν έχουμε κάτι νεότερο. Ούτε θετική, ούτε αρνητική απάντηση. Δεν ξέρω αν έχουμε αξιολογηθεί καν ακόμη”. Υπενθύμισε μάλιστα πως, “Ήταν μία προσπάθεια που κάναμε χωρίς να είμαστε ώριμοι. Μόλις εκδοθούν και οι περιβαλλοντικοί όροι, θα επανέλθουμε προς αυτό ώστε να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να τους υποβάλουμε έστω και τώρα και να αποκτήσουμε την ωριμότητα”.
Στην περίπτωση που δεν εξελιχθεί θετικά η υπόθεση με το Ταμείο Ανάκαμψης ρωτήθηκε αν για τη χρηματοδότηση υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι.
“Πιστεύω ότι όταν έχεις ολοκληρωμένη μελέτη, με κάποιο τρόπο θα βρούμε τη χρηματοδότηση. Και το Ταμείο Ανάκαμψης θεωρώ ότι θα επανέλθει για να συλλέξει ώριμα έργα. Τότε, τον Μάιο που υποβάλλαμε τη μελέτη, θεωρώ στην Ελλάδα δεν θα υπήρχαν ώριμα έργα. Συνεπώς πιστεύω ότι θα επανέλθουν με πρόσκληση” δήλωσε σχετικά, τονίζοντας ακόμη πως, “Είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε στο νέο ΕΣΠΑ, ή στους εθνικούς πόρους, εμείς θα αναζητήσουμε με κάθε τρόπο τη χρηματοδότηση του έργου. Θα μπούμε στο “κυνήγι” της χρηματοδότησης”.
Περιβαλλοντική αναβάθμιση στις περιοχές
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, υπενθύμισε την αξία προώθησης ενός τόσο μεγάλου έργου, προς κάλυψη όλης της νότιας Σύρου στο κομμάτι της διαχείρισης των λυμάτων.
“Είναι ένα έργο που θα φέρει περιβαλλοντική αναβάθμιση όλων των οικισμών, θα δώσει τέλος στο χρόνιο πρόβλημα της ύπαρξης βόθρων, θα γίνεται επανάχρηση του νερού για άρδευση κλπ.” τόνισε αρχικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Ο Βιολογικός Καθαρισμός που θα γίνει στον Φοίνικα, θα είναι ένα “κόσμημα” με υπόγειες εγκαταστάσεις, με ανοικτό θεατράκι, με λιμνούλα, με λαχανόκηπο, με χώρο επίσκεψης για τους μαθητές. Πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας, τους παλιούς βιολογικούς που ήταν χώροι για να φεύγεις μακριά. Θα είναι ένας χώρος που θέλουμε να δείξουμε τον κύκλο του νερού. Και θα είναι επισκέψιμος και αρχιτεκτονικά καλός”.
Το έργο
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη” σε παλαιότερο ρεπορτάζ της, ο Ανδρέας Γιαλόγλου σχετικά με το έργο και τους χώρους που θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις του: “Αυτό θα αφορά σε δίκτυα συλλογής λυμάτων στους οικισμούς του Γαλησσά, του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας και του Βήσσα. Θα καλύπτει και τις τρεις πρώην Κοινότητες. Μιλάμε για κεντρικούς συλλεκτήριους αγωγούς που θα περνούν από τον επαρχιακό δρόμο και θα προχωρούν και στους οικισμούς. Επίσης, περιλαμβάνει και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή του Φοίνικα σε οικόπεδο που έχει ήδη αγοραστεί από τη ΔΕΥΑΣ, που θα είναι τριτοβάθμιας επεξεργασίας με την έννοια ότι αυτό το νερό, κατ΄ αναλογία με το έργο που κάνουμε τώρα, θα επιστρέφεται το επεξεργασμένο λύμα ως νερό άρδευσης σε αγρότες των περιοχών αυτών. Πάλι του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας. Αυτός ο βιολογικός έχει και κάτι ακόμη. Περιλαμβάνει πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά μπορώ να πω ότι θα έχει μέσα ανοικτό θέατρο, λιμνούλα που θα γεμίζει με το επεξεργασμένο νερό, λαχανόκηπο, χώρο για επίδειξη στους μαθητές του κύκλου του νερού”.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση του ανακτημένου νερού θα είναι: “α. Για απεριόριστη άρδευση: για όλες οι καλλιέργειες, όπως οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά, αμπέλια, καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων καταναλώνονται ωμά, θερμοκήπια και με καταιονισμό. β. Για αστική – περιαστική χρήση: καθαρισμό οδών και πεζοδρομίων, συντριβάνια, πάρκα, κατάσβεση πυρκαγιών, εγκαταστάσεις αναψυχής. γ. Για εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων μέσω υφιστάμενων πηγαδιών ή/και νέων γεωτρήσεων για αντιμετώπιση του φαινομένου της εκτενούς υφαλμύρινσης”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- ΔΕΥΑ Σύρου: “Θεμέλια” για φιλόδοξα έργα υποδομής
2 Ιουν. 2021 - 6:20 - Προωθούνται νέα αναπτυξιακά έργα για τη Σύρο
4 Νοε. 2019 - 6:20 - Σύρος: Οδηγίες για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
22 Νοε. 2024 - 9:33 - “Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πολιτική και τις διεκδικήσεις”
22 Νοε. 2024 - 6:19 - Νέα “επίθεση” με τηλεφωνικές απάτες σε πολίτες της Σύρου
21 Νοε. 2024 - 6:20