Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου έδωσε αναλυτικές απαντήσεις στο Δ.Σ. για τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί απευθείας αναθέσεων συνολικού ύψους 750 χιλ. ευρώ και κατατμήσεων ποσών

Αποδόμησε την κριτική “λάσπης” για τις απευθείας αναθέσεις

Κ. Μαραγκού: “Η θητεία μου θα λήξει και το πρόσωπό μου κανείς δεν πρόκειται να το συνδυάσει με ρουσφέτια ή με ποσοστά”

“Καταπέλτης” αποτέλεσε η απάντηση της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώς Μαραγκού προς τη μείζονα αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με την κριτική που η ίδια δέχθηκε προσφάτως και δημοσίως για “απευθείας αναθέσεις και κατατμήσεις” ποσών προς εταιρείες και εργολάβους για την προώθηση εργασιών, υπηρεσιών και παρεμβάσεων, στην προχθεσινή συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

Σε συνέχεια παρέμβασης που έκανε εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στο οποίο η ίδια απουσίαζε, επανήλθε η κα Μαραγκού στην προχθεσινή συνεδρίαση, θέτοντας επί τάπητος στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι ενέργειες της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κινούνται στο πλαίσιο του νόμιμου και προωθούν με γοργούς ρυθμούς απαντήσεις σε πολλές επείγουσες ανάγκες που παρουσιάζουν οι λιμενικές υποδομές για το σύνολο των τεσσάρων νησιών που είναι στην ευθύνη της.

Συγκεκριμένα, η μείζονα αντιπολίτευση είχε ζητήσει να πάρει απαντήσεις για το κομμάτι των απευθείας αναθέσεων που η ίδια και η Υπηρεσία αποφασίζουν για υποθέσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, οι οποίες συνολικά στην τρέχουσα θητεία και στο τελευταίο διάστημα ανέρχονται στο ποσό των 750 χιλ. ευρώ. Η παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε” είχε τονίσει μάλιστα ότι κάποιες αναθέσεις αποτελούν “καταφένεστατες κατατμήσεις”, απαιτώντας από την πρόεδρο σαφείς διευκρινίσεις.

Το θέμα πυροδότησε την τοποθέτησης της προέδρου στην τελευταία συνεδρίαση, η οποία αφού εξήγησε αναλυτικά τις ενέργειές της, “επέστρεψε” την κριτική προς τη μείζονα αντιπολίτευση, χρεώνοντάς της “χαμηλό αντιπολιτευτικό επίπεδο” και τακτικές “λάσπης” προς την ίδια, εν όψει της προεκλογικής περιόδου.

Μελέτες από ΦΙΛΟΔΗΜΟ και φθηνότερες υπηρεσίες καθαριότητας και συντηρήσεων

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου εξ αρχής ισχυρίστηκε πως στη στάση της μειοψηφίας “δεν διαβλέπω κάποια καλοπροαίρετη διάθεση”, σημειώνοντας πως, ο στόχος των μελών της ήταν να λασπολογήσουν απέναντί της.

“Βλέπω ένα ενορχηστρωμένο παιχνίδι σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής μου” πρόσθεσε η ίδια, αναφορικά με το οποίο τόνισε πως δεν θα μείνει με δεμένα χέρια. “Μπορώ να δεχθώ να σχολιάσετε οποιαδήποτε πολιτική επιλογή μου, οποιοδήποτε λάθος, αλλά σε εμένα υπονοούμενα προσωπικά για δήθεν παράνομες ενέργειες εκ μέρους μου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές” ξεκαθάρισε προλογικά, εξηγώντας παρακάτω πως η πρώτη απάντησή της, αφορά στην πρώτη παρατήρηση της πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με τα εξής: “Αναφέρετε στην ερώτησή σας ότι “μέσα σε μία σωρεία αναθέσεων που βρήκα αναρτημένες στο Διαύγεια από αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα, οι οποίες ξεπερνούν αθροιστικά τις 750 χιλ. ευρώ!!!”. Αλήθεια στο Διαύγεια δεν είδατε ότι από αυτές τις 750 ευρώ απευθείας αναθέσεων οι 160 χιλ. ευρώ είναι αναθέσεις που αφορούν μελέτες χρηματοδοτούμενες από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, τις οποίες έπρεπε να τις έχω συμβασιοποιήσει και να τις έχω παραλάβει μέχρι τέλος του 2022; Και αν δεν το είδατε στο Διαύγεια, ούτε στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν το έχετε δει ως παράταξη όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είχαν γραφτεί ξεχωριστά αυτές οι μελέτες;” παρατήρησε πρωτίστως για ένα μεγάλο τμήμα του προαναφερθέντος ποσού των 750 χιλ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για άλλο ποσό ανάθεσης για σημαντικές υπηρεσίες, το οποίο όμως συγκριτικά με τη θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής είναι μειωμένο.

“Ξέρετε πολύ καλά επίσης ότι σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και οι εργασίες – υπηρεσίες καθαριότητας, συντηρήσεων, ηλεκτροφωτισμού των τριών νησιών που όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, γίνονταν στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες ξεπερνούσαν τις 170 χιλ. ευρώ και σήμερα αυτές τις εργασίες, τις κάνουμε με απευθείας αναθέσεις, εξοικονομώντας μεγάλο ποσό” δήλωσε προς τη μειοψηφία, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “Αν λοιπόν αφαιρέσουμε τις 160 χιλ. ευρώ και τις 70 χιλ. ευρώ τι μένουν 520 χιλ. ευρώ”.

Ανατρέξτε στις αναθέσεις σας το 2018”

Εν συνεχεία, η κα Μαραγκού προέτρεψε την αντιπολίτευση να ανατρέξει στη θητεία της στο Λιμενικό Ταμείο και να διαπιστώσει τα ποσά των απευθείας αναθέσεων. “Οι δικές σας απευθείας αναθέσεις του 2018 τι ποσό άγγιζαν; Άγγιζαν 515 χιλ. ευρώ περίπου; Και βέβαια δεν ξέρω αν σε αυτό το ποσό των απευθείας αναθέσεων μου, που είναι από αρχές του χρόνου μέχρι τον Αύγουστο που είναι 500 χιλ. ευρώ αν αφαιρέσουμε τα ποσά που σας ανέφερα προηγουμένως, εάν ενοχλεί ότι μέσα σε αυτά τα ποσά είναι το έργο για τον δρόμο στην παραλία Βούλγαρη είναι η οικοδομική άδεια για την υλοποίηση του Σένγκεν (37.000 ευρώ), ήταν τα pillars στο αλιευτικό καταφύγιο της Ποσειδωνίας (37.000 ευρώ) είναι ένα έργο 25.000 ευρώ στη Σέριφο, ο μόλος του Αγίου Νικολάου, ο μόλος της Αζολίμνου, τα φωτιστικά του Αγίου Νικολάου (Αστέρια) και της Ερμούπολης”.

Η ίδια έδειξε ξεκάθαρα πως η ανάγκη άμεσης υλοποίησης παρεμβάσεων και εργασιών προς εξυπηρέτηση και ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, προφανώς ήταν αυτό που ενόχλησε την αντιπολίτευση, καθώς υποστήριξε πως η σημερινή Διοίκηση το κατάφερε.

“Δεν ξέρω αν ενοχλεί εν τέλει ότι μέσα από αυτό το ποσό παράγεται έργο και δεν αφορά μόνον λειτουργικές ανάγκες και δαπάνες του Λιμενικού Ταμείου” σχολίασε σχετικά με το θέμα.

Δαιμονοποιείτε τη συντομότερη και νόμιμη οδό”

Επιπλέον, απάντησε με ευθύτητα και στην κριτική περί κατατμήσεων ποσών, εξηγώντας πως ορισμένες αναθέσεις έγιναν για παρόμοιες ανάγκες όμως σε άλλες περιοχές. Διευκρίνισε μάλιστα πως οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα απαιτούσαν μεγάλο χρόνο, υπογραμμίζοντας πως για ανάγκες που ο χρόνος θα πρέπει να συμπτυχθεί, επιλέγεται – σε νόμιμο πλαίσιο – η γρήγορη οδός.

“Συνεχίζετε και δεν έχετε φτάσει ακόμη στις ερωτήσεις και λέτε ότι πολλές από τις απευθείας αναθέσεις αποτελούν καταφανέστατες κατατμήσεις και επισημαίνετε πράγμα εντελώς παράνομο και στέκεστε σε τρεις αναθέσεις που αφορούν έργα επισκευών στην Αζόλιμνο και στον Άγιο Νικόλαο και την υπηρεσία της ετήσιας συντήρησης των χερσαίων ζωνών για την προετοιμασία μας για το καλοκαίρι” ανέφερε προς υπενθύμιση στο σώμα, δίνοντας σε αυτά τις δικές της απαντήσεις. “Και πραγματικά αναρωτιέμαι, αν αποτελεί κατάτμηση το να κάνεις μία ανάθεση για να κατασκευάσεις ένα έργο, να επισκευάσεις δηλαδή τον μόλο στην Αζόλιμνο και άλλη μία για άλλη ανάθεση για να επισκευάσεις τον μόλο στον Άγιο Νικόλαο; Προφανέστατα και όχι. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά και το ξέρουν καλύτερα από εσάς οι τεχνικές υπηρεσίες και οι οικονομικές υπηρεσίες. Δηλαδή τι θα θέλατε να κάνουμε; Να κάνουμε έναν διαγωνισμό που απαιτεί το λιγότερο 18 μήνες για να κάνουμε επείγουσες επισκευές, πολλές από τις οποίες μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι; Και αν αυτό θέλετε, εσείς γιατί δεν το κάνατε τόσα χρόνια;” σχολίασε σε ελαφρώς ειρωνικό τόνο, λέγοντας ακόμη τα εξής: “Να σας θυμίσω ότι τις ίδιες απευθείας αναθέσεις με την ίδια λογική κάνατε κι εσείς για παρεμφερείς εργασίες σε διαφορετικά δημοτικά διαμερίσματα. Και αναφέρομαι στην είσπραξη λιμενικών τελών. Δεν είδα να κάνετε έναν διαγωνισμό για την είσπραξη λιμενικών τελών για να αναλάβει ένας ανάδοχος την είσπραξή τους σε Φοίνικα και Ερμούπολη. Και πολύ καλά κάνατε και κάνατε άλλον στον Φοίνικα και άλλον στην Ερμούπολη γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα, τους εμπιστευόμαστε και η Υπηρεσία και εσείς αλλά και οι προηγούμενοι και εγώ και μετά από εμάς. Βλέπουμε ότι προσφέρουν μία πάρα πολύ καλή υπηρεσία. Είναι ή δεν είναι ακριβώς η ίδια λογική;

Αναρωτιέμαι αν συνεννοείστε μεταξύ σας; Μιλήσατε με τον κ. Κοσμά μήπως και σας έσωζε από αυτήν την ερώτηση που εγώ προσωπικά τη θεωρώ γκάφα, πέραν του συκοφαντικού της μέρους;”.

Η πρόεδρος μάλιστα εξήγησε σε απόλυτο τόνο πως στο όνομα μίας χαμηλού επιπέδου αντιπολίτευσης, τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας “δαιμονοποιούν” τις απευθείας αναθέσεις.

“Και σε κάθε περίπτωση έρχεστε και δαιμονοποιείτε αυτή τη στιγμή τις απευθείας αναθέσεις αντί να τις χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για επίσπευση διαδικασιών, εννοείται με νόμιμες διαδικασίες” δήλωσε η ίδια.

Ασκήθηκε πίεση στους εργολάβους”

Ακολούθως έδωσε απαντήσεις και για το θέμα του χρόνου της υλοποίησης εργασιών και επεμβάσεων, υπενθυμίζοντας προηγουμένως την κριτική που δέχθηκε.

“Αν πρόκειται για νέες εργασίες, εξηγείστε μας σας παρακαλώ, πότε πρόλαβαν οι εργολάβοι να εκτελέσουν αυτές τις εργασίες; Πότε πρόλαβε ο ένας και μοναδικός μηχανικός του Λιμενικού Ταμείου να κάνει τις επιμετρήσεις μέσα στον τεράστιο φόρτο εργασίας του που πολλάκις μας έχετε αναφέρει και που δεν το αμφισβητούμε και γιατί υπήρξε τέτοια πρεμούρα εκ μέρους σας να πληρωθούν αυτές οι εργασίες τόσο γρήγορα;” υπήρξε η ερώτηση της αντιπολίτευσης, με την πρόεδρο να υποστηρίζει τα παρακάτω.

“Να σας απαντήσω ότι προφανώς και έγιναν αυτές οι εργασίες και τα έργα και αφορούν εργασίες σημερινές και όχι εργασίες του παρελθόντος. Και προφανώς και πρόλαβαν να γίνουν γιατί υπήρχε συμφωνία και πίεση προς τους εργολάβους διότι αυτά τα έργα και οι υπηρεσίες έπρεπε να έχουν παραδοθεί πριν την έναρξη της θερινής σεζόν και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο για τον οποίον πρέπει να κατηγορηθούμε ή να απολογηθούμε και γι αυτό.

Ξέρετε πολύ καλά ότι τα έργα διευθύνονται από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και τον επιβλέποντα μηχανικό. Και όσον αφορά τις υπηρεσίες συντήρησης, υπάρχει τριμελής Επιτροπή που τα παραλαμβάνει και βεβαιώνει την παραλαβή τους”.

Σχολιαστικά συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει να απολογηθούμε ως Υπηρεσία, επειδή οι υπηρεσιακοί παράγοντες και της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και της Οικονομικής Υπηρεσίας έκαναν εγκαίρως τη δουλειά τους. Προκειμένου να θίξετε εμένα, δεν διστάζετε να εμπλέξετε δημόσιους υπαλλήλους σε όλες αυτές τις ερωτήσεις σας αφήνοντας σωρεία υπονοιών”.

Κανένα παιχνίδι με δημόσιο χρήμα”

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις της για το σοβαρό θέμα, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου θέλησε δημοσίως να ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτεί εκ νέου υπονοούμενα για “παιχνίδια” της ίδιας με δημόσιο χρήμα, προκαλώντας μάλιστα τη μείζονα αντιπολίτευση να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα την επόμενη φορά και όχι να ακολουθεί επικοινωνιακά παιχνίδια με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ.

“Και κλείνετε λέγοντας: “Πραγματικά έχω μείνει άναυδος από την απίστευτη ταχύτητα της μίας τεχνικής εταιρείας που από επανειλημμένα έχει αποδείξει πόσο αργή είναι σε εκτέλεση έργων που έχει αναλάβει για τον Δήμο μας”” υπενθύμισε η ίδια για τη στάση της μείζονος μειοψηφίας, λέγοντας για τη δική της πορεία στα κοινά τα ακόλουθα.

“Απ΄ όλα αυτά που είπα δεν υπάρχει καμία απορία για εμένα. Για εμένα ξεκάθαρα προκύπτει ότι για δικές σας προεκλογικές σκοπιμότητες, υπονοείτε ότι εγώ μόνη μου ή παρέα με υπηρεσιακούς υπαλλήλους κάνω παιχνίδια με δημόσιο χρήμα προς δικό μου όφελος ή όφελος των φίλων μου.

Εγώ σε αυτά και μιλάω πάρα πολύ συνειδητά και πολύ σταθερά σε αυτό που λέω, όσο κι αν ψάξετε δεν θα βρείτε κανέναν φίλο μου στις απευθείας αναθέσεις μου, γιατί κατά 90% θα βρείτε ανθρώπους που εσείς οι ίδιοι είχατε επιλέξει και που εγώ απολύτως συνειδητά, αξιοκρατικά, χωρίς ίχνος λαϊκισμού συνέχισα τη συνεργασία μαζί τους” υπογράμμισε η ίδια, εκφράζοντας την απογοήτευσή της τέλος για την ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου της μειοψηφίας.

“Λυπάμαι πραγματικά και στεναχωριέμαι και εξοργίζομαι και λυπάμαι και έχω ανάμεικτα συναισθήματα, για το επίπεδο του αντιπολιτευτικού λόγου που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χαμηλό και θα έπρεπε να ντρέπεστε γι αυτό. Κι αν δεν έχετε το σθένος να ζητήσετε συγγνώμη από εμένα, να ζητήσετε τουλάχιστον από τους υπαλλήλους που θίξατε”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Όσο και αν προσπαθείτε είτε με υπονοούμενα, είτε με λάσπη είμαι απόλυτα βέβαιη πως εμένα η θητεία μου θα λήξει, θα ολοκληρωθεί στο Λιμενικό Ταμείο και το πρόσωπό μου κανείς δεν πρόκειται να το συνδυάσει με ρουσφέτια ή με ποσοστά” λέγοντας τέλος τα εξής. “Και την επόμενη φορά που θα υπονοήσετε είτε κατατμήσεις, είτε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από εμένα είναι προτιμότερο να καταφύγετε στον Εισαγγελέα κύριοι και όχι στα ΜΜΕ, ούτε σε λαϊκίστικες μεθόδους”.