Σε αδιέξοδο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από το ποσό που ζητά η Περιφέρεια για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Σύρου

“Ενδεχόμενη αύξηση τελών, ευθύνη του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου”

Υπέρογκες απαιτήσεις ακόμη και μετά τη μείωση του αρχικού ποσού για το 2023

Τρόπους για να καλυφθεί το ποσό ύψους 1,3 εκ. ευρώ για το έτος 2023 σχετικά με τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Σύρου, που απαιτεί ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αναζητά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δημότες αλλά και το ανωτέρω ποσό να καταστεί... διαχειρίσιμο.

Οι υπέρογκες απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου αφορούν στον τετραπλασιασμό του κόστους διαχείρισης του ΧΥΤΑ Σύρου συγκριτικά με το παρελθόν, δηλαδή όταν η ευθύνη ήταν στον Δήμο, με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη να εξηγεί πως, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται πως στο νησιωτικό χώρο το πέρασμα των ΧΥΤΑ σε έναν Φορέα, προκάλεσε μόνον “φουρτούνα”.

Συγκεκριμένα, το τελικό ποσό του 1,3 εκ. ευρώ που καλείται να εισφέρει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, διαμορφώθηκε σε αυτό το ύψος, μετά από τη μείωση κατά 20% του αρχικού, όπως είχε αποφασιστεί στην πρόσφατη γενική συνέλευση στη Ρόδο.

Παρ΄ όλα αυτά, ο Δήμος εξακολουθεί να θεωρεί πως αποτελεί “χαράτσι” για την πλάτη των δημοτών και ο Γιάννης Πιταούλης σημειώνει πως σε ενδεχόμενη απόφαση αύξησης των δημοτικών τελών, η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Αβάσταχτο” για το δημοτικό ταμείο το τελικό ποσό

Ο Αντιδήμαρχος πραγματοποίησε σχετική ενημέρωση για τα νέα οικονομικά δεδομένα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξηγώντας τα εξής: “Θέλω να ενημερώσω το δημοτικό συμβούλιο ότι την προηγούμενη Τετάρτη λάβαμε μέσω e mail τις επικαιροποιημένες καταστάσεις που αφορούν την εισφορά του Δήμου μας στον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης των ΧΥΤΑ. Σε σχέση με την αρχική πρόταση που είχε κατατεθεί και που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η εισφορά για το 2023 περιορίστηκε κατά ένα ποσοστό 20%, όμως, συνολικά ανέρχεται στο 1.343.986 ευρώ. Επιπλέον η γενική συνέλευση αποφάσισε την εκ νέου αύξηση των εισφορών των Δήμων και για το 2022, το οποίο σημαίνει μία αύξηση περίπου κατά 70.000 ευρώ για την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλει ο Δήμος για το 2022”.

Πρόκειται για ένα ποσό εισφοράς εξαιρετικά αυξημένο, με τον ίδιο να υπενθυμίζει τα εξής: “Να υπενθυμίσω πως τα χρήματα που κατέβαλλε ο Δήμος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ σχεδόν καθ΄ όλη την προηγούμενη δεκαετία ήταν κοντά περίπου στις 300.000 ευρώ. Οπότε μιλάμε για μία αύξηση για το ετήσιο κόστος του ΧΥΤΑ τέσσερις φορές επάνω σε σχέση με το παρελθόν.

Ή αν το δούμε διαφορετικά για ένα κόστος κοντά στο 1 εκατ. ευρώ επιπλέον”.

Ποσό που ξεπερνά τα κόστη μισθοδοσίας της Καθαριότητας και της κίνησης οχημάτων

Εξηγώντας ο Γιάννης Πιταούης τι σημαίνει πρακτικά η συγκεκριμένη απαίτηση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου τόνισε πως ουσιαστικά ξεπερνά το κόστος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της καθαριότητας, αλλά και το κόστος της κίνησης των οχημάτων.

“Τα τέλη του Περιφερειακού Φορέα πλέον έτσι όπως διαμορφώνονται θα ξεπερνούν το κόστος της μισθοδοσίας της Καθαριότητας και το κόστος κίνησης των οχημάτων μαζί. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα μπορούμε να τα λέμε περιφερειακά τέλη και όχι δημοτικά τέλη” ξεκαθάρισε, λέγοντας παρακάτω πως η αρμόδια δημοτική Υπηρεσία αναζητά λύσεις.

“Σε κάθε περίπτωση η Οικονομική Υπηρεσία εξετάζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού την παρούσα χρονική περίοδο ενώ γίνονται και οι πρώτες κινήσεις για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2023” τόνισε σχετικά, λέγοντας ακόμη πως το ποσό ύψους 1,3 εκ. ευρώ αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα των συνολικών εσόδων του Δήμου.

Τα ίδια έσοδα του Δήμου δεν ξεπερνούν τα 5,5 εκ. ευρώ

“Όπως αντιλαμβάνεστε το ποσό αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα δηλαδή το ποσό του 1 εκ. ευρώ που είναι η αύξηση, είναι πάρα πολύ μεγάλο, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν μας ότι τα ίδια έσοδα του Δήμου μας, όπως αποτυπώνονται στις ετήσιες καταστάσεις, στους προϋπολογισμούς στην ομάδα 1 είναι λίγο πάνω από τα 5 εκ. ευρώ” δήλωσε σχετικά προς το Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα κυρίως έχοντας υπόψιν την ενεργειακή κρίση, είχαμε κάνει κάποιες ενέργειες προκειμένου να μειωθούν τα κόστη που επιβαρύνουν την καθαριότητα, το ποσό αυτό όπως έχω πει και σε προηγούμενες συνεδριάσεις και όταν αυτό που εικάζαμε ήταν αρκετά μικρότερο, είχαμε πει ότι αυτό είναι μη διαχειρίσιμο”.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως, “η Οικονομική Υπηρεσία θα εξετάσει καταρχήν τις διαθέσιμες επιλογές για το επόμενο διάστημα και σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή καταρχήν, θα τεθούν οι επιλογές αυτές στην κρίση σας προκειμένου να δούμε λίγο πώς θα πορευθούμε το επόμενο διάστημα”.

Άκαμπτη στάση κατά των δημοτών της Σύρου”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Γιάννης Πιταούλης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” αναλυτικότερα για το τι σημαίνει σε επίπεδο επιβάρυνσης αυτή η κατάσταση για τον Δήμο, τονίζοντας από την πλευρά του, πως, οι απαιτήσεις του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ στρέφονται κατά των δημοτών της Σύρου.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των δημοτικών τελών, αν δεν βρεθεί άλλη λύση.

“Από τη στιγμή που συστήθηκε ένας ενιαίος φορέας που ανέλαβε σε επίπεδο Ν. Αιγαίου τη διαχείριση των ΧΥΤΑ νομίζω πως ήταν ζήτημα χρόνου να προκύψουν τέτοιου είδους προβλήματα. Δεν περιμέναμε ότι θα προκύψουν όμως τόσο έντονα και με τόσο οξύ τρόπο ή εν πάση περιπτώσει δεν πιστεύαμε ότι η Περιφερειακή Αρχή θα έδειχνε μία τόσο άκαμπτη στάση προς τους πολίτες, η οποία δεν αναγνωρίζει ούτε την υπάρχουσα κατάσταση, ούτε βλέπει τι συνέβαινε μέχρι τώρα”.

Ερωτηθείς για τη διαχείριση από πλευράς Δήμου έως και πριν δύο έτη, ο Αντιδήμαρχος τόνισε τα εξής: “Και αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα ήταν το εξής: Ο Δήμος μας επί σειρά ετών είχε μία συντηρητική διαχείριση των απορριμμάτων με ένα κόστος λειτουργίας των ΧΥΤΑ περίπου στις 300 χιλ. ευρώ και η αύξηση που υπήρξε από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ σε διάστημα ενός χρόνου ήταν αλματώδης και σε τέτοιο βαθμό που και πολύ πριν την απόφαση την τελευταία ήταν μη διαχειρίσιμο”. Προ επιβεβαίωση των ανωτέρω, γνωστοποίησε τα ακόλουθα.

“Για το 2021 η εισφορά ήταν στις 600 χιλ. ευρώ, για το 2022 ανέβηκε στις 800 χιλ. ευρώ και με την απόφαση της τωρινής γενικής συνέλευσης για το 2023 πηγαίνει στο 1.350.000 ευρώ περίπου. Μιλάμε για μία αύξηση που είναι 4,5 φορές πάνω και η οποία δυστυχώς με τον τρόπο που ισχύει η νομοθεσία καταλήγει στον δημότη” σχολίασε ο ίδιος, εκφράζοντας την ανησυχία του για συνεχιζόμενο εφιάλτη.

“Το κακό είναι πως αυτό δεν θα σταματήσει εδώ. Από τον τρόπο που λειτουργεί ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ είτε μιλάμε για διοικητικό κόστος, είτε μιλάμε για κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ φαίνεται ότι το ποσό αυτό θα ανέβει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια, δηλαδή το 2024 και το 2025” πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Και ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει μία διαχείριση του ΧΥΤΑ με κόστος 1 εκ. ευρώ, όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο επί σειρά ετών επέλεξε αυτή την διαφορετική διαχείριση ακριβώς γιατί αντιλαμβανόταν την τότε κατάσταση και πως αυτό θα κατέληγε στους δημότες μέσω ενός πολύ αυξημένου λογαριασμού”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Όταν συνολικά τα έσοδα της καθαριότητας την περυσινή χρονιά ήταν κοντά στα 2,5 εκ. ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι το ποσό που ζητείται τώρα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων. Συγκεκριμένα υπερκαλύπτει το άθροισμα της μισθοδοσίας της καθαριότητας και της κίνησης των οχημάτων. Δηλαδή για να καθαρίσουμε ένα ολόκληρο νησί μας κοστίζει λιγότερο απ΄ ό,τι χρειάζεται για να θάψουμε τα σκουπίδια μας. Σε ποιον να το πούμε και να το πιστέψει και να πει ότι αυτή η διαχείριση είναι καλή. Νομίζω είναι μία κακή διαχείριση και μία κακή πολιτική απόφαση κατά την προσωπική άποψή μου”.

Η επιλογή του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου μη ενδεδειγμένη για τα νησιά”

Στην ερώτηση τίνι τρόπω ο Δήμος θα ανταποκριθεί στην εισφορά για το έτος 2023 και αν θα αποφασίσει την αύξηση των δημοτικών τελών, ο κ. Πιταούλης υπήρξε σαφής.

“Είναι ένα θέμα σοβαρό και κεντρικό για τον επόμενο δημοτικό προϋπολογισμό. Η Οικονομική Υπηρεσία ερευνά τους τρόπους που θα μπορούσε να δώσει μία λύση σε αυτό το ζήτημα προκειμένου να μην επιβαρύνει άμεσα τους δημότες. Η καταρχήν πρόθεση της Δημοτικής Αρχής ήταν να μην προβούμε σε καμία αύξηση δημοτικών τελών. Η ιλιγγιώδης αλλαγή εάν επιφέρει κάποια αλλαγή και αύξηση στα δημοτικά τέλη, θα είναι απόλυτη ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής” ξεκαθάρισε ο Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας βέβαια πως, “Δεν θα ήθελα να προδικάσω τώρα. Αυτή την περίοδο εξετάζουμε όλες τις επιλογές προκειμένου να δώσουμε μία λύση σε ένα τέτοιο ζήτημα. Να δούμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτού του κόστους 1 εκ. ευρώ (αύξηση) σε έναν Δήμο που συνολικά εισπράττει από όλες τις πηγές του 5 - 5,5 εκ. ευρώ”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Γιάννης Πιταούλης εξήγησε πως με τη λειτουργία του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επιβαρύνεται υπέρμετρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός επιπλέον κόστους που προέκυψε, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε όταν ο ΧΥΤΑ ήταν στον Δήμο είναι το διοικητικό κόστος.

“Θα πω και κάτι εξωφρενικό. Για τη διοικητική λειτουργία του και μόνο και κανένα σκουπίδι να μην θάβαμε, θα έπρεπε ο Δήμος να πληρώσει 200 χιλ. ευρώ για το 2023. Αυτό απαιτεί ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ” ξεκαθάρισε ο κ. Πιταούλης, επαναλαμβάνοντας πως, “Η επιλογή του ενιαίου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ είναι μη ενδεδειγμένη για τον νησιωτικό χώρο”.

Μάλιστα κλείνοντας τον σχολιασμό του και αφού τόνισε πως το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί τα δημοτικά πράγματα, υποστήριξε πως η Περιφέρεια διατηρεί μία συγκεκριμένη τακτική.

“Σε ξένη πλάτη χτύπα όσες βουρδουλιές μπορείς. Απλά αυτή η πλάτη είναι η πλάτη των δημοτών” σχολίασε ο κ. Πιταούλης, ολοκληρώνοντας το θέμα.