Διαλύθηκε η σύμβαση ανάμεσα σε Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ανάδοχο, αφού δεν υπήρξε φερεγγυότητα στις απαιτούμενες διαδικασίες που έπρεπε να προηγηθούν της υλοποίησης του έργου

Στον αέρα και χωρίς(;) μέλλον η ενεργειακή αναβάθμιση

Αγωνία και για το έργο εκτέλεσης της μόνωσης του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου

Απογοήτευση έχει προκληθεί στη σχολική κοινότητα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης σχετικά με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου καθώς αυτό μένει στον αέρα, μετά από τη διάλυση της συνεργασίας και της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και αναδόχου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η πλευρά που ανέλαβε το έργο προϋπολογισμού ύψους 240 χιλ. ευρώ δεν ανταποκρίθηκε στα προβλεπόμενα για την έναρξη του έργου, παρά τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για συνεννόηση, με αποτέλεσμα η εκτέλεση του έργου να οδηγήθηκε στο... κενό.

Συνέπεια της ανωτέρω κατάστασης είναι η μη προώθηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης για το σχολείο, το οποίο όμως κρίνεται απαραίτητο, αφού η πρόσοψη του κτιρίου λειτουργεί με τρόπο που τον χειμώνα δεν βοηθά τους εσωτερικούς χώρους να παραμένουν ζεστοί και δυστυχώς το καλοκαίρι, αυτό μετατρέπεται σε... θερμοκήπιο.

Δεδομένων των συνεπειών και της ενεργειακής κρίσης που έχει αυξήσει το κόστος στον Δήμο για τη θέρμανση των σχολικών κτιρίων, τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια, χρήσιμο είναι να επιμείνουν στην υλοποίησή του, αφού αυτή θα βελτιώσει σίγουρα τις συνθήκες παραμονής των παιδιών και των εκπαιδευτικών σε αυτό, όπως επίσης θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους στο κομμάτι της θέρμανσης.

Παράλληλα, στον αέρα φαίνεται να οδηγείται και το έργο της μόνωσης της οροφής του Δημαρχιακού Μεγάρου, αφού από την ανάδειξη αναδόχου μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει κανένα βήμα εξέλιξης στην κατεύθυνση της υλοποίησής του. Παρόμοιοι λόγοι αφερεγγυότητας του εργολάβου, δεν έχουν αποδώσει “καρπούς”, για ένα έργο που κρίνεται επιβεβλημένο για λόγους προστασίας του ίδιου του κτιρίου – μνημείου, αλλά και των λειτουργιών που φιλοξενούνται σε αυτό.

Έργο εξαιρετικά απαραίτητο για το σχολικό κτίριο

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σύρου είναι απαραίτητο, για την καλυτέρευση των συνθηκών μέσα στις οποίες παιδιά και δάσκαλοι καλούνται να “δουλέψουν” καθημερινά.

Όπως είχε αναφερθεί, το έργο έχει προϋπολογισμό 240 χιλ. ευρώ, εξασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία και προχώρησε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ύπαρξη αναδόχου. Η εν λόγω χρηματοδότηση εντάσσεται στη μέριμνα της Περιφέρειας για τα σχολικά κτίρια των νησιών και όσον αφορά τη Σύρο, αποτελούσε τη γ΄ φάση ενός μεγάλου έργου βελτίωσης και συντηρήσεων σχολικών κτιρίων.

Στο πλαίσιο αυτού, είχαν προγραμματισθεί να γίνουν τα εξής: αντικατάσταση κουφωμάτων, υγρομόνωση δώματος, εξωτερική θερμομόνωση, σκίαση υαλοστασίων με περσίδες, ακριβώς επειδή όπως είχε τονισθεί σε σχετική ανακοίνωση, “στις αίθουσες διδασκαλίας αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι αίθουσες είναι ιδιαίτερα ψυχρές”.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είχε οριστεί σε 12 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο. Ο διαγωνισμός είχε βγει στις 20 Απριλίου, είχε προκύψει ανάδοχος, αλλά παρουσιάστηκε απρόθυμος να εξελίξει τη σύμβαση.

Σήμερα, το αποτέλεσμα είναι πως το μεγάλο και απαραίτητο έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Διατηρείται η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση της εφημερίδας, το χρηματικό ποσό των 240 χιλ. ευρώ, το οποίο και είχε εξασφαλιστεί για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου, διατηρείται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Το κύριο σκεπτικό είναι να μπορέσει να προωθηθεί προς κάλυψη αναγκών σε κάποιο άλλο σχολικό κτίριο της Σύρου. Βεβαίως, αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να καλυφθεί η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σύρου για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Ως εκ τούτου, θα ήταν χρήσιμο να αναπτυχθεί ένας νέος διάλογος μεταξύ σχολικής κοινότητας και Περιφέρειας αλλά και Δήμου, ώστε να εξετασθεί αν είναι εφικτό, να επαναληφθεί μία διαγωνιστική διαδικασία για το συγκεκριμένο σχολείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενημερώθηκαν σχετικά με την άκαρπη προσπάθεια υλοποίησης του έργου και οι γονείς, προσφάτως και πολλοί εξ αυτών, επιμένουν για ανάπτυξη εκ νέου μίας νέας διαδρομής που θα φέρει την υλοποίηση του έργου για καλύτερες συνθήκες παραμονής των παιδιών τους στις σχολικές τάξεις.

Ένας(;) ακόμη απειλητικός χειμώνας για το Δημαρχείο

Παράλληλα, ανησυχία συνοδεύει και το έργο της μόνωσης του Δημαρχιακού Μεγάρου, για το οποίο ο Δήμος είχε εξασφαλίσει ποσό ύψους 100 χιλ. ευρώ στον προϋπολογισμό του για την εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων εργασιών.

“Το κτίριο καθώς βρίσκεται υπό συνεχή και εντατική χρήση, οφείλει να παρέχει ασφάλεια και λειτουργικότητα στους στεγαζόμενους σε αυτά, εργαζόμενους και πολίτες. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η στεγάνωσή του, τόσο για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν ικανοποιητικών συνθηκών στο εσωτερικό του, όσο και γα την ίδια την προστασία του” αναφέρει χαρακτηριστικά η τεχνική μελέτη του έργου, θίγοντας και το σοβαρό πρόβλημα της εισροής νερού σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση.

“Το δώμα του κτιρίου, φέρει σήμερα ασφαλτική στεγανωτική μεμβράνη. Όπως όμως έχει διαπιστωθεί, κατά καιρούς παρατηρούνται φαινόμενα εισροής υδάτων στην εσωτερική πορεία των οροφών του κτιρίου, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν ακόμα και σε πτώση τεμαχίων επιχρισμάτων. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η υφιστάμενη στεγάνωση του δώματος παρουσιάζει αστοχίες για τις εξής αιτίες: α. Η υφιστάμενη στεγανωτική μεμβράνη διαστρώθηκε πάνω από είκοσι έτη νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχει επέλθει η φυσιολογική γήρανση του υλικού. β. Το δώμα είναι βατό, με συχνή χρήση λόγω των πυργίσκων που φιλοξενούν αρχεία των υπηρεσιών του Δήμου και στέγαση των γραφείων της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου. Έτσι, επέρχεται επιπλέον καταπόνηση και φθορά του υλικού. γ. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα και λόγω της χρήσης του κτιρίου, έχουν τοποθετηθεί στο δώμα εγκαταστάσεις, όπως δεξαμενές πετρελαίου, κεραίες, κλιματιστικές μονάδες κ.α. οι οποίες έχουν προκαλέσει φθορές και σχισίματα σε τμήματα της στεγάνωσης”.

Από τα παραπάνω, αν και καθίσταται ξεκάθαρη η ανάγκη υλοποίησης της παρέμβασης, ωστόσο, δυστυχώς, η στάση μη ανταπόκρισης του εργολάβου μέχρι στιγμής, γεννά ανησυχία στον Δήμο, ενώ τον θέτει προ της ανάγκης για αναζήτηση λύσης άμεσα, στην περίπτωση που εντός των ημερών, ο εργολάβος δεν επικοινωνήσει με τον Δήμο. Άλλωστε, πρόκειται για ένα έργο που αν δεν υλοποιηθεί, δυστυχώς θα οδηγήσει το κτίριο στο να υποδεχθεί για μία ακόμη χρονιά “ζωντανό” νερό βροχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περαιτέρω φθορές.