Θετικές εξελίξεις για την οργανωμένη διάθεση χώρων στη μαρίνα των Λαζαρέττων και προώθηση του έργου προστασίας των ακτών στην προβολή του Ησυχαστηρίου “Παναγία της Ελπίδας”

Τάξη στη μαρίνα και χρηματοδότηση για προστασία από διάβρωση

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Ίδρυμα του Αντώνη Κομνηνού

Θετικές εξελίξεις προκύπτουν αναφορικά με τη διαχείριση των χερσαίων χώρων της μαρίνας στα Λαζαρέττα αφού σε αυτούς μπαίνει τάξη και παραχωρούνται προς οργανωμένη αξιοποίηση από τους χρήστες της.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου της προστασίας του παραλιακού τμήματος της προβολής του κτιρίου που λειτουργεί το Ησυχαστήριο “Παναγία της Ελπίδας” στην Ερμούπολη, μετά από πρόταση του Ιδρύματος του Αντώνη Κομνηνού, την οποία και αποδέχτηκε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Τα ανωτέρω έγιναν γνωστά στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΛΤΣ, με τα μέλη να υπερψηφίζουν τα δύο θέματα, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τη μαρίνα, πλέον, αυτή θα λειτουργεί περισσότερο οργανωμένα στο κομμάτι της “κατάληψης” θέσεων στα χερσαία τμήματά της, αφού ο χώρος καθαρίζεται και οριοθετούνται τα τμήματα προς διάθεση.

Σχετική ενημέρωση έκανε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού, η οποία ακολούθως μίλησε και για το έργο της προστασίας των ακτών από τη διάβρωση στο τμήμα που είναι το Ησυχαστήριο και συγκεκριμένα στον χώρο που βρέχεται από θάλασσα, ένα έργο που έρχεται σε συνέχεια σχετικής μελέτης την οποία κάλυψε πάλι το Ίδρυμα Αντώνης Κομνηνός.

Νέα δωρεά για την υλοποίηση του έργου προστασίας των ακτών

Όσον αφορά το έργο που θα εκτελεστεί προσεχώς, αφού προηγουμένως επιλεγεί η εταιρεία που θα το αναλάβει, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου εξήγησε πως αυτό προκύπτει σε συνέχεια της μελέτης που είχε γίνει για το σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στο κομμάτι του Ησυχαστηρίου.

“Ο κ. Κομνηνός είχε κάνει δωρεά τη μελέτη του έργου. Το έργο είναι της τάξεως των 115 χιλ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και ήρθε με νέα επιστολή του και προτίθεται να εκτελέσει και το έργο. Είναι ένα έργο που θα προστατεύσει την περιοχή και κυρίως το κτίριο των Αδελφών του Ελέους που είχε τεράστιο θέμα με τη διάβρωση” ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος, σημειώνοντας ακόμη πως, “Εμείς, βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να αποδεχθούμε τη δωρεά της κατασκευής του έργου από το Ίδρυμα και ακολούθως να καθορίσουμε και μία Επιτροπή, η οποία αφού συγκροτηθεί και συνεδριάσει θα πρέπει να επιλέξει τον ανάδοχο, ο οποίος θα εκτελέσει το έργο”. Σχετικά με την εκτέλεση, πρόσθεσε πως, θα υπάρχει επίβλεψη και από την Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Η ίδια γνωστοποίησε δε, πως, το ύψος της παρέμβασης που θα γίνει στο σημείο είναι σημαντικό, ενώ το ύφος αυτής έχει λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το αρμόδιο Υπουργείο.

“Το ποσό μας απασχολεί όσον αφορά το έργο γιατί πρέπει να έχουμε όλες τις αδειοδοτήσεις γι αυτό. Και για το συγκεκριμένο έργο έχουν παρθεί όλες οι αδειοδοτήσεις, έχει βγει και η απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και γι αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε.

Η έγκριση της μελέτης του έργου ήρθε 14/7/2022 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα” τόνισε η ίδια διευκρινιστικά.

Τέλος στην αναρχία στα χερσαία τμήματα

Επιπλέον, αναλυτική ενημέρωση πραγματοποίησε και για το τέλος που μπαίνει όσον αφορά στην άναρχη κατάληψη των ανοικτών χώρων της μαρίνας των Λαζαρέττων.

“Αυτή τη στιγμή έχει εν μέρει ολοκληρωθεί η διαγράμμιση των θέσεων και θέλω να πιστεύω πως μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα έχουν αριθμηθεί και αυτές οι θέσεις. Όσες θέσεις έχουμε χαράξει, έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Δηλαδή έχει αγκαλιαστεί αυτή η πρωτοβουλία από τους ανθρώπους εκεί στον χώρο. Ο καθένας θα έχει τη θέση του, θα πληρώνει γι αυτήν και όλα θα είναι τακτοποιημένα” ανέφερε η ίδια πρωτίστως, σημειώνοντας ακόμη πως, “Η Υπηρεσία Καθαριότητας την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε εργασίες γιατί έχει πάρα πολλά σκουπίδια και πολλά ανακυκλώσιμα υλικά. Νομίζω πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν τελειώσει”.

Σύμφωνα με όσα θέλησε να υπογραμμίσει για τη συγκεκριμένη απόφαση της Διοίκησης σχετικά με την μαρίνα, “Ο σκοπός αυτής της απόφασης είναι να σεβαστούμε όσους έχουν δείξει ενδιαφέρον και όσους επιθυμούν όλα να βαίνουν νόμιμα. Πρέπει να τους ανταποδώσουμε όλο αυτό. Να διαγραμμίσουμε τις θέσεις, να καθαρίσουμε τον χώρο. Έχουμε τοποθετήσει κι ένα pillar όπως μας είχαν ζητήσει για να εξυπηρετούνται και μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να τοποθετηθούν κι άλλα δυο pillars”.

“Πρέπει να αρχίσει να είναι πιο εύχρηστη η μαρίνα” υποστήριξε η ίδια, γνωστοποιώντας παράλληλα και τον αριθμό των διαθέσιμων χώρων προς αξιοποίηση.

“Στη μαρίνα μπορούν να αξιοποιηθούν 68 μικρές θέσεις και 16 μεγάλες θέσεις. Εξ αυτών, οι 58 μικρές έχουν δεσμευθεί και δύο μεγάλες. Υπάρχει ανταπόκριση και αυτό είναι σημαντικό. Προς τιμήν δηλαδή των χρηστών που μόλις τους ενημερώσαμε ότι όλη αυτή η αναρχία που επικρατούσε πρέπει να σταματήσει και να αρχίσουμε να λειτουργούμε λίγο πιο οργανωμένα, ανταποκρίθηκαν άμεσα και βλέπω πως σιγά σιγά ανταποκρίνονται κι άλλοι” δήλωσε η ίδια, κλείνοντας το θέμα.