Απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας για προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ώστε να εκτελεστεί απαραίτητο κτιριακό έργο

Ολοταχώς για επισκευή του Λιμεναρχείου Σύρου

  • Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:17

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται για το Λιμεναρχείο Σύρου και το κτίριο όπου στεγάζεται στην περιοχή Νησάκι της Ερμούπολης, αφού το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής άναψε το πράσινο φως για υπογραφή σύμβασης με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ώστε να προχωρήσει η επισκευή του.

Η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου ελήφθη και γνωστοποιήθηκε προχθές προκειμένου μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές, να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα σε αυτό, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Η σημερινή κατάσταση

Η Λιμενική Αρχή Σύρου στεγάζεται εντός Δημοσίου Ακινήτου με έτος κατασκευής το 1839, το οποίο βρίσκεται επί της οδού πλατείας Λαϊκής Κυριαρχίας στην Ερμούπολη της Σύρου. Το εν λόγω κτίριο εξαιτίας της παλαιότητάς του αλλά και της φυσικής του γειτνίασης με τη θάλασσα έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές εσωτερικά και εξωτερικά. Ειδικότερα, εσωτερικά, λόγω της εισροής ομβρίων υδάτων οι τοιχοποιίες και τα εξωτερικά κουφώματα χρίζουν άμεσης επισκευής και συντήρησης. Επιπρόσθετα, απαιτείται συντήρηση όλων των συστημάτων κλιματισμού και θέρμανσης προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των στελεχών της Λιμενικής Αρχής. Τέλος, απαιτούνται εργασίες συντήρησης στη στέγη, που να περιλαμβάνουν αφαίρεση φθαρμένων κεραμιδιών, σανίδωμα της σκεπής και τοποθέτηση νέας ασφαλτικής μεμβράνης.

Το έργο πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τρία έτη. Αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει με την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση του φορέα υλοποίησης στον κύριο του έργου.

Το κύριο έργο

Η παρούσα προγραμματική σύμβαση έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση αρμοδιότητας από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης του έργου επισκευής και συντήρησης του κτιρίου του Λιμεναρχείου Σύρου.

Σχετικά με το φυσικό έργο του αντικειμένου περιγράφονται και θα πρέπει να υλοποιηθούν τα εξής. Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν είναι οι ακόλουθες: α. Καθαίρεση παλαιών τοιχοπετασμάτων και σαθρών επιχρισμάτων από τοιχοποιίες (εσωτερικές – εξωτερικές επιφάνειες) και ταβάνια. β. Προετοιμασία επιφανειών (εσωτερικών – εξωτερικών) και χρωματισμοί. γ. Απομάκρυνση κατεστραμμένων κεραμιδιών στέγης και σανίδων. Ευθυγράμμιση με ξύλα, σανίδωμα στέγης σε υπάρχουσα τεγίδωση και πλήρης κατασκευή με τάβλες. Επίστρωση με ασφαλτική μεμβράνη και τοποθέτηση νέων κεραμιδιών. δ. Εργασίες επισκευής – συντήρησης εξωτερικών κασωμάτων και βαφή με χρώματα ειδικών προδιαγραφών, επισκευή περιμετρικών μηχανισμών. ε. Επισκευή – συντήρηση λεβητοστασίου.