Αυξάνεται το ποσό που θα διαθέσει το κράτος και το Υπ. Εσωτερικών προς κάθε Δήμο της χώρας, μετά από πιέσεις της ΚΕΔΕ

Κάλυψη ενεργειακού κόστους στα σχολεία

Καθησυχαστικός ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Πιταούλης σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων τη φετινή χρονιά και την κάλυψη του κόστους του πετρελαίου

Σε ζεστές σχολικές αίθουσες θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, αφού ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ φροντίζει παρομοίως στον επόμενο προϋπολογισμό, με φόντο και τις ενισχύσεις που θα παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών προς κάθε Δήμο για τις εν λόγω ανάγκες.

Με αφορμή την προχθεσινή σύσκεψη της ΚΕΔΕ με την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών και τις νέες δεσμεύσεις για ενισχύσεις με σκοπό την κάλυψη των σχολικών μονάδων σε συνάρτηση με το ενεργειακό κόστος, μίλησε για τα σχετικά θέματα που αφορούν στα σχολεία της Σύρου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ο Γιάννης Πιταούλης υπήρξε καθησυχαστικός για την τρέχουσα σχολική χρονιά, καθώς όπως τόνισε έχουν αποδοθεί στις Σχολικές Επιτροπές αυξημένα ποσά, αφού ο Δήμος είχε φροντίσει εγκαίρως, αναπτύσσοντας ενέργειες πριν να ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Αυξάνονται τα χρήματα προς τα σχολεία

Ειδικότερα, με σχετική ανακοίνωσή της, η ΚΕΔΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία υπήρξε προϊόν πιέσεων των Δήμων, όλο το προηγούμενο διάστημα.

“Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και την ανάγκη, ιδιαίτερα για τα σχολεία, το κόστος αυτό να καλυφθεί από το Κεντρικό Κράτος. Στο πλαίσιο αυτού του αιτήματος, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ανακοινώθηκε πως άμεσα θα δοθούν στους Δήμους 50 και 14 εκ. ευρώ ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας” ανέφερε η ΚΕΔΕ, σημειώνοντας μάλιστα πως οι Δήμοι θα ενισχυθούν και για το κομμάτι της καθαριότητας.

“Επίσης από τον κ. Πέτσα ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ για τη δαπάνη που αφορά τις σχολικές καθαρίστριες”.

Στο μικροσκόπιο η πορεία των ενεργειακών καταναλώσεων και του κόστους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Πιταούλης, από την έκτακτη ενίσχυση του κράτους, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα πάρει 26.220 ευρώ, ενώ διευκρίνισε πως τα χρήματα που δίνονται, προωθούνται αποκλειστικά στις Σχολικές Επιτροπές για τις ανάγκες κάλυψης του ενεργειακού κόστους στα σχολεία.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε πως, σε συνέχεια σχετικής υπόσχεσης που είχε υπάρξει το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έκτακτη επιχορήγηση προς όλους τους Δήμους και προς τον δικό μας Δήμο περίπου 124 χιλ. ευρώ, που έρχεται να ενισχύσει το κομμάτι των ενεργειακών καταναλώσεων.

Μετά από τα παραπάνω, ο Αντιδήμαρχος θέλησε από συνολικότερη σκοπιά να τονίσει πως το θέμα του ενεργειακού κόστους, το παρακολουθεί στενά η Οικονομική Υπηρεσία.

“Είναι ένα κομμάτι που παρακολουθεί η Οικονομική Υπηρεσία και όπου ο Δήμος μπορούσε, έκανε δράσεις από το παρελθόν με κατεύθυνση τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους. Όπως για παράδειγμα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων. Τώρα που υπάρχει ενεργειακή κρίση και υπάρχουν αυξημένες καταναλώσεις διαπιστώνουμε ότι όπου έχουμε παρέμβει, έχουμε και μία πολύ καλύτερη αντιμετώπιση, με την έννοια να μην εκτινάσσεται τόσο πολύ το κόστος”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Πολλές φορές αυτό έχει να κάνει με την όλη λειτουργία της Υπηρεσίας τη συγκεκριμένη περίοδο και με τις συνθήκες τις κλιματολογικές. Δηλαδή αν έχουμε έναν πιο ήπιο χειμώνα θα έχουμε χαμηλότερες καταναλώσεις ή αν έχουμε ένα όχι και τόσο ζεστό καλοκαίρι... Και αυτό σίγουρα επηρεάζει. Σε κάθε περίπτωση, η Υπηρεσία παρακολουθεί τις ενεργειακές καταναλώσεις”.

Ο Αντιδήμαρχος εστίασε πάντως ιδιαίτερα στη φροντίδα που ανέπτυξε ο Δήμος εγκαίρως για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σημειώνοντας σχετικά τα εξής: “Φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις που είχαμε κάνει σαν Δήμος όσον αφορά το κομμάτι του προϋπολογισμού, αρκετά νωρίς, είχαμε διαθέσει σημαντικά ποσά για να καλύψουμε το κομμάτι των αυξημένων ενεργειακά καταναλώσεων προκειμένου να μην “σκάσει” μία δαπάνη στην πορεία, την οποία δεν θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε. Και φαίνεται πως οι παρεμβάσεις αυτές που είχαν γίνει και πριν ακόμη υπάρξουν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις από το κράτος, ότι πιθανότατα καλύπτουν τις ανάγκες”. Συμπερασματικά εκτίμησε πως, “Φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί νέα αναμόρφωση γι αυτούς τους κωδικούς στον προϋπολογισμό”.

Καθησυχαστικός για... ζεστές σχολικές αίθουσες

Τέλος, ο Γιάννης Πιταούλης τοποθετήθηκε για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στα σχολεία, λέγοντας τα εξής: “Από την τρίτη αναμόρφωση είχαμε αποδώσει επιπλέον δημοτικούς πόρους (52 χιλ. ευρώ) στις Σχολικές Επιτροπές, χρήματα τα οποία προορίζαμε ακριβώς για το αυξημένο ενεργειακό κόστος και ήταν χρήματα που θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί την τελευταία πενταετία και ακριβώς επειδή δεν είχαν αποδοθεί, τα βγάλαμε από τον δημοτικό προϋπολογισμό και τα αποδίδουμε στις Σχολικές Επιτροπές για να καλυφθούν αυτού του είδους οι δαπάνες.

Οπότε νομίζω πως και με την εικόνα που έχουμε από τις Σχολικές Επιτροπές όσον αφορά τις καταναλώσεις και τη διαθεσιμότητα του πετρελαίου και με τα ποσά που έχουμε αυτήν τη στιγμή, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει πρόβλημα τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομικών πόρων.

Αν υπάρξει κάτι άλλο ή ανέβουν πολύ οι τιμές των καυσίμων, δηλαδή απροσδόκητα πολύ περισσότερο, είτε υπάρξει ένας πολύ πιο κρύος χειμώνας, αυτά είναι ζητήματα που επιπλέον θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Λογικά δεν θα έχουμε πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα”.