Συμβιβασμός και απόδοση αποζημίωσης στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για το κατεστραμμένο όχημα καθαριότητας, που τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από τροχαίο ατύχημα τον Αύγουστο του 2014

Κλείνει εξωδικαστικά η υπόθεση με το δημοτικό σάρωθρο

Με εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές αναμένεται να κλείσει για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η υπόθεση αποζημίωσής του, για το κατεστραμμένο δημοτικό σάρωθρο που βγήκε εκτός λειτουργίας μετά από τροχαίο τον Αύγουστο του 2014.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναμένεται να λάβει το ποσό των 15.000 ευρώ για την καταστροφή του οχήματος που προκλήθηκε σχεδόν προ οκταετίας, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, με ευθύνη πολίτη που προκάλεσε τη σύγκρουση με το δημοτικό όχημα, ενώ επιβάλλεται να υπενθυμιστεί πως η κύρια συνέπεια που υπήρξε από το εν λόγω τροχαίο ήταν ο σοβαρότατος τραυματισμός εργάτη καθαριότητας που επέβαινε στο σάρωθρο.

Αμέσως μετά, “ξέσπασαν” δύο διακριτές δικαστικές διαμάχες, με τη μία να αφορά στις εύλογες διεκδικήσεις του εργάτη καθαριότητας για αποζημιώσεις αφού απαιτήθηκε να νοσηλευθεί αλλά και να μεταβεί σε κέντρο αποκατάστασης, ενώ η δεύτερη αφορούσε στην κάλυψη της ζημιάς που προκλήθηκε στον Δήμο, από την καταστροφή του σαρώθρου.

Σήμερα το πρωί στην Οικονομική Επιτροπή αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί η πρόταση περί εξωδικαστικού συμβιβασμού του Δήμου με τον πολίτη που είχε προκαλέσει το ατύχημα, ώστε να κλείσει η συγκεκριμένη υπόθεση, μετά από αρκετά χρόνια δικαστικής αντιπαλότητας και διεκδικήσεων που μέχρι σήμερα, δεν οδήγησαν σε τελικό αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται πως μετά το ατύχημα ο Δήμος και η Υπηρεσία Καθαριότητας είχαν μείνει χωρίς σάρωθρο για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα, αφού η προμήθεια νέου μηχανήματος μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος έγινε στις 29 Ιουλίου του 2019, ενώ για την καθαριότητα των μικρών δρόμων της πόλης, απαιτήθηκαν πολλές ώρες χειρωνακτικής δουλειάς.

Βάσει νομικής προσέγγισης υπέρ του Δήμου

Ειδικότερα, η συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή σήμερα θα λάβει υπόψιν της και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, η οποία φωτίζει την κατεύθυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως την πιο συμφέρουσα για τη δημοτική πλευρά.

Αυτούσια η σχετική θέση της νομικής υπηρεσίας έχει ως εξής.

“Σχετικά με το ανωτέρω έγγραφό σας και την υποβληθείσα πρόταση συμβιβασμού του εν θέματι αναφερομένου, εισηγούμεθα και γνωμοδοτούμε κατ΄ άρθρο 72 παραγρ. 1. περ. ιδ. και 2 παραγρ. 1 Ν. 3852/2010 για τον δικαστικό συμβιβασμό και προτείνουμε ως πλέον συμφέρουσα για τον Δήμο την καταβολή του ποσού των 15.000 ευρώ σε δύο δόσεις σύμφωνα με το επικουρικό αίτημα του ενδιαφερόμενου. Εφόσον η γνωμοδότηση του ΓΝΥ γίνει δεκτή, η εκδίκαση της υπόθεσης κατά την δικάσιμο της 25-11-2022 θα ματαιωθεί ώστε εάν ο αιτών δεν τηρήσει την προθεσμία καταβολής η αγωγή να επαναφερθεί προς συζήτηση με κλήση. Εν προκειμένω ο δικαστικός συμβιβασμός κρίνεται συμφέρων για τον Δήμο, καθ΄ όσον η καταβολή του ποσού των 15.000 ευρώ σε σχετικώς σύντομο χρονικό διάστημα (7.500 ευρώ άμεσα και 7.500 ευρώ εντός του Ιανουαρίου του 2023) καθιστά την είσπραξη – έστω και του ημίσεος ποσού – ασφαλεστέρα, από την είσπραξη ολόκληρου του ποσού της αγωγής (30.000 ευρώ) σε μακρότερο διάστημα, μετά από δικαστικό αγώνα και εν αναμονή της έκδοσης τελεσιδίκου αποφάσεως, της οποίας δεν είμεθα εις θέσιν να γνωρίζουμε το διατακτικό, εάν δηλαδή δεχθεί την αγωγή μας καθ΄ ολοκληρίαν”.

Η πιο συμφέρουσα “οδός”

Επί του θέματος και εστιάζοντας στην οικονομική πλευρά, ρωτήθηκε και μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Ο ίδιος αφού εξήγησε πως η υπόθεση ως σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Οικονομική Υπηρεσία θα πορευθεί στην κατεύθυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

“Δεν είχε κλείσει δικαστικά μέχρι σήμερα αυτή η υπόθεση και προτείνεται πλέον μία άλλη οδός. Υπάρχει μία οικονομική εκκρεμότητα για κάποια ποσά. Η άλλη πλευρά είχε προτείνει κάτι διαφορετικό και υπάρχει στο τραπέζι σήμερα, η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας που κατά κάποιο τρόπο προτείνει να αποδεχθούμε έναν συμβιβασμό” ανέφερε ο Γιάννης Πιταούλης, ενώ σημείωσε πως, “Δεν μπορώ να προδικάσω σχετικά με το τι θα ψηφίσουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά υπάρχει αυτή η δυνατότητα να κλείσει η υπόθεση με έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό”. Ως εκ τούτου, εκτίμησε πως, “μάλλον θα κλείσει η υπόθεση”.

Σχετικά με τον τρόπο που θα οδεύσει σε ένα τέλος αυτή η υπόθεση, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Οι δικαστικές διενέξεις για να κερδίζαμε ένα μεγαλύτερο ποσό, θα μας πήγαιναν αρκετά χρόνια πίσω”, ενώ εξήγησε πως, “Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα θα λυνόταν μέσα από μία εξωδικαστική διαμάχη, πόσο μάλλον, ακόμη και να πετυχαίναμε κάποιο μεγαλύτερο ποσό, αφού δεν ξέρουμε και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να το εισπράξουμε εν τέλει”.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Μπορεί η δικαστική διένεξη να μας έβγαζε να εισπράξουμε ένα μεγαλύτερο ποσό, αλλά το θέμα είναι να μπορούσαμε να το εισπράξουμε και να μην το εγγράψουμε απλά στις απαιτήσεις του Δήμου. Οπότε και ο νομικός μας σύμβουλος μας κατευθύνει σε μία πιο ασφαλή οδό και σε ένα πιο άμεσο και σε ένα πιο ασφαλές αποτέλεσμα”.

Βάσει των ανωτέρω, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ξεκαθάρισε πως, “Θα συμβιβαστούμε σε αυτό που ζητά και η άλλη πλευρά και σαφώς αν δεν ανταποκριθεί σε όσα συμφωνηθούν, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθουμε και να φέρουμε τη συγκεκριμένη υπόθεση στο δικαστήριο”.

Ο κ. Πιταούλης υπενθύμισε δε, πως, “Το σάρωθρο μετά από το ατύχημα είχε καταστεί μη λειτουργικό ουσιαστικά και δεν είχε δουλέψει για κάποια χρόνια”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, η εκτίμηση για την επισκευή του, ήταν ασύμφορη για τον Δήμο, κάτι που σημαίνει πως, η δημοτική πλευρά δεν θα δαπανούσε μεγάλα ποσά για ένα μη λειτουργικό σάρωθρο.

Ζουμ σε χρηματοδοτήσεις

Δεδομένου πως ο Δήμος θα εισπράξει μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού το ποσό των 15.000 ευρώ και μάλιστα σε δύο ισόποσες δόσεις, ρωτήθηκε ο Γιάννης Πιταούλης αν η εν λόγω εξέλιξη τον ικανοποιεί από οικονομικής πλευράς, με φόντο τα τεράστια έξοδα που έχει η Υπηρεσία Καθαριότητας πλέον, αφού και οι απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είναι υπέρμετρες.

“Γενικότερα όλα τα τελευταία χρόνια αλλά και παλαιότερα, ο Δήμος προσπαθούσε τον εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας να τον καλύπτει με διάφορα επενδυτικά προγράμματα. Είναι κάτι που έχουμε δώσει έμφαση και έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, πάρα πολύ έντονα. Κι αυτό με την έννοια ότι κάποια χρήματα που αφορούν στον εξοπλισμό της Υπηρεσίας δεν πηγαίνουν από τα τέλη Καθαριότητας, αλλά προσπαθούμε να παίρνουμε κάποιες χρηματοδοτήσεις και να μην επιβαρύνουμε τους δημότες” δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας παρακάτω, πως σε αυτήν την κατεύθυνση ο Δήμος τα επόμενα χρόνια του ατυχήματος πήρε χρηματοδότηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και προμηθεύτηκε νέο σάρωθρο.

Υπενθύμισε δε, πως, το κατεστραμμένο σάρωθρο “είχε παραμείνει παροπλισμένο και εξακολουθεί να είναι παροπλισμένο, στην κατεύθυνση ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη”. Ακόμη, συμπλήρωσε πως, “Δεν συνέφερε η επισκευή του” και σήμερα το σάρωθρο παραμένει στον χώρο του αμαξοστασίου, “οπότε μόλις κλείσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα πάει για εκποίηση”.

Νέα προμήθεια το 2019

Όπως προαναφέρθηκε ακολούθησε προμήθεια νέου σαρώθρου το 2019. “Η προμήθεια ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στο πλαίσιο της πρόσκλησης I «Προμήθεια μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού» με προϋπολογισμό 167.145,80 ευρώ (145.000 χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών και 22.145,80 από ιδίους πόρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης). Το νέο σάρωθρο είναι μοντέλο MC210 AZURA (FLEX) του γαλλικού οίκου MATHIEU S.A., η προμήθεια έγινε από την εταιρία Δ.Φ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Τ.Ε. και θεωρείται το απόλυτο πολυχρηστικό μηχάνημα καθαρισμού. Το πλάτος σάρωσης ρυθμίζεται από 1,285 m έως 2,450 περίπου ενώ ο βασικός εξοπλισμός που διαθέτει είναι: αα. Σύστημα ψεκασμού νερού υψηλής πίεσης & εμπρόσθια μπάρα πλύσεως 150 bar και β. Σύστημα πλύσεως – στέγνωσης δαπέδων με ειδικές ψήκτρες και απορρυπαντικό διάλυμα”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: