Η απουσία μεγάλου αριθμού εγγραφών στην αποκεντρωμένη δομή, “γέννησε” προβληματισμό αλλά και φημολογία περί κλεισίματος

Προσπάθεια να “κρατηθεί” ο παιδικός σταθμός του Βήσσα

Πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής να τον διατηρήσει σε λειτουργία, σύμφωνα με το τελευταίο Δ.Σ.

Πολιτική απόφαση να συνεχίσει να είναι σε λειτουργία ο παιδικός σταθμός του Βήσσα στη Σύρο έχει ληφθεί από τη Δημοτική Αρχή, παρά τον μικρό αριθμό εγγραφών σε αυτή τη δομή για τη φετινή παιδαγωγική περίοδο.

Το γεγονός της φιλοξενίας μόλις επτά παιδιών σε αυτόν σήμερα, “γέννησε” έντονη φημολογία περί κλεισίματος της συγκεκριμένης δομής, θέμα που τέθηκε προς απάντηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν αντιληπτά αλλά και σαφή από τις σχετικές αναφορές και τοποθετήσεις μελών της Δημοτικής Αρχής, από οικονομικής απόψεως η δομή δεν συμφέρει τον Δήμο να διατηρείται ανοικτή, ωστόσο, με δεδομένο πως είναι η μοναδική δημοτική αποκεντρωμένη δομή φιλοξενίας παιδιών στη Σύρο, αποφασίστηκε πως αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί.

Ανησυχία λόγω φημολογίας

Το σοβαρό θέμα άνοιξε μέσω ερώτησής του προς τη Δημοτική Αρχή, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στη δομή του Βήσσα σήμερα υπάρχουν μόνον επτά παιδιά. Σε συνέχεια αυτού, ρώτησε αν η Δημοτική Αρχή εξετάζει τη διατήρησή του ή όχι.

“Φημολογείται έντονα η αναστολή λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού του Βήσσα. Μίας αποκεντρωμένης δομής του Δήμου μας λόγω έλλειψης παιδιών που να τον προτιμούν. Συνολικά επτά παιδιά εξυπηρετούνται ή θα εξυπηρετηθούν στο άμεσο μέλλον από τον εν λόγω παιδικό σταθμό. Υπάρχει περίπτωση αναστολής λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού του Βήσσα;” ρώτησε άμεσα ο κ. Αθανασίου, θέτοντας επί τάπητος και δύο ακόμη ζητήματα που συνδέονται με τον παιδικό σταθμό. Το ένα είναι αν υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των γευμάτων των παιδιών ενώ τέλος, ρώτησε ποιες θα είναι οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία του.

“Ποια εξέλιξη έχουμε με τα γεύματα και τον ανάδοχο των γευμάτων των παιδιών τα οποία υπολογίζαμε σε 25 και τώρα πιθανώς είναι μόνον 7; Ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε άμεσα ώστε να μην αναστείλει τη λειτουργία της η συγκεκριμένη αποκεντρωμένη δομή;” σχολίασε σχετικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Καθησυχαστικοί δύο Αντιδήμαρχοι

Από την πλευρά της αρμόδιας χωρικής συμβούλου και Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Αγγελικής Πρίντεζη τονίσθηκε πως, “Ο παιδικός σταθμός του Βήσσα έχει πολλά προβλήματα”, ωστόσο πρόσθεσε πως είναι πολιτική απόφαση του Δήμου, η συγκεκριμένη δομή να διατηρηθεί.

“Σήμερα έχει λίγα παιδιά ενώ τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να εγγραφούν και περισσότερα παιδιά. Ο παιδικός σταθμός στο Βήσσα δεν θα κλείσει γιατί δεν πρέπει να κλείσει. Και είναι δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου ότι θα εξακολουθεί και θα υπάρχει και θα εξελιχθεί και θα εξελίσσεται” ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας λακωνικά πως, “Στα παιδιά που ήδη φιλοξενούνται στον παιδικό σταθμό, τα γεύματα παρέχονται κανονικά”.

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

“Όσον αφορά τον παιδικό σταθμό του Βήσσα είναι πολιτική απόφαση να παραμείνει ανοικτός και σε λειτουργία όπως είπα και στην Οικονομική Επιτροπή. Σίγουρα ανακύπτουν κάποια προβλήματα από το γεγονός ότι τα παιδιά που είναι εκεί πέρα είναι λίγα, οπότε θα πρέπει να έρθουμε σε μία συνεννόηση με τους προμηθευτές” τόνισε σχετικά και με τις προμήθειες για τα γεύματα των παιδιών, ενώ σημείωσε ακόμη πως, “Αυτό με τη βοήθεια και των υπηρεσιακών παραγόντων, νομίζω ότι έχει διευθετηθεί, αλλά εδώ είμαστε αν υπάρξει κάποιο άλλο πρόβλημα να δούμε πώς θα το λύσουμε”.

Δίνουμε μία παράταση”

Επί του θέματος έδωσε απαντήσεις στην εφημερίδα η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και εντεταλμένη σύμβουλος για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ειρήνη Δράκου.

“Σαφώς και είναι πολιτική βούληση ότι δεν πρέπει να κλείσει ο σταθμός” δήλωσε αρχικά, διευκρινίζοντας πως αυτή η απόφαση θα στηριχθεί για δύο λόγους.

“Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που δεν πρέπει να κλείσει. Πρώτον επειδή εξυπηρετεί την περιφέρεια. Έχουν εύκολη πρόσβαση στον σταθμό από τις περιοχές της Ποσειδωνίας, του Φοίνικα, του Μέγα Γιαλού. Θα πρέπει όμως να έρθουν σε αυτόν περισσότερα παιδιά για να μπορέσει να έχει παιδαγωγικά καλύτερη οργάνωση. Ουσιαστικά αυτός είναι ο δεύτερος λόγος” εξήγησε η ίδια, προσθέτοντας ακόμη πως, “Αλλιώς είναι να έχεις πλήρες προσωπικό και μεγάλη ομάδα παιδιών που αλληλεπιδρά. Σίγουρα το έργο στον σταθμό είναι αυτό που πρέπει να είναι. Όμως είναι διαφορετικό να έχεις οκτώ παιδιά και διαφορετικό να έχεις δεκαοκτώ παιδιά”.

Η κα Δράκου μάλιστα επεσήμανε πως από οικονομική οπτική αυστηρά, ο σταθμός θα έπρεπε να κλείσει.

“Αυτή τη στιγμή αν το βλέπαμε στενά οικονομικά, ο σταθμός θα έπρεπε να κλείσει. Εξοικονομούμε προσωπικό αν κλείσει κλπ. Αλλά, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας παιδικός σταθμός στην περιφέρεια, του δίνουμε ακόμη μία παράταση. Τα προβλήματα υπήρχαν και δεν δημιουργήθηκαν τώρα. Ίσως να επιδεινώθηκαν λόγω της υπογεννητικότητας;” σχολίασε σχετικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “Μειώνεται γενικά ο αριθμός των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, αν δούμε την γενική εικόνα τα τελευταία χρόνια”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα το συγκεκριμένο πρόβλημα της μείωσης του αριθμού των νέων παιδιών που έρχονται στους παιδικούς σταθμούς, υποστήριξε σε κάθε τόνο, πως, η εν λόγω δομή, δεν θα κλείσει.

“Γενικά στους σταθμούς έχει παρουσιαστεί μία μείωση του αριθμού των παιδιών που φοιτούν. Σχετικά με την τελευταία δεκαετία. Επίσης στο νησί συνολικά λειτουργούν πολλοί παιδικοί σταθμοί (σ.σ. και ιδιωτικοί), οπότε είναι σύνθετη η εικόνα”, ανέφερε, λέγοντας τέλος πως, “Αυτό που λέμε είναι ότι ο παιδικός σταθμός του Βήσσα θα παραμείνει και θα δούμε τι θα γίνει σε δεύτερο χρόνο”.