Στον αέρα βγήκε προχθές ο διαγωνισμός για το έργο “Μηχανισμός Ενθάρρυνσης και Υποστήριξης των Επενδύσεων και της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου”

Ανάβουν οι “μηχανές” για την προσέλκυση επενδύσεων

Στόχος η ανάδειξη της Σύρου ως τόπου που προσφέρεται για επενδύσεις σε τουρισμό, αξιοποίηση ακινήτων, τεχνολογία, υποδομές, κατασκευές και πολιτιστικό απόθεμα

Σε πρώτο πλάνο τίθεται το έργο της ανάπτυξης του μηχανισμού προσέλκυσης επενδύσεων για τη Σύρο, καθώς προχθές βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός για την προώθηση και υλοποίησή του, ώστε η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να “μαγνητίσει” επενδύσεις στα πεδία του τουρισμού, της αξιοποίησης ακινήτων, της τεχνολογίας, των υποδομών και του πολιτιστικού αποθέματος.

Πρόκειται για ένα έργο που θα κοστίσει 180.600 ευρώ (με ΦΠΑ) και ουσιαστικά θα αφορά την προώθηση και ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Σύρου, τα οποία θα μπορούσαν να “πείσουν” ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στη Σύρο.

Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου δεν θα υπερβεί το χρονικό διάστημα των 12 μηνών και οι προσφορές για τον ανάδοχο που θα τρέξει όλο το έργο και θα υποστηρίξει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης θα μπορούν να κατατεθούν μέχρι 11 Νοεμβρίου του 2022.

Γραφείο που θα υποστηρίξει τον Δήμο στην υλοποίηση

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα έργο, μέσω του οποίου η Σύρος θα προβληθεί ως ελκυστικός τόπος για επενδύσεις σε αρκετούς τομείς, όπως αυτοί προαναφέρθηκαν, μέσα από μία συστηματική προβολή των πλεονεκτημάτων της σε επενδυτικά σχήματα, με στόχο την προσέλκυση ισχυρού ενδιαφέροντος.

Το συγκεκριμένο έργο θα προχωρήσει μεθοδικά και υπενθυμίζεται πως “έτρεξε” με σοβαρές καθυστερήσεις, αφού απαιτήθηκε να τεθεί σε κατεύθυνση νομιμότητας, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί. Σημειώνεται πως αυτό το έργο είναι ενταγμένο στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου και η προσπάθεια για την υλοποίησή του είχε ξεκινήσει από την περασμένη δημοτική θητεία.

Σε συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα υποστηρίξει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίησή του, πρέπει να διευκρινιστεί πως ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 400 χιλ. ευρώ και το ποσό των 180.600 ευρώ θα απορροφηθεί για τη δημιουργία του υποστηρικτικού γραφείου στον Δήμο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων σε τομείς που η Σύρος έχει ισχυρό προφίλ και ανοικτό πεδίο, πρέπει να αναπτυχθεί, ωστόσο, για το αν θα προκύψει αποτέλεσμα από το συγκεκριμένο έργο, αυτό θα διαπιστωθεί προσεχώς.

Σκοπός και στόχοι του συνολικού έργου

Παρακάτω ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό και τους στόχους του συνολικού έργου, όπως αυτοί περιγράφονται στην έκθεση του διαγωνισμού.

“Το έργο με τίτλο: «Μηχανισμός Ενθάρρυνσης & Υποστήριξης των Επενδύσεων & της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου» έχει σαν στόχο την ενθάρρυνση, υποστήριξη των επενδύσεων και την ανάδειξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης σε τομείς που το νησί της Σύρου διαθέτει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο Τουρισμός, η Αξιοποίηση Ακινήτων, η Τεχνολογία, οι Υποδομές και οι Κατασκευές και η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος. Οι τομείς αυτοί μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Σύρου για τα επόμενα χρόνια, εφόσον αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, πάντα με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις, και με γνώμονα τη συνολική ανάπτυξη του τόπου.

Ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αποσκοπούν: 1. στην προσέλκυση και ενθάρρυνση νέων, καινοτόμων, δυναμικών, επίδοξων επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν και να αναπτύξουν στη Σύρο επιχειρηματικές ιδέες σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την οικονομία του νησιού, 2. στην υποστήριξη των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους και να συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, 3. στην προβολή της Σύρου ως ενός τόπου φιλικού προς τις νέες, καινοτόμες επενδύσεις, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας, 4. στη μέγιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου διεθνούς ενδιαφέροντος για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης στη Σύρο, ιδιαίτερα στους προαναφερόμενους τομείς.”.

Βασικές κατευθύνσεις

Αντικείμενο της σύμβασης βάσει των όσων αναφέρει ο διαγωνισμός είναι “η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της Αναθέτουσας Αρχής για τη λειτουργία του Μηχανισμού Ενθάρρυνσης και Υποστήριξης των Επενδύσεων και της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου. Συνοπτικά οι υπηρεσίες αφορούν στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από τον Ανάδοχο προς την Αναθέτουσα Αρχή, σχετικά με: τη στελέχωση του Μηχανισμού με εμπειρογνώμονες σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των εργασιών του, την παροχή υπηρεσιών help desk για υποψήφιους επενδυτές στο νησί της Σύρου, την εγκαθίδρυση σχέσεων διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της δράσης του”.

Οι λεπτομέρειες του έργου

Σχετικά με τις υπηρεσίες που θα προσφέρει ο ανάδοχος προς την αναθέτουσα αρχή, δηλαδή τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης καθ΄ όλη τη διάρκεια που θα “τρέξει” η σύμβαση, σημειώνονται τα εξής: “1. Υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής σε παρουσιάσεις των επενδυτικών προοπτικών του νησιού της Σύρου σε στοχευμένα κοινά, 2. Υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της σε φυσικές ή ψηφιακές παρουσίες σε εκδηλώσεις που αφορούν στην προβολή επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, 3. Υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής στην παραγωγή προωθητικού υλικού για τη λειτουργία του Μηχανισμού (π.χ. σύνταξη Δελτίων Τύπου κ.λπ.), 4. Υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής στην αναγνώριση επενδυτών ή επενδυτικών σχημάτων που θα ενδιαφέρονταν για τη διεξαγωγή επενδύσεων στη Σύρο, 5. Υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής στην προετοιμασία και υποδοχή στη Σύρο επενδυτών ή επενδυτικών σχημάτων, 6. Υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής για την παροχή υπηρεσιών προς υποψήφιους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών και της ετοιμασίας εμπειρογνωμοσυνών σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, χρηματοοικονομικά, επενδυτικά, νομικά, δημόσιας διοίκησης που σχετίζονται με την επενδυτική / επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Σύρο, 7. Υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής στην εγκαθίδρυση σχέσεων διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο και με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της δράσης του Μηχανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων”.

Διευκρινίζεται τέλος πως, ο ανάδοχος και ο Δήμος οφείλουν να εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των εμπλεκομένων στη λήψη αποφάσεων καθώς και σε κρίσιμα θέματα και να εισηγείται επεξεργασμένα εναλλακτικά σενάρια, με στόχο την πλήρη και διαρκή ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη της υλοποίησης του έργου.