Δεσμεύσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στ. Πέτσα στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρα σε συνάντηση στην Αθήνα

Χρηματοδοτήσεις 5 εκ. ευρώ για Δημαρχείο και ηλεκτροκίνηση

Από ΠΔΕ το έργο της αποκατάστασης των όψεων του ιστορικού κτιρίου

Τη δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα σχετικά με τη λήψη χρηματοδοτήσεων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, για το έργο της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, καθώς και για το έργο της ηλεκτροκίνησης στη Σύρο, απέσπασε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, στην τελευταία συνάντησή του με τον ίδιο, στην Αθήνα.

Θετικές εξελίξεις αναμένονται για το πολυσυζητημένο έργο του Δημαρχείου στο ιστορικό κέντρο, αφού το ποσό των 2,3 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση της εξωτερικής εικόνας του, θα εξασφαλιστεί μέσα από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η ενημέρωση του κ. Λειβαδάρα στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο χάρισε αισιοδοξία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αναμονής σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου, από το οποίο μάλιστα πρόσφατα αποκολλήθηκαν τμήματα από πυργίσκο, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό οδού, πλησίον του κτιρίου.

“Θα έχουμε άμεσα θετική ανταπόκριση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, αφού παρέθεσε αναλυτικά τις κινήσεις που έγιναν προηγουμένως προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όμως, δεν ήταν ικανό να καλύψει το ανωτέρω κόστος που υποδεικνύει η μελέτη για το ιστορικό ακίνητο της πλατείας Μιαούλη. Επιπλέον, το κτίριο δεν θα μπορούσε να... περιμένει την επίσημη έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, αφού κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε τις διαδικασίες για την υλοποίηση του απαραίτητου έργου, τουλάχιστον για ένα έτος.

Επιπλέον, θετικός υπήρξε ο κ. Πέτσας αναφορικά και με την έγκριση της πρότασης για την ηλεκτροκίνηση στη Σύρο, καθώς μέσω αυτής ο Δήμος θα αποκτήσει πολλά ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ούτε Υπ. Πολιτισμού, ούτε νέο ΕΣΠΑ

Εστιάζοντας στο μείζονος σημασίας θέμα των όψεων του Δημαρχείου Σύρου, ο Δήμαρχος, υπήρξε αναλυτικός για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, υπενθυμίζοντας μάλιστα και τον χρόνο κατά τον οποίον, ο Δήμος έλαβε εγκεκριμένη τη σχετική μελέτη.

“Τέθηκαν όλα τα θέματα – προβλήματα που μας απασχολούν και άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου του κ. Πέτσα, προεξάρχοντος βέβαια του θέματος των όψεων του Δημαρχείου.

Για το ιστορικό να πω και επειδή έχει ακουστεί αρκετή παραφιλολογία και για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση πως η μελέτη των όψεων του Δημαρχείου παρελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή 14/6/2022. Τότε είχαμε εγκεκριμένη μελέτη γιατί πολλά σχόλια ακούγονται επειδή δεν είχαμε προβλέψει να έχουμε εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό “εργαλείο” το έργο αυτό” διευκρίνισε αρχικά ο Δήμαρχος, εξηγώντας παράλληλα πως, “χωρίς μελέτη δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσεις να εντάξεις κάποιο έργο. Οπότε εκ των πραγμάτων δεν γινόταν κάτι”.

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως μία ημέρα μετά ήρθε σε επικοινωνία με την Υπουργό Πολιτισμού, τονίζοντας πως τέθηκε στην ίδια το ζήτημα της αναζήτησης χρηματοδότησης.

“Ακούγοντας το ποσό που ανέρχεται σε 2,3 εκ. ευρώ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και ότι θα πρέπει να βρούμε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό “εργαλείο” και όπως πρότεινε αυτό θα ήταν από το νέο ΕΣΠΑ” πρόσθεσε ο Νίκος Λειβαδάρας, εξηγώντας παρακάτω τον λόγο για τον οποίον αυτό δεν είναι εφικτό.

“Πριν έναν μήνα περίπου, στο συμβούλιο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που έγινε στην Αθήνα και έγινε η πρώτη ενημέρωση για το ΕΣΠΑ 2021 - 2027 ήταν θέμα που έθεσα, κατά πόσο θα μπορούσε το συγκεκριμένο έργο να είναι επιλέξιμο για να μπορέσει να μπει στο νέο ΕΣΠΑ. Ξέρουμε ότι για το ΕΣΠΑ, οι προσκλήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη με αποτέλεσμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων, πάνω από 1,5 με 2 χρόνια να πάρει η διαδικασία” σχολίασε ο ίδιος, σημειώνοντας πως το κτίριο δεν μπορεί να μπει σε “πάγο”, αφού οι όψεις του κραυγάζουν για άμεσες εργασίες αποκατάστασης.

Γεγονός που επιβεβαιώνει τα παραπάνω ήταν οι πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις.

“Το κτίριο δυστυχώς το Δημαρχιακό δεν μας περίμενε. Στις 18 Οκτωβρίου είχαμε ατύχημα στον βορειοδυτικό πύργο που αποκολλήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι και δυστυχώς όλη η γωνία το βλέπει ο καθένας ότι υπάρχουν ρωγμές, που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να δημιουργήσουν και ατύχημα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν κλείσει και οι παρακείμενοι δρόμοι” πρόσθεσε ο κ. Λειβαδάρας, μιλώντας παρακάτω για την ανάγκη επικοινωνίας με το Υπουργείο Εσωτερικών.

“Οπότε το πρώτο θέμα που τέθηκε στον Υπουργό ήταν το θέμα των όψεων του Δημαρχείου. Ήταν πολύ θετικός και πολύ κατηγορηματικός στη συζήτηση που έγινε. Από μόνος του είπε πως δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ λόγω του ότι θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα και το κτίριο δεν περιμένει. Η μόνη λύση είναι να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων” γνωστοποίησε, εξηγώντας πως γι αυτή τη δυνατότητα θα ενημερωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού.

“Ήταν θετικός ότι θα χρηματοδοτηθεί άμεσα από ΠΔΕ το ποσό των 2,3 εκ. ευρώ. Περιμένουμε τη συνεννόηση με την κα Μενδώνη ώστε να ξέρουμε ότι έχει επέλθει η ενημέρωση για να προχωρήσουμε άμεσα. Μελέτη υπάρχει, τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και θέλουμε να ξεκινήσει το συντομότερο η διαγωνιστική διαδικασία για να έχουμε ανάδοχο και να προχωρήσουμε στη συντήρηση των όψεων, που είναι σε μία κατάσταση πάρα πολύ δραματική” ανέφερε ο Δήμαρχος, κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος Νοέμβρη για ηλεκτροκίνηση

Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Νίκος Λειβαδάρας αναφέρθηκαν εξελίξεις και για την πρόταση σχετικά με την ηλεκτροκίνηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, που είχε προωθηθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Όπως εξήγησε, ο Δήμος θα πάρει την πολυπόθητη χρηματοδότηση των 2,5 εκ. ευρώ, εντός Νοεμβρίου.

“Αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και στις προτάσεις που είχαμε κάνει. Από αυτές που εκκρεμούν μας είπε ότι εντός Νοεμβρίου θα έχουμε την έγκριση για την πρόταση της ηλεκτροκίνησης που έχουμε ζητήσει, ποσού περίπου 2,5 εκ. ευρώ” σχολίασε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας τέλος σε τι αφορά η προμήθεια.

“Μιλάμε για προμήθεια τριών ηλεκτροκίνητων 5θεσεων επιβατικών οχημάτων, ενός ηλεκτρικού επιβατικού 6 θέσεων, ενός αμαξιδίου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της τεχνικής Υπηρεσίας και για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Επίσης, για ένα ηλεκτρικό ημιανατρεπόμενο φορτηγό, το οποίο χρησιμοποιείται για πάσης φύσεως μεταφορές, για τέσσερα λεωφορεία εκ των οποίων τα τρία οκτώ μέτρων και το ένα θα είναι μικρολεωφορείο για τις ανάγκες της δημοτικής συγκοινωνίας. Αυτή η πρόταση είχε γίνει και αφορά το κονδύλι των 2,5 εκ. ευρώ. Περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα και σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργού, θα έχουμε την έγκριση για τη συγκεκριμένη πρόταση” επανέλαβε ο Δήμαρχος.