Μείωση των δρομολογίων από τον εργολάβο, με φόντο την ενεργειακή κρίση, βάσει των απαντήσεων της αρμόδιας Αντιδημάρχου, Αγγελικής Πρίντεζη

“Πονοκέφαλος” τα παράπονα για την αποκομιδή της ανακύκλωσης

Το πρόβλημα τέθηκε επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Εικόνες από κάδους “πλημμυρισμένους” με ανακυκλώσιμα υλικά συναντούν οι δημότες σε αρκετά σημεία της περιφέρειας του νησιού, αλλά και σε σημεία που βρίσκονται κάδοι ανακύκλωσης στην Άνω Σύρο, αφού αυτή η κατάσταση είναι απόρροια της περικοπής δρομολογίων του εργολάβου.

Τα παραπάνω προκύπτουν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει εκτινάξει το κόστος των υπηρεσιών της αποκομιδής της ανακύκλωσης, σύμφωνα με όσα απάντησε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τα συνεχή παράπονα των κατοίκων της Σύρου μεταφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση, μέσω παρέμβασης της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς κάδοι ασφυκτικά γεμάτοι με χαρτόκουτες και κιβώτια, όπως επίσης, κάδοι ξεχειλισμένοι με ανακυκλώσιμα υλικά, διαπιστώνονται σε αρκετές περιοχές, αφού ο εργολάβος, δεν κάνει περισυλλογή σε καθημερινή βάση.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς συναρτάται με το περιβάλλον και την εικόνα του νησιού πρωτίστως στα μάτια των κατοίκων του και ως εκ τούτου, ρωτήθηκε για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την απόδοση του εργολάβου αλλά και την ευθύνη της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου για έλεγχο της σχετικής σύμβασης, η αρμόδια Αντιδήμαρχος, Αγγελική Πρίντεζη.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την περισυλλογή σε κάποιες περιοχές, αφού η μείωση δρομολογίων στο πλαίσιο που επιτρέπει η σύμβαση - όπως ξεκαθάρισε -, “γεννά” κακή εικόνα στον τόπο, αλλά και έντονα παράπονα στους δημότες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα δρομολόγια της αποκομιδής της ανακύκλωσης σήμερα συγκριτικά με τη θερινή περίοδο είναι μειωμένα, ωστόσο, είναι μειωμένα και σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, που ο Δήμος εκτελούσε το σχετικό έργο στο νησί.

Στην Ερμούπολη η αποκομιδή γίνεται δύο φορές σε ημερήσια βάση, ενώ στην Άνω Σύρο και στα χωριά, η αποκομιδή πραγματοποιείται κάθε δεύτερη ημέρα.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μία κατάσταση που σχολιάζεται αρνητικά από τους δημότες, αφού εύλογα ο καθένας σκέφτεται πώς γίνεται η ενεργειακή κρίση να επηρεάζει μόνον τον εργολάβο και να μειώνει δρομολόγια στην ανακύκλωση, την ίδια στιγμή που ο Δήμος και η αποκομιδή στους πράσινους κάδους των απορριμμάτων, μοιάζει να μην έχει επηρεαστεί.

Από οικονομικής άποψης ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Aγγελική Πρίντεζη: Έχουμε πρόβλημα, δεν έχουμε επαναπαυθεί

Eιδικότερα, το θέμα της μη επαρκούς αποκομιδής έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Απόστολος Ρουσσουνέλος, καθώς και η δημοτική σύμβουλος Θωμαή Μενδρινού.

Οι ίδιοι έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα τόσο για την Άνω Σύρο, όσο όμως και για τα χωριά της Σύρου.

Σε απαντήσεις προέβη η Αγγελική Πρίντεζη, η οποία αρχικά δήλωσε τα εξής. “Είμαστε στο “πικ” της ενεργειακής κρίσης. Ελπίζω να μην υπάρξει κάτι χειρότερο. Ο ιδιώτης που μαζεύει την ανακύκλωση στο νησί μας, τη μαζεύει κάθε δύο ημέρες από κάθε σημείο συλλογής. Έχει περιορίσει τα οχήματα και την κυκλοφορία τους, έχει περιορίσει κατά κάποιον τρόπο τις ώρες γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο όλο έξοδο” ανέφερε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, ενώ με αφορμή τα παραπάνω έδωσε απαντήσεις και σε ερωτήσεις της “Κοινής Γνώμης”.

Ειδικότερα, για το γεγονός ότι ακόμη και στην Ερμούπολη υπάρχουν σημεία, στα οποία η περισυλλογή δεν γίνεται σε ημερήσια βάση, η ίδια υπήρξε συγκεκριμένη. “Στην Ερμούπολη, στο κέντρο γίνεται κανονικά η αποκομιδή, πρωί και απόγευμα, με εξαίρεση τις Κυριακές. Καθημερινά γίνεται η αποκομιδή” επέμεινε, τονίζοντας όμως πως, αν σε κάποιο σημείο διαπιστωθεί ότι δεν εκτελέστηκε η διαδικασία και ενημερωθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας, τότε, όπως υποστήριξε, “Εκεί επεμβαίνει η Υπηρεσία. Αυτό λέει και η σύμβαση. Παρακολουθούμε το θέμα”.

Στην ερώτηση αν ο εργολάβος έχει ενημερώσει τον Δήμο για τη μείωση των δρομολογίων ως οφείλει, η κα Πρίντεζη απάντησε τα ακόλουθα. “Επειδή τους καλοκαιρινούς μήνες έκανε πολύ περισσότερα δρομολόγια για να ανταπεξέλθει στον μεγάλο όγκο, που ευτυχώς έχουμε, μείωσε. Σταδιακά έχει μειώσει τα δρομολόγια, συγκριτικά με το καλοκαίρι και όπως του επιτρέπει η σύμβαση. Για παράδειγμα στην Άνω Σύρο δεν πηγαίνει καθημερινά. Περνάει κάθε δύο ημέρες. Ωστόσο, όντως ο κόσμος ανακυκλώνει και υπάρχει πρόβλημα. Δεν λέμε κάτι διαφορετικό.

Βεβαίως και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Στα περιφερειακά σημεία δεν περνά κάθε μέρα, περνά μέρα παρά μέρα. Όμως, βάσει σύμβασης όταν παρουσιαστεί πρόβλημα θα αυξήσει πάλι τα δρομολόγια. Αυτό λέει η σύμβαση”. Πρόσθεσε δε, πως, “Έχουμε καθημερινή επαφή με τον εργολάβο και υπάρχει και η αρμόδια Επιτροπή που τον ελέγχει. Δεν έχουμε επαναπαυθεί και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Η ενεργειακή κρίση δεν είναι κάτι που δεν επηρεάζει. Αντιθέτως”.

Αντικατάσταση κάδων, καθώς διασκορπίζονται τα υλικά

Σε συνέχεια των ανωτέρω και της κατάστασης που προσφάτως και λόγω έντονης κακοκαιρίας και ανέμων παρατηρήθηκε στην Άνω Σύρο και ειδικότερα στους κάδους που βρίσκονται όπισθεν του Ι.Ν. Αγίου Σεβαστιανού, δηλαδή να διασκορπίζονται τα ανακυκλώσιμα υλικά στον δρόμο, εξαιτίας του όγκου που δεν είχε συλλεχθεί, η κα Πρίντεζη απάντησε τα εξής.

“Δυστυχώς οι κάδοι της ανακύκλωσης τους οποίους μας είχε προμηθεύσει ο Οργανισμός Αξιοποίησης Ανακύκλωσης δεν είναι ό,τι καλύτερο για το νησί μας γιατί είναι ελαφριά τα καπάκια – όπου υπάρχουν βέβαια – τα οποία ο αέρας τα ανοίγει συνεχώς με αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να διαχέεται παντού”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, ο Δήμος θα προχωρήσει σε αντικαταστάσεις. “Θα παραλάβουμε 22 τετράδες κάδων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερη η κατασκευή για τα νησιά που έχουν συνέχεια αέρα και θα γίνει αντικατάσταση στα σημεία που δεν υπάρχουν κάδοι με καπάκια και εκεί που είναι σπασμένοι οι κάδοι. Θα βελτιώσουμε την εικόνα” σχολίασε η ίδια, δεσμευόμενη για άμεση ανταπόκριση του Δήμου, μόλις γίνει η σχετική προμήθεια.

Βελτίωση στη νοοτροπία

Αν και αναγνώρισε το πρόβλημα της συγκέντρωσης του όγκου της ανακύκλωσης στο νησί και της μη επαρκούς αποκομιδής, αφού αυτή δεν γίνεται καθημερινά σε όλα τα σημεία, ωστόσο, θέλησε να θίξει και τη νοοτροπία ορισμένων πολιτών.

“Υπάρχει θέμα και με τον τρόπο που γίνεται η εναπόθεση. Όταν κάποιοι βλέπουν γεμάτους κάδους, θα έπρεπε – όπως λέει και ο κανονισμός – να αναζητήσουν άλλον κάδο, άδειο, σε πλησιέστερο σημείο. Επίσης, τις κούτες δεν τις συμπιέζουν ή βρίσκουμε ακόμη και μπάζα μέσα σε κάδους” παρατήρησε, λέγοντας ξεκάθαρα πως, “Οφείλουν όλες οι πλευρές να φροντίσουν για την εικόνα του νησιού και να διευκολύνουν και την αποκομιδή”.

Γιάννης Πιταούλης: Σταθερότητα στην αποκομιδή απορριμμάτων

Σχετικά με το θέμα της μείωσης των δρομολογίων ρωτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος ταυτόχρονα κλήθηκε να ερμηνεύσει τις περικοπές στην ανακύκλωση και την αποκομιδή της, σε αντίθεση με τη σταθερότητα στις εργασίες αποκομιδής των απορριμμάτων από τον Δήμο. Ειδικότερα, για το αν η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει, απάντησε τα ακόλουθα.

“Ο εργολάβος ο συγκεκριμένος, αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς του Δήμου, συμμετέχουν με συγκεκριμένους όρους και υπογράφουν μία σύμβαση που δεσμεύει και τα δύο μέρη και τον Δήμο και τον εργολάβο, όσον αφορά τις υπηρεσίες και αυτά που θα πρέπει να παρέχει ο δεύτερος. Οπότε μέχρι αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρώτο αίτημα που έχει υποβληθεί από τον εργολάβο προς την Οικονομική Επιτροπή, ο οποίος ζήτησε αναπροσαρμογή της σύμβασής του με βάση την αύξηση του ενεργειακού κόστους, κάτι το οποίο αποδέχθηκε η Οικονομική Επιτροπή, όχι μόνον όσον αφορά τον συγκεκριμένο εργολάβο. Ήταν μία τακτική που ακολουθήσαμε ενιαία σε όλες τις συμβάσεις που κρίναμε ότι επηρεάζονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Ομοίως στη συνέχεια και αυτό πλέον ορίζει καθοριστικά τον τρόπο που συναλλάσσεται και ο Δήμος μας και το Δημόσιο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, βγήκε εγκύκλιος από την ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων η οποία καθορίζει τον τρόπο που θα κινούνται οι δημόσιες αρχές όταν υπάρχει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από το οποίο έχει υποβληθεί η αρχική προσφορά, έχει υπάρξει σημαντική μεταβολή των τιμών και άρα, εκεί καθορίζεται το πλαίσιο που μπορεί να κινείται και ο Δήμος μας και όλες οι Δημοτικές Αρχές”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος διευκρίνισε πως η όποια αλλαγή ζήτησε ο εργολάβος σε οικονομικό επίπεδο, έχει ενσωματωθεί στον δημοτικό προϋπολογισμό ενώ απάντησε και για την ανταπόκριση στο θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων.

“Πέραν από αυτό, εμείς δεν έχουμε κάποια άλλη δυνατότητα να ενεργήσουμε. Ο εργολάβος έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες οφείλει να τηρεί απέναντι στον Δήμο. Οπότε, το ενεργειακό κομμάτι στη συγκεκριμένη σύμβαση με την έννοια ότι προκάλεσε υψηλότερο κόστος και καλείται ο Δήμος να το αντιμετωπίσει, το έχουμε εντάξει ως τώρα στον προϋπολογισμό μας και το έχουμε ικανοποιήσει σε έναν βαθμό, από τη στιγμή που έγινε το αίτημα δεκτό και σε δεύτερο κομμάτι ομοίως επηρεάζει συνολικά την αποκομιδή των απορριμμάτων όταν γίνεται με ίδια μέσα και ομοίως κι εκεί έχουμε φροντίσει να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες – τουλάχιστον μέχρι τώρα – και το έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς”. Συμπλήρωσε μάλιστα τα εξής. “Νομίζουμε και ευχόμαστε στο μέλλον να μην υπάρξει κάποια ακόμη μεγαλύτερη και δυσανάλογη αύξηση, που θα μας βγάλει εκτός προϋπολογισμού”.

Τέλος στην ερώτηση αν ο εργολάβος οφείλει να κάνει αίτημα για μείωση των δρομολογίων της αποκομιδής ανακύκλωσης στον Δήμο, ο κ. Πιταούλης υπήρξε σαφής. “Αυτό είναι κάτι που εφόσον εκείνος κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και δεν μπορεί να κάνει τις ενέργειες που πρέπει και για τις οποίες έχει κάνει κάποια προσφορά, θα πρέπει να κάνει ένα αίτημα προς τον Δήμο και να ζητήσει αντίστοιχη είτε αύξηση της τιμής, είτε περικοπή των δρομολογίων και να το εξετάσουμε για να δούμε πώς μπορούμε να κινηθούμε καλύτερα”. Υπογράμμισε τέλος πως, “Στο πλαίσιο που μπορεί να κινηθεί ο Δήμος είναι η Οικονομική Επιτροπή που πάντοτε εξετάζει ένα αίτημα. Το πλαίσιο που κινούμαστε είναι συγκεκριμένο”.