Έγκριση των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά το Γ΄ τρίμηνο του 2022

Αντοχή στην οικονομική “φουρτούνα” με καλή διαχείριση

Ενεργειακό κόστος και εισφορά προς ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου τα δύο θέματα που παραμένουν ως “πονοκέφαλος” στη δημοτική ατζέντα

Με θετικό πρόσημο “κλείνει” το Γ΄ τρίμηνο των οικονομικών στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή και τον Αντιδήμαρχο, Γιάννη Πιταούλη, ο οποίος παρά τις πιέσεις που δέχεται η αντοχή του “ταμείου” από τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και από το ύψος των εισφορών προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, τονίζει πως η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Το εν λόγω τρίμηνο εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία, αφού η μείζονα μειοψηφία κατέθεσε τεκμηριωμένα τις διαφωνίες της.

Στη γενικότερη οικονομική συζήτηση και με φόντο το θέμα των δημοτικών τελών για το 2023 που “πέρασε” από την Οικονομική Επιτροπή έγινε ξεκάθαρη αναφορά πως τα δύο θέματα της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της και της διαχείρισης του ΧΥΤΑ θα εξακολουθήσουν να απασχολούν έντονα τον Δήμο, τα επόμενα έτη.

Έλεγχος και διαχείριση

Ουσιαστικά μέσα από την τοποθέτησή του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών εξήγησε πως υπάρχει έλεγχος στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ενώ τόνισε πως ευτυχώς μέχρι στιγμής, η κατάσταση της αύξησης του ενεργειακού κόστους που βιώνουν τα νοικοκυριά, δεν έχει προκαλέσει τεράστιες συνέπειες στα ανταποδοτικά του Δήμου.

“Όσον αφορά το σκέλος των εσόδων νομίζω έχουμε πάει σχετικά καλά και φαίνεται αυτό και από την εξέλιξη και σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όσον αφορά τα έσοδα και από την ακίνητη και την κινητή περιουσία.

Ένα δεύτερο κομμάτι που αφορά τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα τουλάχιστον όσον αφορά έναν κωδικό, εκεί παρατηρείται ότι είμαστε σταθεροί. Δηλαδή παρ' όλη τη δυσκολία που βλέπουμε ότι υπάρχει σε σχέση με τους λογαριασμούς ρεύματος, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, αυτή η κατάσταση δεν μας έχει επηρεάσει τόσο άμεσα. Δεν αποκλείεται όμως να μας επηρεάσει το επόμενο διάστημα” ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας ακόμη πως,, “Συνολικά και στο κομμάτι των ιδίων εσόδων υπάρχει μία καλύτερη πορεία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά και στο κομμάτι των εσόδων από επιχορηγήσεις που έρχονται από το κεντρικό κράτος και κυρίως αφορούν τα λειτουργικά, ακριβώς επειδή υπήρξαν κάποιες έκτακτες καταβολές που δεν είχαμε υπολογίσει εξ αρχής και πάλι κι εκεί πηγαίνουμε καλύτερα”.

Σχετικά με το σκέλος των εξόδων, επεσήμανε πως, “το κύριο κομμάτι που κοιτάμε πάντοτε, αφορά την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος. Οι υπόλοιπες δαπάνες είναι λειτουργικές.

Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα το κομμάτι που έχει πληρωθεί μέχρι 30/9 ήταν περίπου λίγο πάνω από τις 900 χιλ. ευρώ”. Ως εκ τούτου, ο Γιάννης Πιταούλης σημείωσε πως, “Σίγουρα η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 επηρεάζει και το πώς θα στήσουμε τον προϋπολογισμό του 2023 και τις αποφάσεις και τις επιλογές μας για την επόμενη χρονιά”.

Παρατηρήσεις για σοβαρή απώλεια εσόδων

Τη διαφωνία της ως προς το θέμα της έγκρισης των οικονομικών του Γ΄ τριμήνου κατέθεσε η μείζονα μειοψηφία, με τον επικεφαλής της, Αλέξη Αθανασίου να θίγει ιδιαιτέρως το κομμάτι των ανταποδοτικών τελών και της διαχείρισης του Δήμου.

“Καταψηφίζουμε διότι έχουμε ήδη μειοψηφήσει σαν δημοτική παράταξη στην απόφαση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2022, διότι παραδοσιακά το Γ' τρίμηνο του έτους για τον Δήμο θεωρείται από τα πολύ καλά τρίμηνα για έσοδα, έξοδα και στοχοθεσία και παρ' όλα αυτά η έκθεση του γ' τριμήνου του έτους δεν το αποπνέει αυτό, με δεδομένο ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει ενισχύσει τους προϋπολογισμούς των δήμων με έκτακτους ΚΑΠ”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Ιδιαίτερα στο σκέλος των ανταποδοτικών εφιστούμε την προσοχή διότι με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος ενδέχεται να υπάρξει σοβαρή απώλεια εσόδου για τον Δήμο, ενώ από το γεγονός ότι υπάρχουν ικανά χρηματικά υπόλοιπα από την προηγούμενη και την τωρινή διοίκηση του Δήμου και τις δυνατότητες ενίσχυσης των ανταποδοτικών από διάφορες πηγές που δίδεται από τη νομοθεσία η οικονομική εικόνα της ανταποδοτικής υπηρεσίας δεν εδράζεται σε ρεαλιστική αποτύπωση”.

Καυτά” θέματα για το επόμενο διάστημα

Στην ίδια συνεδρίαση ο Γιάννης Πιταούλης εστίασε ιδιαίτερα στα θέματα που όπως εξήγησε θα συνοδεύσουν τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την επόμενη χρονιά.

“Την παρούσα χρονική στιγμή δύο είναι τα κύρια ζητήματα που επηρεάζουν το κομμάτι της πολιτικής των επιλογών μας σε σχέση με την ανταποδοτική υπηρεσία της Καθαριότητας. Το ένα αφορά το ενεργειακό κόστος όπου όπως ξέρουμε όλοι υπάρχει μία σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οφείλω να πω εδώ πέρα ότι οι ενέργειες που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν στο να υπάρχει αυτή η αύξηση αλλά να μην είναι τόσο τρομακτική ώστε να είναι μη διαχειρίσιμη και αναφέρομαι και στις επιλογές όσον αφορά και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την τοποθέτηση ενεργειακά οικονομικών συσκευών όσο και τις ενέργειες που έχουν γίνει στο κομμάτι της διαχείρισης των καυσίμων”.

Το άλλο ζήτημα εξήγησε πως αφορά την διαχείριση του ΧΥΤΑ Σύρου.

“Το δεύτερο “αγκάθι” και στην παρούσα χρονική στιγμή η δεύτερη μεγαλύτερη δυσκολία αφορά το κομμάτι των εισφορών προς τον ενιαίο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και το γεγονός ότι αυτές οι εισφορές ανέβηκαν σημαντικά μέσα σε διάστημα περίπου οκτώ μηνών. Δηλαδή από τον Δεκέμβρη του 2021 μέχρι και τον Αύγουστο του 2022 που λήφθηκε νέα απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φορέα που καθόρισε νέες εισφορές” ανέφερε σχετικά, παρατηρώντας τέλος πως, “Έχουν ανέβει σημαντικά σε σχέση με τα ποσά που κατέβαλε κατά το παρελθόν ο Δήμος μας. Και αυτά τα ποσά είναι καταγεγραμμένα στους απολογισμούς που υπάρχουν και στα Νομικά Πρόσωπα και στους απολογισμούς του Δήμου που έδινε τα χρήματα”.