Μέχρι τέλος του 2023 το έργο για τον γεωτουρισμό
- Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022 - 06:20
- / Eνημέρωση: 28 Νοε. 2022 - 15:00
Περιθώριο υλοποίησης συνολικά του έργου για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο έχει ο Δήμος μέχρι και το τέλος του 2023, μετά από έγκριση παράτασης της σύμβασης που έδωσε προ ημερών η Οικονομική Επιτροπή για τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.
Το πολυσυζητημένο έργο του γεωτουρισμού στη Σύρο συνοδεύεται με μεγάλη καθυστέρηση αφού αν και συζητείται από το 2019, η σύμβαση με την πλευρά του Πανεπιστημίου υπεγράφη στις 30 Μαρτίου του 2021 και αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Το έργο ύψους 362.000 ευρώ ευτυχώς δεν κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότησή του, αφού το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου έχει πάρει παράταση μέχρι τέλος του επόμενου έτους και ως εκ τούτου, η υλοποίηση του μεγάλου έργου για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, δεν κινδυνεύει.
Υπενθυμίζεται πως το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του γεωμουσείου στο κτίριο Κορνηλάκη, καθώς επίσης την ανάπτυξη εφαρμογών για ψηφιακή εξυπηρέτηση και ξενάγηση των επισκεπτών και τη βελτίωση του δικτύου των γεω-μονοπατιών, ενώ τέλος, θα ακολουθήσουν και δράσεις προβολής και διαφήμισης.
Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου έδωσε απαντήσεις ο εντεταλμένος σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου.
Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση και παράταση σύμβασης
Δεδομένης της καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου, ο Ανδρέας Γιαλόγλου σημείωσε την αναγκαιότητα παράτασης της σύμβασης των δύο συνεργαζόμενων μερών, διευκρινίζοντας παρακάτω πως η χρηματοδότηση δεν χάνεται.
“Πέρασε στην Οικονομική Επιτροπή η παράταση της προγραμματικής σύμβασης. Κι αυτό επειδή έληγε η προγραμματική σύμβαση του Δήμου με το Πανεπιστήμιο μέχρι τέλος του χρόνου. Άρα, κάναμε παράταση μέχρι το 2023 για να είμαστε καλυμμένοι” τόνισε αρχικά, αναλύοντας παρακάτω πως, “Το έργο είναι 362.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του και αυτό το έργο έχει δύο σκέλη. Το ένα υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το τοπικό Τμήμα, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σύρου ύψους 130 χιλ. ευρώ και το υπόλοιπο, ύψους 230 χιλ. ευρώ θα υλοποιηθεί από τον Δήμο”.
Ο ίδιος υπενθύμισε ακόμη πως, “Πέραν αυτού του ποσού που είναι εξασφαλισμένο από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, ο Δήμος έχει προσθέσει 90 χιλ. ευρώ επιπλέον που αφορούν τη διαμόρφωση του κτιρίου “Κορνηλάκη””.
Σχετικά με το σοβαρό ζήτημα της χρηματοδότησης, ο ίδιος υπήρξε σαφής αναφορικά με το ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για απώλεια αυτής.
“Έχει προχωρήσει με μεγάλη καθυστέρηση το έργο. Ήταν και δική μας ανησυχία το θέμα της χρηματοδότησης. Ευτυχώς, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου έχει πάρει παράταση μέχρι το 2023. Αφού εξασφαλίσαμε ότι υπάρχει παράταση, “ομπρέλα” μέχρι το 2023, γι αυτό προχωρήσαμε κι εμείς στο έργο. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα στον Δήμο” πρόσθεσε, λέγοντας ακόμη πως, “Αυτό το έργο από τη φύση του ήταν πολύ δύσκολο. Είναι κάτι που δεν έχει γίνει ξανά και είχαμε και τον σκόπελο της γραφειοκρατίας που για να τον ξεπεράσουμε μας έφαγε ενάμιση χρόνο. Τώρα έχουμε μπει σε μία σειρά”.
Άμεσα η διαμόρφωση του γεωμουσείου
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο ίδιος έδωσε απαντήσεις για το στάδιο που βρίσκεται το θέμα της δημιουργίας και διαμόρφωσης του γεωμουσείου.
“Ο διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του κτιρίου που θα γίνουν στην ουσία κατασκευές από αλουμίνιο, γυαλί ή και ξύλο και θα διαχωρίσουν τον χώρο του μουσείου από τον λοιπό χώρο της Βιβλιοθήκης έγινε τον προηγούμενο μήνα. Έχουμε ήδη ανοίξει τις προσφορές των δικαιολογητικών και είμαστε ακριβώς στη δεκαήμερη προθεσμία των ενστάσεων προκειμένου να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και να πάμε στον ανάδοχο” τόνισε ο κ. Γιαλόγλου, εκτιμώντας παρακάτω πως, “Άρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στον Δεκέμβριο θα έχουμε οριστικό ανάδοχο. Πιστεύω ότι αρχές του χρόνου, 2023, θα ξεκινούν οι εργασίες”.
Εκτός από αυτό, ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει και σε διάφορες προμήθειες και υπηρεσίες. “Για παράδειγμα ήταν οι αρχιτεκτονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί και έχουν πληρωθεί. Είναι προμήθειες προθηκών, εξοπλισμού κλπ, τα οποία τα επεξεργάζεται ο γεωλόγος, Martin Engi, έχει ήδη κάνει έρευνα αγοράς και μόλις ολοκληρωθεί, θα αρχίσουμε τις παραγγελίες” ανέφερε σχετικά με το κομμάτι του εξοπλισμού για το γεωμουσείο.
“Κλείνουν” οι σύγχρονες εφαρμογές
Παρακάτω μίλησε για το κομμάτι της ευθύνης του Πανεπιστημίου σε ερευνητικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, άμεσα τελειοποιούνται οι σύγχρονες εφαρμογές που θα καλύψουν το πληροφοριακό κομμάτι του έργου ως προς τις ξεναγήσεις των επισκεπτών.
“Το κομμάτι του Πανεπιστημίου αφορά το ερευνητικό κομμάτι και στην ουσία είναι ανάπτυξη εφαρμογών (mobile apps) για ξενάγηση στην Απάνω Μεριά, καθώς επίσης και ανάπτυξη εφαρμογών για τον χώρο του μουσείου. Αυτό το σκέλος έχει προχωρήσει πάρα πολύ ικανοποιητικά. Ήδη έχει στηθεί η εφαρμογή για την ξενάγηση και είναι σε φάση προσαρμογών και διορθώσεων κλπ.” γνωστοποίησε, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Ευελπιστούμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε”.
Προβολή έργου
Τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση του έργου θα είναι η προβολή του. Σύμφωνα με τη σύμβαση θα πρέπει να υπάρξει μία καμπάνια ενημέρωσης που αφορά κατά κύριο λόγο σε διαφήμιση και δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας. Με αυτόν τον τρόπο, η προσπάθεια της ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Σύρο θα πάρει σάρκα και οστά και θα γίνει γνωστή ευρύτερα.
“Υπάρχει κονδύλι για προβολή και για δημοσιότητα. Και μόλις έχουμε ολοκληρώσει, θα απευθυνθούμε στα ΜΜΕ για να αναλάβετε” ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου, σημειώνοντας τέλος την ικανοποίησή του για το γεγονός πως μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα, το έργο συνολικά προχωρά με πιο γοργό ρυθμό.
Αναλυτικά το έργο για τον Δήμο
Βάσει της σύμβασης, το έργο αναλυτικά αφορά στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο με στόχο την τοπική ανάπτυξη μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης του γεωλογικού πλούτου του νησιού.
“Περιλαμβάνει προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία Γεωμουσείου – Γεωλογικού Εκθετηρίου, αναβάθμιση δικτύου γεω-μονοπατιών, δράσεις τεκμηρίωσης και δράσεις δημοσιότητας. Βασική πρόθεση είναι να αναπτυχθεί ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για τη Γεωστρατηγική Προώθηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.
Στόχος του είναι η προώθηση και προστασία ευαίσθητων περιοχών και τοπίων ώστε να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει ως πόρος φυσικού τουρισμού και γεωτουρισμού.
Ο απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός Γεωπάρκου στη Σύρο, το οποίο περιλαμβάνει α) τη δημιουργία μιας υποδομής για γεωτουρισμό, κυρίως ένα Γεωλογικό Εκθετήριο και μια σειρά Geopaths, β) το σχεδιασμό δράσεων για την προώθηση του Γεωπάρκου, γ) υποστήριξη προγραμμάτων που ευαισθητοποιούν την κοινότητα για τη φυσική κληρονομιά και τη διατήρησή της. Αυτοί οι στόχοι έχουν σχεδιαστεί ισόρροπα προς όφελος του τοπικού πληθυσμού και των τουριστών, τόσο των Ελλήνων, όσο και αλλοδαπών. Οι μορφές ήπιου τουρισμού που ευνοούνται από αυτό το σχέδιο δράσης, εξυπηρετούν την ικανοποίηση οικολογικών ανησυχιών, καθώς και οικονομικών απαιτήσεων”.
Ακόμη διευκρινίζεται πως το γεωλογικό μουσείο θα βρίσκεται στην πολιτιστική και οικονομική εστία της Σύρου, στεγαζόμενο σε ένα ιστορικό κτίριο το οποίο θα αξιοποιείται από κοινού με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Για τα γεωλογικά μονοπάτια ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο βόρειο τμήμα της Σύρου, που ονομάζεται Απάνω Μεριά. “Ορισμένες από τις σημαντικότερες περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος σημειώνονται εδώ (πχ Αερόλιθος, Λατομείο Κρικάκη) και ένα υπάρχον δίκτυο μονοπατιών παρουσιάζεται ως βάση, ώστε με την ανάπτυξη και την επέκτασή τους να αποτελέσουν τα πιο ελκυστικά και πολύτιμα Geopaths (γεωδιαδρομές). Επιπλέον, η Απάνω Μεριά περιλαμβάνει την Ειδική περιοχή Προστασίας και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής, μέρος του δικτύου Natura 2000 που δημιουργήθηκε από την ΕΕ. Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού σε διάφορες τοποθεσίες (Γράμματα, Καστρί – Χαλανδριανή, σπηλιά του Φερεκύδη και Δελφινονήσι), καθώς και παραδοσιακούς οικισμούς, κυρίως Φοικινιά, Μύτακα, Παπούρι, Πλατύ Βουνί, Χαλανδριανή και Σαν Μιχάλη”.
Τέλος, στη σύμβαση αναφέρεται με σαφήνεια πως, “το προτεινόμενο γεωλογικό πάρκο θα λειτουργήσει ως ομπρέλα για την κάλυψη περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών του νησιού, αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών μνημείων και παραδοσιακών οικισμών, πέραν από την προσέλκυση γεωτουριστών και πεζοπόρων που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τα γεωλογικά θαύματα της Σύρου”.
Η ευθύνη του ΤΜΣΠΣ
Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο και Πανεπιστήμιο έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση μέρους του έργου “Δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο”.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο που αναλαμβάνει έχει ερευνητικό χαρακτήρα επειδή, μεταξύ άλλων, απαιτεί: “(α) κριτική ανάλυση της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας για την γεωλογική σημασία της Σύρου, (β) συσχεδιαστική έρευνα με τους συνεργαζόμενους γεωλόγους πανεπιστημιακούς για την κατασκευή μοντέλων απεικόνισης των γεωλογικών διεργασιών και σχηματισμών, (γ) συσχεδιαστική έρευνα με τοπικούς εμπειρογνώμονες για την αναγνώριση και τεκμηρίωση της γενικότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής σημασίας και κληρονομιάς (ιστορικής, αρχαιολογικής, χλωρίδας και πανίδας, αγροτικής παραγωγής (π.χ. άνυδρη καλλιέργεια, μελισσοκομία, κ.α.), σχετικής με θρησκεία, λατρεία, έθιμα, κ.α.) για σημεία ενδιαφέροντος των geopaths, (δ) σχεδίαση και κατασκευή των γεωλογικών σχηματισμών σε φυσικά και ψηφιακά 3D μοντέλα (ψηφιακό περιεχόμενο), (ε) επαναληπτική σχεδίαση πρωτότυπων φυσικών αλληλοεπιδράσεων (διαδράσεων) των χρηστών με το ψηφιακό περιεχόμενο, (στ) επαναληπτικές δοκιμές με χρήστες των διαδραστικών εφαρμογών για θέματα ευχρηστίας, προσβασιμότητας και εμπειρίας του χρήστη, με έμφαση στους επισκέπτες του εκθετηρίου (και ιδιαίτερα τα παιδιά και μαθητές για τις διαδραστικές εγκαταστάσεις) και επισκέπτες των μονοπατιών (δηλαδή πεζοπόρους και τουρίστες διαφόρων ηλικιών και ικανοτήτων χρήσης νέων τεχνολογιών)”.
Στο περιεχόμενο της σύμβασης, τονίζεται πως, “οι παραπάνω εργασίες χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία, κάτι που απαιτεί όχι μόνο τη χρήση αλλά την εξέλιξη, προσαρμογή και πιθανώς τη δημιουργία νέων μεθόδων αλληλεπίδρασης του χρήστη με ψηφιακό περιεχόμενο που συνδυάζουν χειρισμό με χειρονομίες, αφή και φωνή, καθώς και δοκιμής της εμπειρίας του χρήστη”.
Επίσης, υπογραμμίζεται πως, “η γεωλογική σημασία της Σύρου θα αναδειχθεί μέσα από καινοτομικές εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual reality, mixed reality), ενώ οι πεζοπόροι των μονοπατιών θα έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν εφαρμογές στα κινητά τους τηλέφωνα (mobile apps) που θα αναπτυχθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Επιπρόσθετα, όλες οι παραπάνω εφαρμογές θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες που είναι ακριβείς από γεωλογική και ιστορική σκοπιά, ενώ τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας και ανάπτυξης δύναται να δημοσιευτούν σε δύο διεθνή συνέδρια ή/και περιοδικά”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κατεύθυνση ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Σύρο
28 Σεπ. 2021 - 6:18 - Μετά το Πάσχα το έργο για το Γεωμουσείο στη Σύρο
19 Απρ. 2022 - 6:19 - Σοβαρή καθυστέρηση στην υπόθεση του Γεωτουρισμού
27 Ιαν. 2021 - 6:20 - “Καμία παρέμβαση που να θίγει περιουσίες”
27 Σεπ. 2019 - 6:19 - Η Σύρος αξιοποιεί τον γεωλογικό “θησαυρό” της
6 Ιουλ. 2017 - 6:19