Η Δημοτική Αρχή υπεραμύνεται του κεντρικότατου σημείου τοποθέτησης των δύο συστημάτων βυθιζόμενων κάδων στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, μέσω τοποθετήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το μεγάλο στοίχημα, μία καθαρή πόλη

Η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας οφείλει να μεριμνήσει για την τήρηση του κανονισμού και την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα

Σε απόλυτο τόνο καταγράφεται η υπεράσπιση της απόφασης της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την τοποθέτηση των δύο συστημάτων βυθιζόμενων κάδων σε κεντρικότατο σημείο της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης, από μέλη της, τα οποία και τοποθετήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμό.

Χωρίς να γίνεται καμία αναφορά εκ μέρους τους σχετικά με την αναγκαιότητα τήρησης των προβλεπομένων του κανονισμού καθαριότητας και κυρίως σε ένα σημείο από το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής η κεντρική κυκλοφοριακή ροή της Ερμούπολης, ο ποδηλατόδρομος, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, η στάση των mini bus και το τμήμα του παραλιακού μετώπου στο οποίο καταπλέουν καθημερινά σκάφη και κότερα τη θερινή περίοδο, μέλη της Δημοτικής Αρχής υπεραμύνθηκαν της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου για την εγκατάσταση των βυθιζόμενων κάδων ανακύκλωσης.

Αν και ο εξοπλισμός που αφορά στα εν λόγω συστήματα αποτελεί θετικότατο βήμα για τη Σύρο στο κομμάτι του τρόπου συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων υλικών με σκοπό την περισυλλογή τους, με φόντο την ανάγκη βελτίωσης της εικόνας του παραλιακού τμήματος του ιστορικού κέντρου, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή, θα είναι η διατήρηση του σημείου καθαρού.

Λίγα μόλις μέτρα μακριά βρίσκονται προς το παρόν οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης, οι οποίοι συχνά δεν παρουσιάζουν την εικόνα που θα έπρεπε, αποτελώντας μία μεγάλη “παραφωνία” για το παραλιακό μέτωπο. Η στάση μέχρι σήμερα της Δημοτικής Αρχής απέναντι σε όσους δεν τηρούν τα προβλεπόμενα είναι αποκλειστικά στάση ανοχής και ως εκ τούτου, στάση που αφήνει περιθώριο να αναπαράγονται αυθαίρετες και επιβαρυντικές για τη λειτουργία της πόλης συμπεριφορές.

Η τοποθέτηση των νέων συστημάτων στο παραλιακό τμήμα όπως την είχε ψηφίσει στην αρχική εισήγηση προ μηνών τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η μείζονα μειοψηφία σε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια αναφορικά με την αισθητική υποβάθμιση που διαφαίνεται πως θα προκληθεί στην παραλία της Ερμούπολης.

Η συζήτηση δε για την επιλογή του σημείου αποκάλυψε μία πρόχειρη προσέγγιση για την ανάπτυξη των βυθιζόμενων κάδων, σε μία πόλη εξαιρετικά ταλαιπωρημένη που χρειάζεται ανακούφιση σε κάθε επίπεδο για να την απολαμβάνουν ποιοτικά κυρίως οι κάτοικοί της και ακολούθως οι επισκέπτες της.

Ως εκ τούτου και με δεδομένο πως στο σημείο δεν θα αφήνονται οικιακά απορρίμματα αλλά ο όγκος των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης που “σηκώνουν” οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά, θέτει προ των ευθυνών τους συνολικά τους πολίτες – επιχειρηματίες και καταστηματάρχες, αλλά κυρίως τη Δημοτική Αρχή, η οποία θα χρειαστεί να επιβάλει πρόστιμα σε περιπτώσεις μη τήρησης του κανονισμού καθαριότητας. Άλλωστε σε σχετικές δεσμεύσεις δημοσίως έχει προβεί πολλάκις η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη, η οποία όμως μέχρι στιγμής έχει παραμείνει στα λόγια, αφήνοντας την πόλη γενικότερα απροστάτευτη, απέναντι σε επιβαρυντικές συμπεριφορές.

Περισσεύει να αναφερθεί ο προβληματισμός που προκύπτει και με φόντο τον κυκλοφοριακό όγκο κατά την πασχαλινή και θερινή περίοδο που σηκώνει η παραλιακή ζώνη, κάτι που “γεννά” έντονο “πονοκέφαλο” για τον τρόπο και τον χρόνο αποκομιδής, κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου.

Μηνάς Αληφραγκής: Κατάλληλη θέση από τεχνική σκοπιά

Σε αρχικές διευκρινίσεις για την επιλογή του σημείου προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής. Ο ίδιος εξήγησε πως το μέρος που προτιμήθηκε είναι το καταλληλότερο από τεχνικής σκοπιάς.

“Η θέση που επελέγη εκεί δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε για λόγους έτσι που δεν το έχουμε ψάξει. Και η Τεχνική Υπηρεσία και το Λιμενικό Ταμείο από τις μελέτες που είχαν στα χέρια τους, η μόνη ενδεδειγμένη θέση που δεν είχε μπλόκια ήταν η συγκεκριμένη, η οποία ήταν από μπάζα και γι αυτόν τον λόγο επελέγη η συγκεκριμένη θέση” ανέφερε, γνωστοποιώντας πως εξετάσθηκαν και άλλα σημεία, αλλά απορρίφθηκαν. “Είχαμε εξετάσει και τη θέση εκείνη που είναι οι κάδοι τώρα, είχαμε εξετάσει και τη θέση στο kiss 'n' ride, πλησίον του γλυπτού του Βαρώτσου. Η συγκεκριμένη θέση επελέγη για καθαρά τεχνικούς λόγους” επανέλαβε, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Ήταν μία απόφαση που είχε ψηφιστεί ομόφωνα και από την πλειοψηφία και από τη μείζονα μειοψηφία και στην Οικονομική Επιτροπή και στο Λιμενικό Ταμείο”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε μάλιστα απέναντι στο επιχείρημα πως σε απόσταση αναπνοής είναι το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, “Είναι δύο καλαίσθητοι κάδοι οι οποίοι δεν προκαλούν καμία οπτική ρύπανση με την έννοια ότι δεν είναι κάτι το ακαλαίσθητο. Από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης ούτε καν υπάρχει ορατότητα γιατί δίπλα υπάρχει μία φύτευση αρκετά ψηλή που τους καλύπτει”.

Ο κ. Αληφραγκής δε, εξήγησε πως την ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, μόνον δύο αιρετοί συμμετείχαν τόσο στη δοξολογία, όσο και μετά στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Ως εκ τούτου, τόνισε πως δεν μπορούν ορισμένα πρόσωπα που συνδέονται με τον Δήμο να σχολιάζουν, όταν απουσιάζουν.

Αγγελική Πρίντεζη: Ψηφίστηκε ομόφωνα

Με φόντο την κριτική που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή από τη μείζονα μειοψηφία για την επιλογή του σημείου στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, έδωσε απαντήσεις η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη.

Η ίδια υπενθύμισε πως η πρόταση στηρίχθηκε και από την αντιπολίτευση στο παρελθόν, ενώ με τη σειρά της εξήγησε τους λόγους που δεν θα μπορούσαν τα συστήματα να τοποθετηθούν προς την πλευρά των κτιρίων στο παραλιακό μέρος.

“Εγώ λόγω της διαδοχής από τον κ. Αληφραγκή το παρέλαβα το έργο και με πολλή χαρά γιατί δείχνει όραμα και χαίρομαι ειλικρινά που στις 9 Φεβρουαρίου του 2021 οι κύριοι που αποτελούν την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας - συμπολίτευση και αντιπολίτευση – το ψήφισαν ομόφωνα γιατί κοιτάμε μπροστά” σχολίασε αρχικά, ενώ ζήτησε από κάθε αιρετό και υποψήφιο αυτοδιοικητικό εν όψει των μελλοντικών εκλογών, να σχολιάζουν στο διαδίκτυο, αφού προηγουμένως έχουν ενημερωθεί για τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

“Δεν επιτρέπεται κατά τη δική μου κρίση αιρετοί που ασχολούνται με τα κοινά από οποιαδήποτε θέση και να έχουν, να μη γνωρίζουν και να στρέφουν μερίδα πολιτών που τους διαβάζει προς λανθασμένη κατεύθυνση. Δεν συνάδει με την ομόφωνη απόφαση, δεν συνάδει με το όραμα” πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας από τους νυν επικεφαλής των παρατάξεων να ενημερώσουν τους υποψηφίους που θα συμπεριλάβουν και στα επόμενα ψηφοδέλτια.

Όχι σε επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων

Η κα Πρίντεζη διευκρίνισε μάλιστα και τον κύριο λόγο για τον οποίο δεν θα μπορούσαν εναλλακτικά τα συστήματα βυθιζόμενων κάδων να τοποθετηθούν προς την πλευρά των κτιρίων. Ξεκαθάρισε πως δεν θα μπορούσε ο Δήμος να διαμορφώσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

“Κι εσείς όταν κάνατε την αίτηση στο Πράσινο Ταμείο τότε που δεν είχε τη θετική εξέλιξη που είχε η δική μας, εκεί θα το βάζατε. Γιατί η πλευρά που είναι το κοντέινερ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φύγει, έχει από κάτω μπλόκια και είναι πολύ κοντά στον κρηπιδότοιχο.

Ενώ το σημείο που σκάψαμε τώρα έχει από κάτω χώμα και μπάζα. Έγινε όλη η διαδικασία με το κιβωτιόσχημο και ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες” πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε πως, “Και είμαι σίγουρη πως κανένας από εσάς που το ψήφισε στην Οικονομική Επιτροπή δεν θα πήγαινε να βάλει τα καλαίσθητα στόμια των κάδων στο πλατύ πεζοδρόμιο απέναντι, μπροστά σε μία τράπεζα, μπροστά σε μία κάβα, μπροστά σε ένα μαγαζί που πουλάει αυτή τη στιγμή είδη αθλητισμού”.

Κι αυτό καθώς όπως τόνισε, δεν αποκλείεται αυτά τα κτίρια προσεχώς να αποκτήσουν διαφορετική λειτουργία.

“Αύριο αυτά τα κτίρια μπορεί να είναι μία ταβέρνα, μπορεί να είναι μία καφετέρια. Αυτομάτως χωρίζουμε τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της παραλίας σε δύο στρατόπεδα. Τους ευνοημένους και τους μη ευνοημένους” σχολίασε, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ορθό.

Αλέξης Αθανασίου: Παρατηρήσεις μετά τη θετική ψήφο

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος αρκέστηκε στο να επαναλάβει τους λόγους που θεωρεί ακατάλληλο το εν λόγω σημείο που βυθίστηκαν τα συστήματα των κάδων, αναφερόμενος επιγραμματικά στη θετική ψήφο της παράταξής του κατά την αρχική συζήτηση του θέματος προ μηνών σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και του Λιμενικού Ταμείου.

“Η Δημοτική Αρχή πρέπει να μάθει να αφουγκράζεται τον κόσμο και τους δημότες πρώτα και μετά τους αιρετούς” σχολίασε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Αθανασίου, υπενθυμίζοντας πως στην τελευταία Οικονομική Επιτροπή είχε απαριθμήσει τους λόγους που θεωρεί κακή επιλογή το σημερινό σημείο εγκατάστασης των κάδων.

“Είναι πολύ κοντά στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και σέβομαι αυτό που είπε και ο Αντιδήμαρχος γιατί ήμασταν μαζί προχθές, αλλά είναι και ένα πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης.

Είπαμε επίσης ότι είναι δρόμος τριών κατευθύνσεων και διασταυρώσεων με μεγάλο φόρτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πεζούς και τροχοφόρα. Είπαμε ότι βρίσκεται απέναντι από στάση αστικής συγκοινωνίας και καταργήθηκαν και αρκετές θέσεις στάθμευσης μοτοποδηλάτων. Είναι πολύ κοντά σε θέση πρόσδεσης σκαφών αναψυχής και στον ποδηλατόδρομο” περιέγραψε ο κ. Αθανασίου, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, “Ζητήσαμε εγκαίρως αλλαγή των προτεινόμενων σημείων. Δεν είπε κανείς ότι δεν υπήρχαν μέσα στην εισήγηση της Υπηρεσίας ως προτεινόμενες θέσεις αυτές οι δύο”. Επανέλαβε δε, πως, “Ζητήσαμε εγκαίρως την αλλαγή των δύο θέσεων” σχολιάζοντας πως είναι λαϊκισμός να λέει η Δημοτική Αρχή πως η μείζονα μειοψηφία ενέκρινε τις θέσεις των συστημάτων. “Είναι λαϊκισμός να λέγεται πως είχαμε ψηφίσει μόνο θέσεις κάδων. Μόνο θέσεις κάδων είχαμε ψηφίσει σε αυτήν την απόφαση; Είχαμε ψηφίσει την υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο, τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης προμήθειας με περίπου 240 χιλ. ευρώ, τις προδιαγραφές που περιείχαν και τις ενδεικτικές θέσεις” συμπλήρωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε”, θέτοντας επί τάπητος τη σχετική δυνατότητα για το σύστημα βυθιζόμενων κάδων πλησίον του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

“Γιατί η ενδεικτική θέση στο 2ο Δημοτικό άλλαξε λίγο και πήγε λίγο πιο μέσα; Και γιατί απέναντι από τη Vodafone έδειχνε μία θέση το σχέδιο, δεν έδειχνε δύο;” σχολίασε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Σημειώνεται πως από την ίδια παράταξη μίλησε και ο δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Κοσμάς ο οποίος ανέφερε πως επί θητείας του στο Λιμενικό Ταμείο είχαν εξετασθεί και άλλα σημεία όπως στο ύψος της Αποκεντρωμένης.

Υπηρεσιακές διευκρινίσεις και επέκταση του δικτύου

Σημαντικές διευκρινίσεις για την επιλογή του σημείου στο παραλιακό τμήμα παρείχε η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας, Ολυμπία Τασσοπούλου.

“Οι ενδεικτικές θέσεις προφανώς προχώρησαν. Πήραν έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, έγκριση από το ΥΠΕΝ, έγκριση από το Λιμενικό Ταμείο, έγκριση έγκριση έγκριση και έπαψαν να είναι ενδεικτικές” ανέφερε η ίδια σε πρώτο επίπεδο, απευθυνόμενη στον Αλέξη Αθανασίου προς τον οποίον απάντησε τα εξής. “Κύριε Αθανασίου πρώτη φορά άκουσα ότι ζητήσατε αλλαγή θέσεων. Αρχές Φεβρουαρίου του 2021 έγινε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και την τελευταία έγκριση από το ΥΠΕΝ την πήραμε τον Ιούλιο του 2022. Θα έλεγα δεν θα ήταν σοφό να αλλάξουμε θέση. Να λέγαμε δεν κάνουμε το έργο θα ήταν πιο σοφό” πρόσθεσε, εξηγώντας εμμέσως τον χρόνο που απαίτησαν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και απαντώντας παρακάτω για τα συστήματα και τον αριθμό τους κατά την προμήθεια.

“Τα συστήματα ήταν εξ αρχής τρία. Ένα στο 2ο Δημοτικό και δύο στην παραλία. Είναι ξεκάθαρο. Στον τίτλο θα διαβάσετε ότι είναι τρεις θέσεις” πρόσθεσε, αναλύοντας επίσης πως από την ένταξη του έργου και μετά, “είχαμε διάφορες σκέψεις”.

“Καταρχήν υπήρχε η δέσμευση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για να επιλυθεί το θέμα του 2ου Δημοτικού. Αυτή η αλλαγή θέσης που είναι 1,5 μέτρο – πήγε πιο μέσα κατά 1,5 μέτρο – προέκυψε επειδή κατά τις εργασίες βρήκαμε καλώδιο μέσης τάσης που δεν είχαμε πληροφορηθεί από τη ΔΕΗ. Αναγκαστικώς πήγε” ανέφερε η κα Τασσοπούλου, αναφερόμενη παρακάτω και σε άλλα σενάρια, τα οποία απορρίφθηκαν προς το παρόν.

Συγκεκριμένα μίλησε για τη στάση των ΚΤΕΛ, για τον Σκλαβενίτη, για το Πνευματικό Κέντρο, τονίζοντας πως, “Για να αποφύγουμε μελλοντικά πολυφωτογραφημένα σημεία είπαμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα της παραλίας”. Σχετικά με αυτό, εξήγησε πως εξετάσθηκαν και σημεία όπως η πλατεία Άννης Κουτσοδόντη αλλά και έξω από τον θερινό κινηματογράφο “Παλλάς”, τα οποία δεν επελέγησαν λόγω μικρής έκτασης της πλατείας και επειδή θα έκλεινε η τροφοδοσία της αγοράς.

Βάσει των ανωτέρω, η ίδια υπερασπίστηκε τη θέση που τοποθετήθηκαν στην παραλιακή ζώνη, εξηγώντας πως η ύπαρξη και λειτουργία συστημάτων βυθιζόμενων κάδων είναι μία πολύ καλή εξέλιξη για την πόλη. “Θέλω να πάει καλά και ελπίζω να πάει καλά” πρόσθεσε η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας, τονίζοντας την αναγκαιότητα επέκτασης αυτής της προσπάθειας και σε άλλα σημεία του νησιού.