Σε εκκρεμότητα Υπουργική απάντηση για τη χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης των όψεών του, ενώ το μνημειακό κτίριο παρουσιάζει πολύ σοβαρά προβλήματα

Μέχρι τον Πρωθυπουργό για το Δημαρχείο Σύρου

Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, μετά από πρόσφατες νέες καταρρεύσεις τμημάτων του

Ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με την κατάσταση του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου, θα επιδιώξει η Δημοτική Αρχή, καθώς δυστυχώς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αν και είχε δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης των όψεών του (2,2 εκ. ευρώ), ωστόσο, τελικά δεν έχει ανταποκριθεί.

Το επιτακτικό αίτημα της δημοτικής πλευράς σχετικά με το απαραίτητο έργο της αποκατάστασης των όψεων του κτιρίου – μνημείου που δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και στην πλατεία Μιαούλη δεν μπορεί πλέον να μην τυγχάνει ξεκάθαρης απάντησης, καθώς υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος – στην καλύτερη περίπτωση -, δεδομένων των καταρρεύσεων τμημάτων του.

Προσφάτως δε, αποκλείστηκε τμήμα πεζοδρόμου που γειτνιάζει με το ιστορικό ακίνητο, προκειμένου να αποφευχθεί τραυματισμός σε πολίτες, αφού ο ένας εκ των δύο πυργίσκων παρουσίασε σοβαρές “απώλειες” μερών του.

Πλέον, η καθημερινή αγωνία της τοπικής κοινωνίας για το Δημαρχιακό Μέγαρο δεν μπορεί να τυγχάνει αδιαφορίας από την πλευρά των αρμοδίων σε επίπεδο κυβερνητικό, στο οποίο δε για μία ακόμη φορά προσφάτως απευθύνθηκε Δημοτική Αρχή, ζητώντας ανταπόκριση στα λογικά και στα αυτονόητα.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή οι αρχικές δεσμεύσεις του κ. Πέτσα - στον οποίον παρέπεμψε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σχετικά με το έργο της αποκατάστασης των όψεων -, δεν έχουν περάσει στην πράξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον του Δημαρχιακού Μεγάρου. Σε νέες τηλεφωνικές οχλήσεις δε, ο κ. Πέτσας δεν ανταποκρίνεται, με αποτέλεσμα ο Δήμος να προσανατολίζεται στον προγραμματισμό ενός απευθείας ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άλλωστε, όπως ξεκαθαρίζει ο Αντιδήμαρχος δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων όταν κυριολεκτικά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αφού τμήματα του κτιρίου αποκολλώνται, ενώ μέρη του έχουν κριθεί επικίνδυνα.

Αναπάντητες οι νέες οχλήσεις από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών

Ερωτηθείς για τη σοβαρή υπόθεση ο Μηνάς Αληφραγκής, αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και στις δεσμεύσεις του περί δρομολόγησης του έργου της αποκατάστασης των όψεων, τις οποίες όμως σήμερα, δεν έχει δει στην πράξη να προωθούνται.

“Παρόλο που στη συνάντηση που είχαμε κάνει στην Αθήνα με τον κ. Πέτσα στις αρχές Νοεμβρίου και ο οποίος φαινόταν να είναι ενήμερος για το πρόβλημα και χωρίς πολλές κουβέντες, δεσμεύθηκε ότι θα το χρηματοδοτήσει από το ΠΔΕ αρκεί να κάνει μία συνεννόηση με την κα Μενδώνη και με το γραφείο του Πρωθυπουργού, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ενάμιση μήνα μετά δεν έχουμε κανένα νεότερο. Ο Δήμαρχος έχει τηλεφωνήσει τουλάχιστον δέκα φορές και στο κινητό και στο γραφείο του, αλλά δεν απαντά στις κλήσεις. Είχαμε στείλει επιστολή να μας πουν τι γίνεται και δεν είχαμε κανένα νέο” γνωστοποίησε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως για το θέμα έχουν κάνει παρεμβάσεις και βουλευτές του νομού.

“Έχει γίνει επερώτηση στη Βουλή και από τον κ. Συρμαλένιο και από τον κ. Βρούτση πρόσφατα ενώ εμείς προχθές στείλαμε νέα επιστολή στον κ. Πέτσα με ενημέρωση στον Πρωθυπουργό” δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας παρακάτω πως, “Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί και είμαι εντελώς απογοητευμένος με τη στάση του Υπουργού. Ας μας απαντήσει κάτι. Προσωπικά είμαι απογοητευμένος. Ας μας πει έστω, ότι δεν μπορεί να μας χρηματοδοτήσει, δεν υπάρχει η δυνατότητα”. Σχετικά με αυτή τη στάση της απουσίας απαντήσεων, ο κ. Αληφραγκής πρόσθεσε πως, “Φαίνεται μία απαξίωση στο πρόσωπο της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου. Θέλουμε να ξέρουμε τι γίνεται για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Η υπόθεση είναι σοβαρή”.

Στην ερώτηση για ποιο λόγο η χρηματοδότηση δεν προέρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού που είναι και αρμόδιο, σημείωσε τα εξής. “Η κα Μενδώνη μας το είχε ξεκόψει ότι δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και εκείνη μας παρέπεμψε στον κ. Πέτσα και το Υπουργείο Εσωτερικών”.

Αν δεν τους ενδιαφέρει το κτίριο, να το πούνε”

Από την πλευρά του, ο κ. Αληφραγκής αναφερόμενος στην κακή κατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, εξήγησε πως η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για τη διάσωση του κτιρίου.

“Το Δημαρχείο δεν είναι ένα κτίριο μικρό που απλά ζητάμε να επισκευαστεί. Θέλουμε να λυθεί το θέμα γιατί είναι ένα κτίριο μνημείο. Είναι στην κληρονομιά της χώρας συνολικά και το κράτος έχει υποχρέωση να το χρηματοδοτήσει για να συντηρηθεί, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Ο Δήμος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Αν δεν τους ενδιαφέρει το κτίριο που λέγεται μνημείο, αυτό είναι μία διαφορετική και σοβαρή συζήτηση και να βγουν να το πουν” πρόσθεσε ο Μηνάς Αληφραγκής, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Ενώ από εκείνη τη συνάντηση είχαμε φύγει κατενθουσιασμένοι και μάλιστα μας είχε πει ότι εντός της ημέρας θα απαντήσει (σ.σ. ο Στ. Πέτσας) και ήταν παρόντες ο Δήμαρχος και ο Ανδρέας Γιαλόγλου, αυτό δεν έγινε ποτέ. Δεν ήρθε καμία απάντηση”.

Επικινδυνότητα και ανθρώπινες ζωές

Ο κ. Αληφραγκής παρακάτω ρωτήθηκε για το ζήτημα της επικινδυνότητας στον δημόσιο χώρο. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, το κτίριο αποτελεί απειλή για ανθρώπινες ζωές.

“Είναι και το θέμα της επικινδυνότητας αλλά είναι ένα κτίριο μνημείο. Κάποια τμήματά του ήδη επισήμως έχουν χαρακτηριστεί επισήμως επικίνδυνα όπως ο πύργος που “άνοιξε” τελευταία.

Κάποια στιγμή θα έρθουμε σε ένα σημείο να το χαρακτηρίσουμε όλο επικίνδυνο και να αναγκαστούμε να το εκκενώσουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αν το αφήσουμε στην τύχη του εκεί θα καταλήξουμε. Δεν μπορεί να στεγάζονται μέσα δημοτικές υπηρεσίες, δικαστήρια, το αρχαιολογικό μουσείο, στο ισόγειο να υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να προσπαθούμε να φτιάξουμε τη σταθερή έκθεση για τον Μάνο Ελευθερίου, να είναι ένα κτίριο επισκέψιμο γενικότερα και εμείς να το αφήνουμε σε αυτήν την κατάσταση. Έχει υποχρέωση η Πολιτεία να σκύψει στο θέμα και να κάνει κάποιες ενέργειες”.

Υποστήριξε μάλιστα πως προσωπικά ο ίδιος ανησυχεί σε έντονο βαθμό. “Είναι ένα σοβαρό θέμα και προσωπικά έχω χάσει τον ύπνο μου. Είναι ντροπή όλων αυτή η κατάσταση. Με ξενίζει η αμεσότητα του κ. Πέτσα στο ραντεβού της Αθήνας και μετά η απόλυτη απουσία. Τι να σκεφτούμε;” σχολίασε, λέγοντας ακόμη πως επί του κτιρίου και χωρίς άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να γίνει καμία επέμβαση. Ως εκ τούτου, το έργο της αποκατάστασης είναι η μοναδική λύση που πρέπει να προωθηθεί και μάλιστα το ταχύτερο.

“Ούτε μία μικρή παρέμβαση δεν μπορούμε να κάνουμε για την ασφάλεια όλων στον δημόσιο χώρο. Είπα στους μηχανικούς μας, τους ρώτησα αν μπορούμε να καθαιρέσουμε το κομμάτι του πύργου που είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Μου απάντησαν ότι θα πάμε φυλακή. Το κτίριο είναι μνημείο και θέλεις άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Όλη αυτή την κατάσταση δεν την βλέπουν;” αναρωτήθηκε σχετικά.

Ο Δήμος αδυνατεί να πληρώσει. Με το ΕΣΠΑ θα υπάρξει καθυστέρηση

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπήρξε ξεκάθαρος και για το θέμα της κάλυψης της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με όσα τόνισε, ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει ένα τόσο μεγάλο ποσό.

“Πολλοί μπορούν να αναρωτηθούν γιατί ο Δήμος δεν βάζει δικά του χρήματα. Να υπενθυμίσω πως η μελέτη έχει υποδείξει ένα έργο συντηρήσεων ύψους 2,2 εκατ. ευρώ για τις όψεις και ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει αυτό το ποσό” ανέφερε, σχολιάζοντας παράλληλα πως, “Ήδη πληρώνουμε “χαράτσι” 1,5 εκατ. ευρώ στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Πώς θα βγει αυτό το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ; Από που;”.

Στην ερώτηση αν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο σχετικά με διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και ένταξη του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο, υπήρξε σαφής.

“Πολλοί θα αναρωτηθούν και για το νέο ΕΣΠΑ. Για ποιο λόγο δεν το εντάσσουμε στο νέο ΕΣΠΑ αφού θα υπάρξουν προσκλήσεις. Πρέπει να πω πως στο νέο ΕΣΠΑ για να ενταχθεί και να ξεκινήσουν τα έργα, μιλάμε στην καλύτερη περίπτωση το 2025. Δεν μπορούμε να περιμένουμε” ανέφερε σε απόλυτο τόνο, λέγοντας ακόμη πως, “Ούτε το Δημαρχείο μπορεί να “περιμένει” στην κατάσταση που είναι. Αν θα το εντάξει η Περιφέρεια ή δεν θα το εντάξει. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα. Ακόμη τώρα ανοίγουν οι πρώτες προσκλήσεις. Μέχρι να καταθέσουμε προτάσεις, μελέτες κλπ, στην καλύτερη περίπτωση το 2025 θα ξεκινήσει έργο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει σήμερα σοβαρότατο πρόβλημα και μεγάλος κίνδυνος”.

Άμεσα στον Πρωθυπουργό

Ερωτηθείς πώς θα ανταποκριθεί η Δημοτική Αρχή στην περίπτωση που εξακολουθήσει να υπάρχει σιγή ιχθύος από το Υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε ξεκάθαρα πως θα απευθυνθούν στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Μετά την τελευταία επιστολή που στείλαμε και η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρωθυπουργό, η μόνη μας ελπίδα είναι να ζητήσουμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και θα το κάνουμε. Δεν είναι ένα κτίριο που μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη του. Επαναλαμβάνω, πρέπει να δουν το θέμα διαφορετικά. Είναι ένα κτίριο που ανήκει σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνον στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Αν μετά τις γιορτές δεν έχουμε καμία απάντηση στην επιστολή, θα ζητήσουμε ραντεβού με τον Πρωθυπουργό να δούμε τι γίνεται” πρόσθεσε, λέγοντας τέλος πως, “Κι ας μας πουν ότι θέλουν να το αφήσουν στην τύχη του, να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.