Συνάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης με το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

  • Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, 2022 - 17:06

Συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Σύρου- Ερμούπολης πραγματοποίησε κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής το Νικόλα Καΐλη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν βασικά ζητήματα λειτουργίας του Δήμου, όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, εξαιτίας της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Τοπική Διοίκηση.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο καλούνται να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα τους, ώστε να διατηρήσουν υψηλό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, σε πολλές περιπτώσεις υπερβάλοντας εαυτόν. Τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε προσωπικό, βοηθητικά μεν αλλά, δεν μπορούν όμως να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Εξαιτίας της υποχρηματοδότηση και της υποστελέχωσης, υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως η υπηρεσία αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής, ουσιαστικά απαξιώνονται. Οι υπηρεσίες λειτουργούν πολύ κάτω από τις δυνατότητες τους, μακριά από τις ανάγκες δημοτών και κατοίκων. Η κατάσταση αυτή μοιραία οδηγεί στην αύξηση της ανταποδοτικότητας ως βασικό στοιχείο λειτουργίας του Δήμου.

Χαρακτηριστικά παράδειγμα της υποχρηματοδότησης είναι οι όροι με τους οποίους προσλήφθηκαν οι σχολικοί καθαριστές, με άθλιες συμβάσεις που και την καθαριότητα και υγιεινή δεν εξασφαλίζουν και δεν είναι συμβάσεις για να ζει κάποιος, όπως και οι δυνατότητες που θα υπήρχαν για την άμεση κάλυψη αναγκών, με μικρότερα και μεγαλύτερα έργα, χωρίς μεσολάβηση εργολάβων, εφόσον υπήρχε το αναγκαίο εργατικό δυναμικό στο δήμο. 

Η ίδια η ζωή, οι εξελίξεις δείχνουν τα αδιέξοδα του σημερινού τρόπου ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, δείχνουν πως ο μόνος τρόπος για να μην πληρώνουν οι δημότες διπλά και τριπλά για την ικανοποίηση βασικών αναγκών είναι η πλήρης χρηματοδότηση Δήμων από το κράτος. Η απόδοση του συνόλου των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.

Ειδικότερα για την υποστελέχωση μπαίνει σαν ανάγκη, από την ίδια την καθημερινότητα μας, η διεκδίκηση της κατάργησης της απαράδεκτης απαγόρευσης μονίμων προσλήψεων και ο απεγκλωβισμός των προσλήψεων από την ανταποδοτικότητα. Η πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλεία, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που γενικεύει τις ελαστικές μορφές εργασίας και την εργασιακή ομηρία.