Αναμονή για έκτακτη ενίσχυση των Δημοτικών Επιχειρήσεων εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που έχουν επιβαρυνθεί, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Το ενεργειακό κόστος προκάλεσε χρέη

Στο κόκκινο η ΔΕΥΑ Σύρου, η οποία προσπαθεί να μην προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγιά της

Σε αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για απευθείας επιχορήγηση των ΔΕΥΑ της χώρας, με σκοπό την ανακούφισή τους από τα υπέρογκα οικονομικά βάρη που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύρου, η οποία από μηδενικό χρέος έφτασε να έχει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ εκκρεμότητες προς τη ΔΕΗ.

Το Διοικητικό Συμβούλιό της αν και δέχθηκε εισήγηση για αναπροσαρμογή των τελών που καταβάλλουν οι δημότες σε ποσοστό 120%, απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίον θα αυξηθεί η πίεση προς το κεντρικό κράτος, ώστε να υπάρξουν έκτακτες επιχορηγήσεις που θα αποτρέψουν οποιαδήποτε ανατροπή στα τιμολόγια των καταναλωτών.

Σε νεότερη ενημέρωση του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέα Γιαλόγλου, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξη Αθανασίου, ο πρώτος τόνισε πως έχει κατατεθεί με σαφήνεια το αίτημα της πλευράς της Σύρου σχετικά με το κομμάτι των επιχορηγήσεων και συγκεκριμένα αυτές να υπάρξουν βάσει των ενεργειακών καταναλώσεων και όχι βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Μάλιστα, αυτό το κριτήριο “αγγίζει” ακριβώς την πραγματικότητα, αν τονισθεί το γεγονός πως η Σύρος εν προκειμένω, έχει εργοστάσιο αφαλάτωσης, η λειτουργία του οποίου εκτινάσσει το κόστος.

Αναμονή επιχορηγήσεων σε δόσεις

Το σοβαρό θέμα έθεσε επί τάπητος ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας πως, τα μέλη της παράταξής του, εστιάζουν σε αυτό, καθώς θα πρέπει να βρεθεί λύση, ώστε να μην υπάρχει στον αέρα η αγωνία και ο φόβος αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΥΑΣ, σε μία χρονική στιγμή δε, που ο πληθωρισμός και οι συνέπειές του, πλήττουν κάθε νοικοκυριό.

“Επανερχόμαστε στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα στο δυσβάσταχτο ποσό που έχει φτάσει να χρωστά η ΔΕΥΑΣ στη ΔΕΗ μέσω του προϋπολογισμού της. Θα θέλαμε μία αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί και αν αυτές είχαν κάποιο αποτέλεσμα” σχολίασε χαρακτηριστικά, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου να υπενθυμίζει τις κινήσεις του στη γενική συνέλευση των ΔΕΥΑ της χώρας, παρουσία αρμόδιων Υπουργών.

“Στις 2 Δεκεμβρίου είχα ανέβει μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ στην 32η Γενική Συνέλευση των ΔΕΥΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ήταν ο Υπουργός κ. Πέτσας, ήταν παρόντες εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων, Γενικοί Γραμματείς από το ΥΠΕΝ, από τη ΡΑΕ, από τις ΔΕΥΑ οι εκπρόσωποι κ.α.. Δύο ήταν τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν. Το ένα ήταν το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ και το δεύτερο ήταν η στελέχωση των ΔΕΥΑ” σχολίασε πρωτίστως, εμμένοντας στο “καυτό” θέμα του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, πανελλαδικά εντοπίζεται το πρόβλημα, με ένα ποσό υψηλού χρέους που παρουσιάζουν όλες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.

“Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ κατά την ημέρα της συζήτησης είχε ξεπεράσει το ποσό των 120 εκ. Ευρώ σε εθνικό επίπεδο. Ακούσαμε τις τοποθετήσεις του Υπουργού του κ. Πέτσα, ο οποίος είπε το εξής. Είπε πως θα διατεθούν 20 εκ. Ευρώ μέσα στο 2022” πρόσθεσε ο κ. Γιαλόγλου, τονίζοντας ακόμη πως, “Περιμένουμε από μέρα σε μέρα τη σχετική έγκριση γιατί προϋπέθετε μία νομοθετική ρύθμιση η οποία έχει γίνει. Για την απευθείας χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ υπήρχε ένα νομικό ζήτημα το οποίο ξεπεράστηκε. Αυτό που ακούσαμε από τα χείλη του Υπουργού ήταν ότι 20 εκ. Ευρώ θα επιχορηγηθούν μέσα στο 2022 και το 2023 θα υπάρχει μία περαιτέρω χρηματοδότηση, το ύψος της οποίας ακόμη δεν είναι γνωστό. Μπορεί να είναι 20 εκ. Ευρώ, μπορεί να είναι και περισσότερα”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η νέα χρηματοδότηση ειπώθηκε από τον κ. Πέτσα πως, “είναι εξαρτημένη από κάποια συμφωνία που πρέπει να γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων”.

Κριτήριο η ενεργειακή κατανάλωση

Η παρέμβαση από πλευράς Σύρου, ξεκαθάρισε πως κινήθηκε στο θέμα των κριτηρίων βάσει των οποίων θα πρέπει να προκύψει η έκτακτη επιχορήγηση.

“Επειδή θεώρησα ότι η δική μας η ΔΕΥΑ είναι από τις πλέον πληττόμενες από το ενεργειακό κόστος, δεδομένου ότι ναι μεν έχουν επιβαρυνθεί όλες οι ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, όμως το φορτίο της επιβάρυνσης, η ένταση της επιβάρυνσης δεν είναι ίδια στην κάθε ΔΕΥΑ και εμείς θεωρώ ότι είμαστε στο κόκκινο, στο χειρότερο βαθμό επιβάρυνσης, πήρα τον λόγο μεταξύ λίγων προέδρων και έθεσα το ζήτημα ότι η χρηματοδότηση από τους πόρους που προβλέπει να δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις ΔΕΥΑ, δεν πρέπει να γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια όπως γινόταν μέχρι τώρα με τους ΚΑΠ, αλλά να συναρτηθεί άμεσα με την ένταση της ενεργειακής επιβάρυνσης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, γνωστοποιώντας πως αυτή υπήρξε η διαβεβαίωση και από πλευράς Ένωσης των ΔΕΥΑ.

“Με διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, ο Γεωργής Μαρινάκης, ότι αυτός ακριβώς θα είναι ο τρόπος χρηματοδότησης. Δηλαδή θα έχει να κάνει με την ενεργειακή επιβάρυνση” επανέλαβε, μιλώντας παρακάτω για το ύψος της οφειλής στην περίπτωση της Σύρου.

“Να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι εμάς το ενεργειακό κόστος μας δημιουργεί για πρώτη φορά ένα χρέος της τάξεως του 2.300.000 ευρώ όταν μέχρι τον Αύγουστο του 2021 ήμασταν μηδενικοί, όταν τον Σεπτέμβριο του 2022 φτάσαμε σχεδόν τις 400 χιλ. ευρώ από την επιβάρυνση της ρήτρας και μόνο 300 χιλ. ευρώ ήταν από το εργοστάσιο. Όταν ολόκληρος ο Δήμος Αθηναίων έχει ενεργειακή επιβάρυνση 30 εκ. Ευρώ με εκατομμύρια κόσμου και εμείς με 22.000 πληθυσμό όταν έχουμε 2.300.000 ευρώ, καταλαβαίνετε ποια είναι η συσχέτιση και πώς πρέπει να γίνει ο διαμοιρασμός”.

Ως εκ τούτου, εξήγησε πως η ΔΕΥΑ Σύρου παρομοίως με άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις βρίσκεται “σε αναμονή του ποσού που θα έρθει, όχι να καλύψει 100%, αλλά να ανακουφίσει την επιβάρυνση που έχουμε υποστεί”.

Απορρίφθηκε η μετακύλιση του χρέους στους δημότες

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου αναφέρθηκε και στην απόφαση που πήρε το Δ.Σ. να μην μετακυλίσει το χρέος στους δημότες, μέσω αύξησης χρεώσεων στα τιμολόγια του νερού.

“Ανέφερα στην ομιλία μου ότι έχω εισήγηση από την οικονομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΣ για αύξηση του τιμολογίου του νερού της τάξης του 120%, το οποίο δεν αποδεχθήκαμε στο διοικητικό συμβούλιο και ορθώς δεν το αποδεχθήκαμε αλλά ήθελα να δείξω ότι αυτό το φορτίο ούτε στους δημότες οφείλεται, ούτε στην ΔΕΥΑΣ και στη λειτουργία της οφείλεται” πρόσθεσε ο κ. Γιαλόγλου, ξεκαθαρίζοντας τέλος και για μια ακόμη φορά πως, “Είναι κάτι που μας ήρθε εξωγενώς και φυσικά δεν μπορούμε να το μετακυλήσουμε στους δημότες”. Έκλεισε την ενημέρωσή του, λέγοντας πως, “Είμαστε σε αναμονή ως προς αυτό το θέμα” και υπογραμμίζοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να ανταποκριθεί το ταχύτερο.