Στον δρόμο της αποκατάστασης μετά από τρεις θητείες
- Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, 2023 - 06:19
Σε τροχιά αποκατάστασης “μπαίνουν” τα πρώτα τέσσερα ταφικά μνημεία στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, μετά από τρεις δημοτικές θητείες κατά τις οποίες το θέμα της διάσωσής τους συνάντησε καθυστερήσεις, συζητήσεις και εμπόδια.
Ο σύμβουλος που συνεργάζεται με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ολοκληρώνει τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης ώστε μέχρι τέλος Μαρτίου να προκηρυχθεί το σημαντικό έργο που θα χαρίσει την πολυπόθητη “αναγέννηση” στα ταφικά μνημεία των Πρασσακάκη, Γεωργιάδου, Γιαννίκογλου και Πρώιου, για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 450 χιλ. ευρώ.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει τις οριστικές μελέτες και ο Δήμος οφείλει να δημοπρατήσει το έργο. Ωστόσο, για ένα τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο εγείρεται προβληματισμός στη δημοτική πλευρά, αφού από το Υπουργείο δεν θα υπάρχει επίβλεψη για την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Τόσο, ο αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, όσο και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου μιλούν αναφορικά με το σοβαρό θέμα, με φόντο τη στάση του κεντρικού κράτους. Παράλληλα, σχολιάζουν πως θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να ανταποκριθεί και για τα υπόλοιπα ταφικά μνημεία, για τα έντεκα εκ των οποίων έχει προμελέτες, λέγοντας μάλιστα πως, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.
Υπενθυμίζεται πως προ έτους είχε επισκεφθεί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τη Σύρο, η οποία είχε περιηγηθεί στα ταφικά μνημεία και είχε δεσμευθεί για την ανάπτυξη μέριμνας σχετικά με το πολύ δύσκολο έργο της διάσωσής τους. Σύμφωνα με όσα είχε πει, προϋπόθεση αποτελεί η εκπόνηση οριστικών μελετών ενδεχομένως σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες Πανεπιστημίων.
Εντός 2023 η έναρξη του έργου
Τις εξελίξεις για το έργο αποκατάστασης των τεσσάρων ταφικών μνημείων γνωστοποίησε μέσω δηλώσεών του στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.
“Στις 20 Οκτωβρίου του 2022 πήραμε από το Υπουργείο Πολιτισμού την τελική έγκριση της επικαιροποίησης των μελετών για τα τέσσερα ταφικά μνημεία, με ορισμένες παρατηρήσεις, οι οποίες απαντήθηκαν από τον μελετητή – σύμβουλο που συνεργαζόμαστε. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση σύνταξης των τευχών δημοπράτησης. Ο σύμβουλος έχει περιθώριο να μας τα παραδώσει μέχρι τέλη Μάρτη με αρχές Απρίλη, προκειμένου να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό” ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως, για την υλοποίηση του έργου υπάρχει χρονοδιάγραμμα ενός έτους.
“Υπάρχει περιθώριο ενός έτους από τη στιγμή της ανάδειξης του εργολάβου και της σχετικής σύμβασης, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου” τόνισε, εκτιμώντας πως εντός του 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στα μνημεία των Πρασσακάκη, Γεωργιάδου, Γιαννίκογλου και Πρώιου.
“Υπολογίζουμε και βάσει των χρόνων της σύμβασης του συμβούλου ότι το έργο θα δημοπρατηθεί τέλη Μάρτη και μετά θα βρεθεί ο εργολάβος. Άρα μέσα στη χρονιά θέλουμε να ξεκινήσει” πρόσθεσε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε μέσω δήλωσής του στην εφημερίδα και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου.
“Το έργο αυτό έχει ταλαιπωρήσει τρεις δημοτικές αρχές. Δείχνει ότι βαίνει σε ένα αίσιο τέλος για να προκηρυχθεί. Μακάρι να ξεκινήσει το έργο διότι αυτό θα “βγάλει” και άλλα ταφικά μνημεία στο προσκήνιο” σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στον “πάγο” τα υπόλοιπα ταφικά μνημεία
Δεδομένης της συμπερίληψης των μαυσωλείων της Σύρου στην Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων του Οργανισμού Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), κρίνεται αναγκαία η αποκατάσταση και των υπολοίπων ταφικών μνημείων.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Αληφραγκής, γνωστοποίησε πως μέχρι σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ανταποκριθεί.
“Όταν είχε έρθει η κα Μενδώνη πολλά είχε πει τότε. Για τα ταφικά, για το Λοιμοκαθαρτήριο. Προς το παρόν δεν υπάρχει φως για κάτι. Για άλλα έντεκα ταφικά μνημεία υπάρχουν προμελέτες. Κι αυτές χρειάζονται επικαιροποίηση. Τις συγκεκριμένες προμελέτες τις έχει το Υπουργείο Πολιτισμού. Την επικαιροποίησή τους, σίγουρα δεν μπορεί να την αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με τα στελέχη που διαθέτει. Μιλάμε για ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο αντικείμενο” σχολίασε ο ίδιος, υποστηρίζοντας σε απόλυτο τόνο πως, “Αυτό είναι κανονικά υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Και να τα χρηματοδοτήσει και να τα προωθήσει. Αλλά εδώ δεν έχουμε δει ακόμη αντανακλαστικά για το έργο της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου. Πόσο μάλλον για τα υπόλοιπα ταφικά μνημεία”.
Ο κ. Αληφραγκής πρόσθεσε πως το θέμα είχε αναφερθεί και στις συναντήσεις με την Υπουργό, Λίνα Μενδώνη στην Αθήνα, σχολιάζοντας πως, “Δυστυχώς οι ρυθμοί του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ρυθμοί αιωνιότητας”.
Παρομοίως και ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου υπενθύμισε πως, “Το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού είχε κάνει τις προμελέτες. Είχαν προταχθεί 15 ταφικά μνημεία, τα τέσσερα τα προχωράμε με το έργο που θα “τρέξει” και απομένουν άλλες έντεκα προμελέτες. Αυτές οι υπολοιπόμενες μελέτες είναι μελέτες συντήρησης και όχι αποκατάστασης”. Σύμφωνα με τον ίδιο οι εν λόγω προμελέτες χρειάζονται επικαιροποίηση, καθώς παρατήρησε πως, “κάποια ταφικά μνημεία χρήζουν όχι μόνο συντήρησης αλλά και αποκατάστασης. Δηλαδή να διαλυθούν, να αποκατασταθούν φθαρμένα μέλη και να προχωρήσει μετά η σύνθεσή τους”. Ξεκαθάρισε δε, πως, “Γι αυτά δεν έχει γίνει κάποια περαιτέρω ενέργεια από το Υπουργείο”.
Ζητούν επίβλεψη από το Υπ. Πολιτισμού
Σοβαρό θέμα που απασχολεί τον Δήμο είναι πως κανονικά το Υπουργείο Πολιτισμού όφειλε να πάρει την ευθύνη της επίβλεψης για το έργο της αποκατάστασης των τεσσάρων ταφικών μνημείων.
“Για τα τέσσερα ταφικά μνημεία κάναμε ανάθεση συμβούλου και προχωράμε. Μάλιστα η ευθύνη πέρασε σε εμάς, παρότι ως Δήμος τότε, είχαμε πει ότι κανονικά πρέπει να κάνει το έργο το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα πράγματα άλλαξαν. Το έργο θα το δημοπρατήσουμε εμείς και θα προχωρήσουμε με τον σύμβουλο. Τι άλλο να πω όταν μιλάμε για ένα έργο τόσο εξειδικευμένο για το οποίο δεν θα έχει την επίβλεψη το Υπουργείο Πολιτισμού” σχολίασε ο κ. Διακοδημητρίου, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Ο προβληματισμός μας είναι συγκεκριμένος. Θέλουμε να διασωθούν τα ταφικά μνημεία. Το Υπουργείο που είναι; Μέχρι το 2014 υπήρχε μία προγραμματική σύμβαση που έλεγε ότι υπάρχει χρηματοδότηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με τα τέσσερα ταφικά μνημεία. Υπήρχε η πρόβλεψη για να κάνει την επίβλεψη το Υπουργείο Πολιτισμού. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Μας αφήνουν “ξεκρέμαστους”. Ούτε επίβλεψη αναλαμβάνουν”.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, γνωστοποίησε πως ο ίδιος θα επιμείνει στο αίτημα περί επίβλεψης και από το Υπ. Πολιτισμού. “Προσωπικά θα πιέσω όσο μπορώ να έρχονται και να ελέγχουν. Γιατί στο τέλος, μπορεί να έρθει κάποιος καλοθελητής και να πει ότι δεν κάναμε καλή συντήρηση. Όλα τα περιμένουμε. Άρα, για την επίβλεψη θα πιέσουμε” ανέφερε, λέγοντας τέλος πως ο Δήμος προχωρά έχοντας εμπιστοσύνη στον τεχνικό σύμβουλο. “Παραμένουμε ψύχραιμοι καθώς ο σύμβουλος, Στρατής Παυλίδης έχει εμπειρία, αλλά σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν πρέπει να μεταθέτει την ευθύνη. Ο προβληματισμός μας είναι συγκεκριμένος” τόνισε, καταλήγοντας στο θέμα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- “Ακτινογραφία” στις εργασίες αποκατάστασης των ταφικών μνημείων
16 Ιαν. 2025 - 6:20 - Πρώτες αποτυπώσεις και σταδιακή αποσύνθεση των ταφικών μνημείων
26 Νοε. 2024 - 6:20 - “Διαβατήριο” για την ψηφιακή αποτύπωση όλων των ταφικών μνημείων
15 Οκτ. 2024 - 6:20 - Αρχίζει η “αναγέννηση” των ταφικών μνημείων
23 Σεπ. 2024 - 6:20 - Σε “ράγες” υλοποίησης η αποκατάσταση των πρώτων ταφικών μνημείων
25 Ιουλ. 2024 - 6:20