Κινήσεις από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για έγκριση κάλυψης θέσεων δημοτικών αστυνόμων με φόντο το σοβαρό πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης

Χτυπά “κόκκινο” η ανάγκη για Δημοτική Αστυνομία

Το Υπ. Εσωτερικών “ανοίγει” τη δυνατότητα προσλήψεων στους Δήμους

Στην απόκτηση δημοτικών αστυνόμων προσβλέπει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, για τη διαχείριση του σοβαρού προβλήματος της παράνομης στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο, ανταποκρινόμενος στη δυνατότητα προσλήψεων που “ανοίγει” πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε τοπικό επίπεδο, ο “εφιάλτης” του κυκλοφοριακού και η αντιμετώπισή του, απαιτεί πολλές προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων είναι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία στη Σύρο είχε διαλυθεί - ατυχώς - την περασμένη θητεία.

Οι εικόνες του κέντρου της Ερμούπολης σε καθημερινή βάση που θέλουν τους μικρούς πεζόδρομους να έχουν μετατραπεί σε parking, αλλά και η συστηματική αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίων από μηχανές, καθώς ακόμη και θέσεων ΑΜΕΑ από οχήματα, συνθέτει μία “εκρηκτική” κατάσταση που υπαγορεύει αναζήτηση λύσεων τα ταχύτερο.

Προχθές, το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του γνωστοποίησε πως παρέχει τη δυνατότητα προσλήψεων – μέσω ΑΣΕΠ – ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας σε όλους τους Δήμους, αρκεί να υποβάλουν εγκαίρως τα αιτήματά τους και συγκεκριμένα, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Η ανωτέρω εξέλιξη τυγχάνει αξιοποίησης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκο Φωτεινιά να δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” πως θα ζητηθεί σίγουρα η κάλυψη τριών θέσεων για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων και στην περίπτωση που το δημοτικό ταμείο αντέχει επιπλέον δαπάνες μισθοδοσίας, τότε, θα ζητηθούν τρεις ακόμη θέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στον τρέχοντα προϋπολογισμό ο Δήμος έχει συμπεριλάβει το ποσό των 14.792,40 ευρώ και πρόκειται για χρήματα που επαρκούν μόλις για τρεις δημοτικούς αστυνόμους.

Ως εκ τούτου, άξιο απορίας είναι αν τελικά ο κ. Φωτεινιάς θα καταφέρει να “αποσπάσει” θετική έγκριση από την Οικονομική Υπηρεσία σχετικά με την πρόσληψη όχι μόνον τριών, αλλά συνολικά έξι δημοτικών αστυνόμων.

Έξι θέσεις αν “αντέχει” το ταμείο

Σχετικά με το σοβαρό θέμα που κατ’ επανάληψη έχει έρθει στο προσκήνιο των δημοτικών πραγμάτων, ο Νίκος Φωτεινιάς μίλησε για τις κινήσεις που κάνει σήμερα ο Δήμος, με φόντο την εγκύκλιο που προωθήθηκε προχθές στους ΟΤΑ.

Αρχικά γνωστοποίησε τις κενές θέσεις στο οργανόγραμμα του Δήμου, ενώ εν συνεχεία, εξήγησε ποιο είναι το αίτημά του προς το Υπουργείο. “Ο Δήμος στο οργανόγραμμά του έχει έξι θέσεις για τη Δημοτική Αστυνομία. Ήδη στον προγραμματισμό μας για τις προσλήψεις βάσει σχετικής νομοθεσίας εγκρίθηκαν και δεσμεύθηκαν από το Υπουργείο, δύο θέσεις ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και μία θέση ΤΕ. Οπότε, ήδη με προκήρυξη που θα κάνει το ΑΣΕΠ, αυτές οι τρεις θέσεις θα καλυφθούν” ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας επιπλέον πως, “από τις θέσεις που έχουμε στο οργανόγραμμα, απομένουν 1ΔΕ, 1ΤΕ και 1ΠΕ της Δημοτικής Αστυνομίας”. Όπως πρόσθεσε, “σύμφωνα με την εγκύκλιο και αυτές μπορούμε να τις βάλουμε – αν έχουμε χρήματα και βεβαίωση από την Οικονομική Υπηρεσία ότι μπορούμε να πληρώσουμε μισθοδοσία -, ώστε να ενταχθούν σε αυτήν την προκήρυξη”.

Στην ερώτηση ποια θα είναι η τελική απόφασή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξήγησε τα εξής: “Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα υπάρξει συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, ώστε να δούμε αν υπάρχουν τα χρήματα και μπορούμε να πάρουμε απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή, για να ζητήσουμε και αυτές τις θέσεις”. Επανέλαβε, βέβαια, πως γνωρίζει ότι, “στον προϋπολογισμό μας αυτή τη στιγμή, ο κωδικός που υπάρχει αφορά μόνον τρία άτομα”.

Μόνιμες θέσεις αλλά… μελλοντικά

Στην παρατήρηση πως οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και άρα, αυτό θα σημάνει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, ωστόσο όμως, όχι σε άμεσο χρόνο, ο κ. Φωτεινιάς σχολίασε τα εξής. “Το θετικό είναι πως ό,τι προκηρύσσεται μέσω ΑΣΕΠ είναι για μόνιμες θέσεις. Στον ΟΕΥ υπήρχαν αυτές οι θέσεις, απλά δεν είχαμε προσωπικό για να τις καλύψει” ανέφερε, τονίζοντας ακόμη πως, “Προσωπικά πιστεύω ότι θα καρποφορήσει σε έναν χρόνο από σήμερα. Είναι οι γνωστές διαδικασίες για το ΑΣΕΠ”.

Εναλλακτικό σενάριο

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η Σύρος, αναμένεται να μείνει χωρίς δημοτικούς αστυνόμους για ένα ακόμη καλοκαίρι.

Ερωτηθείς σχετικά με εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απόκτηση δημοτικών αστυνόμων, ο κ. Φωτεινιάς υπήρξε συγκεκριμένος.

“Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου βάσει άλλης εγκυκλίου δίνεται η δυνατότητα να επανέλθουν κι άλλα άτομα που ήταν στη Δημοτική Αστυνομία. Ήδη σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί δέχθηκα στο γραφείο μου έναν πρώην δημοτικό αστυνόμο, ο οποίος θα κάνει αίτηση και ακόμη ένας έχει ζητήσει την επανένταξή του στη Δημοτική Αστυνομία από άλλο μέρος”, τόνισε σχετικά, λέγοντας παράλληλα πως αν ευδοκιμήσει η συγκεκριμένη προσπάθεια, τότε, το νησί, το επόμενο καλοκαίρι, θα πάρει “ανάσα” στο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης. “Εάν καταφέρουμε να πάρουμε αυτά τα πρόσωπα τότε ίσως να έχουμε δύο δημοτικούς αστυνόμους το καλοκαίρι” πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας σε απόλυτο τόνο πως, “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανασυστήσουμε τη Δημοτική Αστυνομία”.

Στην ερώτηση για το αν οικονομικά, μπορεί να καλύψει αυτά τα επιπλέον δύο πρόσωπα ο Δήμος, ο κ. Φωτεινιάς διευκρίνισε πως, “θεωρώ ότι μπορούμε να το κάνουμε επειδή ο ένας υπηρετεί στον Δήμο μας και δεν χρειάζεται επιπλέον χρήματα για μισθοδοσία και το άλλο πρόσωπο που ενδιαφέρεται να επιστρέψει, θα μετακινηθεί”.

Πάντως, στην περίπτωση που ο Δήμος δεν καταφέρει τελικά να αποκτήσει δημοτικούς αστυνόμους την προσεχή περίοδο, δεν αποκλείεται να καταφύγει στη “λύση” της πρόσληψης ενός σεκιούριτι, μέσω της συνεργασίας του με τον Εμπορικό Σύλλογο. Μία επιλογή που εφαρμόστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και που όμως δεν απέφερε σημαντικά αποτελέσματα, αφού μόνον η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για παράνομη στάθμευση.