Πιέσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στον εργολάβο, ώστε να αρχίσει το ταχύτερο το έργο, στο οδικό τμήμα

Εργοτάξιο ξανά ο δρόμος του Βούρλη

Θα απαγορευθεί εκ νέου η διέλευση οχημάτων και mini bus και(!) κατά την περίοδο του Πάσχα

Ο “αποκλεισμός” του δρόμου της περιοχής του Βούρλη αναμένεται να επανέλθει ως αναγκαίο μέτρο για την ολοκλήρωση του έργου της ανακατασκευής του οδικού τμήματος στην περιοχή, καθώς αυτό επιβάλλεται να υλοποιηθεί το ταχύτερο.

Βάσει των ανωτέρω, θα προκύψει όχληση στην περιοχή και ταλαιπωρία σε όσους μετακινούνται σήμερα από τον συγκεκριμένο δρόμο, καθώς το έργο πρέπει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς πλέον, για να “λειτουργήσει” προσεχώς με ασφάλεια για τους πολίτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κοινής Γνώμης αλλά και τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, η εκτέλεση του έργου δεν θα σταματήσει ούτε το Πάσχα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής του Βούρλη, αφού ο εργολάβος έχει στη διάθεσή του χρονικό περιθώριο έξι μηνών.

Πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση που είχε σταματήσει προ καιρού, καθώς ο εργολάβος είχε διαφωνία με τον Δήμο στην κοστολόγηση του έργου με βάση τις τιμές των υλικών που έχουν αυξηθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Η αρμόδια αρχή απέρριψε τις ενστάσεις του και σήμερα ο εργολάβος καλείται να συνεχίσει το έργο με τις τιμές που προέβλεψε ο Δήμος. Για όλα τα παραπάνω, έχει προγραμματιστεί συνάντηση αύριο στην Τεχνική Υπηρεσία, ανάμεσα σε στελέχη της, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον εργολάβο, με σκοπό να προσδιοριστεί ακριβώς ο χρόνος συνέχισής του.

Υποχρεωμένος να “τρέξει” ο εργολάβος

Αναφορικά με τον χρόνο που θα εκτελεστεί το έργο ρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με όσα είπε, ο εργολάβος οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα, αφού οι ενστάσεις του σχετικά με την κοστολόγηση απορρίφθηκαν.

“Για το έργο του Βούρλη έχουμε και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όσον αφορά την απόρριψη της ένστασης του εργολάβου, η οποία είχε απορριφθεί και από το τεχνικό συμβούλιο. Στην Οικονομική Επιτροπή (σ.σ. σήμερα) εγκρίνουμε τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα με τις νέες τιμές, δηλαδή αυτές που έχει προτείνει η Υπηρεσία και την Τετάρτη θα έρθει ο εργολάβος ώστε να συνεννοηθούμε και να ξεκινήσει το έργο” τόνισε σχετικά ο Μηνάς Αληφραγκής, απαντώντας παράλληλα και στην ερώτηση ποια είναι η πρόταση του Δήμου για τον χρόνο έναρξης της παρέμβασης του οδικού τμήματος του Βούρλη.

“Η δική μας θέση μετά από όλα αυτά είναι να ξεκινήσει άμεσα το έργο. Την Τετάρτη, γι αυτό θα συνεννοηθούμε με τον εργολάβο” πρόσθεσε ο ίδιος, προσδιορίζοντας τι έχει απομείνει να εκτελεστεί στο πλαίσιο του έργου.

“Αυτό που απομένει είναι να γίνουν οι εργασίες στο οδόστρωμα. Μιλάμε για ένα διάστημα 6 μηνών που έχει πάρει παράταση ο εργολάβος βάση νόμου” σχολίασε παρακάτω, απαντώντας και στην ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο ο ανάδοχος να καθυστερήσει την εξέλιξη του έργου, επειδή ενδεχομένως να εμμένει στη θέση του πως η δαπάνη που θα κάνει είναι υψηλότερη από αυτή που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της σύμβασης.

“Οι ενστάσεις του απορρίφθηκαν και από το τεχνικό συμβούλιο και από την Αποκεντρωμένη” επανέλαβε ο κ. Αληφραγκής, τονίζοντας παράλληλα πως, “Ακόμη και νομικά να θέλει να προσφύγει είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει το έργο και μετά ας κάνει ό,τι θέλει”.

Εκ νέου “κλείσιμο” του δρόμου

Για την υλοποίηση του έργου, αυτονόητα προκύπτει το συμπέρασμα πως ο δρόμος θα μετατραπεί σε εργοτάξιο. Ως εκ τούτου, η διέλευση θα απαγορευθεί.

“Από τη στιγμή που θα αρχίσει το έργο, θα συνεχιστεί απαραίτητα” εξήγησε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως, “Δεν πρόκειται να σταματήσουμε το Πάσχα”.

“Από τη στιγμή που θα αρχίσει το έργο, ο δρόμος θα είναι σκαμμένος. Δεν μπορεί να κλείσει και να ξεκινάμε μετά το Πάσχα. Θα κάνουμε όλοι υπομονή για να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτό το σημαντικό έργο” συμπλήρωσε, λέγοντας μάλιστα πως ουσιαστικά δεν υπάρχει περιθώριο άλλων καθυστερήσεων, αφού μέχρι στιγμής βασικό εμπόδιο στη συνεχή εκτέλεσή του, ήταν να μην προκύψει όχληση σε περιόδους με υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί.

“Άλλωστε μέχρι τώρα οι καθυστερήσεις που έχουν προκύψει οφείλονται και σε αυτό, στο να μην έχουμε όχληση το καλοκαίρι και το Πάσχα. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να γίνει. Αν ανοιχτεί ο δρόμος δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Έχει κατανοήσει και ο εργολάβος ότι στον Δήμο δεν “παίζουμε”. Πιστεύω να ολοκληρώσουμε” δήλωσε στην εφημερίδα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Στην παρατήρηση αν θα μπορούσε να παραμείνει εκ περιτροπής “ανοικτό” το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, ο ίδιος απέρριψε αυτό το σενάριο κατηγορηματικά, για λόγους ασφάλειας των οδηγών.

“Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Ο δρόμος θα σκαφτεί μισό μέτρο. Οπότε θα αποκλειστεί η διέλευση οχημάτων. Κατανοώ ότι θα υπάρχει όχληση για τον κόσμο, αλλά είναι ένα έργο που το “τραβάμε” δύο με τρία χρόνια. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό και πιστεύω να τελειώσουμε”.

Παύει η διέλευση των mini bus

Αλλαγές θα υπάρξουν και όσον αφορά την απόφαση που είχε πάρει προσφάτως το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τη διέλευση μόνον των mini bus από την κατηγορία των βαρέων οχημάτων, στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σύμφωνα με όσα γίνονται αντιληπτά, κατά την εξέλιξη του έργου, δεν θα περνούν ούτε τα mini bus.

“Η απόφασή μας εφαρμόζεται εδώ και καιρό. Διέρχονται κανονικά τα mini bus. Από τότε που είχαμε πάρει αυτή την απόφαση, γίνονται κανονικά τα δρομολόγια. Όμως σύντομα θα επιστρέψουμε στην απαγόρευση, για να εκτελεστεί το έργο” σημείωσε ο Μηνάς Αληφραγκής, τονίζοντας πως γι αυτόν τον λόγο δεν έχουν αναρτηθεί προς το παρόν τα επικαιροποιημένα δρομολόγια στις στάσεις αναμονής επιβατών.

“Αυτά τα παράπονα μου έχουν μεταφερθεί. Αυτή τη στιγμή έχουν τροποποιηθεί τα δρομολόγια και εκτελούνται σε μεγαλύτερο χρόνο, γιατί “μεγάλωσε” η απόσταση που καλύπτουν μέχρι τη Δόξα. Θυμίζω ότι η στάση γινόταν στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Όμως, από τη στιγμή που θα εκτελεστεί το έργο, θα επιστρέψουμε στα παλιά δρομολόγια που ίσχυαν μέχρι πρότινος” διευκρίνισε, λέγοντας τέλος πως, “Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα πάμε στα νέα δρομολόγια και εκεί θα υπάρξει και ενημέρωση από την αρχή και θα αναρτηθούν τα δρομολόγια και στις ενημερωτικές πινακίδες”.

 

 

 

 

Ετικέτες: